Çok Değerli Bakanlarım, Değerli Davetliler



Yüklə 13,86 Kb.
tarix01.11.2017
ölçüsü13,86 Kb.
#25115

Çok Değerli Bakanlarım,

Değerli Davetliler,

Değerli Basın Mensupları,

“Millî Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Arasında Düzenlenecek Yaygın Mesleki Eğitim Faaliyetlerine İlişkin İşbirliği Protokolü”nün imza törenine katılımınız için hepinize içten teşekkürlerimi sunuyorum.

Çok Değerli ……….,

Değerli Davetliler,

Değerli Basın Mensupları,

Ostim İdaresi ile Konfederasyonumuz arasında imzalanacak olan “TESK-OSTİM Mesleki Eğitim ve Teknoloji Merkezi Tahsis ve İşbirliği Protokolü”nün imza törenine katılımınız için hepinize içten teşekkürlerimi sunuyorum.

Eğitim ve istihdam alanındaki bir tesisimizin etkin işletilmesine imkan sağlayacak bu protokole taraf olmaktan duyduğum mutluluğu belirtiyor ve sözlerimin başında sizleri sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.

Değerli Misafirler,

Ülkemizin en temel ve acilen çözüm gerektiren sorunlarının başında işsizlik ve insan kaynaklarımızın niteliğinin geliştirilmesi gelmektedir. Bugün rekabette en temel unsur işgücünün niteliğidir.

Eskiden olduğu gibi iyi bir mali ve teknolojik alt yapıya sahip olmak rekabette yeterli olmuyor. Bu alt yapıyı en etkin ve verimli şekilde kullanacak ve geliştirecek işgücü yoksa, mal ve hizmet üretiminden beklenen olumlu sonuçlar elde edilemiyor.

Kısacası, bugün, üretimin unsurları para ve teknolojinin yanı sıra insan gücünden oluşmaktadır. Çağımızda insan gücü daha ön plana çıkmış durumdadır.

Nitekim, Avrupa Birliği, 2010 yılında dünyanın en rekabet edebilir ekonomisi olma hedefinin temellerini yaşam boyu öğrenme ilkesi üzerine oturtmuştur. İnsan kaynaklarının niteliğinin sürekli olarak geliştirilmesi ve ar-ge çalışmaları, bu hedefe ulaşmada öncelikle desteklenecek alanlar olarak belirlenmiştir.

Sayın Konuklar,

Bildiğiniz gibi, Avrupa Birliği’ne üye olma yolundaki ülkemizde son yıllarda eğitim-istihdam alanında önemli projeler yürütülmekte ve gelişmeler sağlanmaktadır.

Konfederasyon ve camia olarak bu çalışmaların içinde her zaman yer aldık, üstümüze düşen ödevleri başarıyla yapmak için gayret gösterdik.

Bugün bizi burada buluşturan Mesleki Eğitim ve Teknoloji Merkezi (METEM) de bu çalışmalarımızdan biri, hatta en önemlisi diyebilirim. Fikri hazırlıkları 1980’li yılların sonlarında ortaya çıkan ve 1990’ların başında inşa edilerek hizmete açılan METEM, esas itibariyle iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü yetiştirmek üzere kurulmuş bir eğitim merkezidir.

Değerli Misafirler,

Bildiğiniz gibi, ülkemizde uygulanan ikili meslek eğitimi sistemi Almanya’dan örnek alınmıştır. Ülkemizin tarihinde de önemli yeri olan Ahilik Teşkilatlanması ile olan benzerliği nedeniyle de eğitim sistemimize kolaylıkla adapte edilebilmiştir.

Almanya’da mesleki eğitimin üç ayağı bulunmaktadır. Teorik eğitimin alındığı Devlet okulları, pratik eğitimin alındığı işletmeler ve işletmelerde görülemeyen pratik eğitimin tamamlandığı işletmelerüstü eğitim merkezleri.

İşletmelerüstü eğitim merkezlerini Almanya’da meslek kuruluşları kuruyor ve işletiyor. Ancak, Devletten proje bazında ve planlanarak onaylanan mesleki eğitim faaliyetleri karşılığında büyük ölçüde destek alıyorlar.

Biz de içinde bulunduğumuz METEM’i bu amaçla kurmuştuk. O zaman bu fikrimize Milli Eğitim Bakanlığı da destek vermiş ve kuruluş aşamasında bize yardımcı olmuştu.

Yine ülkemizde mesleki eğitimi geliştirmede önemli bir misyon yüklenmiş olan MEKSA Vakfı ile METEM’in arazisini bize herhangi bir ücret almadan bağışlayan OSTİM İdaresi, Türkiye’deki ilk işletmelerüstü eğitim merkezine destek sağlayan kuruluşlar olma onurunu kazanmıştır.

Sayın Konuklar,

METEM uzun yıllar Konfederasyonumuz ile MEB, MEKSA ve OSTİM İdaresinin işbirliğinde faaliyetlerine devam etmiştir.

Ancak, takdir edersiniz ki, dünyada yaşanan hızlı değişim ve dönüşüme ayak uydurmak kolay olmamaktadır. Merkezin sürekli yenilenmesi ve geliştirilmesi gerekmiştir. Bu da ciddi maliyetler ortaya çıkarmıştır. Biz TESK olarak uzun yıllardır, burada öncelikle meslek eğitimi yapılması ve kurslar düzenlenmesi için elimizden geldiğince desteklerimizi devam ettirdik.

Ancak, TESK sonuçta bir eğitim kurumu değil. Eğitim, özellikle mesleki eğitim konuları bilgi birikimi ve profesyonellik istiyor.

Biz sistemi, yapıyı kurduk, maddi destek verdik, eğitimi bilenler işi yürüttüler. Bir bakıma eğitim konusunda hizmet satın aldık. Bu konuda en önemli partnerimiz de mesleki eğitim konusunda kendini kanıtlamış olan MEKSA Vakfı oldu. Bugün METEM’in bir bölümünde MEKSA halen çalışmalarını projeler üzerinden sürdürmektedir.

Değerli Misafirler,

Gördüğünüz gibi, METEM oldukça büyük ve komple bir eğitim tesisidir.

Baştan beri ortağımız olan OSTİM İdaresi, METEM’de daha fazla mesleki eğitim amaçlı aktivite yapmak istedi. OSTİM Organize Sanayi Bölgesi ise Ankara’mızın en büyük, Türkiye’nin de önde gelen sanayi sitelerinden biri. Eğitim konusunda da oldukça hareketli bir yer. OSTİM yönetimi de olanakları ölçüsünde üyelerinin eğitim-danışmanlık ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

İşletmelerin bir kısmı bizim, bir kısmı TOBB’un üyesi işyerleri. Bu işletmeler, rekabetin sınırlarının olmadığı iş piyasasında varlıklarını sürdürebilmek için bizlerden destek bekliyorlar. Bu da zaten bizlerin temel görevi. Bunun için biz de, METEM’in yönetim yapısını yenilemek ve daha aktif hale getirmek istedik. Bu İşbirliği Protokolü ile OSTİM İdaresinin METEM’deki sorumluluğunu ve TESK’le işbirliği ve dayanışmasını arttırıyoruz.

Değerli Misafirler,

TESK olarak METEM’lerin yeniden yapılandırılması ile ilgili geçen yıl içinde bir takım çalışmalar yaptık. Bu kapsamda olmak üzere başta Almanya olmak üzere Avrupa’daki benzer kuruluşları inceledik. Gördük ki, METEM’ler artık birer sürekli eğitim merkezi haline dönüşmüşler. Gece gündüz, aralıksız çalışıyorlar. Hem temel mesleki eğitim alan öğrencilere ve hem de mesleklerini geliştirmek, değiştirmek isteyen yetişkinlere meslek eğitimi veriyorlar.

Diğer taraftan, genel konularda kamuya yönelik bilinçlendirme eğitimleri düzenliyorlar. Bu merkezlere Devletin yoğun mali desteği Almanya’da halen sürüyor.

Başta TESK-OSTİM METEM olmak üzere teşkilat birimlerimiz tarafından işletilen değişik illerimizdeki METEM’leri benzer yapıya kavuşturmak istiyoruz. Bu amacımıza ulaşmak için elini uzatan, emeğini koyan hiçbir kurum ve kuruluşa arkamızı dönmedik. Halihazırda Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığım MEKSA Vakfı ile ilişkilerimiz hep bu çerçevede olmuştur.

Şimdi de OSTİM İdaresi elini daha fazla taşın altına koyarak ve daha fazla sorumluluk alarak bu davamıza destek olmak istedi. Biz de her tür imkanımızı kendilerine sunduk.

Sayın Konuklar,

Sonuçta bu tesisler herhangi bir kurumun, kuruluşun değil, esnaf-sanatkarın, işverenlerin-işçilerin tesisleri. Amacımız onlara en iyi hizmeti götürmek. Ben, sen, o değil, biz diye düşünüyoruz.

İmkanlarımızı ve deneyimlerimizi bir araya getirmeliyiz diye kafa yoruyoruz. Ancak bu şekilde daha faydalı olacağımıza ve sonuç alabileceğimize inanıyoruz.

12 Şubat’ta Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Konfederasyonumuz arasında imzalanan “Yaygın mesleki Eğitimde İşbirliği Protokolü” de bu bakış açısının bir ürünüdür. “Birlikten güç doğar” ilkesinden hareket ederek, ülkemizin eğitim ve özellikle genç işsizliği konusunda yaşadığı sorunları daha kısa sürede çözebileceğimize inanıyorum.



Değerli Misafirler,

Konu eğitim, istihdam ve mesleki eğitim olunca, aslında daha söylenecek çok şey bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak, zamanımız da kısıtlı. Bu bakımdan, burada bir nokta koymak gerekiyor. Bu duygu ve düşüncelerimi sizlerle paylaşarak ve mutlu olduğumu belirterek, sözlerimi tamamlıyor, İşbirliği Protokolümüzün başta OSTİM’deki işletmelerimiz olmak üzere tüm işverenlerimize ve çalışanlarımıza hayırlı ve uğurlu olması dileğiyle,hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.
Yüklə 13,86 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin