Es-selamu alejkumYüklə 29,06 Kb.
tarix26.07.2018
ölçüsü29,06 Kb.
#59051

Es-selamu alejkum.
U ovom prilogu vam dostavljam izgled hotela koji je smješten u neposrednoj blizini samog Harrema u Mekki a u kojem agencija preko koje organizujemo ove godine inša-Allah, odlazak naših haždija iz Austrije na hadž, posjeduje rezervaciju za smještaj od 20.10.do 29.10.2011 god. Posle toga idemo avionom za Medinu, gdje ćemo ostati 6/7 dana u Haremu Medine. Nakon toga se vraćamo opet u Mekku, modernim autobusom novijeg modela, uključujući klimu i češće pauze u samom putu koji je udaljen 420 km do Mekke. U Mekki ćemo nakon toga biti smješteni 2 dana u jednom pansionu blizu Minne ili na nekoj drugoj lokaciji koja će biti blizu Minne na kojoj je za sve hadžije, obavezno bacanje kaminčića 3 dana. Nakon boravka na Arefatu, i Minni 3 dana (uz obezbjeđena sva 3 obroka i posebne ležaje za spavanje, tokom boravka na Minni kao i neograničeni broj toplih napitaka -čaj i kahvu), u tom pansionu ćemo ostati još 2 dana i nakon toga 12.11. imamo povratni let iz Džede preko Ammana za Beč.
Program za hadžije tokom boravka u Mekki

Tokom našeg prvog boravka u Mekki od 9 dana, hadžije koje budem predvodio ove godine će drugi ili treći dan nakon što se odmore prvi dan od puta, moći organizovano otići da posjete pećinu Hira u kojoj je Poslanik a.s.w.s dobio prvu objavu. Treći ili četvrti dan ćemo organizovano otići da posjetimo muzej oba Harrema u Mekki gdje se mogu vidjeti veoma zanimljive slike i neki sačuvani djelovi iz oba Harrema još od prije 1000 godina, te kako je izgledala unutrašnjost Harrema Mekke i Medine. Peti dan je planiran da se zajednički ode na Arefat, Muzdelifu i Minnu kako bi se budućim hadžijama iz neposrednog mjesta lakše pokazalo i objasnilo svrha i značaj tih mjesta gdje je tokom hadža kada je velika koncetracija i prisutnost drugih hadžija to veoma teško izvodljivo.

Šesti dan bi se zajednički otišlo sa svim onima koji to žele na pećinu Sewr, gdje je se Poslanik a.s.w.s., sklonio sa Ebu Bekrom r.a. prije nego što je učinio hidžru u Medinu. Sedmi dan bi bio planiran za posjetu smještaja naših bosanskih hadžija, koji svake godine imaju hotele u naselju Azizija i u istom tom naselju bi sve hadžije bile počašćene od strane organizatora hadža sa jednim obilnim ručkom u jednom od mnogobrojnih turskih restorana koji posjeduju ukus hrane koja je najsličnija našoj bosanskoj kuhinji.

Osmi dan bi maksimalno proveli u Harremu Ka’be, gdje bi preostalo vrijeme trebali da iskoristimo u što većem ibadetu, tavafeći oko Ka’be, klanjajući nafile i čineći što više zikira, jer će to u našem povratku iz Medine, zbog velike prisutnosti drugih hadžija biti dosta otežavajuće u odnosu kada je gužva u ovom prvom periodu dosta manja, gledajući na period u kojem ćemo mi boraviti tada u Mekki. Deveti dan je namjenjen za oprosni Tawaf u Harremu Mekke i spremanje na put za Medinu.


Program za hadžije tokom boravka u Medini

Prvi dan našeg dolaska u Medinu će biti prepušten hadžijama da se upoznaju sa odlaskom od hotela do Harema poslanikove džamije i nazad do hotela, kao i oporavka od puta. Drugi dan ćemo napraviti zajedničku posjetu mezaru Allahovog poslanika i svakom hadžiji ponaosob objasniti sa kojeg mjesta treba da ispravno uputi selam Poslaniku s.a.w.s. i prvoj dvojici pravednih halifa, hazreti Ebu Bekru i hazreti Omeru, Allah sa njima bio zadovoljan.

Nakon toga ćemo organizovati zajednički odlazak u Rewdu gdje bi hažijama bilo pojašnjeno do koje granice se proteže Rewda, kako bi svako od njih sigurno obavio 2 rekjata na tom časnom mjestu, za koje je Poslanik s.a.w.s. rekao, da je to bašta od džennetskih bašči. Zbog toga je voma bitno da svaki vodič upozna svakog hadžiji o granicama Rewde. Što se tiče posjete Rewdi i klanjanja dwa rekata za žene, njima će to objasnite neka od supruga naših studenata koji tamo studiraju u Medini.
U posle podnevnim satima, vjerovatno iza ikindije kada se smanji temperatura, zajednički bi sa svim hadžijama otišli posjetiti i medinsko mezarje, Džennetu-l-Bakijeh u kojem su ukopani mnogi poznati ashabi a u kojem se i dan danas i nigdje više drugo i dalje ukopavaju stanovnici Medine i svi oni koji tamo presele.

Treći ili četvrti dan našeg boravka u Medini, bi napravili zajednički obilazak poznatih historijskih mjesta kao što su, Uhud i šehidsko mezarje, zatim štampariju Kur’na, gdje bi svaki hadžija dobio po jedan Kur’an na poklon. Posle toga bi posjetili džamiju Kibletejn, gdje bi klanjali 2 rekjata kao i Hendek i mjesto odakle je Poslanik a.s.w.s. dovio kada je bila bitka na Hendeku.

Od prije 3 godine tamo je sagrađena velika džamija u kojoj planiramo također obaviti dva rekjata tehijjetul-Mesdžida. Na kraju slijedi zajednička posjeta prve džamije u Islamu, mesdžidu Quba, za koju je Poslanik a.s. rekao ko se okupa i ode da u njoj klanaj 2 rekata ima nagradu kao da je obavio umru.

Na svakom od ovih mjesta našim hadžijama bi se održalo po jedno kraće izlaganje u kojem bi se svi oni upoznali sa najvažnijim detaljima koji su se desili na tim mjestima. Četvrti ili peti dan bi ostavili hadžijama da se posvete svojim slobodnim aktivnostima u kupovini i nabavci hadžijskih hedija.

Peti ili šesti dan bi sa našim hadžijama napravili zajedničku posjetu u hotelu gdje su smještene naše hadžije iz Bosne i ujedno bi pozvali i glavne vodiče bosanskih hadžija da posjete naš smještaj i da se obrate našim hadžijama iz Austrije.

Poslednji dan bi bio dan pripreme za odlazak u Mekku kao i pakovanja svih torbi i drugih stvari vezano za naš odlazak iz Medine. Podsjetio bih i to da će naše hadžije tokom svog boravka u Medini skoro svaku noć nakon jacije namaza imati kraće informativno predavanje vezano za propise hadža i posjete svih mjesta koje budemo obilazili tokom našeg boravka u Medini.

Želio bih napomenuti i to da će svaki hadžija od naše organizacije dobiti ihrame za hadž, vjerske priručnike ili podsjetnike, Zbirke dova i propisi vezani za obavljanje hadža i 10 litara vode ZEM-ZEM

Cijena ovog aranžmana, uključujući sve troškove oko prevoza u Mekki i Medini kao i prvi klasu šatorskih smještaja na Minni i Arefatu uz obezbjeđenu hranu, osim cijene kurbana iznosi: 3400 €
Razlog ove cijene je duži period boravka u Mekki (9 dana) u odnosu na druge organizacije. Visina cijene ovog aranžmana uključuje 22 dana, uključujući i 2 dana koja se provedu u putu, pa je zbog toga kao i zbog samog smještaja u hotelu Hilton, koji ima hotelski smještaj od 5 zvjezdica, kao i cijenu po jednom danu a ne po periodu boravka na hadžu, kao što su to drugi smještaji u Mekki uz hranu, ihrame, vodu Zem-Zem i vjersku literaturu kao i dugogodišnje iskustvo i poznavanje arapskog jezika, postigla ovaj nivo.
U nadi da ćete se vi kao i vaš džemat odlučiti za ovu našu ponudu ili ono što se vama najviše svidi, a što ujedno predpostavljam nude i druge organizacije, primite moje iskrene selame. Uz napomenu da prošlogodišnji video snimak našeg boravka na hadžu kao i smještaj u hotelu Hilton i našeg smještaja i boravka u Medini, kao i posjetu našim hadžijama koje dolaze preko iz BiH, možete pogledati na ovoj internet stranici: www.islamskitv.com

ili na ovom linku iste ove internet stranice:http://www.islamskitv.com/index.php?page=videos§ion=view&vid_id=101971 Hadž iz Austrije 2010 1 DIO.
http://www.islamskitv.com/index.php?page=videos§ion=view&vid_id=101972 Hadž iz Austrije 2010 2 DIO.

Hotel Hilton je prvi veliki Hotel koji je izgrađen uz sami Harrem. Ima veliki Schoping Zentrum od 4 sprata kao i prostorije za klanjane svih radnika koji rade u prostorijama ovog hotela.


Unutrašnjost hotelskog restorana Hilton, na 3 spratu sa pogledom direktno na Harrem.Pogled na Harem sa balkona hotela Hilton u Mekki.

Ishak Ahmetović, po 19_ti put vodič našim hadžijama u izvršavanju pete islamske dužnosti-Hadža.
Ostale informacije na tel: 0043/650-531 25 58 ili e-mail: ishak.ahmetovic@gmail.com

2 x slike
veličine

4,5 x 3,5
H A D Ž 2011g. - 1432h

prijavni listIme i prezime: _______________________________________________________________________Ime majke: _______________________________________________________________________


Datum i mjesto rođenja: _____________________________________________________________________Adresa stanovanja: _______________________________________________________________________Državljanstvo: _______________________________________________________________________Broj pasoša: _______________________________________________________________________Validnost pasoša (od–do): _______________________________________________________________________


Izdat od strane: _______________________________________________________________________Datum isteka vize: _______________________________________________________________________Ime i srodstvo mahrema: _______________________________________________________________________Zanimanje: _______________________________________________________________________Da li ste obavili Hadž? ______________________________________________________________________Kontakt telefon i e-m@il: _______________________________________________________________________Potpis i datum: _______________________________________________________________________potrebno:

POPUNITI FORMULAR; 2 SLIKE U BOJI; kOPIJA PASOŠA SA VAŽEĆOM VIZOM (austrije kao i ostalih zemalja EU

koja važi najmanje još 5-6 mjeseci) ŽUTI KARTON ZA VAKCINACIJU, za mahrema rodni i vjenčani list.

ZBOG OGRANIČENOSTI MJESTA, PRIJAVE I REZERVACIJE POŠALJITE ODMAH NA ADRESU:
Ahmetović Ishak Korbergasse 10/3 - WIEN 1120 tel: 0043/650-531-25-58, e-mail:ishak.ahmetovic@gmail.com
UPLATE I PRIJAVE MOŽETE VRŠTI DIREKTNO NA POMENUTU ADRESU ILI ADRESU DŽEMATA
Kataloq: uploads
uploads -> Azərbaycan Respublikası Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti adau-nun 80 illik yubileyinə həsr edilir adau-nun elmi ƏSƏRLƏRİ g əNCƏ 2009, №3
uploads -> Mühaziry riyazi mYntiqin elementlYri
uploads -> AZƏrbaycan respublikasi təHSİl naziRLİYİ azərbaycan döVLƏT İQTİsad universiteti magistratura məRKƏZİ
uploads -> AZƏrbaycan əraziSİNDƏ İBTİDAİ İcma quruluşU
uploads -> АзярбайжАН РЕСПУБЛИКАСЫ ТЯЩСИЛ НАЗИРЛИЙИ азярбайжан дювлят игтисад университети
uploads -> Mövzu Fənnin məqsədi və vəzifələri
uploads -> Marketinq fənni üzrə İŞÇİ TƏDRİs proqrami
uploads -> Asm-nin iqtisadiyyatı və idarə edilməsi
uploads -> Təqdimatların hazırlanması (Powerpoint, Word, Excel)

Yüklə 29,06 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə