Erzin Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali, Hatay, Türkiye



Yüklə 297,11 Kb.
tarix21.08.2018
ölçüsü297,11 Kb.
#73385







Erzin Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali,

Hatay, Türkiye
Çevresel ve Sosyal Eylem Planı


Ağustos 2010

Egemer Elektrik Üretim A.Ş




Gizli
`


Erzin Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali,

Hatay, Türkiye

Çevresel ve Sosyal Eylem Planı

Ağustos 2010
Egemer Elektrik Üretim A.Ş.

Miralay Şefik Bey Sokak No: 13, Kat:4 Oda No: 1, 34437 Gümüşsuyu, Beyoğlu-İstanbul


Mott MacDonald, Victory House, Trafalgar Place, Brighton BN1 4FY, İngiltere

T +44(0) 1273 365000 F +44(0) 1273 365100 W www.mottmac.com

Yayın ve düzeltme kaydı

Tashih

Tarih


Düzenleyen

Kontrol Eden

Onaylayan

Açıklama


A

3 Ağustos

Nicola Davies

Liz Turk


Lucy Chapman

Değerlendirme Taslağı






B

25 Ağustos

Nicola Davies

Liz Turk


Lucy Chapman

Nihai Rapor




Bu belge sadece yetkili taraflar için ve yukarıda belirtilen proje ile ilişkili amaçlar için kullanılmak üzere yayımlanmıştır. Başka herhangi bir taraf veya herhangi bir amaç için kullanılamaz.

Bu belgenin yetkisiz herhangi bir tarafça veya başka bir amaçla kullanılmasının sonuçlarından veya diğer taraflarca bize sağlanan verilerdeki eksiklik veya hatadan kaynaklanan hata veya eksikliklerden hiçbir şekilde sorumlu değiliz.

Bu belge gizli bilgiler içerir ve tescilli fikri mülkiyet haklarına sahiptir. Bizden veya yetkilendirilmiş taraftan izin almaksızın üçüncü kişilere gösterilmemelidir.

İçindekiler
Bölüm Konu Sayfa

1.1 Giriş 1

1.2 Projenin Konumu 1

1.3 Çevresel ve Sosyal Eylemler 4

1.4 Tanımlar 16


    1. Giriş

Bu Çevresel ve Sosyal Eylem Planının (ESAP) amacı, Türkiye’nin güney doğusunda, İskenderun Körfezi’nin kuzey kıyısındaki Erzin ilçesine yakın bir yerdeki Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali projesinin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme analizinde belirtilen riskler ve bunların etkilerini yönetmek için gerekli olan azaltma tedbirlerini, düzeltici eylemleri ve izleme tedbirlerini uygulamak için ihtiyaç duyulan eylemleri tanımlamak ve önceliklendirmektir. ESAP, aktif bir doküman olup proje, yaşam çevirimi boyunca, proje aşamalarıyla ilgili ve uyumlu bir şekilde geliştirildikçe gözden geçirilmeli, güncellenmeli ve tadil edilmelidir.

Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı Projesi (DGKÇS), Akenerji Elektrik Üretim A.Ş. (AKE)’nin iştiraki olan Egemer Elektrik Üretim A.Ş. (Egemer) tarafından geliştirilecek ve yönetilecektir. Bu büyük yatırım, yaklaşık 900 MWg. üretebilecek kapasitede olacaktır. Ayrıca Proje, yaklaşık 16.2 km olan BOTAŞ’ın mevcut Gaziantep-Adana-Mersin doğalgaz boru hattından müstakil bir doğalgaz boru hattını ve ayrıca Erzin ve Toşçelik endüstri sahasına yakın trafo merkezleri için 2 yeni havai iletim elektrik hatlarını gerektirecektir.

1.2 Projenin Konumu


Proje, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Hatay ilinin Erzin ilçesi Aşağı Burnaz köyü yakınlarında (900 metre kuzey doğuda) yer almaktadır. Alan, İskenderun Körfezi sahilinden yaklaşık 650 metrelik bir kıyı koruma bölgesinin gerisinde, işlenmemiş bir alan üzerindedir. Alan, Hatay şehir merkezinin yaklaşık 80 km kuzeyinde, İskenderun ilçe merkezinden 40 km uzakta ve Erzin ilçe merkezinin 13 km doğusunda yer almaktadır. (Şekil 1.1)

Şekil 1.1 Proje Konumu ve Etki Alanı (Yeşil Sınırlar)



Kaynak: Haritanın orijinali Google Earth kaynaklı olup izinle kullanılmıştır. Projenin etki alanı yıllık ortalama hava emisyon yoğunluklarını içerir.


Erzin Doğalgaz Kombine Çevrim Santralinin temel özellikleri:
Doğal gaz elektrik santrallerinden yayılan temel çevre kirletici madde olan azot oksit oranının azaltılması amacıyla kullanılacak kirlilik azaltıcı cihazları içerecek şekilde tasarlanmış iki gaz türbini.

Gaz yakımından elektrik üretimini en verimli yollardan birisi yapacak ve elektrik santralinin verimliliğini yaklaşık yüzde 57 artırmak için kullanılacak iki atık ısı buhar kazanı ve bir tane buhar türbin jeneratörü


Baca gazı salınımı için iki tane 60 metrelik baca. Her bir baca, daimi emisyon denetimi cihazına da sahip olacaktır.
Mekanik çekişli soğutma teknolojisi;
İskenderun Körfezinden sahil alanı ve kum tepelerinin altından geçerek proje sahasına uzanan deniz suyu giriş ve çıkış boru hattı
Atık su artıma tesisi, müstakil saha katı atık işleme bölgesi, güvenilirlik hususları ve yangın koruma tesisleri gibi destek altyapısı ve tesisler.
Erzin DGKÇ Santralı için gerekli gaz, santral alanından yaklaşık 16.2 km uzaktan geçen 40 inçlik BOTAŞ doğalgaz ana boru hattından alınacak 24 inçlik boru hattı bağlantısından temin edilecektir. Doğal gaz boru hattı için güzergah tesisi BOTAŞ tarafından üstlenilmiştir. Sahaya yeni gaz bağlantı hattının kurulması ve tedarik işlemleri Santral anlaşmasına eklenecek ayrı bir sözleşme ile yapılacak ve AKE, Erzin DGKÇ Santralı alanındaki gaz bağlantı merkezine eksiksiz bir yakıt gaz sistemi inşasından sorumlu olacaktır.
Üretilen elektrik Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından işletilen ulusal iletim şebekesine aktarılacaktır. Elektrik, sahadaki bir şalt istasyonu aracılığıyla, Tosçelik Endüstriyel Parkı ile Erzin Trafo alanında bulunan trafolara eklenecek iki yeni havai hat üzerinden TEİAŞ 380 kV yüksek akım şebeke sistemine verilecektir.
Proje sahası, yaklaşık 1 km kuzey batı ve kuzey doğudan geçen ve elektrik santral inşaatı kapsamında yenilenecek olan 31-76 nolu il karayoluna bağlanan iki tane tamamlanmamış tek şerit yol üzerinden bölgedeki otoyola bağlanmaktadır.

Denizsuyu, İskenderun Körfezi’nden açıktaki bir su alma borusu aracılığıyla alınıp kumsalın ve kum teperlerinin bulunduğu alanının altından geçip ana proje alanındaki pompa merkezinden geçen bir tahliye (su verme) borusu ile tekrar tahliye edilecektir. Su alma boru hattı, yaklaşık 9 metre derinlikten geçen yaklaşık toplam 2300 metre (700 metrelik kısmı sahil alanından 1500 metresi de deniz altından geçen) uzunluğunda olacaktır. Tahliye (su verme) hattı da su alma boru hattı ile aynı koridoru kullanacak olup deniz seviyesinden itibaren 8 metre boşaltım derinliğinde ve pompa merkezinden itibaren 1500 metre uzunluğunda olması beklenmektedir. Tam yerleşim düzeni detaylı tasarım aşamasında kesinleştirilecek olmakla birlikte ilk karışım bölgesinde 1oC’den fazla bir sıcaklık artışı olmamasını ve tuzlu su atığının yeterli düzeyde karışımını sağlayacak şekilde olacaktır. Hem su alma hem de tahliye (su verme) borularını içeren kısım için toplam koridor genişliği yaklaşık 35 metre olup tek su alma borusu için 25 metreye daralmaktadır. İnşaat çalışma koridoru yaklaşık 50 metre olacaktır.


Bütün atıklar, uluslararası standartlara göre arıtma ve boşaltım işlemine tabi tutulduktan sonra denizsuyu verme hattı üzerinden İskenderun Körfezi’ne deşarj edilecektir. Bütün inşaat işleri, ulusal mevzuata uyumlu bir şekilde tasarlanacak ve yapılacaktır. Soğutma suyu verme tabanı üzerinden İskenderun Körfezine verilmeden önce nihai atık salınımının kontrol edilmesi öngörülmektedir.
Erzin DGKÇ Santralinin inşası için AKE tarafından satın alınan arazi, toplam yaklaşık 682 000m2 büyüklüğünde olacaktır. Santralin inşası için ayrılan alan ise toplam yaklaşık 320 000m2 büyüklüğünde olacaktır. Bu alan içerisinde 250 000m2 lik kısım geliştirme için ayrılmış olup bunun 85 700 lik kısmı santral istasyonunun inşası ve 33 320 m2 büyüklüğündeki 380 kV trafo/şalt sahası dahil istasyonla bağlantılı faaliyetler için düşünülmüştür. Toplam proje alanı sınırları (etrafı çevrili alan) içerisinde yaklaşık 105 metre genişliğinde bir kuşak için yapı yasağı getirilmiştir.
Proje, 30 yıllık tasarım ömrüne sahip olup (tahmini proje ömrü 49 yıl), baz yük santral olarak, yani bakım dönemleri hariç yıl boyu gece gündüz sürekli faaliyette olacak şekilde tasarlanmıştır.

1 İletim sisteminin işletmesi ve bakımı, yeni tesisler için iletim hattı yatırım planlarının geliştirilmesi ve de piyasa dengeleme ve ödeme takas merkezinin işletiminden TEİAŞ sorumludur.

Erzin DGKÇ Santrali projesi, deniz suyu alma ve verme hatları, hava yalıtımlı şalt sahası (AIS), işçiler için kalacak yerler ve bağlantı yollarının inşasını içeren bir Mühendislik Satınalma Yapım (MSY) sözleşmesi altında inşa edilecektir.


AKE, Çevre, Sağlık ve İş Güvenliği konularında taahhüt vermekte ve uluslararası standartların (ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi OHSAS) gereklerine uyumlu bir şekilde geliştirilmiş yönetim sistemleri uygulamaktadır.


    1. Çevresel ve Sosyal Faaliyetler

Aşağıdaki tablo proje için gerekli çevresel ve sosyal faaliyetleri içermektedir.





Sıra

Konu

Eylem / Hafifletici Önlem

Hedef tamamlanma tarihi

Raporlama / Doğrulama Yükümlülükleri


Sorumluluk

Bütçe (AVRO)

Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme (IFC Performans Standardı (PS) 1)

1

Örgütsel Kapasite

Proje organizasyon şemasında gösterildiği şekilde, projenin yapı ve inşaat safhasında Çevresel Sağlık ve İş Güvenliği (ÇSG) yönetiminin gözetimi için Proje Şirketi içindeki rolleri ve sorumlulukları belirlemek.

MSY sözleşmesinin imzasından önce

ÇSG yönetiminin sorumluluklarını göstermesi için Organizasyon Şemasının güncelleştirilmesi

AKE,


Yönetim zamanı

2

ÇSG Yönetim Sistemi

AKE tarafından uygulanan ÇSG Yönetim sistemine dayalı olarak kurumsal düzeyde bir ÇSG yönetim sistemi uygulamak

İnşaattan 3 ay önce inşaat yükümlülüklerini yerine getirme.
Projenin uygulamada olduğu 9 ay içerisinde işlevsel prosedürleri uygulamak

ISO 9001:2000- Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001:2004 – Çevre Yönetim Sistemi, OHSAS 18001:1999 –İş Sağlığı ve Güveliği Yönetim Sistemi


AKE



Yönetim zamanı ve maliyeti. Uzman girdisi gerekebilir.

3

Paydaş Konsültasyonu

Kamusal Konsültasyon Açıklama Planı’nın (KKAP) gerekliliklerini uygulama

KKAP’de yer alan her bir zaman çizelgesi başına, projenin yaşam süresi boyunca devamlı olarak

İlgili paydaşlar yıllık raporlama

AKE

Yönetim zamanı ve maliyeti. Uzman girdisi gerekebilir.

4

Paydaş Konsültasyonu

Proje KKAP’nında başlıklandırılmış açıklama ve konsültasyonlar için öngörülen yükümlülüklerin uygulanmasını proje süresi boyunca destekleme amaçlı olarak AKE ve MSY yüklenicisi tarafından bir İletişim İrtibat Görevlisi (İİG) atamak

İnşaattan önce


Şirket ve MYS Yüklenicisinin proje organizasyon şemasında belirlenen ve göreve atanan İletişim İrtibat Görevlisi. PCDP başına paydaşlara önerilen İİG’lilerinin kimlikleri.

AKE / MSY

Yüklenicisi



Yönetim zamanı ve maliyeti. Uzman girdisi gerekebilir.

5

Yapım

Çevresel ve Sosyal Yönetim ve İzleme Planı

(YÇSYİP)

Destekleyici YÇSYİP raporunda yer alan çerçeve plan ile uyumlu bir detay ÇSYİP raporu hazırlanması. YÇSYİP, ayrıca inşaat çalışma sahası ve destekleyici yönetim planlarının yanında inşaat güzergahı, ariyet çukuru, inşaat şantiye ve ofis alanları gibi temel alanları gösteren bir inşaat çalışma planını içermelidir.




İnşaatın başlangıcından 3 ay önce

YÇSYİP ve destekleyici plan ve prosedürler.

MSY yüklenicisinin, uluslararası ÇSED raporu, ulusal ÇED raporu, ihale dokümanları, ÇSED destekleyici raporlarda yer alan ve konuyla ilgili bilgilere dayalı bir YÇSYİP hazırlamasını sağlamak üzere AKE


Yönetim zamanı



Sıra

Konu

Eylem / Hafifletici Önlem

Hedef tamamlanma tarihi

Raporlama / Doğrulama Yükümlülükleri


Sorumluluk

Bütçe (AVRO)

6

Operasyonel

Çevresel ve Sosyal Yönetim ve İzleme planı

(OÇSYİP)


Uluslararası ÇSED raporu, ulusal ÇED raporu, ihale dokümanları ve ÇSED destekleyici raporlarında yer alan yükümlülükleri ortaya koyan bir OÇSYİP planı geliştirme

Görevlendirmeden 6 ay önce

Operasyonel çevre yönetim sisteminin (OÇYS) bir parçası olacak şekilde bir OÇSYİP planı hazırlama (Bkz. Bu ÇSED’in 2 nolu başlığı (PS/PR 1))

AKE

Yönetim zamanı ve maliyeti. Uzman girdisi gerekebilir.

7

Teknik olmayan özet (TOÖ)

Güncellenmiş TOÖ’yi proje website’sine yüklemek.

KKAP deki açıklama ve tavsiyelere uygun bir şekilde ve inşaat çalışmalarının başlangıcından önce

KKAP’de ortaya konulan uygulama planına uyumlu bir şekilde TOÖ’nin kamuya duyurulması

AKE

Yönetim zamanı ve maliyeti.

8

İletim Hattı

İki iletim hattı için de Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) görevini üstlenme ve Çevre ve Orman Bakanlığından gerekli onayları alma

Santral inşaat çalışmalarının başlamasından önce

onay belgesi

AKE

Uzman zamanı gerekir.

9

Boru hattı


Boru hattı inşaatı yüklenicisine çevresel ve sosyal yönetim yükümlülüklerini bildirme

İnşaat başlangıcından önce

AKE tarafından onaylanmış boru hattı için bir YÇSYİP raporu.

AKE

Yönetim zamanı ve maliyeti. Uzman girdisi gerekebilir.

10

Yıllık raporlama- Genel

Yetkililere sunulmak üzere her izin belgesi için yıllık rapor(lar) hazırlama.

Yetkililere sunulmak üzere her bir kanuni raporlama yükümlülükleri için 3 aylık raporlar hazırlama

Özellikle hava kalitesi, trafik, arazi kullanımı gibi etki alanlarını dikkate alan ve temel paydaşlara hitap eden bir gayriresmi rapor hazırlama


İnşaat ve operasyon boyunca devam eder

3 aylık uyum raporu
Yıllık ÇSG uyum raporu
Yıllık Paydaş denetim raporu

AKE

Yönetim zamanı ve maliyeti. Uzman girdisi gerekebilir.




Sıra

Konu

Eylem / Hafifletici Önlem

Hedef tamamlanma tarihi

Raporlama / Doğrulama Yükümlülükleri


Sorumluluk

Bütçe (AVRO)

11

Raporlama- Kredi Veren Kuruluşlar

ÇSEP ile uyumluluğu ve ÇSG konularının mevcut durumlarını göstermek için kreditörlere bilgi aktarımı

Kredi anlaşması yükümlülüklerine göre kredi süresi boyunca devamlı olarak.

IFC Performans Standartları ve ÇSG kılavuzları

Konuyla ilgili, uygulanabilir Avrupa Birliği mevzuatı.

Bu ÇSEP planı.


AKE

Yönetim zamanı gerekir.

12

Olay raporlama-

Yıllık izleme, kaza ve olayların kayıtlarını muhafaza etme



Olay raporlama prosedürü kurma.
Yıllık denetim verileri ve olay raporlarını üretme


İnşaat işlerinden önce

AKE Çevresel Yönetim Sistemi-EMS içinde yer alan olay raporlama prosedürünün eklenmesi.

Yıllık raporlar

Yıllık inşaat denetim raporlarında yer alan istatistikleri kapsamak üzere MSY yüklenicisi


MSY Yüklenicisi/ AKE

Yönetim zamanı ve maliyeti. Uzman girdisi gerekebilir.

13

Eğitim

ÇSG’ye hak kazanmak için gerekli ve projeyle ilgili bütün görevler ve sorumluluklara ilişkin minimum yükümlülükleri belirleme ve belirlenen rolü etkin bir biçimde yerine getirebilmek için gereken eğitim düzeyini belirleme

Bireysel rollerin tespitinden önce

Doğru niteliklere sahip kişilerin göreve atanması

AKE

Yönetim zamanı ve maliyeti. Uzman girdisi gerekebilir.

14

Halkla İlişkiler-

Şikayet mekanizması





Yüklenicinin çevresel ve sosyal performansından etkilenen toplulukların şikayet ve endişelerini dile getirmesinin yolunu açacak bir yazılı şikayet mekanizması uygulamak

Duyurusu yayınlanan, proje internet sayfasında gösterilen ve Ekim 2010 tarihinden itibaren uygulanacak olan bir şikayet mekanizması

KKAP’ye göre yıllık raporlama.
Gündeme getirilen konular, sorgular ve yorumlar hakkında cevaplar yayınlama
Dile getirilen şikayetler ve bunların nasıl çözüme kavuşturulduğunu özetleyen bir yıllık rapor

AKE / MSY Yüklenicisi

Henüz Kesinleşmemiştir.

15

Çevresel izinler (geçici)

Bu izinleri almak için konulan izin yükümlülükleri ve sorumlulukları içeren ve tüm verilen izinleri kapsayan bir izin matrisi hazırlamak

Yapım işlerinin başlamasından önce

İzin Matrisi

AKE

Yönetim zamanı ve maliyeti.



Sıra

Konu

Eylem / Hafifletici Önlem

Hedef tamamlanma tarihi

Raporlama / Doğrulama Yükümlülükleri


Sorumluluk

Bütçe (AVRO)

16

Toplum Emniyeti ve saha güvenliği – toplum üyelerinin güvenlik ve emniyet risklerinin farkında olduklarından emin olma

Yöre halkını kaçak elektrik bağlamanın zararları ve özellikle de iletim hatlarında veya çevresinde çalışmakta olan çiftçiler olmak üzere dağıtım cihazlarının altında veya yakınında yaşamak ve çalışmanın tehlikeleri hakkında eğitmek.

İnşaat süresince ve faaliyet başlamadan önce

IFC ÇSG rehberleri ve uluslar arası standartlar.

AKE / TEİAŞ.




Performans Standardı 2 – İşgücü ve Çalışma Koşulları

17

Hizmet Koşulları – Projenin İnsan kaynakları politikasının (İK) gözden geçirilmesi .

Halka İlişkiler 2 yükümlülüklerini aşağıdaki hususları dikkate alarak İnsan Kaynakları politikasına dahil etmek ve bu yükümlülüklerin aynı zamanda MSY Yüklenicisinin yükümlülükleri arasında yer aldığından emin olmak:

- Çalışma yasaları ile uygunlu bir şekilde çalışma koşulları, ücrete hak kazanma ve diğer herhangi bir sosyal hakkı içeren çalışma ilişkileri,

- Yerel işe alma planı ve,

- zorla çalıştırma yasağına karşı politikalar, minimum çalışma yaşı gibi işgücünü koruyucu önlemler ve genel çalışma şartları



MSY Anlaşmasının imzalanmasından önce

İşe alım tarihinden itibaren tüm doğrudan ve dolaylı (yüklenici) çalışanlara duyurulması ve bunların kullanımına açık olması

AKE ve MSY Yüklenicisi

Yönetim zamanı ve maliyeti. Uzman girdisi gerekebilir.



Sıra

Konu

Eylem / Hafifletici Önlem

Hedef tamamlanma tarihi

Raporlama / Doğrulama Yükümlülükleri


Sorumluluk

Bütçe (AVRO)

18

Çalışma koşulları ve işçi ilişkilerinin yönetilmesi-uygulamada iş yasaları ve standartlarla uyumlu hareket edildiğinden emin olunması

Tedbir alınacak özel alanlar arasında şu hususlar yer almaktadır:

- Türk İş Kanunu ile uyumlu olacak şekilde Sigorta hükümleri, minimum çalışma yaşı, maksimum izin verilebilir çalışma saati gibi çalışma koşulları, izin günlerinin kullanımı; ödemeler ve sosyal haklar; ulusal yasalar ve uluslararası alanda kabul görmüş standartlarla uyumlu bir şeklide işgücü barınma koşulları;


- İş sözleşmesi ve koşullarına göre tüm çalışanlara hitap eden bir bilgi yayma sisteminin kurulması.
- Tüm çalışanların işçi örgütü oluşturma veya organizasyonlara katılma haklarının yasaklanmadığından emin olmak.
- İşe alım ve görevde yükselmelerde eşit fırsatlar verildiğinden ve ayrımcı politikalar uygulanmadığından emin olmak.
- Çalışanlar için şikayet mekanizması geliştirmek ve
- sözleşme prosedürlerinin ve işçilerin maruz kaldıkları muamelelerin izlenmesi için düzenli denetim ve teftişler tertip etmek

MSY Sözleşmesinin imzalanmasından önce.

Faaliyet aşamasına geçişten önce.



Yüklenici ve taşeronlarla yapılacak sözleşmelerde İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) için bölümler yer alması

AKE

MSY Yüklenicisi



Yönetim zamanı ve maliyeti. Uzman girdisi gerekebilir.



Sıra

Konu

Eylem / Hafifletici Önlem

Hedef tamamlanma tarihi

Raporlama / Doğrulama Yükümlülükleri


Sorumluluk

Bütçe (AVRO)

19

İSG- Herhangi bir kaza ve yaralanma riskini azaltmak için yapım ve işletme faaliyetleri boyunca sıkı bir iş sağlığı ve güvenliği yönetimi sergilendiğinden emin olmak

Kazalar, yaralanmalar ve iş hastalıklarının önüne geçmeyi amaçlayan kapsamlı bir iş sağlığı ve güvenliği planı uygulamak. İş sözleşmeleri ile yüklenici ve taşeronlarla yapılan sözleşmelerde, yüksekte çalışma, elektrik işleri, acil durum kurtarma prosedürleri, patlayıcıların kullanımı, vinç, kaldırma ekipmanları, araç güvenliği ve izinlerle ulusal ve uluslararası kabul görmüş standartlarla uygun lokavt prosedürleri içeren detaylı bölümler bulunduğundan emin olma.

Yapım işlerinin başlangıcından 3 ay önce.

Faaliyet aşamasına geçişten 3 ay önce.



İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Planı

Uluslararası en iyi uygulamalar karşısında yeterliliği test etmek için üçüncü kişilerce yapılacak bağımsız gözden geçirmeler.

ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) yükümlülükleri ve Türk İş Yasaları.


AKE / MSY

AKE


Yönetim zamanı ve maliyeti. Uzman girdisi gerekebilir.

20

İşgücü yönetimi için denetleme ve raporlama hükümleri

İnşaat sahasında İSG ve çalışma koşullarını düzenleyen diğer kuralların her zaman tam olarak uygulandığından emin olmak için düzenli iç ve dış denetim mekanizmaları kurmak.



Yapım işlerinin başlangıcından önce denetim sıklığını da içeren bir plan hazırlanması.

İç Denetim (Aylık).

Dış Denetim (Altı ayda bir ya da çelik direklerin dikilmesi gibi temel süreçler esnasında)


İzleme planı ve denetim şablonu.

Kurallara uyumsuzluk halinde delillerin yer aldığı ve belirtilen eylemlerin zamanında tamamlandığını da gösteren yazılı denetim raporu

Yetkili üçüncü kişi denetçiler tarafından yürütülen bağımsız denetim


AKE

Yönetim zamanı ve maliyeti. Uzman girdisi gerekebilir.

21

Kişisel Koruyucu Donanım (KKD).

MSY sözleşmelerinde ve saha içi İSG planlarında KKD için minimum yeterlik standartları belirleme

Yapım işlerinin başlangıcından önce

İç Denetim programının bir parçası olarak gözden geçirme faaliyeti

MSY

Yönetim zamanı ve maliyeti.

22

İşgücü ve Çalışma Şartları

MSY yükümlülüklerinin, bilhassa işgücü ve çalışma şartları, işgücü barınma süreçleri ve standartları gibi hususları gözeterek, güncellenmesi ve MSY yüklenicisi tarafından benimsenecek yaklaşım açısında işçilere yönelik Davranış Kuralları’nın güncellenmesi

MSY sözleşmesinin imzalanmasından önce

Yapım işleri esnasında işçi çalıştırma yükümlülükleri ile uyumluluk denetimi (Denetim sıklığı işgücünün sayısı ile orantılı olarak belirlenecektir.

AKE / MSY

Yönetim zamanı ve maliyeti. Uzman girdisi gerekebilir.



Sıra

Konu

Eylem / Hafifletici Önlem

Hedef tamamlanma tarihi

Raporlama / Doğrulama Yükümlülükleri


Sorumluluk

Bütçe (AVRO)

23

Bölgesel istihdam


Potansiyel işçileri işe almak için, MSY Yüklenicisinin bölgesel inisiyatifleri uygulaması yoluyla bölgesel istihdamı artırmak.

Muhtemel işçileri belirlemek için bölge halkının ileri gelenleri ile yapılan toplantıları içeren tavsiyeler



Yapım işçilerinin istihdamı süresince ve yapım işlerinin başlangıcından önce.

Bölgesel istihdamı teşvik etmek için girişimcilerin başarı kayıtlarını tutmak

AKE / MSY

Yönetim zamanı ve maliyeti.

24

İşçilerin Barınması


İşçilerin barınması ve yatması için belirlenecek bölge, inşaat koruma alanı olarak belirlenen inşaat sahasının dışındaki stabilize kumul veya ekilebilir bir arazi olacaktır.

İşçilerin barınması koşulları, 2 nolu IFC Performans Standardı ve destekleyici rehber ile uyumlu olacaktır.



MSY yüklenicisiyle imza atmadan önce

İşçilerin barınması, PS 2 ile uygunlu olacak şekilde sağlanır ve devam ettirilir

AKE / MSY

Yönetim zamanı ve maliyeti.

Performans Standardı 3 – Çevre kirliliğini Önleme ve Azaltma

25

Emisyonlar (Hava)

Nitrojen oksitleri (NOX) için devamlı izleme

Görevlendirmenin başlaması

Ulusal izin yükümlülükleri ve uluslararası prensiplerle uygunluk

AKE

50,000 (ortalama maliyet)

26

Hava Kalitesi

En yakın duyarlı alıcı noktasından sürekli hava kalitesi izleme.


Sürekli Hava Kalitesi İzleme, operasyon boyunca izlemeyi desteklemesi ve operasyon öncesi baz oluşturulabilsin diye operasyondan en az 6 ay öncesinden kurulmalıdır.

Aylık hava kalitesi izleme raporu

Bitki örtüsünün korunması için gerekli kritik düzeylerde hava kalitesi limit değerlerine uyumluluğu ve AB Hava Kalitesi Genelgesinde tanımlanan hava kalitesi limit değerlerine uyumluluğu gösteren ve ilgili paydaşlara yapılan yıllık raporlama ve açıklamalar




AKE

40,000 (ortalama maliyet )

27

Sera Gazı / Karbon

Dengesi


Yıllık Sera gazı (SG) emisyon salınımlarının raporlanması

Proje süresi boyunca devam eder

Yıllık SG raporu.

AKE

Yönetim zamanı ve maliyeti. Uzman girdisi gerekebilir.



Sıra

Konu

Eylem / Hafifletici Önlem

Hedef tamamlanma tarihi

Raporlama / Doğrulama Yükümlülükleri


Sorumluluk

Bütçe (AVRO)

28

Sıvı Atık Deşarjları

Temel atıksu akımlarının düzenli olarak izlenmesini de içeren ulusal ve IFC standartları ve rehberleri ile uyumlu bir izleme stratejisi uygulama.

MSY sözleşme müzakerelerinin bitiminden önce

Aylık ve yıllık hizmet içi raporlama (proje ömrü boyunca dosyada tutulacak)

AKE

Yönetim zamanı

29

Gürültü

Yıllık çevre gürültü düzeyi denetimi yapılması

İlk safha inşaatına başlandıktan 30 gün sonra ve akabinde yıllık olarak veya bir gürültü şikayeti alındığında

Ulusal gürültü düzeyi limiti ve IFC ÇSG rehberinde belirlenen gürültü düzeyi limiti ile uyumluluk

AKE

MSY (denetim görevi verilen)



10,000 (yaklaşık maliyet

30

Atık – normal ve tehlikeli atık. ÇED analizi, inşaat süresince atık yönetiminin yerel prosedürlere göre yürütülmesi gerektiğini ifade eder.

Bu sorumluluğun MSY Yüklenicisinin iş tanımı kapsamına açık bir şekilde dahil edildiğinden emin olunması. Ayrıca çerçeve YÇSYİP (ÇSED Destekleyici bilgi) planında yer alan hükümlere de bakınız ve MSY yüklenicisinin buradaki minimum yükümlülüklerin farkında olduğundan emin olunuz.

Sözleşme imzalamadan önce

Yapım işlerinin başlamasından 6 hafta önce ÇYS belgelerinin bir parçası olarak inşaat sahası atık yönetim planının hükümleri.

MSY

Yönetim zamanı

31

Yeraltı sularının korunması

İnşaattan önce, inşaat esnasında ve sonrasında yeraltı sularının kontrolü için sondaj kuyularından oluşan bir sistem kurulması.

Derhal

İnşaat ve faaliyet başlayınca temel seviyelerden ciddi bir sapma olmadığını göstermek için düzenli olarak yeraltı su seviyesi ve kimyasal durumun raporlanması

AKE

Uzman ve Laboratuar masrafları

32

Tasfiye

İnşaat işleri başlamadan önce saha durumunun saha denetimleri aracılığıyla belirlenmesi

İnşaat işlerinin başlamasından önce

Saha denetim raporu.

İnşaat işleri başlamadan önce hazırlamak üzere AKE

5000 (yaklaşık maliyet

33

Tasfiye

Projenin başlangıcında bir çerçeve format halinde geliştirilecek ve proje uygulama safhası boyunca ihtiyaç duyulduğunda güncellenecek “saha kapatma planı”

Saha tasfiyesinden bir yıl önce tamamlama ve bu periyot boyunca yapılan faaliyetler ve yürürlükte olan ulusal mevzuat ile uluslararası en iyi uygulama örnekleri rehberinden haberdar olunduğunda

Bağımsız olarak onaylanmış saha kapatma raporu

AKE / Tasfiye Yüklenicisi (uygun bir zaman içinde belirlenecektir).

Henüz Kesinleşmemiştir.



Sıra

Konu

Eylem / Hafifletici Önlem

Hedef tamamlanma tarihi

Raporlama / Doğrulama Yükümlülükleri


Sorumluluk

Bütçe (AVRO)

34

Acil Durum Hazırlık ve Müdahale Planı (ADHMP)-Operasyon

Projenin etkili ve verimli bir şekilde cevap verebilmesini temin etmek üzere enerji santrali ve boru hattı için sağlam bir ADHMP planı geliştirmek.

Faaliyetin başlamasından 6 ay önce ve bundan sonra düzenli aralıklarla test yapılması. İlk test sahada faaliyetlerin başlamasından önce yapılmalıdır.

Acil Durum Müdahale Planı

Düzenli test kanıtları-Acil durum müdahale prosedürlerinin projenin izleme programına dahil edilmesi



BOTAŞ, TEİAŞ ve MSY Yüklenicisi ile koordineli olarak Acil Durum Müdahale Planının hükümlerini belirlemek üzere AKE

Henüz Kesinleşmemiştir.

35

İzin yükümlülükleri ile uyumluluk

İhtiyaç duyulan ve alınan tüm ÇSG izinlerinin bir listesini yapmak ve bu izinlerde belirtilen koşulların gerek sözleşmesel yükümlülüklerde gerekse ÇSİP planında yeterince yerine getirilip getirilmediğini kontrol etmek.

Yapım başlamadan önce

ÇYP’da belirlenen rutin denetim prosedürünün bir parçası kabul edilir.

AKE

Yönetim zamanı

Performans Standardı 4 – Toplum Sağlığı ve Güvenliği

36

Toplumsal İyileşme

Maddi ya da maddi olmayan mekanizmalar aracılığıyla projenin sonuçlarının ve faydalarının artırılması için özel planlar geliştirme

Toplumsal İyileşme Stratejisi

Yıllık Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporu

AKE

Yönetim zamanı

37

Toplum güvenliği ve saha emniyeti- halkın, iletim ve boru hatlarının taşıdıkları güvenlik ve emniyet risklerinden haberdar olduğundan emin olunması

Yöre halkını kaçak elektrik bağlamanın zararları ve özellikle de iletim hatlarında veya çevresinde çalışmakta olan çiftçiler olmak üzere dağıtım cihazlarının altında veya yakınında yaşamak ve çalışmanın tehlikeleri hakkında eğitmek.

Yöre halkını, boru hattının geçtiği arazi içerisinde izin verilebilen faaliyetler hakkında eğitmek.



Yapım aşamasında ve faaliyet aşamasından önce

IFC ÇSG rehberleri ve uluslararası standartlar

AKE / TEİAŞ

Yönetim zamanı

38

Toplum güvenliği ve saha emniyeti- halkın, güvenlik ve emniyet risklerinden haberdar olduğundan emin olunması

Özellikle de yüksek güvenlik riski bulunan tehlikeli alanlarda ve saha civarında doğru bir işaretlendirme ve uyarı sistemi kurulması ve güvenlik görevlilerinin tam olarak eğitilmesi

Yapım aşamasında ve faaliyet aşamasından önce

IFC ÇSG rehberleri ve uluslararası standartlar

AKE / MSY

Yönetim zamanı

Performans Standardı 5 - Arazi İstimlak ve Yeniden Yerleşim



Sıra

Konu

Eylem / Hafifletici Önlem

Hedef tamamlanma tarihi

Raporlama / Doğrulama Yükümlülükleri


Sorumluluk

Bütçe (AVRO)

39

Yeniden Yerleşim- Sahil Koruma Bölgesi

Ön istişare stratejilerini de içerecek şekilde sahil koruma bölgesindeki geçici işler için strateji geliştirme ve uygulama ve ayrıca canlı hayatın eski haline getirilmesini de içerecek şekilde geçici barınakların kaldırılması için destek verme

Etkilenen kişilerin başarılı bir şekilde yer değişimleri

Adil ve doğru bir şekilde müzakere ederek anlaşmanın sağlanması ve şikayet mekanizması

AKE

Henüz Kesinleşmemiştir.

40

Arazi İstimlak ve yeniden yerleşim (iletim hattı )

Müzakere edilmiş anlaşma yoluyla kalıcı istimlak

Arazinin kiralanması

Adil ve doğru bir şekilde müzakere ederek anlaşmanın sağlanması ve şikayet mekanizması

TEİAŞ

Mevcut Değil-

Masraflar TEİAŞ tarafından üstlenilecektir.



41

Arazi İstimlak ve yeniden yerleşim (boru hattı)

Müzakere edilmiş anlaşma yoluyla kalıcı istimlak

Arazinin kiralanması

Adil ve doğru bir şekilde müzakere ederek anlaşmanın sağlanması ve şikayet mekanizması

BOTAŞ

Mevcut Değil-

Masraflar BOTAŞ tarafından üstlenilecektir.



Performans standardı 6 – Biyolojik Çeşitlilik

42

Korunmuş Türler – Flora



2010 Ağustos ayı boyunca Astragalus antiochianus (kartal pençesi) ve Pancratium maritimum ( deniz nergisi ) türlerinin su alma ve verme bölgesinde bulunup bulunmadığını tespit etmek için araştırma yapmak.

Yerinde koruma, tohum toplama ve veya yer değişimi yükümlülükleri, denizsuyu emme ve tahliye yapısının nihai tasarımını müteakip tekrar değerlendirilmelidir.



2010 Ağustos Sonu

Araştırma raporu ve akabinde YÇSİYP planında yer alan bulguların uygulamaya geçirilmesi

AKE

Henüz Kesinleşmemiştir.

43

Sahanın koruma altındaki hayvan türlerinden temizlenmiş olması – sürüngenler ve amfibi hayvanlar

Saha herhangi bir çalışma yapılmadan önce enerji santrali çalışma alanının sürüngenler ve amfibi hayvanlardan temizlenmiş olması

Saha çalışmasının başlamasından önceki iki haftaya kadar.

İşlerin kontrolünü yapmak ve uygunluk belgesi vermek üzere uzman ekolog

AKE

Henüz Kesinleşmemiştir.

44

Sahanın koruma altındaki hayvan türlerinden temizlenmiş olması –kaplumbağalar

Önceki araştırma bulgularına doğrultusunda çalışma alanında sahil boyunca yuvalanmış kaplumbağa bulunmadığının teyidi için inceleme yapılması

Kaplumbağa yuvalama sezonu boyunca (2011 Mayıs-Eylül)

Yuvalama yapan hiç bir kaplumbağa bulunmaması

AKE

Henüz Kesinleşmemiştir.

Performans Standardı 8 – Kültürel Miras



Sıra

Konu

Eylem / Hafifletici Önlem

Hedef tamamlanma tarihi

Raporlama / Doğrulama Yükümlülükleri


Sorumluluk

Bütçe (AVRO)

45

Arkeolojik değeri bulunan alanların korunması

İletim hatları ve boru hattı güzergahının doğru belirlenebilmesi için Kültür Bakanlığı’na danışılması

İletim hatları için Ulusal ÇED analizlerinin hazırlık sürecinde ve iletim hattı güzergahının netleştirilmesinden önce

BOTAŞ boru hattı bağlantılarının nihaileştirilmesini takiben ve güzergah değişikliği ve azaltma gereksinimi durumunda inşaatın başlamasından 6 ay önce



Belirlenen rota için Kültür Bakanlığından teyit alınması

AKE / BOTAŞ / TEİAŞ



Erzin Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali, Hatay, Türkiye



Gizli

    1. Tanımlar

Tasfiye Planı”, zararlı maddelerden arındırma, sökme-dağıtma, iyileştirme, çevre düzenlemesi ve izleme gibi faaliyetleri içeren ve projenin fiziki tesisatının ortadan kaldırılması için yapılan planı ifade eder.


ÇSED”, Mott MacDonald Ltd. tarafından hazırlanan Ağustos 2010 tarihli Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme analizidir. ÇSED, -zaman zaman ÇED ya da SED olarak da atıfta bulunulur- bir projenin temel öncelikli konularına odaklanır ve projenin muhtemel pozitif ve negatif etkilerini değerlendirir. Etki analizi, baz veriler, alternatif analizler ve taslak yönetim programını içerir.
Çevresel ve Sosyal Eylem Planı”, borçlu tarafından ya da üçüncü kişi uzmanlarca hazırlanan ve Değerlendirme Raporu’nda yer alan sonuçlar ve konuyla ilgili bulgular dikkate alınarak hazırlanan Çevresel ve Sosyal Eylem Planı (EP)’dır. EP, Değerlendirme Raporu ile tespit edilen riskleri ve bunların etkilerini yönetmek için gerekli hafifletici tedbirler, düzeltici eylemler ve kontrol tedbirlerini hayata geçirmek için ihtiyaç duyulan eylemleri tanımlayıp önceliklendirmektedir. EP’nin kapsamı, rutin hafifletici tedbirleri içeren basit bir tanımdan bir dizi özel planlar bütününe kadar genişleyebilir.
Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi”, projeye ilişkin riskleri devamlı surette tanımlamak, değerlendirmek ve yönetmek amacıyla, çevre ve sosyal konular üzerinde yürütülen politikalar, yönetim plan ve programları, prosedürler, yükümlülükler, performans kriterleri, sorumluluklar, eğitim ve periyodik denetim ve teftiş faaliyetleri gibi hususları içeren sistem el kitabı yada benzer kaynak dokümanlarda tanımlandığı şekliyle bir çevre, sosyal, sağlık ve iş güvenliği yönetim sistemini ifade eder. Bu tanım, kullanıldığı yere göre değişmekle birlikte, Projenin yapım aşamasındaki sistemi ya da Projenin operasyonel safhasına ilişkin sistemi ya da toptan her iki sistemi birden ifade etmek için kullanılabilmektedir.
Çevresel ve Sosyal Yükümlülükler”, anlaşma süresi boyunca yürürlükte olan Çevre Yasası, Sosyal Yasalar, IFC Performans Denetim Standartları ve proje bazlı IFC Çevre, Sağlık ve İş Güvenliği Rehberlerinin bütününü ifade eder.
Çevresel ve Sosyal Yönetim ve İzleme Planı” (ÇSYİP), zaman zaman değişiklikler ve eklemeler yapılmakla birlikte projenin, yapım, işletme ve tasfiye periyotlarına ilişkin ve ilgili çevresel gerekliliklerle uyumlu planları ifade eder.
Yüklə 297,11 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin