Colegiul național jean monnet



Yüklə 40,25 Kb.
tarix30.10.2017
ölçüsü40,25 Kb.

COLEGIUL NAȚIONAL JEAN MONNET PLOIEȘTI
CONCURSUL JUDEȚEAN DE LIMBA ROMÂNĂ „VORBIȚI, SCRIEȚI ROMÂNEȘTE!”

EDIŢIA a VIII-a, 28 MAI 2016


CLASA a VIII-a


  1. Sunt numai arhaisme în seria:

a) stolnic, îmblă, paloş;

b) agă, vornic, apă; c) rudă, urdie, boier;

d) voievod, mânuri, curechi.

2. Fac parte din vocabularul fundamental toate cuvintele din seria:

a) azi, imens, cuvânt;

b) negru, computer, frate; c) mâine, de, telefon;

d) doi, beau, unchi.

3. Seria care cuprinde numai substantive cu articole hotărâte este:

a) sarmale, visurile, copii;

b) mieii, geamgii, cărţile;

c) fetele, curele, cerceii;

d) cârceii, petele, miniştrii.

4. Din enunţul: E adevărat zise mama în capitală sunt multe obiective turistice nu ai cum să le vizitezi pe toate. lipsesc:

a) 3 virgule;

b) 2 virgule;

c) 4 virgule;

d) 5 virgule.

5. Marcaţi seria care nu conţine numai antonime:

a) cald-rece, cuviincios-nepoliticos;

b) perceptibil-imperceptibil, avar-zgârcit;

c) decent-indecent, cunoscător-ignorant;

d) lizibil-ilizibil, silitor-leneş.

6. Sunt numai cuvinte cu diftong în seria:

a) geam, leagăn, ortografie;

b) mergeau, luminoasă, creau;

c) geană, nevoie, mişcau;

d) cerşeau, lampioane, neam.

7. Nu fac parte din masa vocabularului toate cuvintele din seria:

a) apă, soră, triftong, mazăre;

b) roşu, doi, nor, ramură;

c) mamă, scaun, masă, adiacent;

d) varză, vişine, pandur, exotic.

8. Sunt corect scrise verbele din seria:

a) aş citi, ar zăcea, va pedepsii;

b) crează, ştii, vino; c) gândii, va apare, aşează;

d) trebuia, gândii, aşază .

17. Nu există nicio greşeală în enunţul:
a) A fost angajat ca arivist.;

b) Este cel mai bun arivist pentru documentele slave.;


c) Meseria de arhivist este difícilă.;

d) Meseria de arivist este difícilă.


18. Sunt corect folosite cuvintele în enunţul:
a) Este un teren petrolifer.;
b) Cel mai bun teren petrolier este exploatat.;
c) Industria petroliferă este în derivă.;
d) Domeniul petrolifer este complex.

19. Nu sunt sinonime în varianta:


a) luxurios-libertin;

b) opulenţă-sărăcie;

c) temerar-intrepid;

d) solicitudine-înţelegere.




20. Cuvintele paronime familial-familiar, diferenţă-deferenţă, glacial-glaciar sunt folosite corect în seria:
a) planning familiar, deferenţă faţă de profesori, primire glacială;
b) gest familial, diferenţă de calitate, perioada glacială;

c) căldură familială, era privit cu deferenţă, era glaciară; d) evidenţă familiară, era privit cu deferenţă, era glaciară.

21. Alege varianta corectă:

a) chinologic/ cinegetic/ contor;

b) cinologic/ chinegetic/ pancardă; c) pancardă/ contoar/ repercusiune;

d) repercursiune/ vehicol/ sendvici.

22. Sunt corecte toate construcţiile din seria:

a) libret militar, serbare anuală;

b) acces de furie, livret militar; c) cabinet dental, serbare anuală;

d) cabinet dentar, livret săptămânal.

23. Sunt omofone perechile din seria:

a) ne-am/neam, orar/oral;

b) emigrant/imigrant;

c) viu/vin, temporar/temporal;

d) alt fel/altfel, cea/ce-a.


9. I nu este vocală în cuvântul:

a) margine; b) variabil; c) primitor; d) ierni.

10. Sunt scrise corect toate cuvintele din seria:
a) preşedenţie, profesiune, testamentar;

b) preşedinţie, profesiune, testamentar; c) preşedenţie, profesie, testamental;

d) preşedinţie, profesie, testamental.

11. Cuvântul celeritate înseamnă:


a. enervare; b. repeziciune; c. bogăţie; d. raţiune.

12. Semnificaţia cuvântului altruist este:


a. permanent;
b. interesant;
c. generos; d. neîntrerupt.

13. Cuvântul delaţiune înseamnă:


a. complicitate;
b. denunţare;
c. disociere; d. furt.

14. Verbul a corobora înseamnă:


a. a înfrunta;
b. a sprijini;
c. a dezmembra; d. a asemăna.

15. Sunt pleonasme în toate îmbinările:


a) propria sa operă, a beneficia de foloase, ceremonie fastuoasă;
b) cerinţă importantă, a coexista împreună, a intra înăuntru;
c) hemoragie bruscă, a se întoarce cu spatele, dar însă; d) scurtă alocuţiune, rezumare pe scurt, a devia la dreapta.

16. Sunt corecte toate îmbinările:


a) Am citit primul fascicul din carte.; A pătruns o fasciculă de lumină.; L-au prins în fragrant.;
b) Am citit prima fasciculă din carte.; A pătruns un fascicul de lumină.; L-au prins în flagrant.;
c) Am citit primul fascicul din carte.; A pătruns o fasciculă de lumină.; L-au prins în fragrant.; d) Am citit primul fascicul din carte.; A pătruns o fasciculă de lumină.; L-au prins în flagrant.

24. Sunt defective de plural substantivele din seria:

a) bere, patriotism, şcolar;

b) miere, tăiţei, zori; c) fotbal, mazăre, ceară;

d) unt, icre, lebădă.

25. Sunt corecte formele din seria:

a) pustiând, creînd;

b) pustiind, creând;

c) pustiind, creind;

d) pustiând, creând.

26. Există numai adjective fără grad de comparaţie în seria:

a) oral, simplu, complet;

b) mort, unic, inferior; c) principal, acut, rău;

d) optim, maxim, înalt.

27. Formularea este corectă în enunţul: a. Tratamentul s-a dovedit vindicativ pentru boala lui.; b. Intervenţia lor a fost arbitrală, n-au făcut-o intenţionat.;

c. Sosirea lor a fost salutară pentru soarta tuturor.; d. Am fost fortuită să vin.

28. Este corect enunţul: a. Fraza e scrisă pe baza principiilor ortografice actuale.; b. Fraza e corect scrisă din punct de vedere ortografic.; c. Câinele a murit datorită gerului.; d. Fraza despre câine e descalificată din punct de vedere ortografic.

29. Este corect acordul:

a. Casa ai căror pereţi…… ;

b. Casa a cărei pereţi……..;

c. Casa ai cărei pereţi…….;

d. Casa a căror pereţi…….. .

30. Se respectă normele limbii în enunţul:


    1. Medicii şi profesorii sunt cei mai bine plătiţi.;

    2. Medicii şi profesoarele sunt cele mai bine plătite.;

    3. Medicii şi profesorii sunt cel mai bine plătiţi.;

    4. Medicii şi profesoarele sunt cei mai bine plătiţi.




SUCCES!

RĂSPUNSURI:



1.

A

2.

D

3.

D

4.

C

5.

B

6.

B

7.

B

8.

D

9.

D

10.

B

11.

B

12.

C

13.

B

14.

B

15.

A

16.

B

17.

C

18.

A

19.

B

20.

C

21.

A

22.

B

23.

D

24.

C

25.

B

26.

B

27.

C

28.

D

29.

C

30.

C


Yüklə 40,25 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə