Disputarea supremaţiei pentru exploatarea resurselor naturaleYüklə 445 b.
tarix09.01.2018
ölçüsü445 b.
#37449Disputarea supremaţiei pentru exploatarea resurselor naturale

 • Disputarea supremaţiei pentru exploatarea resurselor naturale

 • Accidente nucleare - istoric

 • Petrolul - trecut, prezent şi viitor

 • Energia nucleara-RadioactivitateaCel mai mare accident nuclear a avut loc la Cernobil(Ucraina) in 1986 ,cand reactorul 4 a suferit o supraincalzire,provocand mari pagube,cum ar fi pierderi de vieti omenesti,precum si boli sau mutatii genetice,zona fiind,in prezent,sub radioactivitate,totul fiind datorita temperaturilor mari si a nerespectarii regulilor si a disciplinelor tehnologice fapt care a dus chiar la aparitia accidentelor genetice,cum ar fi mutantii.

 • Cel mai mare accident nuclear a avut loc la Cernobil(Ucraina) in 1986 ,cand reactorul 4 a suferit o supraincalzire,provocand mari pagube,cum ar fi pierderi de vieti omenesti,precum si boli sau mutatii genetice,zona fiind,in prezent,sub radioactivitate,totul fiind datorita temperaturilor mari si a nerespectarii regulilor si a disciplinelor tehnologice fapt care a dus chiar la aparitia accidentelor genetice,cum ar fi mutantii.Fukushima este considerat al doilea cel mai grav incident nuclear dupa Cernobil, un incident de gradul sase din sapte posibile conform scalei Agentiei pentru Energie Atomica,care inca provoaca mari pagube.

 • Fukushima este considerat al doilea cel mai grav incident nuclear dupa Cernobil, un incident de gradul sase din sapte posibile conform scalei Agentiei pentru Energie Atomica,care inca provoaca mari pagube.La 26 septembrie 1957 sistemul de racire al unui rezervor cu circa 80 de tone de deseuri radioactive s-a defectat, producandu-se o explozie chivalenta cu cea a 100 de tone de TNT. Norul radioactiv a contaminat o suprafata de circa 800 de km patrati. Populatia a fost evacuta la o saptamana dupa accident. Locul dezastrului a fost Ozoiorsk, un oras secret in perioada URSS, care nu aparea pe harti, iar Kishtim este cel mai apropiat oras cunoscut.

 • La 26 septembrie 1957 sistemul de racire al unui rezervor cu circa 80 de tone de deseuri radioactive s-a defectat, producandu-se o explozie chivalenta cu cea a 100 de tone de TNT. Norul radioactiv a contaminat o suprafata de circa 800 de km patrati. Populatia a fost evacuta la o saptamana dupa accident. Locul dezastrului a fost Ozoiorsk, un oras secret in perioada URSS, care nu aparea pe harti, iar Kishtim este cel mai apropiat oras cunoscut.Platoul continental din jurul Insulei Șerpilor a fost subiect al unei dispute între România și Ucraina. La data de 16 septembrie 2004, partea română a adus această dispută împotriva Ucrainei în fața Curții Internaționale de Justiție.Motivul?Au fost descoperite zăcăminte de petrol (10 milioane de tone) și de gaze naturale (1 miliard m³) în apropierea insulei. In anul 2009 CIJ a acordat 79,34% din zona în dispută României, anume 9.700 km² cu o adâncime medie de peste 50 m, iar Ucrainei 20,26% din zona în dispută anume 2.300 km² cu o adâncime medie sub 50 m.

 • Platoul continental din jurul Insulei Șerpilor a fost subiect al unei dispute între România și Ucraina. La data de 16 septembrie 2004, partea română a adus această dispută împotriva Ucrainei în fața Curții Internaționale de Justiție.Motivul?Au fost descoperite zăcăminte de petrol (10 milioane de tone) și de gaze naturale (1 miliard m³) în apropierea insulei. In anul 2009 CIJ a acordat 79,34% din zona în dispută României, anume 9.700 km² cu o adâncime medie de peste 50 m, iar Ucrainei 20,26% din zona în dispută anume 2.300 km² cu o adâncime medie sub 50 m.Se spune ca adevaratul motiv pentru care Statele Unite ale Americii au pornit atacurile impotriva Libiei ar fi resursele naturale si situatia ei independenta,fiind cea mai bogata tara din Africa. Libia are cele mai mari rezerve de petrol dovedite dintre toate țările de pe continent: 47 miliarde barili, conform estimărilor CIA.

 • Se spune ca adevaratul motiv pentru care Statele Unite ale Americii au pornit atacurile impotriva Libiei ar fi resursele naturale si situatia ei independenta,fiind cea mai bogata tara din Africa. Libia are cele mai mari rezerve de petrol dovedite dintre toate țările de pe continent: 47 miliarde barili, conform estimărilor CIA.Fostul ministru sustine ca nu s-a pus nici o secunda problema armelor de distrugere în masa în Irak. În realitate, Saddam Hussein reprezenta o amenintare la adresa securitatii rezervelor de petrol din Orientul Mijlociu, si de aceea a fost nevoie sa fie îndepartat. Pentagonul s-a angajat, cu de la sine putere, sa "pazeasca" rezerva nationala de petrol irakian pe o perioada nelimitata.

 • Fostul ministru sustine ca nu s-a pus nici o secunda problema armelor de distrugere în masa în Irak. În realitate, Saddam Hussein reprezenta o amenintare la adresa securitatii rezervelor de petrol din Orientul Mijlociu, si de aceea a fost nevoie sa fie îndepartat. Pentagonul s-a angajat, cu de la sine putere, sa "pazeasca" rezerva nationala de petrol irakian pe o perioada nelimitata.Alaturi de terminalul petrolier de la Basra, acesta este vital pentru economia americana; singure, cele doua terminale sunt capabile sa asigure peste 10% din cererea zilnica de petrol la nivel mondial.

 • Alaturi de terminalul petrolier de la Basra, acesta este vital pentru economia americana; singure, cele doua terminale sunt capabile sa asigure peste 10% din cererea zilnica de petrol la nivel mondial.

Petrolul a fost descoperit în urmă cu câteva mii de ani. Având densitatea mai redusă decât a apei sărate, s-a găsit în caverne și zone cu straturi sedimentare calcaroase, argiloase, sau nisipoase de la suprafață. În cazul în care straturile impermeabile de argilă sunt deasupra, nepermițând ieșirea la suprafață a petrolului, acesta se extrage prin sonde petroliere.

 • Petrolul a fost descoperit în urmă cu câteva mii de ani. Având densitatea mai redusă decât a apei sărate, s-a găsit în caverne și zone cu straturi sedimentare calcaroase, argiloase, sau nisipoase de la suprafață. În cazul în care straturile impermeabile de argilă sunt deasupra, nepermițând ieșirea la suprafață a petrolului, acesta se extrage prin sonde petroliere.

 • Din timpul Babilonului provine denumirea de naptu (nabatu = luminează) care ne indică faptul că petrolul era utilizat la iluminat, acesta fiind amintit și în legile lui Hammurabi 1875 I.e.n. fiind prima dovadă istorică scrisă pentru reglementarea folosirii petrolului.Petrolul era folosit și în medicina veche fiind vândut ca leac miraculos universal.

 • Petrolul era folosit și în medicina veche fiind vândut ca leac miraculos universal.

 • Tițeiul era cunoscut în zona țării noastre încă din secolul I î.Hr., de când datează obiectele descoperite în cadrul cetății dacice de la Poiana. De altfel, prima rafinărie de petrol din lume a fost construită în România, în 1856 la periferia orașului Ploiești de către frații Mehedințeanu.

 • In anul 1852 medicul și geologul canadian Abraham Gesner obține patentarea rafinării petrolului lampant curat numit petroleum, iar în 1855 chimistul american Benjamin Silliman propune purificarea petrolului cu acid sulfuric.

 • După introducerea iluminatului electric a scăzut importanța petrolului în iluminat, dar s-a extins utilizarea drept carburant în industria automobilului.Teoria biogenă de formare a zăcămintelor de petrol susține că petrolul ia naștere din organisme marine plancton care după moarte s-au depus pe fundul mării, fiind acoperite ulterior de sedimente. Conform acestei teorii perioada de formare a petrolului se întinde pe perioada de timp de ca. 350 - 400 milioane de ani în urmă, perioadă în care a avut loc în rândurile florei și faunei o mortalitate în masă, explicată prin teoria meteoritului uriaș care a căzut în aceea perioadă pe pământ, declanșând temperaturi și presiuni ridicate.

 • Teoria biogenă de formare a zăcămintelor de petrol susține că petrolul ia naștere din organisme marine plancton care după moarte s-au depus pe fundul mării, fiind acoperite ulterior de sedimente. Conform acestei teorii perioada de formare a petrolului se întinde pe perioada de timp de ca. 350 - 400 milioane de ani în urmă, perioadă în care a avut loc în rândurile florei și faunei o mortalitate în masă, explicată prin teoria meteoritului uriaș care a căzut în aceea perioadă pe pământ, declanșând temperaturi și presiuni ridicate.În peninsula Arabiei zăcămintele de petrol se află înmagazinate într-un calcar poros biogen care a luat naștere din corali. Compoziția zăcământului de petrol poate avea un raport diferit de alcani și alchene, la fel poate diferi raportul grupărilor alifatice și aromatice.

 • În peninsula Arabiei zăcămintele de petrol se află înmagazinate într-un calcar poros biogen care a luat naștere din corali. Compoziția zăcământului de petrol poate avea un raport diferit de alcani și alchene, la fel poate diferi raportul grupărilor alifatice și aromatice.

 • In decursul câtorva decenii petrolul s-a transformat într-unul din elementele fundamentale ale vietii economice moderne. El a devenit- dupa expresia fericita a lui Anton Zischka- sângele economiei. Forarea primului put de catre colonelul nord- american Edwin L. Drake a avut loc în 1859. Deci, petrolul nu numai ca a fost factorul decisiv în prosperarea industriei, oferind numeroase facilitati si avantaje, ci a si reprezentat un element important în viata internationala.

 • In timpul cercetarilor sale, fizicianul francez, Henri Antoine Becqurel, a gasit niste probe de mineral fluorescent (pehblenda) asezat pe placi fotografice, dar care nu fusesera expuse inca la soare. Din curiozitate , el cere ca acestea sa fie developate si descopera ca mineralul innegrise placa fotografica. Deci mineralul emitea radiatii fara sa fie expus la lumina soarelui, radiatii invizbile, care impresioneaza placa fotografica intocmai ca radiatiile X. Becquerel descoperise atunci radioactivitatea.Aceasta descoperire, datorita unei intamplari s-a dovedit mai tarziu a avea o importanta covarsitoare, constituind punctul de plecare pentru o serie de cercetari teoretice si realizari practice care au dus la rezolvarea importantei probleme a eliberarii energiei enorme continute in nucleele atomilor

 • Aceasta descoperire, datorita unei intamplari s-a dovedit mai tarziu a avea o importanta covarsitoare, constituind punctul de plecare pentru o serie de cercetari teoretice si realizari practice care au dus la rezolvarea importantei probleme a eliberarii energiei enorme continute in nucleele atomilor

 • Pehblenda era un material constituit dintr-un amestec de saruri, din care elementul radioactiv trebuia separat.Curand dupa descoperirea lui Becqurel, doi chimisti francezi, Marie si Pierre Curie, au avut meritul de a separa componentii determinanti ai radioactivitatii pehblendei. Studiind obtinerea de uraniu pur din minereuri, sotii Curie au descoperit doua noi elemente radioactive, poloniul si radiul. Au urmat patru ani de munca intensa, in conditii improprii si daunatoare sanatatii lor, in urma carora, prelucrand tone de minereu au obtinut primul decigram de radiu pur. In anul 1903 li s-a decernat sotilor Curie premiul Nobel pentru fzica.

 • Curand dupa descoperirea lui Becqurel, doi chimisti francezi, Marie si Pierre Curie, au avut meritul de a separa componentii determinanti ai radioactivitatii pehblendei. Studiind obtinerea de uraniu pur din minereuri, sotii Curie au descoperit doua noi elemente radioactive, poloniul si radiul. Au urmat patru ani de munca intensa, in conditii improprii si daunatoare sanatatii lor, in urma carora, prelucrand tone de minereu au obtinut primul decigram de radiu pur. In anul 1903 li s-a decernat sotilor Curie premiul Nobel pentru fzica.Perfect constient de pericolul ce l-ar fi reprezentat folosirea radioactivitatii in detrimentul comunitatii, Pierre Curie socotea cu optimism ca : “Noile descoperiri vor aduce omenirii mai mult bine decat rau”, fiind ferm convins ca aceasta nu depinde decat de oameni si de modul in care vor fi utilizate toate aceste descoperiri.

 • Perfect constient de pericolul ce l-ar fi reprezentat folosirea radioactivitatii in detrimentul comunitatii, Pierre Curie socotea cu optimism ca : “Noile descoperiri vor aduce omenirii mai mult bine decat rau”, fiind ferm convins ca aceasta nu depinde decat de oameni si de modul in care vor fi utilizate toate aceste descoperiri. • 1.REACTIVITATEA NATURALA

 • Radioactivitatea naturala a fost definitiv stabilita la toate elementele care au Z>83. Acestea apartin unei serii de elemente radioactive care formeaza o familie radioactiva. Una dintre aceste serii este aceea a uraniului in care capul seriei este 238 U.

 • Numarul elementelor radioactive naturale este mult mai mare, insa descoperirea lor este lenta datorita aparaturii de detectare cu capacitati reduse.

 • 2.REACTIVITATEA ARTIFICIALA

 • Pana in 1934 numai elementele radioactive naturale erau cunoscute, insa in anul 1934, Irene si Frederic Joliot au aratat ca aluminiul si magneziul pot deveni radioactive daca sunt bombardate cu particule alfa de la poloniu.

 • Actual, radioactivaitatea artificiala, respectiv izotopii radioactivi sunt produsi prin bombardarea cu particule, obtinute cu ajutorul acceleratoarelor la energii convenabile, sau in reactorul nuclear1.In biologie, energia radiatiilor nucleare sta la baza unor metode pentru marirea productivitatii la plante si microorganisme.

 • 1.In biologie, energia radiatiilor nucleare sta la baza unor metode pentru marirea productivitatii la plante si microorganisme.

 • 2.Radiatiile gama se folosesc ca agent sterilizator, conservand alimenteleprin distrugerea microrganismelor daunatoare.

 • 3.În clinici şi spitale radiaţiile sunt folosite:

 • - la radiografii;

 • - in scop terapeutic;

 • - în scopuri de investigaţie.

 • La radiografii se folosesc, în special, radiaţiile X (Rontgen). O radiografie a toracelui va transfera plămânului un echivalent al dozei de 20 milisievert.

 • In scop terapeutic se utilizează iradierea pentru distrugerea ţesuturilor tumorale maligne, utilizate frecvent fiind radiatiile X. • În urma interacțiunii dintre radiații și organismele vii apar fenomene fizice (ionizări) care determină fenomene chimice (alterări ale macromoleculelor și a sistemelor enzimatice). În urma interacțiunii dintre radiații și celulele germinale se observă o alterare a cromozomilor și a codului genetic - ADN. Gravitatea acestor probleme este amplificată prin transmiterea lor la descendenți chiar și la doze foarte mici. Cantitatea maximă admisibilă de radiații /an pe care un om, o poate suporta este de 1 milisievert. O doză de radiații nucleare de la 1.000 la 6.000 milisievert provoacă simptome de febră, stare de rău, vomă, cădere de păr.
Yüklə 445 b.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə