Comunicat de presă rs18 KosovoYüklə 16,2 Kb.
tarix15.09.2018
ölçüsü16,2 Kb.CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ COMUNICAT DE PRESĂ

ECA/12/41

Luxemburg, 30 octombrie 2012Asistenţa acordată pentru sprijinirea supremaţiei legii în Kosovo
nu este suficient de eficace

Kosovo este cel mai mare beneficiar din lume al asistenţei financiare acordate de UE (calculată pe cap de locuitor) şi găzduiește cea mai mare misiune de gestionare civilă a crizelor lansată vreodată de Uniune (EULEX). Curtea de Conturi Europeană a auditat asistenţa acordată de UE pentru sprijinirea supremaţiei legii în Kosovo.

Curtea a constatat că asistenţa acordată nu este suficient de eficace. Deşi UE a contribuit la consolidarea capacităților, în special în domeniul vamal, asistenţa acordată poliţiei şi organelor judiciare s-a bucurat de un succes limitat. Nivelul criminalității organizate și al corupției din Kosovo rămâne ridicat. Sistemul judiciar este afectat în continuare de ingerinţe politice, de ineficiență și de probleme legate de transparență și de executarea hotărârilor. Capacitatea limitată a autorităţilor kosovare de a asigura protecția martorilor-cheie şi dificultățile inerente transferului martorilor în străinătate reprezintă deficienţe majore. Progresele au fost aproape inexistente în instaurarea supremației legii în nordul Kosovo.


    „Autorităţile kosovare nu acordă suficientă prioritate supremaţiei legii”, a arătat Gijs de Vries, membrul Curţii responsabil de raport. Domnia sa a afirmat și că „sprijinul acordat de UE ar trebui să fie mai eficace.”

În cazul Kosovo, spre deosebire de restul Balcanilor de Vest, stimulentul reprezentat de posibila aderare la UE este pus în pericol de lipsa unei poziții comune a UE cu privire la independența Kosovo.

Comisia Europeană şi Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) au acceptat concluziile şi recomandările Curţii.Video / EbS News clip

Note către editori:

Rapoartele speciale ale Curţii de Conturi Europene se publică pe tot parcursul anului şi prezintă rezultatele unor audituri selectate care au ca obiect domenii specifice ale bugetului UE sau aspecte specifice legate de gestiune.

Acest raport special a urmărit să stabilească dacă asistența acordată de UE pentru sprijinirea supremaţiei legii în Kosovo este eficace. Curtea a evaluat dacă asistența acordată și-a atins obiectivele prevăzute și care a fost impactul acesteia asupra progresului general din diferite domenii care țin de supremația legii (poliție, justiție, sistemul vamal, combaterea corupției). De asemenea, Curtea a examinat modul de gestionare a asistenței, în special în ceea ce privește coordonarea și gestionarea EULEX. Auditul a inclus un eșantion de 17 intervenții ale UE în Kosovo.

În perioada 1999-2007, Kosovo a beneficiat de o asistență în valoare de 3,5 miliarde de euro din partea donatorilor, două treimi din această sumă provenind de la Comisia Europeană și de la statele membre ale UE. Asistenţa acordată de UE prin IPA şi EULEX pentru sprijinirea supremaţiei legii s-a ridicat, în perioada 2007 2011, la un total de aproximativ 0,7 miliarde de euro.

Eficacitatea limitată a asistenţei UE poate fi explicată prin condițiile specifice din Kosovo, inclusiv prin nivelul scăzut de dezvoltare de la care s-a pornit consolidarea supremației legii după declararea independenței. Totuși, în urma auditului s a constatat că există domenii importante în care o mai bună gestionare de către SEAE și Comisie ar fi contribuit la o mai mare eficacitate a asistenței UE. Această constatare trebuie interpretată sub rezerva îmbunătățirilor introduse în perioada auditată.

De exemplu, personalul detaşat de statele membre ale UE în cadrul EULEX a fost insuficient şi lipsit de calificările necesare, iar perioadele de detaşare au fost prea scurte. Cooperarea dintre Europol şi EULEX face obiectul unor restricţii juridice.

Mecanismele de coordonare ale UE trebuie să fie ameliorate în continuare, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea cu comunitatea internaţională. Instituțiile UE au făcut eforturi considerabile pentru a-și coordona activitățile cu SUA, care este cel mai mare donator bilateral în Kosovo. Cu toate acestea, o deplină coordonare cu SUA rămâne greu de pus în practică.

Intervențiile UE au avut rezultate limitate în combaterea corupției, care rămâne o problemă majoră. Cele trei organe anticorupţie din Kosovo dispun de puteri limitate și au responsabilități care se suprapun. Structura de supraveghere a achizițiilor publice este la fel de complexă; mai mult, în Kosovo, există peste 150 de autorităţi contractante. Deşi un astfel de grad de complexitate și de fragmentare crește riscul de corupție, UE nu a abordat această problemă la nivel politic.

Curtea recomandă, printre altele, ca SEAE şi Comisia să asigure o mai bună utilizare a dialogului în materie de politici și a condițiilor. Posibilitatea liberalizării regimului vizelor ar putea acţiona ca stimulent pentru a se aduce îmbunătăţiri în ceea ce privește supremaţia legii în Kosovo. UE a impus însă 95 de cerințe pentru liberalizarea regimului vizelor, lucru care riscă să submineze efectul de stimulent. Dialogul în materie de politici ar trebui să se concentreze asupra condiţiilor prioritare. Curtea recomandă ca sprijinul acordat de UE pentru Kosovo să fie corelat cu indicatori concreți de evaluare şi să ţină seama de obiectivele de securitate internă ale UE.

Persoană de contact:

Aidas Palubinskas

Ofițer de presă - Curtea de Conturi Europeană

Birou: +352 4398 45410 Tel. mobil: +352 621 552224press@eca.europa.eu www.eca.europa.eu Twitter: @EUAuditorsECA


Scopul acestui comunicat de presă este să prezinte mesajele principale ale raportului special adoptat de Curtea de Conturi Europeană. Textul integral al raportului este disponibil la adresa www.eca.europa.eu.
ECA Press

12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxemburg
Tel.: (+352) 4398 45410 - Fax: (+352) 4398 46410 – Tel. mobil: (+352) 621 55 22 24
e-mail: press@eca.europa.eu Twitter: @EUAuditorsECA


Yüklə 16,2 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə