Erasmus Mundus –un vis împlinit: Elena HomencoYüklə 16,14 Kb.
tarix17.01.2019
ölçüsü16,14 Kb.
#99730

Erasmus Mundus –un vis împlinit: Elena Homenco (Spania)

Elena Homenco (23 de ani) e studentă în anul IV la ULIM, facultatea de drept. Este una dintre puținii studenți care au beneficiat de bursa ERASMUS și pentru o perioadă de 5 luni, a avut ocazia să frecventeze orele în cadrul Universității Alicante din Spania.

Despre ERASMUS-MUNDUS am auzit încă din liceu, dar era o dorință care nu putea fi realizată mai devreme decât anul acesta”, ne-a dezvăluit Elena Homenco.- Cum ai reușit să obții această bursă?

- Bursa am obţinut-o prin dorință și multă muncă. Să aplice la acest program pot mulți, dar să ne gândim real, nu toți trec concursul. Pentru a participa într-un astfel de proiect trebuie să ai în spate niște aptitudini și experiență, plus la toate, e nevoie și de un CV bogat. Eu în cei tei ani de facultate am contribuit la formarea CV-ului meu, am participat la diferite conferințe în cadrul universității și între universităţi și am asistat la lecții oferite de profesori de peste hotare. Cred că în mare parte aceste activități m-au ajutat să obțin ceea ce-mi doream. Dacă vrei să reușești ceva trebuie să-ți dorești cu adevărat și să lucrezi asupra la aceasta.

- Cum ți s-a părut experiența trăită în Spania?

- Cu siguranță aceasta a fost o experiență unică pentru mine, o experiență frumoasă și inedită; un pic grea la început, dar interesantă.
Alicante este unul dintre cele mai frumoase orașe de pe coasta Spaniei, situat în apropierea Mării Mediterane, așa că am avut multe de descoperit.

- La ce universitate ți-ai făcut studiile?
Orașul în care am fost era Alicante, iar universitatea se numea „Universidad de Alicante”.
Era enorm de mare! Am aflat că a fost construită pe teritoriul fostului aeroport. Aveai de parcurs o distanță lungă în fiecare zi numai de la intrare până la blocul de drept (zâmbeşte). În schimb avea grădini superbe cu tot felul de copaci exotici.

- Care au fost primele tale impresii despre cultura și sistemul universitar din Spania?

Impresiile au fost frumoase. Am încercat să trăiesc în modul lor și pot spune că m-am adaptat destul de repede. M-au impresionat mult oamenii, gată mereu să-ți acorde ajutor chiar dacă nu te cunosc. La universitate, în magazine, pe stradă, peste tot vezi oameni zâmbitori și buni la suflet.


Cât privește sistemul universitar sunt asemănări cu cel din R. Moldova, deși, sub multe aspecte diferă. Atât studenții cât și profesorii din Spania trăiesc mult în lumea virtuală. Toată informația privind orele, subiectele, dezbaterile, temele pentru acasă puteau fi văzute și expediate direct pe Internet.
Erau torente și seminare exact ca la noi. Unii profesori optau pentru Power Point, alții ne vorbeau de la tribună. În cazul în care depui mult efort și nu întârzii cu temele pentru acasă, poți fi ușor eliberat de la examen.

- Cum sunt tratați acolo studenții străini?

- În general, sunt tratați bine. Și profesorii și studenții erau destul de amabili și receptivi.

- Ce sfat le poți da studenților care visează să-și facă studiile peste hotare?

Să se pregătească moral. Toți care vor să aplice la astfel de proiecte mari precum e ERASMUS-MUNDUS trebuie să-și utilizeze toate „armele”, pentru că sunt mulți dintre cei care pretind la un loc.


E o experiență interesantă. Sigur, primele săptămâni sunt cele mai grele. Probleme de adaptare, trai, acte, interacțiunea cu alți colegi ar putea să-ți dea bătaie de cap. Vreau, însă să spun nu doar în numele meu, dar și în numele tuturor participanților la proiectul „ERASMUS”, e greu la început, dar merită din plin să trăiești o astfel de experiență.

Yüklə 16,14 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə