Dispozitive portabile



Yüklə 186,35 Kb.
səhifə1/7
tarix30.10.2017
ölçüsü186,35 Kb.
#21855
  1   2   3   4   5   6   7


DISPOZITIVE PORTABILE

(auxiliar didactic)



Prof. Grecu Daniela

Anexa 3 a Metodologiei de avizare a auxiliarelor didactice nr. 10142/14.11.2012

Înregistrat la I.S.J. Dolj:

Nr. 2729 din 2.04.2015

DISPOZITIVE PORTABILE

(auxiliar didactic)

pentru

Modulul VIII. Dispozitive portabile







Autorul

Prof. Grecu Daniela



Aria curriculară: Tehnologii

Clasa/clasele: Anul I, Postliceala, calificarea „Tehnician echipamente de calcul”

Programa şcolară suport: Anexa nr. 9 la OMECI nr. 4857 din 31.08.2009

2015
CUPRINS


Introducere

Laptopul – definiții și istoric

Clasificare laptopuri

Avantaje și dezavantaje ale laptopului

Laptop vs Desktop

Metode de întreţinere pentru laptopuri


Contextul și evolutia telefonului inteligent

Smartphone – telefonul inteligent

Funcțiile de bază ale PDA-urilor și Smartphone-urilor

Arhitectura Smartphone

Sisteme de operare

Bibliografie

Webografie


INTRODUCERE

Laptop-urile, Personal Digital Assistants (PDA-urile), telefoanele inteligente (Smartphones), tabletele, Notebook-urile, fac parte, printre altele, din categoria dispozitivelor portabile. Acestea devin tot mai populare cu cât prețul lor scade și tehnologia continuă să progreseze.




Laptop
Laptopul


Notebook
Laptop-ul este un calculator personal miniaturizat cu o arhitectură internă similară cu cea a unui calculator de tip desktop. Cea mai importantă caracteristică a unui laptop este forma sa compactă. Design-ul laptop-ului plasează tastatura, ecranul și componentele interne într-o carcasă mică și portabilă. O altă caracteristică importantă a laptop-ului este posibilitatea de a fi ușor de transportat. O baterie reîncarcabilă permite laptop-ului să funcționeze atunci când este deconectat de la sursa de curent. Important de precizat este faptul că majoritatea funcțiilor avute de un calculator de tip desktop pot fi îndeplinite și de laptop.

Notebook

Un Notebook, este un laptop conceput şi comercializat punându-se accent pe portabilitate, însă care menţine performanţa unui laptop standard. În general subnotebook-urile au dimensiuni mai mici decât laptop-urile standard, cântăresc mai putin, iar durata de funcţionare pe acumulatori poate depăşi 10 ore. Prezenţa port-urilor poate fi mai redusă decât în cazul laptop-urilor obișnuite.



Ultrabook


Ultrabook
Ultrabook-urile încearcă să combine mobilitatea unei tablete cu funcționalitatea unui laptop și au apărut pe piața pentru a se mula pe niște nevoi specifice ale unei categorii de utilizatori care, înainte de orice, au nevoie de mobilitate.

Aceste dispozitive noi au venit cu răspunsul la optimizarea raportului nevoi-performanțe pentru utilizatorii de bază care folosesc dispozitivul în special pentru comunicare online și navigare generală pe internet. Ultrabook-urile sunt o soluție high end, beneficiază de ultimele tehnologii îmbinând performanțele și design-ul special, așa că prețul acestora poate depași cu mult bugetul pe care un utilizator obișnuit ar fi justificat să îl aloce unui astfel de dispozitiv.



Tableta


Tabletă
Tableta este un dispozitiv portabil și mobil ce utilizează o tastatură virtuală, însă poate utiliza şi o tastatură fizică conectată prin USB, conceput în special pentru accesarea Internetului și afișarea de conținut multimedia. Principalele caracteristici ale unei tablete sunt:

  • Portabilitate;

  • Dimensiune şi greutate redusă;

  • Consum mic de energie;

  • Preț accesibil.

Din anul 2010, Tablet PC-urile au primit o nouă perspectivă, având sisteme de operare mobile cu o interfaţă utilizator modernă şi ergonomică, conducand la apariţia unui nou tip de dispozitiv de calcul. Tabletele moderne utilizează procesoare cu arhitectură ARM, special concepută pentru echipamente portabile, acum fiind destul de puternică (odată cu introducerea familiei ARM Cortex) pentru sarcini de tipul navigare pe internet, producţie uşoară şi jocuri. Astăzi tableta se referă la orice dispozitiv personal de calcul de dimensiuni reduse, având ecran sensibil la atingere şi oricare din sistemele de operare utilizate în prezent.

PDA


PDA
PDA-urile sunt calculatoare mici, care au fost inițial proiectate să fie agende personale electronice, dar care în decursul timpului au devenit polivalente. PDA-urile au multe întrebuințări: calculator aritmetic, ceas cu alarme și agendă calendaristică, aparat pentru jocuri electronice (console de joc portabile), pentru accesul la Internet și web, transmitere și primire de e-mail-uri, înregistrare audio/video, redare audio/video, editare de documente de tip text, agende electronice de contacte, editare a foilor de calcul tabelar, receptor radio, redare a fișierelor multimediale, și chiar dispozitiv de stabilit coordonatele geografice bazat pe Global Positioning System, GPS.

Smartphone

Smartphone-ul este un telefon mobil multifuncţional, ce dispune de o tastatură reală sau virtuală si de numeroase aplicaţii şi funcţii. Este conectat la o rețea GSM sau UMTS. El oferă funcționalitățile de PDA, agendă, calendar, navigare GPS, internet, e-mail, aparat foto, aparat de filmat, abilitatea de a citi documente în diverse formate cum ar fi PDF sau Microsoft Office, soft media pentru a asculta muzică, vizualizare de poze şi clipuri video etc. Smartphone-urile sunt fără îndoiala cele mai populare dispozitive portabile.




Smartphone




Yüklə 186,35 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin