Colin Forbes



Yüklə 1,92 Mb.
səhifə1/38
tarix12.01.2019
ölçüsü1,92 Mb.
#95540
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   38

Colin Forbes

Operaţiunea Shockwave

CUPRINS:


Prolog 7

Partea întâi.

FUGARUL TWEED 17

Partea a doua.

ASASINUL HOROWITZ 197

Partea a treia.

OPERAŢIUNEA „SHOCKWAVE” 395

Epilog 504


PROLOG.


La ora patru dimineaţa, Bob Newman afla, printr-o pură întâmplacă Tweed a ucis o fată pe care apoi a violat-o. Întorcându-se cu maşina de la o serată londoneză văzu, pe Radnor Walk, dubele care nu purtau nici un însemn parcate de-a lungul bordurii din faţa clădirii terasate unde locuia Tweed. Bărbaţi în civil urcau şi coborau scările care duceau la intrarea în clădirea îngustă, cu n ci nivele. Se mişcau repede, ca atunci când te grăbeşti să duci la îndeplinire o sarcină urgentă. Un poliţist în uniformă stătea cu mâinile la |uulângă un stâlp de iluminat. In rest, strada era pustie.

Newman încetini şi îşi parcă automobilul – un Mercedes 280 E – la fco zece metri depărtare de ultima dubă. Îşi aprinse o ţigară mascând flacăra cu mâna în timp ce urmărea scena. Recunoscu figura unui bărbat îmbrăcat în costum de serviciu, care se întorcea grăbit în clădire.

1 l 11 ris, Harvey sau cam aşa ceva; de la Secţia Specială…

I >oi oameni în salopete ieşiră din ultima dubă şi intrară în clădire llli ind cu ei un sac lung de plastic, din acelea în care se pun cadavrele, pare că băieţii de la Debarasare aveau treabă.

Newman ieşi din maşină, o încuie şi se îndreptă agale spre intrarea 11 In n. Poliţistul în uniformă îl opri:

N-aveţi voie să intraţi, domnule. Mai bine întoarceţi-vă la maşină im rgeţi acasă…

I) ar îl cunosc pe cel care locuieşte aici. Ce se întâmplă? I'i>hţistul păru încurcat, neştiind ce să răspundă. Îşi înălţă ochii către ui şi arii, unde întâlni privirea bărbatului brunet. Harvey. Asta e, îşi Iuti Newman. Inspector-şef Ronald Harvey. Tipul birocratului bătut 'I¦ Acesta coborî precipitat treptele pentru a face faţă noului sosit.

Newman 5 ce faci dumneata aici la ora asta? Te-a chemat Tweed?

De ce-ar face-o, în miezul nopţii? I-o întoarse Newman.

Chiar aturân cadrul uşii apăru Howard, şeful Serviciului Secret. Nu era insă acel Howard spilcuit pe care-1 ştia Newman. Înalt, trecut de cincizeci de aţ^ Cu obrazul rubicond, acum năpădit de o mirişte scurtă. Cravata înnoită prost, cămaşa şifonată – întreaga sa înfăţişare îţi arăta un om smuls de Sub plapumă. După mina lui întunecată, Newman ar fi putut jura că nu. Şi revenise încă din zăpăceală.

— Hai ma^ bine înăuntru, Bob, bombăni el. E o treabă cumplită. E şi ministrul aici,.

Continu^nd să vorbească, îi conduse de-a lungul unui coridor îngust, la ca-patul căruia o luă în sus pe scara care ducea la primul etaj. I larvey îl uţ-ma îndeaproape pe Newman, protestând:

Nu e momentul să lăsăm să intre aici un corespondent pentru şi i. limitate.

Inii iscmn întreaga răspundere, îi aruncă Howard peste umăr, ur-i. Iml scara. De altfel, ştii foarte bine că Newman e verificat şi parave-111 icat şi ci nu o dată a lucrat cu noi.

— Desp^-e ce ministru vorbeai? Întrebă Newman.

— De la. Externe, şeful contraspionajului. Buckmaster în persoană, de care m-aş lipsit bucuros. Ţine-te bine, Bob. Am ajuns…

Howa^-J îşi îndreptă spinarea şi păşi ţeapăn în dormitorul lui Tweed. L>OCul era înţesat de lume. Draperii lăsate, camuflaj, observ;) Newman > apQi privirea i se concentra asupra „obiectului” care zăcea pe patul l^ui Tweed.

O tandră de vreo treizeci de ani, după aprecierea lui Newman. Pertu era mun^^ă de bogăţia unui păr blond, splendid. Cearşaful care I acoperea fUsese dat la o parte, lăsând vederii trupul gol, picioarele lungi, cu genut^hii apropiaţi. O privelişte crudă. Printre buzele bine conţii rate, lim^a JJ atârna spre stânga. Se vedea că fata fusese un exemplar.su> perb. CVhii verzui, larg deschişi, ţintuiau orb tavanul. Pe gât avea niştr vânătăi < oribile. Crunt tablou, gândi Newman.

Un ^alt bărbat din cameră, şi el nebărbierit, îmbrăcat într-un costu de cul”. Are închisă, se îndoi de spate şi ridică de pe podea o servicii neagră. Gra doctorul. Îşi scoase de pe mâini mănuşile chirurgicale şi ll aruncă în servieta deschisă pe un scaun, după care o închise. Harvey rupse tăcerea:

— Ei bine, domnule doctor, ce ne puteţi spune?

Doctorul, un om scund, rotofei, cu părul alb şi început de chelie, înălţă din sprâncene:

Pentru numele lui Dumnezeu, aşteptaţi rezultatul autopsiei. Numi stă în atribuţii să fac presupuneri.

Aşa o fi, interveni tărăgănat altă voce; dar mie îmi poţi spune unele concluzii preliminare. Timpul, prietene, este esenţial, având în vedere identitatea criminalului.

Newman se răsuci pe călcâie. In cadrul uşii care dădea spre baie, stătea un bărbat înalt, suplu. Părul des, şaten, îi acoperea urechile. Avea în jur de patruzeci şi cinci de ani, un metru şi optzeci înălţime şi emana o autoritate care domina încăperea. Spre deosebire de ceilalţi, era proaspăt bărbierit, iar privirea ochilor căprui, ageri, era perfect trează. Era îmbrăcat într-o jachetă sport în carouri, scumpă, o Hmaşă albă, imaculată, cravată albastră prinsă cu o agrafă purtând însemnul aviaţiei militare. Şeful Contraspionajului. Renumit pentru Itenţia deosebită pe care o acorda aspectului său exterior. Tonul vocii I i i sec, didactic.

II cunoşti pe domnul ministru, Bob, îi zise Howard lui Newman.

Da, ne-am mai întâlnit.

— Doctore, eu aştept un răspuns, rosti Buckmaster tăios. Doctorul oftă şi îşi strânse buzele.

— Fata a fost sugrumată şi apoi violată sălbatic. Mai mult nu pot pune până la…

— Autopsie, îl întrerupse Buckmaster nerăbdător. Cunoaştem şi noi niţele. Dar cum interpretezi dumneata ordinea evenimentelor: întâi a gulat-o şi după aceea a violat-o. De ce nu invers?

În ciuda aspectului fragil, trupul victimei inspiră agilitate şi ' i Dacă s-ar fi opus violului, ar fi avut sub unghii fâşii mărunte Im. ISfl din pielea agresorului; ori, în afară de o uşoară urmă sub li ii arătătorului, nu se constată nimic de acest gen. Şi oricum, tot Hnpsia va decide, repetă ferm doctorul. Acum aş dori să plec. Se uită la oamenii adunaţi acolo, care aşteptau. Eu, unul am terminat examenul preliminar.

Cu o înclinare a capului în direcţia lui Howard, doctorul ieşi fără să-i arunce măcar o privire lui Buckmaster.

Harvey îi consultă pe fotograf şi pe jurist, care declarară la rândul lor că nu mai au nevoie de cadavru. Doi oameni în salopetă, care îşi aşteptau rândul, înfăşurară trupul în pânză, îl aşezară pe o targa şi îl scoaseră din încăpere. Buckmaster se plimba agitat prin cameră cu mâinile la spate, arborând o poză marţială. Îşi repezi cu mâna, spre creştet, o şuviţă rebelă.

De ce-am presupune că Tweed e autorul? Întrebă Newman pri-vindu-1 fix pe Howard.

Pentru că el este cel care locuia aici. Răspunsul veni din partea lui Harvey. Cu mâinile protejate de mănuşi din plastic, acesta tocmai scotea o pipă dintr-un vas de sticlă, pentru a o strecura într-o pung; l transparentă. Uite, şi-a fumat şi pipa înainte să-şi facă treaba.

Pot să văd şi eu pipa aia? Insistă Newman. E plină cu tutun şi dec i s-a fumat foarte puţin din ea.

Ei da, a tras câteva fumuri, după care s-a repezit la gâtul fetei şi aşi mai departe…

Newman păşi spre un dulăpior fixat în perete:

Pot să arunc o privire înăuntru?

Nu poţi, îl opri Harvey. Ce te-ar putea interesa acolo?

Poate o cutie de tutun.

— Atunci hai să ne uităm. Harvey întinse mâna înmănuşat. L deschise uşa. Pe raft, o cutie de tablă, pentru tutun. Ii săltă capai j Newman se aplecă spre cutia pe jumătate goală şi adulmecă. Un mir greu, stătut.

Mulţumit? Harvey închise capacul şi aşeză cutia pe raft. Iar Tw| a dispărut…

Se pare că a fugit să scape, interveni Buckmaster. Să sperălfl să-şi facă singur de petrecanie. Cred că-ţi dai seama, Newman, că l< astea trebuie înfăşurate în tăcere. Ai semnat doar documentul cur 11 sfinţeşte secretul de serviciu.

Şi vecinii? Întrebă Newman.

Se va răspândi un zvon cum că Tweed a plecat să mai cerceteze un caz în domeniul asigurărilor. El n-avea nimic de împărţit cu vecinii. Tot ce ştiau ei despre Tweed e că ar fi anchetator principal la o companie de asigurări, care are o mulţime de afaceri în străinătate. Howard mi-a spus asta.

Aşadar, vreţi discreţie maximă, reluă Newman. Atunci, cum se explică prezenţa dumneavoastră aici, a dumneavoastră care vă purtaţi poza prin ziare la fiecare ocazie mai deosebită…

Nu-mi prea place cum ai formulat ideea asta. Tonul vocii lui Buckmaster deveni agresiv. E bine să nu uiţi că te adresezi unui împuţii incit al Coroanei. Cât despre prezenţa mea, află că Howard mi-a lefonat. In plus, mi-am lăsat Daimler-ul, cu şofer cu tot, două internii mai încolo. Şi, de fapt, e momentul să plec. Apoi, către Howard:

Am să-ţi dau un semn de viaţă în dimineaţa asta, până-n ora nouă. ^rijă să fii în biroul tău.

Îşi scoase din buzunar o şapcă de golf în carouri, pe care şi-o îndesă li mite. Rânji către Newman:

Crezi că mă va mai recunoaşte cineva acum, de aici până la

|pa?

Ic kmaşter ieşi din cameră. Când rămaseră singuri, Howard dădu micii:



¦Te şi el dreptate aici. De obicei, nu poartă nimic pe cap… 1111 rerupt de Buckmaster care îşi făcu din nou apariţia în uşă: iiuLuă treabă… N-aş fi crezut că un om ca Tweed e capabil de ii' i. urocităţi.

„ M plecă. Howard îşi vântură mâinile cu un aer buimac: n

C*eci la telefon era un bărbat? I-ai recvnoscut glasul? Ia gândeşte-te! Gândeşte-te bine.

Nu, nu-mi amintesc să mai fi auzit V^c^a asta. M-am îmbrăcat în §r^bă; eram singur. Din fericire, Cynthia e plecată. Am ajuns aici pe la unu şi jumătate azi-noapte. Uşa nu era încU^ă. Asta am aflat-o după ce an* sunat la sonerie şi n-a răspuns nimeni. Intrat, am urcat… Şi am găsit-Q aici, întinsă pe pat. Nici urmă de v>ec* altă prezenţă. L-am sunat Pe Buckmaster; era tot ce puteam face. Ca^ „ venit, i-a anunţat imediat pe cei de ja Debarasare. Nu putem risca nn ^scandal public – s-ar alege Praful de instituţie…

— Cine e… cine era fata? Întrebă Newton, curios.

Howard, care nu-şi revenise de tot buimăceală, se uită lung la Newman. Corespondentul extern era uS°r trecut de patruzeci de ani, un turbat bine legat, de înălţime mijloci cu părul, castaniu deschis, apr0^pe de culoarea nisipului. Până şi 1”ac ea oră târzie înfăţişarea lui era tonică, emanând un aer de energie cofltr<=olată. Lipsea însă obişnuitul Z-ambet poznaş.

Nu ştiu nimic despre identitatea eh z%se Howard. Au întors casa Pe <, dar n-au găsit nici măcar o p0SL5gtă. Bineînţeles, şi-au adus a-mitite că nevasta lui Tweed 1-a părăsit 3cu-im câţiva ani şi s-a dus după ^n armator bogat, şi că Tweed n-a pre„ „^ai avut de-a face cu femeile arunci…

^ Ba-i plac fetele, îl întrerupse brusc N*” ewman. De mai multe ori a fost pe punctul de a începe câte o fe~sie. Până la urmă însă, tot *nes. Eria 1-a ajutat s-o uite pe nevastă-sa. Dat*r astea sunt lucruri pe care le Ştii şi tu.

— Ei da, credeam că le ştiu…

— Nu începe şi tu acum – ei, asta-i l”nă * Nu, că-i prea de tot! Newman se plesni cu palma pesteF*: ior şi, auzind un zgomot, se răsuci în loc: era Harvey care se înapoi- -

Un lucru mă nedumireşte domn„le ^”Newman, începu el pe un ton ofi”cial. Cum de-ai apărut dumneata aici'a. Ora asta?

Am fost la o petrecere la Cipria„i>PoeŞtrand, care se prelungea li nesfârşit. Ca să mă mai trezesc, m-anii”t0:<>rs pe jos până la apartamentul meu din Beresfore Road şi cum nu-mi era somn, m-am hotărât să bat un pic Londra cu maşina, doar-doar voi obosi.

— Ai făcut o plimbare cam lunguţă, să mă ierţi mata că îndrăznesc să zic.

Remarca lui Harvey fu însoţită de un zâmbet strâmb. Newman simţi că-i vine să-1 pocnească.

Ia ascultă, ce mama dracului vrei să insinuezi? Întrebă el încet.

Nimic. Deocamdată. Dar putem să-ţi verificăm povestea mai târziu. Să găsim martori care te-au văzut plecând de la Cipriani. Să punem pe careva să facă acelaşi drum pe jos, la aceeaşi oră, să vedem cât timp îi ia…

Dar de ce să nu faci chiar dumneata drumul ăsta? I-o tăie Newman. Poate te ajută să mai dai jos câţiva centimetri de pe burtă.

Nu-i nevoie să te dai la mine. Problema e unde-i Tweed în clipa asta?

Îngenuncheat în faţa seifului aflat în biroul său de la etajul întâi din Park Crescent, sediul Serviciului Secret, Tweed răsucea discul formând ultimele cifre ale combinaţiei: trase apoi de mâner, deschizând uşa.

Ferestrele care dădeau spre Regent's Park erau camuflate de draperii şi lumina era stinsă. Tweed folosea o lanternă de buzunar. Deschizând un sertar, scoase din el câteva teancuri de mărci germane şi franci elveţieni. Le aranja în servieta deschisă alături, apoi ascunse bancnotele sub câteva reviste de asigurări şi patru romane ieftine. Încuie servieta, închise uşa seifului, remontă cifrul şi se ridică în picioare.

La patruzeci şi cinci de ani, Tweed avea o statură masivă, părul negru şi purta ochelari cu ramă de baga. Când era relaxat, figura sa era.11 rea a unui om cumsecade, inspirând o deosebită inteligenţă, îndărătul lentilelor, ochii săi erau mereu la pândă. Purta un costum de ucrviciu, căruia îi lipsea eleganţa celor purtate de Howard, şeful său direct. Directorul adjunct al SIS era un om dintre aceia pe lângă care 11 eci pe stradă fără să-1 bagi în seamă – un efect pe care şi-1 cultivase cu limită grijă.

Tot la raza lanternei îşi aşeză servieta pe birou, îşi scoase inelul de hei şi le alese pe cele două care descuiau sertarul special consolidat sertarul de jos, din partea dreaptă. Vârî mâna sub trei carnete de coduri şi scoase şase paşapoarte cu fotografia lui (fără ochelari), fiecare pe alt nume. Îşi alese paşaportul pe numele William Sanders şi îl băgă în buzunarul interior de la piept. Pe celelalte cinci le răspândi pe fundul servietei. Închise sertarul la loc, se ridică în picioare şi în momentul acela cineva aprinse lumina din plafon.

Paula Grey, fermecătoarea asistentă a lui Tweed, închise uşa şi se sprijini de ea. O femeie de vreo treizeci şi ceva de ani, cu un păr negru abanos, reflectând lumina de deasupra în luciri discrete. Osatură fină, bărbia frumos tăiată în linii ce trădau hotărâre, siluetă suplă, picioare lungi. Purta un deuxpiéces bleumarin de gabardina, o bluză albă cu o fundă cochetă şi, îndoit pe braţ, un mantou în carouri. Începuse o dimineaţă rece de februarie şi aerul aducea cu el de afară un miros prevestitor de zăpadă.

Tweed, învăţat să se stăpânească în situaţii critice, îşi mască bine şocul şi de data aceasta. O ordine glacială se instala în mintea sa. Când puse întrebarea, glasul îi era perfect normal:

— Ce naiba faci aici la ora asta?

— Acelaşi lucru te-aş putea întreba şi eu. Cu o mişcare a capului, ea arătă spre servieta de lângă birou. Pleci undeva? Nu mi-ai spus nimic. Simt că s-a întâmplat ceva.

Mâna lui dreaptă porni într-un gest reflex spre buzunarul în care-şi ţinea pipa. Îşi aminti însă că renunţase să mai fumeze drăcia aia. Mintea îi galopa nebuneşte.

— A intervenit ceva pe neaşteptate. Plec în străinătate pentru o vreme…

Femeia se îndreptă spre el cu mişcări feline; îşi puse amândouă mâinile pe umerii lui:

Hei, aici e Paula. Mă mai cunoşti? Am intrat să mai lucrez câte cevan-aveam somn. Ia spune, ce s-a-ntâmplat?

Ţin-te bine. Voi fi acuzat de omor şi viol. E vorba de o fată tânăra şi frumoasă pe care n-am mai întâlnit-o niciodată. Zace în patul meu, acasă la mine, pe Radnor Walk. Hai, întreabă-mă: eu am făcut-o?

Era singura ieşire care-i trăda emoţia. Femeia strânse din dinţi şi prinse a-1 scutura. Mai bine-zis încercă să-1 zgâlţâie, căci el rămase neclintit.

— Ce dracu' tot spui? Cum poţi să mă întrebi aşa ceva?! Glasul ei tremura de emoţie, dar se reculese repede.

Eşti nebun? Să fugi aşa, ca un criminal de rând! Eşti directorul adjunct – asta în caz că ai uitat. Trebuie să stai pe loc şi să te baţi. Să afli ce s-a întâmplat, în fond.

Nu pot. E vorba de un proiect secret aflat sub conducerea mea. O singură persoană de aici mai ştie despre asta. Trebuie să rămân în libertate, ca să duc proiectul ăsta până la capăt. Miza e foarte mare -poate chiar securitatea întregii lumi occidentale. Ştiu, sună melodramatic. Am plecat, Paula. Trebuie să prind primul avion spre Bruxelles.

De ce tocmai Bruxelles? Şi tot nu văd ce te face să fii aşa de sigur că ai să fii acuzat de toată treaba asta îngrozitoare, protestă Paula.

Pentru că există o persoană diabolic de inteligentă care a ţesut lată înscenarea. Aşa că e foarte probabil să mai fi presărat ei ceva. Dovezi” zdrobitoare prin apartamentul meu. N-am avut timp să caut krea bine. Şi de ce Bruxelles? Asta-i doar prima escală. Trebuie să-mi găsesc o vizuină, un loc de unde să pot acţiona. Ăştia m-ar închide pe ne, imediat ce-o vor găsi pe biata fată. Toate indiciile mă arată cu dege-lul: eu sunt ucigaşul, siluitorul. In cine crezi tu că m-aş mai putea încrede, cu toată plasa asta deasupra capului? Absolut în nimeni…

— Tâmpitule, se răsti ea. Poţi să ai încredere în mine. Vin cu tine. Aliza mea de urgenţă e în dulapul de colo. Unde mai pui că o pereche te la ochi mai puţin decât un bărbat singur…

— Nici nu vreau să aud.

Tweed îi înlătură mâinile cu forţa şi traversă camera până la cuierul II Lingă uşă. Îmbrăcă vechiul său palton de Burberry, îşi luă servieta şi iliza. In faţa uşii se opri şi se întoarse spre Paula.

— Nu-ţi pune slujba în joc. Asta e viaţa ta. Rămâi aici şi ai grijă să nu 11 ngă focurile în casă.

Ieşi din cameră şi închise uşa în urma lui. Din clipa aceea, Tweed ui fugarul fără odihnă. Coşmarul începuse.

PARTEA ÎNTÂI.

FUGARUL TWEED.

În aceeaşi dimineaţă, la ora şapte, Lance Buckmaster sosi la sediul companiei World Security & Communications Ltd. pe care o înfiinţase pe strada Threadneedle. Ca să evite orice risc de a fi recunoscut, împrumutase maşina soţiei sale, un Volvo break.

Clădirea înaltă de douăzeci de etaje era pustie la ora aceea. Buckmaster parcă maşina în garajul subteran, se folosi de o cheie specială pentru a descuia uşa liftului destinat personalului din conducere şi urcă la etajul optsprezece. Gareth Morgan, adjunctul şi confidentul său, îl aştepta în biroul spaţios cu ferestre ce dădeau spre City. O pâclă albă îneca priveliştea, dând zgârie norilor un aspect fantomatic. Februarie se. Inunţa mohorât.

— A mers. Buckmaster îşi aruncă şapca în carouri pe o sofa, traversă CU paşi mari încăperea şi se tolăni în fotoliul său, apoi continuă: Cei de la Secţia Specială au muşcat momeala şi au înghiţit-o cu cârlig, cu plumb, cu undiţă cu tot.

— Dar Tweed? Se interesă omul lui de încredere.

Gareth Morgan avea patruzeci şi doi de ani, dar arăta cu zece mai bătrân. Supraponderal pentru înălţimea de un metru şi vreo şaptezeci ¦ le centimetri, corpul lui semăna mai degrabă cu un butoi purtat de o pereche de picioare fragile, dar sprintene. Avea părul închis, ochi vi-I leni, ca două mărgele, era întotdeauna proaspăt ras şi sub bărbie i se l „iitura un început de guşă. Vorbea rar, măsurat şi îşi fixa interlocutorul cu privirea de parcă voia să-1 hipnotizeze. Un om energic, abil şi fflră scrupule. Leonora, soţia lui Buckmaster, îi spunea odată unei prietene: „Lance şi Morgan se potrivesc de minune. Doi mari escroci ai acestei lumi.”

Tweed s-a topit de pe faţa pământului, îşi informă Buckmaster subalternul, cu obişnuita sa aroganţă în glas. Exact ceea ce speram şi noi – să se dea la fund.

Nu-1 subestima pe omul ăsta, îl avertiză Morgan, în timp ce-şi aprindea o ţigară de foi. Presupun că a plecat în Europa…

Asta nu face decât să-ţi uşureze ţie treaba. Avem agenturi WS & e cu personal instruit, pe tot continentul. Te însărcinez să-1 găseşti pe Tweed şi să-1 elimini. Este foarte important să faci ca totul să pară a fi fost un accident…

Morgan strânse din buzele groase şi faţa sa luă o expresie îndărătnică:

Adică, să mă duc eu acolo? Bine, dar eu trebuie să am grijă de prăvălia asta, de aici. Când te-au pus ministru, m-ai numit pe mine director general, mai ţii minte?

Ştiu că ţie îţi place să te plimbi, spuse Buckmaster pe un ton care nu admitea replică. Sarcina asta ţi se potriveşte ca o mănuşă. Iei avionul până în Europa, le pasezi mingea şefilor de acolo, îi pui să caute şi te întorci. O misiune diplomatică în stil Kissinger, Gareth. Buckmaster îşi consultă ceasul: Ca să nu mai spun că eu nu trebuie să fiu văzut pe aici. Plec la minister imediat.

Morgan îşi scarpină guşa cu degetul mare, pufăi din ţigara de foi. Avea dreptate Buckmaster: el n-avea ce căuta în clădire. Când fusese numit ministru, îi transferase pachetul său de acţiuni soţiei, Leonora. Cât despre ideea lui, ei bine, ea îi surâdea lui Morgan. O misiune î la Kissinger! Asta-i gâdila orgoliul. O să folosească avionul special al companiei.

— Va trebui să mă întorc însă pe-aici din când în când, zise el într-un târziu. Leonora îmi pare că devine niţel prea activă, prea curioasă cu privire la tot felul de lucruri, în calitatea ei de preşedinte. In plus, e din ce în ce mai familiară cu Ted Doyle, contabilul ăla…

— Despre ce anume e curioasă? Ceru Buckmaster lămuriri.

— Cifrele companiei. Bilanţurile. Până acum, am ţinut-o departe de dosarele secrete. Când primim împrumutul ăla de cincizeci de milioane de lire? Nu de alta, dar nu-i pot tromboni la nesfârşit pe cei din City.

N-o să întârzie. Dar ai scăpat un zero: e vorba de cinci sute de milioane.

Atâta e? Morgan îşi modera uimirea. Păi, asta o să ne pună binişor pe roate. Dar de unde naiba o să aduni bănetul ăsta?

Buckmaster se ridică şi îşi puse şapca pe cap:

N-avea tu grijă. Tu ocupă-te de Tweed – şi asta, cât mai repede…

S-ar putea să mai dureze, îl avertiză Morgan. Ţi-am spus că nu e cazul să-1 subapreciezi.

Să nu dureze prea mult. Ne apropiem de termen. Iei avionul spre Europa chiar azi. Gata, am plecat…

După ce plecă şeful, Morgan rămase o vreme aşezat în fotoliul din piele, prea strâmt pentru el, din faţa biroului lui Buckmaster. Ajunsese departe, dacă stătea să se gândească la zilele de odinioară, când se ocupa cu asigurarea protecţiei unei întreprinderi mărunte. Ei da, Buckmaster îl trăsese în sus, după el.

Îşi aminti – parc-ar fi fost ieri – anunţul publicat în The Times, prin care se solicita un administrator cu experienţă pentru o organizaţie de securitate, nou înfiinţată. De la Cardiff, a telefonat la numărul indicat în anunţ; i-a răspuns Buckmaster, pe care 1-a luat pe nepregătite.

Nu ştiu dacă aveţi experienţa necesară…

Am însă în mână un bilet de clasa I Cardiff-Londra şi dau telefon chiar din gară. Expresul pleacă peste cinci minute, îl văd de aici, de unde vorbesc. Acordaţi-mi cinci-sprezece minute din timpul dumneavoastră şi vă asigur că mă veţi angaja. Dacă greşesc, vă promit că am să ies din biroul dumneavoastră şi n-am să vă mai deranjez niciodată. Mai sunt patru minute până la plecarea trenului…

Stratagema lui îndrăzneaţă a reuşit. Buckmaster îl prevenise că nu se angajează să-i deconteze drumul, iar Morgan a răspuns că, oricum, mi conta pe asta. Când s-a urcat în tren, mai erau două minute până la plecare.

De fapt, cheia care i-a deschis calea a fost modul în care reuşise el, Morgan, să împiedice un atentat la o bancă din Cardiff, doar cu câteva iile înainte. Povestea ajunsese în presa naţională. Ei bine, în loc să însoţească maşina care aducea banii, Morgan, care cercetase împreju-11 mile băncii cu o zi înainte, a preferat să stea ascuns în dimineaţa aceea pe o alee din vecinătate, înarmat cu o bâtă de baseball ascunsă sub fulgarin. Când camionul cu bani se îndrepta spre bancă, dintr-o maşină au sărit doi bărbaţi înarmaţi. Morgan a ieşit în spatele lor, 1-a pocnit în cap pe unul înarmat cu pistol-mitralieră şi apoi i-a zdrobit rotula genunchiului celui de-al doilea bandit, care avea o armă automată.


Yüklə 1,92 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   38




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin