Eric Van Lustbader



Yüklə 1,41 Mb.
səhifə1/27
tarix04.01.2019
ölçüsü1,41 Mb.
#90482
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   27

Eric Van Lustbader

SĂRUTUL FRANŢUZESC


VOLUMUL 1

PRIMĂVARA, ÎN PREZENT.

TOURRETTE-SUR-LOUP, FRANŢA/NEW CANAAN, CONNECTICUT.

Toate spiritele pier o dată cu zorile. Iată ce-şi spunea Terry Haye pe când străbătea piaţa din centrul oraşului medieval Tourrette-sur-Loup.

Şi-a condus Opelul închiriat pe serpentinele dinspre Nisa printr-o furtună ce îndepărtase norii cenuşii de pe ţărmul Mediteranei. În restaurantul de pe terasa hotelului său din Nisa şi-a comandat cafea şi cornuri şi a contemplat munţii vineţii ai provinciei Haute-Provence şi cerul albastru întunecat, ce prevestea răsăritul soarelui.

Savurându-şi cafeaua se întreba dacă simţul moral este distrus mai degrabă de experienţă decât de acţiune. Acţiunea, a decis, îngheţându-şi ultima îmbucătură de corn. Dacă ar fi devenit scriitor, totul ar fi fost altfel acum. Un scriitor nu creează decât cuvinte. Un scriitor este, prin definiţie, un maestru al iluziei; însă o iluzie care nu capătă viaţă decât pe pagina tipărită. Simţul moral nu avea ce căuta aici: un scriitor poate crea, dar nu poate distruge. Aceasta este puterea lui şi slăbiciunea lui, totodată. Era motivul pentru care Terry a ales un alt drum: acţiunea. Acţiunea însemna viaţă şi însemna moarte.

A urmărit cum revărsarea zorilor a dat naştere unei dimineţi pline de vânt şi praf, ca şi cum ar fi fost un semn după care să-şi prevadă viitorul. S-a plimbat pe străzile Nişei cu o energie lipsită de ţel, care a făcut na străzile plăcute să devină tăcute şi moarte.

Simţind nevoia unei companii pe drumul către nord, prin Loup Valley, a deschis radioul. Isabelle Adjani cânta în franceză: „Momentul descoperirii seamănă cu căutarea soarelui la miezul nopţii. Pomii arămii strălucesc de căldura ochilor tăi, iar timpul îţi cade în braţe, adormit”.

Terry se gândea la măslinele negre înotând în ulei şi pâinea de ţară rumenă, chintesenţa unui prânz în Provence. La cinci mile depărtare de Nisa îi era deja foame. Era abia Ora zece.

Norii negri păreau ţintuiţi pe fundal. Soarele refuza să se arate. Când a început să plouă, a fost învăluit într-o reţea densă de picături. Ceaţa, adunată pe sub frunziş, se încolăcea pe zidurile vechi de piatră ce înconjurau oraşul. Tourrette, situat pe drumul şerpuit de munte, nu-i apărea lui Terry ca un sat, ci mai mult ca un corn magic al unei fiare a pământului.

Porumbeii îşi luau zborul la vederea lui, năpustindu-se în piaţa pavată cu piatră. Terry simţea greutatea servietei din oţel inoxidabil, legată cu un lanţ de încheietura mâinii stângi. A devenit brusc conştient, pe când trecea pe lângă ei, de copiii care se jucau şi de grupurile răzleţe de turişti, ieşind din autocare ca şoarecii din găurile lor, cu figurile cufundate în ghidurile turistice Michelin.

Mingea azvârlită de copii a sărit chiar în faţa lui. A prins-o şi le-a aruncat-o. Pe când făcea această mişcare, lanţul a zornăit şi copiii au privit lung la el. Mingea s-a rostogolit pe pavajul pieţei, iar porumbeii s-au înălţat scoţând sunete ascuţite şi au pierit ca spiritele, o dată cu revărsatul zorilor.

A pătruns prin portalurile de piatră din colţul opus al pieţei şi a fost transportat înapoi cu cinci secole. Dinaintea lui, străduţele strâmte şerpuiau în vale. Printr-o fereastră deschisă putea auzi plânsul unui copil, apoi un cântec de leagăn tânguitor, cântat pe un ton dulce. Faţadele caselor de piatră se înălţau ca stâncile abrupte, de fiecare parte a drumului. Abia dacă era loc de trecut pentru două persoane, umăr la umăr.

Era devreme şi pe străzi nu se afla mai nimeni, cu excepţia negustorilor care răsuceau chei supradimensionate în lacătele ruginite de la intrarea magazinelor. Îi zâmbeau şi îi dădeau bună dimineaţa. Îl chinuia mirosul pâinii calde.

S-a oprit pentru a se uita printr-o spărtură în ziduri. Conturându-se vag, tot drumul prin munte pe care-l străbătuse era acoperit cu măslini mustind de ploaie şi ceaţă. Peste o lună-două, va înflori levănţica, formând un covor de aromă şi culoare pe o distanţă de mile întregi, în toate direcţiile. Terry şi-a întins gâtul şi a zărit o maşină urcând pe drumul D 2210 dinspre Vence, pe unde venise şi el mai devreme. Din acest punct de observaţie privilegiat, restul lumii părea îndepărtat, ca o scenă privită prin celălalt capăt al telescopului.

La prima intersecţie a cotit la stânga, apoi imediat la dreapta. Jos se aşternea un lung şir de scări şerpuitoare, uzate şi line, de parcă ar fi zăcut secole de-a rândul sub un curs de apă.

Pe aici era mai întuneric. A trecut pe lângă o pisică neagră, cu blana lungă, pe jumătate adormită sub un felinar plin de funingine care folosise, acum câteva sute de ani, la iluminarea străzilor pe timpul nopţii. Animalul a deschis ochii exact când Terry ajunse lângă el şi l-a fixat cu acea curiozitate intensă şi mută, specifică rasei sale.

Ceva mai departe a ajuns la o prăvălie aflată în colţul unei intersecţii. A rămas pe loc, uitându-se pe fereastră. A văzut o marionetă atârnată cu sfori invizibile pe un fundal din catifea neagră. Era lucrată de mână, cu o măiestrie remarcabilă: reprezenta o femeie arlechin. Era îmbrăcată în costumul tradiţional, roşu cu alb, în carouri. Pe obrazul măştii era pictată o singură lacrimă. Puţin mai târziu, când Terry a cercetat mai îndeaproape vitrina, a descoperit un al doilea personaj pe jumătate ascuns în umbra din spatele primului: era diavolul, frumos, încornorat, cu faţa vopsită strident şi braţele scheletice întinse pe fundalul negru. Terry a rămas o bună bucată de vreme absorbit în contemplarea marionetelor. Apoi, revenindu-şi, s-a întors la drumul său.

Mai jos, la capătul unei alei şerpuitoare, învăluită în umbră, se afla Capela Fecioarei de Benva. Părea că nici la amiază soarele nu reuşea să atingă construcţia din piatră albă. Porţile enorme, boltite, din lemn, erau larg deschise şi feroneria lor solidă arunca reflexe întunecate.

Aerul din interiorul bisericii era încărcat de praf şi ecouri. Istoria se condensa acolo, venită parcă direct din ceruri. Terry mai mult a intuit decât a văzut înălţimea galeriilor. O mică notă, scrisă de mână în limba franceză, anunţa faptul că Benva reprezenta o formă coruptă a expresiei provensale timpurii „ben vai”, care însemna drum bun.

Terry a înaintat până în interiorul sanctuarului şi a rămas acolo o lungă perioadă de timp. A scrutat cu atenţie fiecare milimetru al sălii mohorâte. Nu ştia dacă era singur. A rămas totuşi în gardă, amintindu-şi de versetul biblic: „Să fiţi înţelepţi ca şarpele şi nevinovaţi ca porumbeii”.

S-a îndreptat către centrul sălii, a trecut pe lângă rândurile de bănci din lemn goale, înnegrite de vreme şi folosire îndelungată. Terry a bănuit că erau aceleaşi bănci pe care şedeau oamenii pe vremea când lumea era iluminată doar cu ajutorul focului.

S-a aşezat în rândul al doilea, aşa cum fusese instruit de cealaltă parte, pereţii erau decoraţi cu fresce care înfăţişau detalii picturale ale Crucificării şi învierii. Lui Terry i s-a părut sufocantă aura prea înflorită şi exagerată de chin şi durere. Chiar în faţa lui se afla o gigantică sculptură din lemn a lui Iisus pe cruce. Capul Lui era întors într-o parte, coroana Lui de spini avea deja aspectul unui halo, iar ochii Lui înfundaţi în orbite priveau fix, cu o expresie pe care Terry ar fi definit-o ca o înfometare deconcertantă. Ca şi cum Hristos ar fi pus o întrebare tuturor persoanelor care pătrundeau în Capela Fecioarei de Benva. Deşi Terry nu era religios, s-a trezit gândindu-se ce întrebare ar fi putut fi.

— Bonjur, monsieur Haye.

Terry s-a răsucit şi a observat un bărbat care stătea în rândul de bănci din spatele lui.

— M-aţi speriat, rosti Terry. Nu v-am auzit când aţi intrat.

— Bănuiesc, răspunse bărbatul. Eram deja aici.

Avea un glas complet estompat, de parcă ar fi vorbit la telefon.

— Sunteţi domnul.?

— Mabuse, rosti necunoscutul.

Terry se uită mai atent la el, dar în lumina slabă şi difuză părea că omul este una cu umbrele. Nu-şi putea da seama decât că era mic de statură.

— Sigur că nu, replică Terry. Vorbiţi serios? Nu cumva Mabuse este un nume dintr-un film clasic?

— N-am de unde să ştiu, din moment ce nu frecventez cinematograful.

Bărbatul avea un evantai, pe care-l desfăcu şi începu să-l agite înainte şi înapoi, pe sub bărbie.

Terry simţea nevoia să râdă.

— Nu sunteţi persoana cu care am vorbit la telefon, spuse el. Acela se numea domnul Milhaud.

— Milhaud întinde mâna să apuce ceea ce-şi doreşte, iar eu îmi strâng pumnul în jurul lui.

În acest context, fraza sumbră a necunoscutului suna ciudat de potrivit şi puternic.

Când Terry şi-a schimbat puţin poziţia, domnul Mabuse şi-a agitat evantaiul în replică; chipul i-a rămas ascuns în umbră.

— Aveţi nevoie de evantai? Aici nu este cald, observă Terry, devenind brusc agasat.

Domnul Mabuse păru să zâmbească printre umbre:

— Port întotdeauna gunsen-ul cu mine, răspunse, aplecându-se mai aproape de Terry. Aţi adus obiectul?

Acum Terry avea posibilitatea să observe că evantaiul era confecţionat din metal, încărcat de gravuri şi părea neobişnuit de greu.

— Aţi adus cele zece milioane de dolari? Întrebă Terry.

— În diamante, completă domnul Mabuse. Aşa cum aţi cerut.

— Să le vedem.

Domnul Mabuse continuă să legene evantaiul.

— Arătaţi-mi ce voi cumpăra, domnule Haye.

Terry ridică servieta de oţel inoxidabil, pe care o mai avea încă legată cu lanţ de încheietură. În acelaşi timp, domnul Mabuse puse pe bancă o servietă neagră, voluminoasă.

Terry îşi aşeză servieta lângă cealaltă şi-i deschise încuietoarea cu cifru; domnul Mabuse acţionă pârghiile servietei negre, care se desfăcură pocnind. Ridicară deodată partea de sus a genţilor. Înăuntrul servietei negre a domnului Mabuse se aflau pungi de plastic pline cu diamante alb-albăstrui, toate între unul şi trei carate, aşa cum ceruse Terry. Ceea ce se afla înăuntrul servietei lui Terry era cu totul şi cu totul altceva.

La vederea conţinutului genţii, domnului Mabuse i se tăie respiraţia.

— La Porte a la Nuit1, spuse el.

Terry îşi înălţă puţin servieta: era căptuşită cu catifea bleumarin, de culoarea nopţii, iar ceea ce se afla în centra nu putea fi descris decât ca un pumnal, care însă nu semăna cu nici un altul. Lama sa strălucitoare, lungă de aproape 30 de centimetri, fusese tăiată dintr-o singură bucată de jad imperial. Avea garda din fildeş şlefuit, îmbrăcat într-o reţea din aur solid. Mânerul era din ebonită, gravat cu rune enigmatice. La capătul mânerului fusese încrustat un rubin, de culoarea sângelui de porumbel. Aşa cum spusese domnul Mabuse, pumnalul era cunoscut sub numele de Poarta către Noapte.

Terry alese un diamant la întâmplare, îşi fixă într-un ochi o lupă de bijutier şi scoase din buzunar o lanternă. Examină piatra în firul subţire de lumină. O aşeză la loc şi luă alta, cercetând-o în acelaşi mod. Când termină, i se adresă celuilalt, închizând servieta:

— La Porte a la Nuit este ceea ce doreşte domnul Milhaud. Am făcut afacerea.

— O secundă, interveni domnul Mabuse. Milhaud mi-a dat ordine stricte. Trebuie să mă asigur că acesta este, într-adevăr, La Porte a la Nuit. Vă rog să mai deschideţi o dată servieta.

De undeva din capelă, începuse slujba. Se cânta Agnus Dei, glasurile ajungeau până la ei, iar cuvintele în latină cădeau ca o ploaie străveche.

— Cum vreţi să vă convingeţi? V-am spus doar: acesta este Poarta către Noapte.

— Deschideţi valiza, monsieur Haye.

— Nu am de gând. Asta nu face parte din.

— Monsieur Haye, chiar în timp ce noi discutăm, Chris, fratele dumneavoastră, se află sub supraveghere la New York.

— Chris? Ce legătură are el?

— Una singură, monsieur Haye. Dacă încercaţi să ne înşelaţi în vreun fel, îl vom omorî pe fratele dumneavoastră. Luaţi-o ca pe o simplă aducere aminte, nu ca pe un avertisment. Regulile trebuie respectate.

Terry observă că domnul Mabuse pusese deoparte servieta neagră. Spre marea sa mirare, îşi dădu seama că în mâna celuilalt era o versiune mai mică a pumnalului. O altă piesă din Pădurea de Săbii.

— Aşadar, este adevărat, spuse Terry. Milhaud are restul de piese din Prey Dauw. Pădurea de Săbii.

— Fiţi atent, îl preveni domnul Mabuse. „Les murs ont des oreilles2”.

Ceea ce voia să însemne „Cine ştie cine ne-ar putea asculta?”

— Prey Dauw este o trinitate, continuă el pe un ton scăzut. Un cuţit, un pumnal şi o sabie: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Unul fără celelalte este nefolositor. Dar, fireşte, sunteţi deja la curent.

Lui Terry nu-i păsa de aluzia ironică, hulitoare.

— Aveţi cuţitul. Asta implică faptul că monsieur Milhaud are şi cea de-a treia parte, sabia?

Se gândea că răspunsul nu avea nici o importanţă, descoperise oricum ceea ce trebuia.

Lui Terry nu-i plăcea deloc interlocutorul său. În ciuda sumei mari de bani care era în joc, se afla pe punctul de a regreta afacerea pe care-o făcuse. Îşi amintea un vers din Victor Hugo: „Există oameni care se uită la legile onoarei aşa cum facem noi cu stelele, de la mare distanţă”.

— Nu este problema dumneavoastră ceea ce are sau ce n-are Milhaud, răspunse domnul Mabuse, apropiindu-şi cuţitul de pumnalul lui Terry. Singure, cele trei arme nu au decât o valoare monetară. Dar împreună. au fost făcute pentru a se potrivi şi a forma un întreg: Pădurea de Săbii, Prey Dauw, cum este cunoscut în textele brahmanice. Puse laolaltă au o valoare complet diferită, nelimitată.

Pumnalul din mâna domnului Mabuse se mişcă înainte şi înapoi prin lumina neclară.

— Voi afla dacă acesta este La Porte a la Nuit câini cele trei arme vor fi împreună. Metoda împreunării lor este imposibil de văzut – prin urmare imposibil de imitat.

Terry se hotărî dintr-o dată. Închise valiza.

— M-am răzgândit, rosti el. Am decis că La Porte a la Nuit nu este de vânzare.

— Ar fi de-a dreptul o prostie, replică domnul Mabuse. Aveţi nevoie de bani pentru a vă continua operaţiunile. Aţi avut un succes fantastic, până când o serie recentă de ghinioane v-a pus într-o situaţie destul de dificilă.

În timp ce vorbea, se deplasa mai la lumină. Acum Terry reuşi să remarce că personajul purta o mască din latex, ce-i acoperea în întregime capul.

— De unde ştiţi toate astea? Întrebă Terry.

Ceva în vocea bizară, înăbuşită a domnului Mabuse începea să capete o nuanţă familiară. O suspiciune era pe: ale să se formeze în subconştientul lui Terry. Întinse mâna şi smulse masca de pe figura domnului Mabuse, dând la iveală o hârcă lucioasă şi rânjită.

Fără nici un avertisment, domnul Mabuse se aplecă peste bancă şi mişcă fulgerător cuţitul spre Terry, exact când acesta începea să se retragă instinctiv.

— Iisuse, şopti el, amestecându-şi glasul cu corul angelic ce cânta Agnus Dei.

Îl izbi pe celălalt în claviculă, cu latul palmei drepte.

Domnul Mabuse nici nu se clinti. Cuţitul lui continua să se deplaseze, descriind mici curbe. Necesitatea imediată a lui Terry era să oprească înaintarea lamei cuţitului. Cum aceasta era şlefuită dintr-o bucată de jad, nu putea fi apucată de margine. Ar fi fost posibil să se spargă, dacă era răsucită cu suficientă forţă, ori dacă ar fi primit o lovitură puternică, oblică.

Cu mare efort, Terry apucă lama mică şi subţire cu o mână. Domnul Mabuse mormăi ceva şi fandă adânc umărul.

Terry ţipă în momentul când cuţitul îi pătrunse în palma dreaptă, ţintuind-o de lemnul scrijelit al băncii din spate.

Abia acum Terry înţelegea care fusese tot timpul intenţia domnului Mabuse. Rânjind, acesta dădu drumul mânerului cuţitului şi, strângându-şi mâna în jurul evantaiului metalic, lovi cu marginea lui superioară umărul lui Terry.

Terry nu mai cunoscuse niciodată până atunci o asemenea suferinţă. Evantaiul acela blestemat era o armă! Marginile din oţel erau ascuţite ca nişte lame. „Port întotdeauna gunsen-ul cu mine”, spusese domnul Mabuse. Din reflex, încercă să se răsucească într-o parte, însă simţi o durere năucitoare în mâna dreaptă, provenind din palma prinsă între lemnul băncii şi lama de jad.

Apoi domnul Mabuse îl izbi cu pumnul în stern; trupul lui Terry se mişcă spasmodic, cu coşul pieptului sfărâmat. Se prăbuşi pe spate, peste bancă şi avu viziunea lui Iisus pe cruce, răsturnat. Nu mai vedea decât acei ochi înfundaţi în orbite, punând eterna întrebare.

Domnul Mabuse rosti:

— Oricum, o să-ţi ucid fratele.

Când durerea deveni asemeni unui râu care-l purta spre oceanul agoniei, se strădui cu disperare să-şi mişte corpul. Însă din pricina durerii sau a şocului loviturilor primite, îi fu imposibil să se deplaseze.

Iar atunci, poate ca un gest ce demonstra controlul complet asupra lui Terry, domnul Mabuse înlătură masca grotescă de hârcă de pe figură şi Terry văzu adevăratul chip al agresorului său.

— Oh, Dumnezeule!

Şi în acel moment înţelese totul.

Înecat în propriul sânge, Terry se gândi la Chris şi porni să se roage pentru viaţa fratelui său.

Descoperi un alt fel de senzaţie înlăuntrul său. Spre marea sa mirare, simţi că se apropie de cer. Şi îşi dădu seama, cu aceeaşi surprindere, că-şi dorea foarte mult să aibă un loc acolo. Nu ştia dacă se va ridica ori va cădea în prăpastie. Izbucni în plâns şi în acea clipă avu în faţa ochilor imaginea lui Cristos parcă pentru prima oară. Ca şi cum lacrimile i-ar fi dezvăluit întrebarea pe care o punea Cristos. Şi, pe moarte, Terry Haye răspunse la acea întrebare. Buzele i se mişcară.

Evantaiul de oţel al domnului Mabuse vâjâi, despărţindu-i lui Terry capul de trup.

Agnus Dei se sfârşise şi singurele sunete care se mai auzeau în biserică erau ecourile îndepărtate ale ultimelor lui cuvinte: „Am păcătuit”.

Mântuit.

Mântuit era titlul predicii din acea săptămână. Nu fiindcă predicile ar fi avut într-adevăr titluri, ci pentru că părintelui Dominic Guarda îi plăcea să dea titluri predicilor sale. Îl ajutau să-şi adune gândurile, să-şi aranjeze ceea ce avea de spus, să înceapă cu începutul. Ca într-o replică de-a Reginei Roşii către Alice.

De când fusese numit la Biserica Sfânta Treime din New Canaan, părintele Guarda ajunsese să se simtă din ce în ce mai mult ca în copilărie, în înăbuşitorul ghetto italian din iadul Manhattanului. Tatăl său fusese salahor, având un spate puternic ca al lui Atlas şi îndoit ca al lui Sisif. Mama sa mai trăia încă pe Tenth Avenue, în aceeaşi casă cu chirie, infestată de şobolani, în care se născuseră părintele Guarda şi fratele său mai mare, Seve.

„Şi iată-mă acum”, se gândea fratele Guarda, „la douăzeci şi nouă de ani, numit preot catolic în ţara unde curg laptele şi mierea, unde tinerii preoţi se hirotonisesc în religia banului”.

Părintele Guarda se ridică de la birou şi se îndreptă spre ferestre. Biserica Sfintei Treimi era magnifică, atât în interior, cât şi în exterior. Faţada impozantă, din piatră albă, absidele bogat ornamentate, tavanele boltite, splendoarea şirurilor de vitralii, imaginea enormă, din marmură, a lui Iisus pe cruce, statuia de lemn a Sfintei Fecioare din sanctuar, totul era calculat pentru a-l face pe enoriaşul care intra să se simtă umil.

Părintelui Guarda îi era imposibil să-şi închipuie câţi bani fuseseră cheltuiţi pentru ridicarea acestui monument dedicat Domnului. Numai gândul la o asemenea sumă era deconcertant. Opinia de neclintit a părintelui Guarda era că banii nu aduc niciodată nimic bun. Însă faptul că biserica avea nevoie de bani pentru a supravieţui era şi el un dat al vieţii.

Preotul contemplă straturile de flori, pe unde, în luna iunie, bujorii albi îşi vor legăna corolele în adierea caldă a vântului, ulmii uriaşi care-şi împreunau coroanele pe deasupra aleii pietruite ce ducea la intrarea principală a bisericii, locurile de parcare. Era Săptămâna Patimilor, cu câteva zile înaintea Vinerii Mari, iar enoriaşii îşi începuseră obişnuitele pelerinaje bianuale. Înaintea ochilor lui se întindea o mare de aur. Văzu bogaţii rezidenţi din New Canaan ca pe o livadă de pomi fructiferi, gata de a fi culeasă. Limuzinele Mercedes aparţineau membrilor mai bătrâni şi conservatori ai congregaţiei. Proprietarii BMW-urilor şi Jaguar-urilor erau cei tineri, mai ambiţioşi.

Urmau apoi bătrânele Chevrolet, Ford şi Plymouth.

Guarda le cunoştea pe fiecare pe dinafară. Aşa cum îi spusese episcopul, erau „Maşini vechi din bani vechi”. Aceşti oameni nu se simţeau obligaţi să-şi etaleze averile. Cele trei ori patru generaţii bogate dinainte sădiseră în copii măcar încrederea, dacă nu altceva.

Părintele Guarda îşi urmărea enoriaşii cum pătrund în biserică. Se întrebă pentru o clipă cum ar fi să fie înstărit Fireşte, era bogat, cu comorile Domnului. Dar banii erau cu totul şi cu totul altceva. Părintele ştia prea bine că oamenii îşi irosesc întreaga lor viaţă în căutarea banilor. Se distrugeau unul pe altul pentru ei. Minţeau, înşelau, şantajau, numai pentru a avea cât mai mulţi. Era peste puterea lui de a înţelege. Dumnezeu lăsase ca fiecare să se nască înzestrat cu darul Său: credinţa. Însă majoritatea oamenilor se îndepărtau de la bogăţiile pe care le aducea credinţa; se îndepărtau de la cunoaşterea înnăscută de sine pe care le-o hărăzise Domnul.

Cum era, de exemplu, bărbatul care se confesase ieri. În preajma Păştilor, la vremea căinţei, Biserica încuraja actul mărturisirii păcatelor. În Săptămâna Patimilor, auzea poate de trei ori mai mult? Spovedanii decât în mod normal. Însă niciuna ca aceea.

Părintele Guarda putea percepe disperarea în vocea din spatele paravanului pentru spovedanie; era clar că omul purta o vină care-l distrusese. Preotul era convins că păcătosul venise la Biserica Sfintei Treimi pentru a fi mântuit.

— Iartă-mă, părinte, pentru ce am păcătuit, rostise omul.

— Şi cum ai. Începuse părintele Guarda, dar necunoscutul pornise deja să se spovedească.

— Au trecut cinci ani de la ultima mea spovedanie. Am ajuns până la limitele a ceea ce poate face un om şi le-am depăşit. Am făcut-o de bună voie şi o recunosc pe deplin. Crezi că Dumnezeu mă va ierta?

Înainte ca părintele Guarda să aibă posibilitatea de a-i spune: „Da, dacă te căieşti, Dumnezeu îţi va ierta toate greşelile”, bărbatul de dincolo de paravan continuă:

— Ceilalţi în jurul meu, deasupra mea, doreau puterea. Cred că da, puterea. Am fost împins de lăcomie.

Omul vorbea în valuri rapide, convulsive, de parcă ar fi trăit ani de zile închis într-o cuşcă şi acum avea pentru prima oară ocazia să comunice cu o altă fiinţă umană.

— Nu-mi doream decât bani. Şi cu cât aveam mai mulţi, cu atât voiam mai mulţi, încât mi-era imposibil să mă liniştesc.

Din ce mâncam mai mult, din atât aveam nevoie de mai multă mâncare. Nu mă puteam opri.

Acţiunile, mai degrabă decât cuvintele necunoscutului, îl îndemnau pe părintele Guarda să zărească în el conştiinţa cunoaşterii înnăscute pe care Domnul i-o dăruise la venirea pe lume şi căutase să întreţină această conştiinţă, ca flacăra unei lumânări pâlpâind periculos în bătaia vântului nopţii.

— Totuşi, ai venit aici, i se adresă părintele Guarda Este semnul cel mai limpede că în tine s-a schimbat ceva.

Dar omul continuase ca şi cum nu l-ar fi auzit:

— Timp de mai multe luni m-am chinuit. În pântecele meu se afla un demon omnivor şi nesătul. Mi-o cerea şi am acţionat. Ce altă posibilitate mai aveam?

— Tu ai făcut altă alegere, replică preotul. Ai venit aici.

— Nu. Nu, protestă celălalt. Mâinile mele sunt deja pătate de sânge. Pentru mine este prea târziu. Nu mai pot fi izbăvit.

Era pentru prima şi singura dată când i-a răspuns părintelui Guarda.

— Oricine poate fi.

— Nu este motivul pentru care am venit aici, interveni necunoscutul. Nu pentru mine. Eu sunt deja mort. În plus, am uitat ce este viaţa. Nu mai am cum să fiu fericit sau să mă bucur. Am uitat tot ce ştiam odată. Demonul din pântece m-a golit de tot ce am avut vreodată.

De această dată, părintele devenise serios îngrijorat de sănătatea mintală a celui care se confesa.


Yüklə 1,41 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   27




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin