Dezbaterea privind viitorul Europei: doamna vicepreședinte Viviane Reding urmează să participe la Barcelona la un dialog cu cetățeniiYüklə 105,81 Kb.
tarix27.04.2018
ölçüsü105,81 Kb.
#49231Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 21 februarie 2013Dezbaterea privind viitorul Europei: doamna vicepreședinte Viviane Reding urmează să participe la Barcelona la un dialog cu cetățenii

Ce rol poate ar trebui să joace UE în redresarea economică? Ce drepturi avem în calitate de cetățeni europeni și cum ne afectează aceste drepturi viața de zi cu zi? Ce fel de Europă își doresc cetățenii pentru viitor? Acestea sunt câteva dintre aspectele pe care vicepreședintele Comisiei Europene Viviane Reding le va discuta cu aproximativ 250 de cetățeni la 23 februarie la Barcelona, în cadrul celui de al 45-lea dialog cu cetățenii.

În mijlocul crizei, Spania a adoptat reforme dureroase. E posibil ca cetățenii să nu simtă imediat rezultatele acestor reforme în viețile lor cotidiene, însă Spania se înscrie ferm pe calea redresării. Aș dori ca toți cetățenii spanioli să știe: UE nu vă va dezamăgi și combaterea șomajului în rândul tinerilor este prioritatea noastră absolută”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Cunosc Catalonia de mult timp și știu: catalanii sunt europeni înfocați. Prin urmare, sunt convinsă că dezbaterea din Barcelona va fi aprinsă în ceea ce privește viitorul Uniunii noastre, dar și viitorul Cataloniei. Aștept cu interes dialogul cu cetățenii din Barcelona.”

În cadrul dialogului, cetățenii vor avea posibilitatea de a dezbate, cu vicepreședintele Reding, de a pune întrebări și de a-și prezenta părerile și preocupările. Dialogul va fi moderat de jurnalistul postului de televiziune TV 3, Carles Prats.

Toate locurile pentru acest eveniment au fost rezervate, însă cei care doresc totuși să participe pot urmări evenimentul pe un ecran mare, la biroul regional din Barcelona al Comisiei Europene (găsiți aici informații privind înscrierea).

Dialogul va avea loc la 23 februarie, între orele 18.00 și 20.00, în auditoriul uneia dintre cele mai celebre clădiri din Barcelona - „La Pedrera” (Passeig de Gràcia, 92). Evenimentul pot fi vizionat în direct prin webstream, iar cetățenii din întreaga Europă pot participa, de asemenea, prin intermediul Facebook și Twitter folosind hashtag-urile #EUDeb8 și #RedingBCN.

La 24 februarie, doamna vicepreședinte Reding, împreună cu președintele guvernului autonom din Catalonia, Artur MAS, ministrul spaniol pentru dezvoltare internă, Ana Pastor, primarul capitalei Cataloniei, Xavier Trias și Arhiepiscopul de Barcelona, Lluís Martínez Sistachva, va inaugura complexul istoric recent renovat, Spitalul Sant-Pau. Jumătate din cele 22,5 milioane EUR utilizate pentru restaurarea pavilionului principal al acestui sit care face parte din patrimoniul mondial UNESCO a provenit din fonduri UE (Fondul european de dezvoltare regională), constituind un bun exemplu al modului în care fondurile UE pot contribui la dezvoltarea infrastructurii și la crearea de locuri de muncă la nivel local.

Context

Care sunt temele dialogurilor cu cetățenii?

În 2013, Comisia Europeană a lansat Anul European al Cetățenilor (IP/13/2). Unele dintre activitățile asociate cu acest an se extind și în 2014. Pe parcursul întregului an 2013 și extinzându-se și în 2014, membrii Comisiei au dezbătut cu cetățenii din întreaga Europă cu privire la așteptările acestora pentru viitor.

Până acum, în întreaga Uniune Europeană, au avut loc 44 de dialoguri cu cetățenii, cel puțin un comisar european fiind prezent de fiecare dată. În total, sunt planificate 50 de astfel de reuniuni (a se vedea anexa). Puteți urmări aceste reuniuni pe internet, la adresa http://ec.europa.eu/debate-future-europe.

Un sondaj Eurobarometru recent arată că 69 % dintre spanioli se simt europeni (media pentru cetățenii Uniunii din toate statele membre fiind de 59 %). Cu toate acestea, numai 43% afirmă că știu ce drepturi le conferă cetățenia UE, în timp ce 60 % dintre spanioli ar dori să afle mai multe despre drepturile lor în calitate de cetățeni ai Uniunii.

Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a desemnat anul 2013 drept „Anul European al Cetățenilor”, un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Dialogurile cu cetățenii s-au aflat în centrul activităților organizate pe parcursul acestui an și continuă și în 2014.

De ce organizează Comisia aceste dialoguri acum?

Deoarece Europa se află la o răscruce de drumuri. Lunile și anii care vor urma sunt decisivi pentru viitorul Uniunii Europene, întrucât există multe opinii divergente cu privire la direcția pe care ar trebui să o adopte Uniunea. Procesul de integrare europeană trebuie să fie strâns legat de consolidarea legitimității democratice a Uniunii. Așadar, ascultarea opiniilor cetățenilor este mai importantă acum ca niciodată.Care va fi rezultatul dialogurilor cu cetățenii?

Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea planurilor pentru o viitoare reformă a UE. Unul din obiectivele principale ale acestor dialoguri este pregătirea terenului în vederea alegerilor din 2014 pentru Parlamenul European.

La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de al doilea Raport privind cetățenia Uniunii, care prezintă 12 măsuri concrete noi pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii (IP/13/410 și MEMO/13/409). Raportul privind cetățenia Uniunii reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online lansată în mai 2012 (IP/12/461), precum și la întrebările și sugestiile formulate în cadrul dialogurilor cu cetățenii privind drepturile și viitorul cetățenilor UE.

Informații suplimentare

Informații suplimentare privind dialogul cu cetățenii care va avea loc la Barcelona:www.ec.europa.eu/barcelona

Informații suplimentare privind dezbaterea asupra rețelelor sociale:ec.europa.eu/spain/barcelona/actualitat-i-premsa/noticies/participacio-ciutadana-i-consultes/142701_ca.htm

Dezbateri cu cetățenii privind viitorul Europei:http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm

Anul European al Cetățenilor:http://europa.eu/citizens-2013/ro/home

Cetățenii europeni își spun punctul de vedere: rezultatele consultării cu privire la drepturile cetățenilor Uniunii:http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Pagina de internet a doamnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție:ec.europa.eu/reding

Puteți urmări activitatea doamnei vicepreședinte pe Twitter: @VivianeRedingEU

Reprezentanța de la Barcelona a Comisiei Europene pe Twitter: @euinbcn

Persoane de contact:

Mina Andreeva - (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud - (+32 2 296 74 56)

Pentru public: Europe Direct prin telefon la 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e­mailANNEX

The debate on Europe's future continues…

Member State

City

Date

European Commissioner

local/national politicians

Spain

Cadiz

27/09/2012

Vice-President Reding

Mayor of Cádiz Teófila Martínez Saíz

Austria

Graz

05/11/2012

Vice-President Reding

Austrian Vice-Chancellor/Foreign Minister Michael Spindelegger

Germania

Berlin

10/11/2012

Vice-President Reding

German Member of European Parliament Dagmar Roth-Behrendt

Franța

Paris

23/11/2012

Vice-President Reding

"-"

Italy

Napoli

30/11/2012

Commissioner Andor

Mayor of Naples Luigi de Magistris

Ireland

Dublin

10/01/2013

President Barroso/ Vice-President Reding

Irish Taoiseach Enda Kenny with Tánaiste Eamon Gilmore / Irish European Affairs Minister Lucinda Creighton

Suedia

Göteborg

18/02/2013

Commissioner Malmström

"-"

Italy

Torino

21/02/2013

Commissioner Malmström

Mayor of Turin Piero Fassino

Portugalia

Coimbra

22/02/2013

Vice-President Reding

Mayor of Coimbra João Paulo Barbosa de Melo, Mayor of Esch-sur-Alzette Lydia Mutsch (video link), Luxembourgish Member of Parliament Felix Braz

Italy

Rome

18/03/2013

Vice-President Tajani

Mayor of Rome Gianni Alemanno

Grecia

Salonic

22/03/2013

Vice-President Reding

Mayor of Thessaloniki Yiannis Boutaris

Italy

Pisa

05/04/2013

Commissioner Potočnik

Mayor of Pisa Marco Filippeschi

Belgium

Ghent

12/04/2013

Commissioner De Gucht

Mayor of Ghent Daniël Termont / Belgian Member of Parliament Geert Versnick

Belgium

Eupen

23/04/2013

Commissioner Hahn

Belgian MEP Mathieu Grosch/Begian Minister-President of the German Community Karl-Heinz Lambertz

Belgium

Bruxelles

04/05/2013

Vice-President Reding

Minister-President of the Brussels region Charles Picqué / Belgian Member of European Parliament Marc Tarabella

Germany

Düsseldorf

08/05/2013

Commissioner Oettinger

German Member of European Parliament Jürgen Klute / Chairman of "Committee on Europe and a Single World" Nicolaus Kern / Spokespersons of the North Rhine-Westphalia Parliament on European issues – Ilka Freifrau von Boeselager, Stefan Engstfeld, Markus Töns and Dr Ingo Wolf

Slovenia

Ljubljana

09/05/2013

Commissioner Potočnik

"-"

Poland

Warsaw

11/05/2013

Commissioner Lewandowski

"-"

Czech Republic

Prague

13/05/2013

Commissioner Füle

Irish Minister for Trade John Perry/Chairman of the Czech Parliament's European Affairs Committee Jan Bauer / Czech Members of the European Parliament Jan Březina and Libor Rouček / Deputy State Secretary for European Affairs Martin Tlapa

Italy

Ventotene

27/05/2013

Vice-President Tajani

Mayor of Ventotene Giuseppe Assenso

Italy

Milano

07/06/2013

Commissioner Hedegaard

Mayor of Milan Giuliano Pisapia

Luxembourg

Esch

30/06/2013

Vice-President Reding

Luxembourgish MEP Charles Goerens / Luxembourg Member of Parliament Félix Braz / Wallonian Regional Minister Benoit Lutgen / Luxembourg Minister for Labour and Employment Nicolas Schmit

Poland

Warsaw

11/07/2013

President Barroso / Vice-President Reding

Polish Member of European Parliament Róża Thun / Former Prime Minister Tadeusz Masowiecki

Greece

Crete

12/07/2013

Commissioner Damanaki

Governor of the Crete region Stavros Arnaoutakis / Greek Member of Parliament Spyros Danellis / Mayor of Heraklion Giannis Kourakis

Germany

Heidelberg

16/07/2013

Vice-President Reding

Baden Wüttemberg Minister-President Winfred Kretschmann

Bulgaria

Sofia

23/07/2013

Vice-President Reding

Bulgarian President Rosen Plevneliev

Belgium

Namur

13/09/2013

Vice-President Reding

Minister-President of Wallonia Rudi Demotte

Estonia

Tallinn

14/09/2013

Vice-Presidents Rehn / Kallas

"-"

Italy

Trieste

16/09/2013

Vice-President Reding

Italian Minister for European Affairs Enzo Moavero Milanesi

Finland

Helsinki

24/09/2013

Vice-President Reding

Finnish Member of European Parliament Sirpa Pietikäinen / Finnish MP, Member of the Grand Committee Tuomo Puumala (Centre/ALDE) / Finnish MP, Chair of the Grand Committee, former President of the European Movement in Finland Miapetra Kumpula-Natri (SDP/S&D) / Chairperson of the Young People's Working Group on the Future of the EU Milla Ovaska

Hungary

Györ

03/10/2013

Commissioner Andor

Hungarian State Secretary for EU Affairs Enikő Győri and Member of the European Parliametn Csaba Őry.

Slovakia

Košice

05/10/2013

Vice-President Šefčovic

Slovak Prime Minster Robert Fico

Sweden

Stockholm

15/10/2013

Vice-President Reding

Swedish Minister for EU Affairs Birgitta Ohlsson, Member of European Parliament Olle Ludvigsson and Mayor of Stockholm Sten Nordin

Belgium

Liège

17/10/2013

President Barroso

Belgian Minister for Foreign Affairs, Foreign Trade and European Affairs Didier Reynders / Economic Minister for Wallonia Jean-Claude Marcourt

Latvia

Riga

18/10/2013

Commissioner Piebalgs

Latvian Defence Minister Artis Pabriks

Malta

La Valletta

07/11/2013

Commissioner Borg

"-"

France

Marseille

14/11/2013

Vice-President Reding

French Justice Minister Christiane Taubira

Cipru

Limassol

28/11/2013

Commissioner Vassiliou

"-"

Austria

Eisenstadt

29/11/2013

Commissioner Hahn

Governor of Burgenland Hans Niessl

Belgium

Bruxelles

05/12/2013

Commissioner Vassiliou

Plácido Domingo, opera singer, President of Europa Nostra; Michelangelo Pistoletto, painter, member of the Culture Committee of the “New Narrative for Europe” initiative; Isabelle Durant, Vice-President of the European Parliament (tbc);Paul Dujardin, Director of the Palais des Beaux-Arts (BOZAR), Brussels

Lithuania

Vilnius

13/12/2013

Vice-President Reding

"-"

Online

Online

16/01/2014

Vice-President Reding

"-"

Denmark

Copenhagen

06/02/2014

Commissioner Hedegaard

"-"

UK

London

10/02/2014

Vice-President Reding

David Lidington, Minister of State for Europe

Spain

Barcelona

23/02/2014

Vice-President Reding

"-"

France

Paris

27/02/2014

Commissioner Barnier

TBC

Croatia

Zagreb

03/03/2014

Commissioner Mimica

TBC

Germany

Koblenz

10/03/2014

Commissioner Oettinger

Minister-President Dreyer (Rhineland-Palatinate); State Minister for Europe Margit Conrad

Netherlands

Amsterdam

14/03/2014

Vice-President Reding

Eberhard van der Laan, Mayor of Amsterdam

Romania

Bucharest

17/03/2014

Commissioner Cioloș

TBC

Belgium

European Citizens' Dialogue

27/03/2014

Vice-President Reding

TBCIP/14/166


Yüklə 105,81 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə