Editura Ideea Europeană



Yüklə 0,49 Mb.
səhifə1/15
tarix20.02.2018
ölçüsü0,49 Mb.
#42935
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15

Noutati editoriale
Editura Ideea Europeana

Editura EuroPress Group

10.05.2010

Arta
Beletristica
Educatie
Hobby
Stiinte


Grigore Ilisei, La gurile Africii

Domeniu: Beletristica/Memorii, jurnale

Colectia Memorii & Jurnale & Corespondenta

ISBN 978-973-1925-50-9, Anul aparitiei: 2010, Numar pagini: 232, Format: 13x20 cm, Pret: 22 lei

Editura Ideea Europeana

„Si in povestiri si in aceste insemnari de calatorie, Grigore Ilisei introduce fiorul fanteziei marind, ca sa ma exprim cat mai in acord cu specificul scrisului sau, «sub lupa». Ceea ce lentila apropie, desi inca la deimensiuni abia perceptibile, primeste din partea imaginatiei o sporire noua, dar nu in sens spatial, ci intelectual. Procedeul mi se pare a veni de la Hogas, scriitor prezent nu numai aici, in note de calatorie, ci si in prozele lui Grigore Ilisei.”

Val Condurache

„In largul sau in descrieri, cu o pana (un penel) dedata zugravirii metaforice, intr-o cromatica proaspata, Grigore Ilisei este si un narativ, cu apetit pentru istorii din care izvoraste o «lectie tulburatoare» (il intereseaza si istoria, fiindca, de buna seama, «istoria este o comoara»). E o aplecare ce nu poate decat sa stimuleze reflexivitatea insemnarilor.”

Florin Faifer

„Soldul cel mic al Africii, pistoletul, cum mi se infatiseaza Tunisia cand privesc paniglobul, este parca o delta a continentului, prin ale carei brate si guri intri intr-o lume fastuoasa, fabuloasa, fascinanta, frisonanta si putin infricosatoare, totodata. Te afli in fata unei revarsari de necunoscut si mister. Asa iti inchipui partea aceasta a Terrei, fie si din fuga gandului. E, intr-adevar, aveam sa o constatam, un taram al tainei, ce nu si-a pierdut nici azi, cand secretele de pe fata pamantului aproape ca au disparut, puterea iradianta a misteriosului.”

Grigore Ilisei

Calin Ciobotari, Captiv in Epoca de aur

Domeniu: Beletristica

Colectia Roman& Fiction

ISBN 978-973-1925-51-6, Anul aparitiei: 2010, Numar pagini: 216, Format: 11x18 cm, Pret: 21 lei

Editura Ideea Europeana

Intr-un mic oras, undeva la marginea de nord a tarii, un copil de zece ani este martorul ultimelor zvacniri ale comunismului. Prin ochii lui, defileaza, rand pe rand, fantomatic, cele din urma siluete ale Epocii de Aur. In absurdul si grotescul scolii, in marile fapte petrecute in spatele blocului, in vietile imbibate de alcool ale vecinilor, in personaje memorabile precum profesorul de latina B. sau tarfa oficiala a targului, in evenimentele explicabile si inexplicabile – pretutindeni, memoria lui decupeaza, cinematografic, cadre, secvente, dovezi vesele despre tragedia de fiecare zi a unor oameni care nu inteleg ce li se intampla.

Un Nica al comunismului aruncat intre doua lumi, cautandu-se pe sine intre rosul cravatei de pionieri si ireala culoare a portocalelor, intre marea depresie de dinainte si bacantica bucurie de dupa.

Un roman ca un hohot de ras, izbavitor si nostalgic, cu personaje si fapte reale.

Un roman despre realitatea de ieri, o privire aruncata peste umar, ca intr-o revedere, ca intr-un Adio…


Lidia Lazu, In voia luminii

Domeniu: Beletristica

Colectia Poesis

ISBN 978-973-1925-52-3, Anul aparitiei: 2010, Numar pagini: 136, Format: 11x18 cm, Pret: 13 lei

Editura Ideea Europeana

Lidia Lazu semneaza o poezie delicat-confesiva, parcelata pe momente distincte, cu o structura de jurnal. Desi termenul structura e oarecum inadecvat acestei materii de fragezimi ce se transcriu ca atare, fara grija unei osaturi, a unui tipar ce i-ar stinjeni fluiditatea, evanescenta. Fiinta respira neconstrinsa de nimic, supusa doar clipei, incantatiei tranzitoriului. Asteptarile sale sunt naiv-fabuloase, in continuitatea unei copilarii care nu s-a epuizat, care-si traieste intens uimirile, dezvoltindu-le fin imaginativ... O atare autoscopie fantezista este rodul unei virtuozitati a simplitatii. Coeziunea textului se produce in jurul acestei neputinte de a accepta ordinea pragmatica, meschinaria, in numele unei candori funciare. La polul opus criticismului luciferic, poeta se daruie lumii nu doar prin contemplatie, ci si printr-un soi de automatism existential, lasindu-se in voia lui, sublim lipsita de vointa. Ceea ce e o morala a extazului.

Gheorghe Grigurcu

Dumitru Velea, Xerxes la Hellespont

Domeniu: Beletristica

Colectia Poesis

ISBN 978-973-1925-53-0, Anul aparitiei: 2010, Numar pagini: 64, Format: 11x18 cm, Pret: 8 lei

Editura Ideea Europeana

Dumitru Velea isi continua aventura in lumea xerxeiana, de aceasta data publicand unul dintre cele mai consistente volume de versuri semnate de domnia sa de-a lungul anilor. Spun consistente gandindu-ma la un anume risc al atacarii unei atat de vaste tematici. Cartea face parte dintr-o pornire a poetului mai de intindere, dedicata suveranilor persani din dinastia Ahemenizilor. Iar cand spun aceasta, am in vedere, cel putin din punct de vedere tehnic, faptul ca, dupa piesa de teatru Xerxes, apare acum Xerxes la Hellespont. Posibilitatile de interpretare a mesajului sunt, practic, nelimitate, fiindca transfocalizand versuri sau cuvinte, fara efort putem „descinde” in actualitatea imediata. De aceea, ne putem intreba, justificat: nu cumva, printr-o manevra subtila, stilistic-epica, autorul a „uitat” deschisa o portita spre problematicile biografiei sale?


Dumitru Huruba




Aura Christi, Cercul salbatic
Domeniu: Beletristica

Colectia Roman & Fiction

ISBN: 978-973-1925-43-1, Anul aparitiei: 2010, Numar pagini: 480, Format: 11x18 cm, Pret: 44 lei

Editura Ideea Europeana

„Viata cotidiana este transferata in interioritate, iar tensiunile generatoare de suspans sunt directionate catre aceeasi nevoie urgenta de a deveni. Eroii Aurei Christi sunt fapturi aflate intre lumi, intre varste, intre maluri.”

Irina Ciobotaru
„Intentia vadita a autoarei este aceea de a explora personajele pana in adancul firii lor, astfel incat nu actiunea sa stea in prim-plan, ci caracterele.”

Bogdan Mihai Dascalu


„Corpul romanesc contine originalitate si – cel mai mare castig – un timbru numai al sau. E inclasificabil, in termenii triadei manolesciene doric-ionic-corintic. Dar, spre deosebire de alte scrieri tinere, ii face sa zvacneasca pe toti trei.”
Nicoleta Salcudeanu
„Un destin literar cert. Un destin pe care Aura Christi si-l asuma. Mai mult, ea si-l construieste cu orice sacrificiu.”
Nicolae Balota

„Aici totul e grav. Nici ludicul, nici parodicul, nici oboseala contextului postindustrial si nici tendintele destructurante ale postmodernilor nu au trecere. Modernitatea Aurei Christi e una esentiala, organica, refractara modelor, nazuind spre reinterpretarea semnelor si universaliilor; intrebarile pe care si le pune ea au fost si ale inaintasilor, iar raspunsurile transcend achizitiile, relevand evolutia constiintei in mers, relevand evolutia unei creatoare de mana intai, cu totul personala. Scrieri mai noi, Labirintul exilului (2000), Elegii nordice (2002) si altele confirma consecventa cu sine a unei constiinte exemplare.”

Constantin Ciopraga
„Poate aici este imensul merit al Cercului... M-a supus unui exercitiu deloc facil de a formula motive pentru care merita sa traiesti. Si nu in fata unui om care uraste viata, nauc, sau e dezgustat de ceea ce i se pare a fi viata. Ci in fata acestei fete-femei, Diana, care cauta profund sensul, care iubeste florile, apa, arta. Atat de plina de viata e creatura aceasta a ta, incat preaplinul acesta o consuma si o arunca in moarte. Diana arata ca nu e simplu sa traiesti la altitudinea aceea uriasa a foamei de viata, a puterii uriase de a trai. Setea ei de viata si frumusete si liniste o expune, o face fragila... Naufragiul ei e produs de apele grele si urate ale unei lumi neatente, nepasatoare pana la agresiune fizica... O lume de fiare, in care nimeni nu ofera protectie puilor. O lume hulpava, in care fluturii si puii de caprioare sunt rapusi, inghititi, ca si cand... Poate pentru asta s-au nascut... Poate Dumnezeu ii cheama la el... Sau poate nu! Poate o imensa responsabilitate ar trebui luata pe umerii mei si nu numai ai mei! Poate ca oamenii frumosi, ca Diana, au o forta nebanuita in fragilitatea lor. Poate ca nimic nu se poate face pentru adolescentii care aleg moartea... Poate nimic nu se poate face impotriva mortii...”

Irina Ciobotaru

Aura Christi

De acelasi autor:



Sculptorul, roman

Noaptea strainului, roman

Marile jocuri, roman

Zapada mieilor, roman

Casa din intuneric, roman

Gina Sebastian Alcalay, Rapsodie in alb-negru cu Leonard Berstein
Domeniu: Beletristica/ Jurnale

Colectia Memorii & corespondenta & jurnal

ISBN: 978-973-1925-13-4, Anul aparitiei: 2010, Numar pagini: 316, Format: 11x18 cm, Pret: 29 lei

Editura Ideea Europeana

„Gina Sebastian este o foarte autentica prozatoare. Chiar ranile, dezamagirile, neimplinirile au lasat urme ce dau sensibilitatii care se exprima in scrisul ei, nota lor particulara, tonul lor, parfumul lor”.

Nicolae Balota
„Un scriitor profesionist de prima mina… O constructie de carte extraordinara, nemaiintalnita in cartile altor scriitori”.

Alex Stefanescu


„Este o carte de meditatii, meditatii asupra unor teme si asupra unor personalitati. Rareori in lumea noastra, in sensul de lumea contemporana, mai poti gasi un spirit atat de echilibrat si cu o asemenea scara de valori morale si culturale”.

Ana Blandiana



Maria Postu, Arca lui Breban
Domeniu: Educatie/ Carte scolara

Colectia Galeria artistilor

ISBN: 978-973-1925-13-4, Anul aparitiei: 2010, Numar pagini: 140, Format: 11x18 cm, Pret: 13 lei

Editura Ideea Europeana

„Aceasta nu este o arca a salvarii, a sperantei, a regenerarii sufletesti, nici locul in care personaje-kamikaze arunca in jur in timpul sacrificiului lor, bunatate, generozitate, blandete, intelepciune, cumpatare. E o arca simbolica. Fictiva, sau e chiar lumea noastra condamnata sa pluteasca in deriva pe un ocean sub care pandeste un tzunami apocaliptic? Da, intr-adevar, Breban nu neglijeaza nici o specie, sunt toate conservate aici, e destul sa inlaturi dificila, fragila si totusi rezistenta perdea tesuta din mii de pagini de carte, ca sa descoperi o umanitate cruda, pe care multi dintre noi, dintre cititori sau autori avem tendinta de a o evita, tendinta de a o machia, de a-i face operatii estetice… Arca are capaciatatea de a reinvia din cenusa si de a ne propune o calatorie imaginara spre o alta dimensiune, incercand sa-i salveze deopotriva pe credinciosi si pe atei, pe puternici si pe cei slabi, pe victime si pe calai, pe maestri si pe discipoli, pe slugi si pe stapani. Tu alegi de care parte vrei sa te afli, in afara arcei, pe arca sau in structura ei intima fragila si totusi rezistenta, capabila sa te duca spre cele mai insolite teritorii care inca nu au fost inventate si pe care doar acul busolei lui Breban le indica si le plaseaza pe o harta altfel inaccesibila.



Corneliu Vasile, Scriitorul vremii, vremea scriitorului
Domeniu: Educatie

Colectia Carte scolara

ISBN: 978-973-1727-76-9, Anul aparitiei: 2010, Numar pagini: 256, Format: 13x20 cm, Pret: 24 lei

Editura EuroPress Group

Aceasta lucrare este primul studiu monografic complet despre opera scriitorului roman Geo Dumitrescu, reprezentant important al perioadei comuniste din Romania. Astfel, in afara de poezie, sunt discutate aici traducerile, publicistica si ideologia literara a autorului, in scopul crearii unui portret cat mai apropiat de realitate.


L`ouvrage est la première étude monographique complète sur l`œuvre de Geo Dumitrescu, un important écrivain roumain de l’époque communiste en Roumanie. Non seulement la poèsie, mais aussi les traductions, la publicistique et l’idéologie littéraire de cet auteur sont présentes ici, pour illustrer un portrait conforme à la réalité.
This book is the first complete critical monograph on the Romanian writer Geo Dumitrescu, an outstanding representative of the Romanian communist period. Not only his poetry is presented, but also his translations, articles published in newspapers and literary ideology, aiming to paint a realistic portrait of the writer.


Yüklə 0,49 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin