Consiliul european președinteleYüklə 10,94 Kb.
tarix27.12.2018
ölçüsü10,94 Kb.
#86959CONSILIUL EUROPEAN
PREȘEDINTELE

RO
Bruxelles, 25 April 2012

(OR. en)


EUCO 69/12

PRESSE 174

PR PCE 61Declarațiile dlui Herman Van Rompuy, Președintele Consiliului European, în urma reuniunii sale cu dl Mihai-Răzvan Ungureanu, Prim-ministrul României

Vă mulțumesc, domnule prim-ministru, pentru discuțiile fructuoase pe care le-am purtat astăzi. Ne-am întâlnit luna trecută la Bruxelles. Este o plăcere să mă aflu la București acum, în aceste zile speciale, în care sărbătoriți cea de a șaptea aniversare a Tratatului de aderare la UE. România a aderat doar acum 5 ani, dar deja nu ne putem imagina Uniunea fără țara dumneavoastră.

Cred că putem spune că România a beneficiat de pe urma aderării la Uniune, la fel ca mulți europeni până acum. Însă imaginea Uniunii Europene a avut de suferit din cauza crizei. Mai devreme, în cursul zilei de astăzi, am vorbit parlamentului dumneavoastră despre creșterea populismului în Europa. Reflecția aprofundată cu dumneavoastră, domnule prim-ministru, a fost deosebit de antrenantă și stimulantă.

Misiunea noastră comună în Europa este de a convinge pe deplin populația de valoarea adăugată a proiectului european: pacea și prosperitatea pe care acesta le aduce, avantajele în viața de zi cu zi a celor 500 de milioane de cetățeni europeni.

Extinderea în continuare a Uniunii ar trebui să fie animată de același spirit. Este în interesul comun al tuturor celor 27 de state membre să continue astăzi acest proces cu țările care îndeplinesc criteriile de aderare. Integrarea în continuare a Balcanilor de Vest în Uniune va aduce pace și prosperitate, nu numai regiunii, ci și întregii Europe. Sunt convins că statele membre ale UE vor continua să susțină acest proces.

De asemenea, astăzi am discutat despre spațiul Schengen. Toți liderii europeni au subliniat, în repetate rânduri, în cadrul reuniunilor noastre, că toate condițiile juridice pentru aderare au fost îndeplinite. În cursul ultimei noastre reuniuni din martie, am îndemnat Consiliul să își adopte decizia cu privire la aderarea României în septembrie.

Pe plan economic, ne vom continua strategia pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă. Reducerea ratei șomajului în rândul tinerilor, un subiect cu o relevanță deosebită pentru țara dumneavoastră, rămâne una dintre prioritățile noastre-cheie. UE își va mobiliza instrumentele în acest sens. Inițiativa privind oportunitățile pentru tineri, lansată de Comisia Europeană, este doar un exemplu. Viitorul buget al UE pentru următorii șapte ani ar trebui să susțină strategia noastră globală pentru o Uniune competitivă și favorabilă incluziunii și va oferi din nou oportunități pentru agricultorii români și pentru investiții în infrastructură și inovare.

Domnule prim-ministru, aș dori să vă încurajez pe deplin pe dumneavoastră și pe guvernul dumneavoastră în eforturile de restabilire a încrederii piețelor și de consolidare a bugetului. Ați luat decizii dificile, în interes comun, obținând rezultate. Aceste decizii sunt absolut necesare pentru viitorul țării dumneavoastră și pentru cetățenii români. Am convingerea că doar un astfel de curaj politic va fi răsplătit pe termen lung. Vă urez mult succes.


PRESĂ

Dirk De Backer - Purtător de cuvânt al Președintelui -  +32 (0)2 281 9768 - +32 (0)497 59 99 19

Jesús Carmona - Purtător de cuvânt adjunct al Președintelui -  +32 (0)2 281 9548 / 5150 - +32 (0)475 65 32 15

press.president@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/

EUCO 69/12RO


Yüklə 10,94 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə