Docomomo tüRKİye ulusal çalişma grubu



Yüklə 40,56 Kb.
tarix26.07.2018
ölçüsü40,56 Kb.
#58299

DOCOMOMO_TÜRKİYE ULUSAL ÇALIŞMA GRUBU


YAPI/YERLEŞİM TANITIM FORMU


Yapının/Yerleşimin Adı: ÇORLU DEVLET HASTANESİ

Formu Hazırlayanın Adı, Soyadı, Kurumu:

Yıldız Salman (İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü)

Ebru Omay Polat (Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü)

Hazırlanan Tarih: Ekim, 2016
1. Yapının/Yerleşimin Kimliği

bugünkü adı: Çorlu Devlet Hastanesi Münir Alkan Binası

eski/özgün/farklı adları: Çorlu asker Hastanesi

yeri/adresi: Muhittin Mah., Salih Omurtag Caddesi, 59850 Çorlu/Tekirdağ,

tipi/işlevi: SGK/HLT

yasal durumu (tescil): Tescilli.

diğer bilgiler:
2. Yapının/Yerleşimin Tarihçesi

özgün kullanım / program: Bina Askeri hastane olarak tasarlanıp inşa edilmiştir.

tamamlandığı tarihi: 1936-38 (yapım yılları) hizmete açılış:1939

mimar(lar)/tasarımcı(lar): Mimar – Mühendis Necmi Bey (Necmi Ateş)

yüklenici(ler): Yüksek Mühendis – Mimar Abdullah Ziya Kozanoğlu (500 bin türk lirası)

işveren: Milli Savunma Bakanlığı

sahibi / bakımından sorumlular: Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği

yapıyla ilgili diğer kişiler: Çorlu Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi

bilinen değişiklikler (özet): 1972 – 1974 yılları arasında binanın arka tarafa yeni poliklinik binaları eklenmiş, 1984 yılında Orta bloğun arka kısmında bir adet kat çıkılmıştır. Yan bloklarda bulunan ikişer adet balkon kapatılmıştır.

Katı yakıttan sıvı yakıta geçiş nedeniyle ısıtma sistemi tümüyle değiştirilmiştir.

Bina döşemeleri çoğunlukla değiştirilerek seramik yapılmış, Tüm doğramalar pvc esaslı malzeme ile değiştirilmiştir. Ön girişte sabitleme yuvaları hala gözüken bayrak direkleri kaldırılmıştır..
bugünkü kullanımı: Yapı günümüzde Çorlu Devlet Hastanesi olarak kullanılmaktadır.

bugünkü fiziksel durumu: Dış cephe büyük ölçüde özgünlüğünü korumaktadır. Binanın statik durumu dışarıdan gözle gayet iyi durumda olmasına rağmen bazı balkon köşelerinde betonarme kaplamada düşmeler oluşmuş ve çelik aksam gözükmektedir
3. Yapının/Yerleşimin Tanımı

yakın çevresinin niteliği: Yapı kent merkezinde 82 dönümlük bir arazide bulunmaktadır. Ön tarafında bulunan yaklaşık 10 dönümlük bahçesi 60-70 yıllık ağaçlardan oluşmaktadır. Binanın arka kısmı askeri lojmanların bulunduğu bir arazidedir

yapının ayrıntılı tanımı:

yapım sistemleri ve malzemeler: Bina mütemadi temel üzerine kuruludur. Aynı zamanda bina temelinde bölgenin en önemli yapı malzemesi olarak bulunan mukavemeti oldukça yüksek bazalt yapı taşları (Karatepe taşı) ile desteklendiği görülmektedir.
4. Yapının/Yerleşimin Önemi-Değerlendirme

(max. 350 kelimelik özet) Orgeneral Salih Omurtak’ın girişimiyle 1936 yılında yapımına başlanan askeri hastane, o günkü Çorlu’nun dışında 82 dönümlük geniş bir alan içinde konumlanmıştır. 150 m uzunluğundaki hastanenin projesi Mimar Necmi Ateş tarafından hazırlanmış; uygulaması A. Ziya Kozanoğlu tarafından yapılmıştır (K. Özbay, Türk Asker Hekimliği Tarihi ve Asker Hastaneleri, C. III, İstanbul 1981, s. 183-190). Yapının mimarı olarak adı geçen Necmi Ateş 1930’ların ikinci yarısı ile 1940’ların sonuna kadarki dönemde özellikle Askeriye’ye çeşitli tasarımlar yapmış olan bir isimdir.

Duyulan ihtiyaca bağlı olarak 500 yataklı olması planlanan hastane, bodrum üzerinde iki katlı bir düzendedir. Dönemin uluslararası ölçekte yaygınlık kazanmış modernist yaklaşımı Çorlu Askeri Hastanesi’nde farklı boyutlarıyla okunmaktadır.

Çorlu Askeri Hastanesi, 1930-1940 arası dönemde İstanbul’da Cerrahpaşa ve Çapa Hastane yerleşkelerindeki ve Anadolu’nun çeşitli kentlerindeki sağlık ve diğer kamu yapılarına gözlenen ortak mimari dilin üstün nitelikli örneklerinden biridir.

Günümüze ulaşan kütle düzenlemesi, cephe ögeleri, merdiven kulesi ve iç mekân ayrıntıları, bodrum kattaki Alman yapımı özgün ahşap çamaşır kurutma dolabı binanın dikkat çeken özellikleridir.

Teknik: Yapının tasarım dilinin Ankara’da birçok kamu yapısını tasarlamış olan E. Egli’nin mimarisinden esinlendiği sezilmektedir. Benzer şekilde, yapının müteahhitliğini üstlenen Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun mimari diline yakınlığı da dikkat çekicidir.

Sosyal: bkz. tarihsel önem.

Kültürel ve estetik: Kent belleğinin önemli bir bileşeni olan yapı, Modernist akımın mimari dilini yansıtmaktadır.

Tarihsel: Toplumun ihtiyacı olduğunda, hem sivillere, hem de askeri personele hizmet vermesi; II. Dünya Savaşı seferberliği sırasında yurt savunmasına hizmet etmesi, Trakya bölgesinde toplanan askerler tarafından kullanılması, hastaneye tarihi belge olması yanında bir de sosyal, simgesel değer katmıştır (Cumhuriyetin Mimarlık Mirası, TMMOB, Ankara 2011).

Değerlendirme: Yapı sahip olduğu özellikleri ile kültür varlığı olarak tescil edilmiş olsa da son dönemde tescilin kaldırılmasına yönelik olarak Çorlu Belediyesi, ICOMOS Türkiye ve DOCOMOMO Türkiye ile tescilin kalması yönünde iliği koruma kuruluna görüş bildirmişler ve yapının kültür varlığı olarak kalmasını sağlamışlardır. Bu gelişme sonrasında, yapının sosyal bir işlevle restore edilmesi planlanmaktadır.
5. Yapı/Yerleşim ile ilgili Belgeler-Kaynakça

temel kaynaklar ve belgelerin listesi:
K. Özbay, Türk Asker Hekimliği Tarihi ve Asker Hastaneleri, C. III, İstanbul 1981, s. 183-190

M.Tuna, Geçmişten Bugüne Çorlu, İstanbul, 1963
yapıya ilişkin görsel malzemenin listesi ve sağlanabilen örnekler:



Yapının ilk inşa edildiği dönemde kent meydanı ve hastane (Çorlu Belediyesi Arşivi)




Genel görünüş (Çorlu Belediyesi Arşivi)



Güncel durum, 2016

Güncel durum, merdiven kulesi ve malzeme sorunları, 2016







Merdiven holü, 2016




İç mekan kapıları, 2016
ahşap çamaşır kurutma dolabı, 2016

fişi dolduran raportörler: Yıldız SALMAN yildizsalman@gmail.com

Ebru OMAY POLAT ebruomay@yahoo.com / Ekim 2016



Açıklamalar:


  1. Yapının/Yerleşimin Kimliği

  1. Yapının açık adresi, mümkünse sokak/cadde adı ve kapı numarası ile birlikte, mahalle, ilce ve ilini ve posta kodunu içermelidir. Ek bilgi olarak yapının ulusal veya küresel koordinatları verilebilir.

  2. Yapının tipi işlevi konusunda, aşağıda yer alan tanımlardan biri veya bir kaçı kullanılmalıdır:

Adli ADL/LAW Adliyeler, mahkemeler, cezalandırma kurumları, polis yapıları vb.

Anıt ANT/MON Kamusal ve bellik kişi ve olaylar için yapılmış anıtlar, serbest duran heykeller vb.

Dini DIN/REL Katedral, kilise, şapel, cami, mescit, sinagog, tapınak ve diğer dini amaçlı yapılar, bunlara ait özel salonlar, toplantı yerleri, merkezler, eğitim kurumları, konaklama yerleri, manastırlar, dini bakımdan önemli diğer kutsal yerler ve hac merkezleri vb.

Dinlence, eğlence DNL/REC Sinemalar, tiyatrolar, konser salonları, müzeler, sanat galerileri, pavyonlar, klüpler, dernekler, özel salonlar, kent içindeki kamusal park ve bahçeler, spor merkezleri ve salonları, stadyumlar, diğer spor alanları vb.

Eğitim EGT/EDC Kütüphaneler, arşivler, kayıt büroları, araştırma kuruluşları, okullar, üniversiteler vb.

Kamu hizmetleri KMS/PBS Hamamlar, yüzme havuzları, temizlik yapıları, bölgesel ısı merkezleri, elektrik dağıtım, itfaiye, ambulans, havagazı ve doğal gaz dağıtım, su dağıtım, kanalizasyon, çöp toplama ve işleme vb. kamu hizmetlerine ait yapılar, hıfzısıhha yapıları, barajlar vb.

Konut, sivil mimarlık KNT/RES Şatolar, saraylar, surlu konut yapıları, konaklar, avlaklar, yazlıklar, villalar, kulübeler, diğer müstakil evler, toplu konut ve geçici konaklama yapıları, otel, motel, hostel ve hanlar, diğer çok katlı toplu konutlar, kira evleri vb.

Kentsel sit KST/URB Yeni kent, kasaba ve köy yerleşimleri, mevcut yerleşim alanlarına ekler, kentsel gelişim, yenileme ve rekonstrüksiyon alanları vb.

Mezar, cenaze MZR/FNR Mezarlıklar ve mezar anıtları, krematoryumlar vb.

Peyzaj PYZ/LND Kırsal yerleşimler, botanik bahçeleri, arboretumlar, ormanlar, dolgu alanlar, ulusal ve bölgesel parklar ve bahçeler vb.

Sağlık SGK/HLT Hastaneler, klinikler, sağlık merkezleri vb.

Sanayi SNY/IND Yapı endüstrileri, seramik, kimyasal, mühendislik yapıları vb., yiyecek ve içecek işleme, tersaneler, metal, tekstil ve ağaç işleme endüstrileri vb.

Savunma SVM/DEF Kaleler, surlar, tahkimatlı alanlar, korunaklar, kışlalar vb. askeri yapılar

Tarım TRM/FAF Tarım yapıları, çiftlikler, balık çiftlikleri, üretim amaçlı bağ ve bahçeler, orman alanlarındaki yapılar vb.

Ticari TCR/COM Bankalar, çarşılar, pazarlar, dükkanlar, servis yapıları, büro yapıları, restoran ve kafeler, depolama yapı ve alanları vb.

Ulaşım ve Haberleşme ULH/TRC Yayın, radyo-televizyon yapıları, telekomünikasyon yapıları,vposta hizmetleri, otogarlar, sivil havacılık alanları, kanallar, demiryolları, karayolları, diğer raylı sistemler, diğer yollar, denizcilik yapıları vb.

Yönetim YON/ADM Meclis, senato, il özel idaresi, belediyeler ve bunlara ait yönetim yapıları, meslek kuruluşları vb.

Sınıflandırılamayan SNF/UNC Varsa yapının tescil durumu ve statüsü, tescil tarihi, belge ve dosyasının bulunduğu KTVK Bölge Kurulu’nun adı ve adresi belirtilmelidir.


  1. Yapının/Yerleşimin Tarihçesi

  1. Binayla ilgili olarak ulaşılabilen tüm isimler ve şirketler listelenmelidir. Yapıdan günümüzde sorumlu olan kişi ve kuruluşlar belirtilmelidir.

  2. Yapıda zaman içinde gerçekleştirilen değişiklikler kısaca tanımlanarak, tarihleri verilmelidir.




  1. Yapının/Yerleşimin Tanımı

Yapının tanımı, yapının yakın çevresi ile tüm iç ve dış mekanlarını malzemeler ile birlikte ayrıntılı olarak ele almalı, varsa özgün mobilya ve diğer iç ve dış mekan düzenlemelerini de kapsamalıdır. Bu tanım, (5.) bölümde sunulacak görsel malzemeyle desteklenmelidir.


  1. Yapının/Yerleşimin Önemi-Değerlendirme

  1. Bu bölümde aşağıdaki bakımlardan yapının kısa bir değerlendirilmesi yapılmalı ve genel bir değerlendirme ile sonuçlandırılmalıdır:

  1. Teknik: yapım sistem ve teknolojileri, malzemeler vb. özellikleri,

  2. Toplumsal: varsa yapıldığı dönem için toplumsal önemi,

  3. Kültürel ve estetik: mimari planlama ve tasarım özellikleri, kültür varlığı olarak önemi vb.,

  4. Tarihsel: varsa yukarıdakiler dışında kalan tarihsel önemi.




  1. Yapı/Yerleşim ile ilgili Belgeler-Kaynakça

  1. Yapıya ilişkin temel basılı kaynaklar ile arşivlerde bulunan belgelerin ayrıntılı bir listesi verilmelidir. Kaynaklarda, yazar, yayın adı, yayın tarihi ve sayfa numaraları açık olarak belirtilmeli, belgelerin bulunduğu arşiv, açık adresi ve belgelerin tasnif numaraları ve kısa içerikleri verilmeli, mümkünse kopyaları eklenmelidir.

  2. Yapıya ilişkin görsel malzemenin ayrıntılı bir listesi, bulundukları yayın ya da arşivlere ilişkin detaylı bilgiler (bkz. (a) maddesi), copyright sahipleri ve hakları belirtilmeli ve kopyaları eklenmelidir. Bu görsel malzeme, yapıya ait yayınlanmış veya yayınlanmamış plan, proje vb. malzemeyi, eski ve yeni fotoğrafları içerebilir. Yeni fotoğraflar için, fotoğrafı çeken kişi belirtilmeli ve yayında kullanılması istendiği takdirde, copyright hakkının DOCOMOMO Türkiye’ye verilmiş kabul edileceği unutulmamalıdır.

  3. Fişi dolduran raportör, iletişim bilgileri ve fişin doldurulduğu tarih açık olarak verilmelidir.




Yüklə 40,56 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin