Daca v-as intreba cine a fost Einstein? Cu siguranta mi-ati da un raspuns



Yüklə 16,49 Kb.
tarix25.07.2018
ölçüsü16,49 Kb.
#58289

Daca v-as intreba cine a fost Einstein?... Cu siguranta mi-ati da un raspuns.

Daca v-as intreba despre Pablo Picasso? Cu siguranta ii stiti multe dintre picturile sale.

As putea continua cu intrebari despre Eminescu, Brancusi sau Grigorescu, insa nu suntem la un test de cultura generala si nici la o gala in memoria marilor minti stralucite ale lumii... suntem in Romania secolului 21 unde ignoranta celor care ar trebui sa faca ceva.. omoara zilnic mii de astfel de minti stralucite, care apartin acestei tari si care pot duce tara spre un alt nivel de recunoastere.
Mihai, este un geniu in astronomie, la doar 12 ani.

Alin, are 10 ani si cunoaste 5 limbi straine.

Ana si Amalia sunt olimpice la fizica, la 14 ani.
Simple nume …… insa fie ca vorbim despre Diana, Mihai, Alin, Iulia sau Ana, cu totii au un punct comun. Sunt copiii Romaniei, elevi geniali …. copiii de langa voi care ne fac mandri ca suntem romani.

Vestea buna este ca nu sunt singurii. Statistic, in Romania sunt peste 200.000 de copii supradotati sub 15 ani … mult peste populatia actuala a municipiului Targu Mures.

Vestea proasta este ca degeaba sunt …. Pentru ca dintre ei doar 3 procente au sansa sa isi valorifice potentialul, sa devina un exemplu de urmat, restul…..suntem omorati!... Stiu suna dur, insa asa este!
Aveam doar 7 ani cand “oficial”, adica in urma unor teste relevante, am primit confirmarea ca sunt un copil supradotat. Adevarul este ca nimeni nu s-ar fi gandit pana atunci ca as putea avea un IQ superior. In general, oamenii cred ca daca esti supradotat, inseamna ca esti olimpic la matematica! Eu eram si inca sunt …  – un copil caruia nu-i place matematica! Se spune despre mine ca sunt “imprastiata”, “dezordonata”, si mereu “cu capul in nori”. Actiunile repetitive ma plictisesc teribil! In clasele primare, ma interesa de fiecare data povestea din enuntul problemei. De ce nu ma intreaba nimeni daca animalele din ograda sunt fericite? Sau daca sunt bine ingrijite? si eram pusa sa calculez cate animale sunt in ograda, numarand picioarele si capetele acestora?!

Aceasta sunt eu, Diana, un copil supradotat, unul dintre aceia care prin suportul si sprijinul familiei ma dezvolt intr-un mediu personal adaptat nevoilor noastre, a copiilor supradotati. Insa nu imi este indeajuns, pentru ca ceea ce imi valorifica … ne valorifica cu adevarat potentialul este mediul educational …. iar aici stam rau in Romania.


Daca ar fi sa intelegeti acum un singur lucru despre noi, este ca avem nevoie de o atentie deosebita la nivel educational pentru ca suntem vulnerabili, chiar foarte vulnerabili.

An de an, peste 97% dintre copiii supradotati se pierd inutil, ajungand la abandon scolar, ratare sociala, depresie sau fapte antisociale. De ce? … pentru ca suntem lipsiti de un mediu educational hranitor, provocator la nivelul aptitudinilor noastre.


Imaginati-va un Einstein fara laboratorul sau, fara sa poata analiza, incerca, descoperii, pentru a reusi. Cum ati reusit voi pana acum? Singuri, luptand in continuu, obosind…. sau sustinuti de mediul profesional in care lucrati? Cum este mai usor?
Pentru noi scoala este laboratorul nostru, suntem copii cu nevoi specifice pentru a ne dezvolta. Din pacate, școlile ignora adesea nevoile noastre sau din cauza identificarii necorespunzatoare și a presiunii asupra resurselor nici macar nu isi dau seama ca existam.

Oferiti-ne provocări academice adecvate, mentoring, faceti-ne sa ne simtim mai puțin izolati, sau catalogati ca ciudati si inlaturati.


Nevoile noastre educationale speciale sunt recunoscute in Romania prin lege … insa aceasta lege nu se aplica de 10 ani! De ce? Cu ce am gresit noi ca suntem asa?... Ce facem?
Cu siguranta…nu stam degeaba! Actionam, pas cu pas, construind cadrul educational care sa valorifice potentialul exceptional de care Romania are parte.

Este intocmai ce am inceput sa facem prin campania “Minti stralucite” creata si sustinuta de Asociatia Centrul Gifted Education, un proiect care ACUM selectioneaza 100 de institutii de invatamant din Bucuresti ca parteneri si care prin voi poate fi extins la nivel national. Institutiile care se califica vor primi o prezentare speciala din partea Centrului Gifted Education.


Cine sunt beneficiarii?

  1. Toti copiii din Romania de la 5 la 18 ani pot participa la o testare gratuita online SCREENING de Inteligenta.

  2. Toti parintii copiilor care trec de un barem minim de raspunsuri corecte vor primi informatii relevante despre copilul supradotat si dezvoltarea acestuia.

Obiectiv principal: Descoperirea copiilor supradotati si Informarea Parintilor
Campania pleaca de la un KIT, care cuprinde:

    1. Vizita de campanie a voluntarilor asociatiei pentru a comunica si informa cadrele didactice despre:

  • “cum se descopera copii supradotati” si rolul parintilor

  • abordarile recomandate in scoli

  • informatii despre Testarea Nationala Screening

 b. Newsletter de informare a scolilor pentru lansarea Campaniei “Minti Stralucite”.
Pentru ca apoi:

  • sa sprijinim potentialului acestor copii printr-un proces structurat.

  • Sa cream un dialog intre educatorii interesati si parinti, iar

  • cu Scolile partener vom derula proiectul "Nascut pentru a straluci" pentru orientarea in vocationala si in cariera. 

La nivel de București, estimam ca lucrurile vor sta astfel:

La nivel national, va las pe voi sa calculati . Un lucru va spun – schimbam Romania in bine.

Va spuneam ca avem un cadru legal deja instituit, am creat si un proiect prin care oferim o solutie, iar acum vin sa va intreb…. Sunteti pregatiti sa actionati, sa extindeti un proiect local la nivel national? ….



Aveti nevoie de noi, intr-o lume in care totul este intr-o continua schimbare, unde diferenta se face prin educatie, unde fiecare dintre voi adultii va puneti speranta in generatia urmatoare pentru a face ceva. Haideti sa actionam! Einstein, Picasso sau Eminescu sunt langa voi, sustineti-i. Fiti eroii nostri intr-o misiune de valoare a Romaniei secolului 21!
Va multumesc!
Yüklə 16,49 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin