Chimioterapia combinată cu Cisplatin în tratamentul cancerului mamar metastatic rezistent la antraciclineYüklə 6,77 Kb.
tarix21.08.2018
ölçüsü6,77 Kb.
#73636

Referinţă asupra articolului "Chimioterapia combinată cu Cisplatin în tratamentul cancerului mamar metastatic rezistent la antracicline”, autor Ivana Clipca
Morbiditatea prin cancer mamar are indici marcaţi în majoritatea ţărilor europene, SUA, Canada, deţinând prima poziţie din totalitatea tumorilor maligne la femei. La fel şi în R.Moldova, se înregistrează o creştere continuă a cancerului mamar, care în ultimii ani deţine locul I în structura morbidităţii oncologice. Aceste date confirmă actualitatea problemei abordate în articol.

Ţinând cont că depistarea precoce al cancerului mamar în RM are indici nesatisfăcători, iar tratamentul aplicat anterior nu protejează pacientele de avansare, este destul de mare numărul bolnavelor cu cancer mamar metastatic. Unicul tratament eficient pentru această categorie de bolnavi este polichimioterapia.Pacientele tratate anterior cu citostatice dezvoltă rezistenţă la chimioterapie, de aceea tratamentul de linia a II a cancerului mamar metastatic rămâne o problemă cu multe semne de întrebare. Există o continuitate logică de rezolvare a acestei probleme: la dezvoltarea rezistenţei la unele combinări de citostatice este necesară aplicarea altor preparate fără rezistenţă încrucişată. Majoritatea absolută a schemelor de tratament includ în sine antraciclinele: CAF, FEC, AC, FAC. Apariţia rezistenţei la antracicline a fost rezolvată prin aplicarea taxanelor. Însă există unele date, care sugerează o activitate semnificativă în tratamentul cancerului glandei mamare metastatic prin administrarea derivaţilor platină în linia a II. În acelaşi timp rolul combinărilor chimioterapice cu Cisplatin în tratamentul CGMM rezistent la tratamentul cu antracicline nu este definit până în prezent. Anume acest moment al problemei cancerului mamar este relatat în articol, prin precăutarea analizei eficienţei a patru scheme terapeutice.

Importanţa inovatorie a articolului constă în studierea posibilităţilor de optimizare a tratamentului bolnavelor cu cancer mamar metastatic, rezistent la antracicline.

Articolul "Chimioterapia combinată cu Cisplatin în tratamentul cancerului mamar metastatic rezistent la antracicline”, este expunerea unui studiu clinic bine argumentat, cu respectarea rigorilor proprii unei cercetări ştiinţifice, ce vine să soluţioneze o problemă stringentă a oncologiei în tratamentul de linia a II a bolnavelor cu cancer mamar metastatic.Colaborator principal al departamentului chimioterapie

al IMSP Institutul Oncologic d.h.m., prof.cercet. Iurie Bulat

Yüklə 6,77 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə