Federatia sindicatelor libere din îNVĂŢĂMÂNT



Yüklə 94,67 Kb.
tarix17.11.2017
ölçüsü94,67 Kb.
#32039

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT


REVISTA PRESEI

www.fsli.ro

12 februarie 2013
http://adevarul.ro/news/eveniment/simularea-capitala-anunta-nou-esec-bacalaureatul-vara-1_5119f14e4b62ed5875022488/index.html
Simularea din Capitală anunţă un nou eşec la Bacalaureatul din vară


Astăzi vom afla ce au făcut cei 50.000 de elevi bucureşteni la prima simulare a examenelor naţionale care vor avea loc la vară. Rezultatele preliminare arată că rata de promovare la română va fi mare, însă notele de la matematică vor fi mici şi prefigurează probleme mai ales la bacalaureatul de la vară.


Rata de promovare la prima simulare organizată în Capitală, în zilele de 31 ianuarie şi 1 februarie 2013, pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul din vară arată mari probleme la matematică, având în vedere că inclusiv la licee bune au promovat cel mult două treimi dintre elevi. La română, rata de promovare este mult mai mare, aproape de 90%, din datele preliminare culese de „Adevărul“.

Rezultatele simulărilor au fost afişate luni, 11 februarie, în şcoli şi licee şi urmează să fie centralizate astăzi la nivelul Capitalei.

Inspectorul general al ISMB, Constantin Trăistaru, spune că rezultatele centralizării vor fi publicate cel mai devreme marţi, având în vedere că luni inspectoratele de sector au colectat datele de la toate instituţiile de învăţământ unde s-au ţinut simulări.

Şi Trăistaru admite că matematica le-a dat bătăi mari de cap elevilor. „Din ce am înţeles, până şi la „Mihai Viteazul“, care este un liceu excelent, au picat, ceea ce înseamnă că subiectele au fost probabil destul de «serioase»“, a comentat inspectorul. Au fost şi licee unde la simularea la matematică pentru Bac nu a promovat niciun elev.

Doar un elev de nota 10 la mate la „Mihai Viteazul“

La Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, specializat pe profil real şi unul dintre liceele de elită ale Capitalei, „două treimi dintre elevi au promovat la matematică, la simularea pentru Bacalaureat, iar 86 din cei 251 de elevi care au participat la simulare au luat note sub 5“, potrivit directorului instituţiei, Sever Popa.

„Rezultatele de la matematică nu sunt diferite de aşteptările pe care le aveam dacă ne raportăm la nivelul lucrărilor de la alte licee pe care le-am avut la corectat“, a declarat Popa. Însă, un singur elev a luat nota 10.

Totuşi, elevii s-au descurcat mult mai bine la proba de limba şi literatura română: doar doi liceeni au picat, iar cele mai multe note au fost de 8.

La Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ din Capitală doar aproximativ 60% din elevi au promovat la simularea de la matematică pentru Bac.

În ceea ce-i priveşte pe elevii de clasa a VIII-a care au dat simularea la matematică pentru Evaluarea Naţională din vară, situaţia este mai bună: peste 80% au promovat testul şi chiar există multe note de peste 9, a declarat profesoara de matematică Claudia Preda, de la „George Coşbuc“.

La Liceul Teoretic „George Călinescu“ este o situaţie interesantă: doar patru elevi au promovat la matematică, în timp ce doar patru au picat la simularea de la Bac pentru limba română. La limba română, rata de promovare a fost de aproximativ 90%, de aşteptat totuşi pentru un liceu teoretic.

Note slabe la profesionale

Pentru elevii din liceele tehnologice, prima simulare a adus rezultate foarte slabe. La Grupul Şcolar Industrial „Constantin Brâncuşi“ din Capitală, niciun elev nu a promovat simularea la matematică pentru Bac, iar la română au trecut doar 12 din 122 de liceeni, cea mai mare notă fiind 7,30.

În schimb, la Şcoala Generală nr. 5 „Corneliu M. Popescu“, din cei 45 de copii care au dat simularea pentru Evaluarea Naţională, 23 au fost respinşi la matematică şi doar şase la limba română.

La Şcoala Generală nr. 11 din Bucureşti „I.H.Rădulescu“, la simularea de la română au picat doar 2 elevi, deci rata de promovare a fost de 98%, dar nu a fost nicio notă de 10. La matematică au picat 10 elevi, în schimb şcoala se laudă cu trei note de 10.



Subiecte dificile la matematică

„Au fost destul de dificile problemele la matematică, în special la subiectul 3, unde gradul de dificultate a fost mai mare decât la evaluarea de anul trecut. Totuşi, părinţii sunt mulţumiţi de rezultate, iar singurii picaţi la română pot fi aduşi la notă de trecere până la vară. Anul trecut am avut 100% promovare la Evaluarea Naţională, toţi elevii noştri au ajuns la liceu, iar anul acesta credem că va fi la fel“, a declarat directoarea Şcolii nr. 11.

Oficialii Inspectoratului Şcolar al Bucureştiului (ISMB) sunt de părere că rezultatele nu sunt foarte relevante deocamdată, fiind prima simulare, însă reprezintă un semnal de alarmă pentru elevi.

„Nu este un examen, abia la a doua simulare nota va avea o relevanţă şi va arăta nivelul elevilor, după ce vor fi parcurs toată materia. Sperăm că elevii au înţeles că trebuie să se mobilizeze şi să înveţe pentru examenele de la vară“, a declarat inspectorul de matematică în cadrul ISMB Gabriel Vrânceanu.




Este mai bine să fie note mici la simulare şi mai mari la Bacalaureat, nu invers.


Sever Popa, director Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“

Sperăm că elevii au înţeles că trebuie să se mobilizeze şi să înveţe pentru vară

Gabriel Vrânceanu, inspector de matematică ISMB

Calendarul simulărilor şi al examenelor naţionale

Primele simulări din Bucureşti pentru Bac 2013 nu s-au sfârşit încă. Liceenii de la profilul uman urmează să dea simularea la istorie pe 19 februarie.

Următorul set de simulări din Capitală, de data aceasta la toate probele de la examenele naţionale, va avea loc în perioada 22 şi 24 aprilie 2013.

Potrivit calendarului oficial al examenelor naţionale de la vară, anunţat de Ministerul Educaţiei la sfârşitul lunii august 2012, înscrierile candidaţilor la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2013 se vor face între 27 şi 31 mai, când se vor încheia şi cursurile.

Proba orală la română se va ţine între 10 şi 12 iunie, iar cea de la limba maternă între 12-14 iunie. Evaluarea competenţelor digitale va avea loc între 17-21 iunie şi proba orală la o limbă străină se va ţine între 25-28 iunie.

Liceenii vor susţine proba scrisă la limba română în data de 1 iulie, la limba maternă pe 2 iulie, proba obligatorie a profilului pe 3 iulie, iar proba la alegere pe 5 iulie. Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, când se vor depune şi contestaţiile, urmând ca afişarea rezultatelor finale la prima sesiune de Bac să aibă loc pe 12 iulie.

Pentru elevii de clasa a VIII-a, anul şcolar se încheie pe 14 iunie, iar înscrierile la Evaluarea Naţională 2013 se fac între 17 şi 19 iunie. Proba scrisă la română se va susţine pe 25 iunie, cea la limba maternă pe 26 iunie, iar examenul la matematică va fi pe 27 iunie. Rezultatele vor fi afişate pe 29 iunie, când se pot depune şi contestaţiile, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 3 iulie.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/federatia-ong-urilor-copii-lanseaza-platforma-nationala-educatie-1_511924644b62ed5875feb7e5/index.html

Federaţia ONG-urilor pentru copii lansează Platforma Naţională pentru Educaţie

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC lansează marţi Platforma Naţională Pentru Educaţie, unde vor fi publicate studii de caz, exemple de bună practică şi hărţi cu serviciile socio-educaţionale din ţară, cu scopul reducerii fenomenului abandonului şcolar, în creştere în ultimii ani.


Platforma Naţională pentru Educaţie a fost creată în 2012 în urma identificării unei nevoi urgente de a reuni structurile care lucrează cu şi pentru copii în scopul reducerii absenteismului şi prevenirii abandonului şcolar, susţin iniţiatorii proiectului, care au ca parteneri ministerele de resort: Muncă şi Educaţie.

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC va lansa oficial platforma, pe care se pot înscrie actorii interesaţi de domeniul socio-educaţional, marţi, la sediul Unicef, unul dintre partenerii proiectului.

”În contextul actual al sistemului educaţional deficitar din punct de vedere al stabilităţii politicilor şi programelor, al mediatizării excesive a cazurilor de abuz - fie prin intermediul unor filme postate de către elevi pe diferite site-uri de socializare, fie semnalate instituţional sau prin intermediul mass-mediei şi al statisticilor potrivit cărora şase milioane de tineri renunţă, anual, la studii (aproximativ 14% din numărul total de elevi), Platforma Naţională pentru Educaţie vine ca o soluţie în vederea reducerii absenteismului şi prevenirii abandonului şcolar”, arată reprezentanţii FONPC.

Platforma Naţională pentru Educaţie este un proiect implementat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) cu sprijinul tehnic şi financiar al Reprezentanţei UNICEF în România, Ambasadei Franţei în România şi Organizaţiei World Vision şi în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEC) şi Direcţia Protecţia Copilului (DPC) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).



http://www.cronicaromana.ro/2013/02/11/vanghelie-si-andronescu-se-lupta-pentru-sefia-psd-bucuresti/?ref=homeimg

Vanghelie şi Andronescu se luptă pentru şefia PSD Bucureşti

În PSD, s-a dat startul la alegeri în structurile locale ale partidului. Cea mai disputată organizaţie se anunţă a fi cea de la București, unde confruntarea se va da între Ecaterina Andronescu şi Marian Vanghelie. Organizația PSD a Sectorului 3 a decis să susţină candidatura Ecaterinei Andronescu pentru şefia filialei.

Şefii organizaţiilor PSD din Capitală s-au întâlnit săptămâna trecută pentru a negocia preşedinţia celei mai mari filiale a social-democraţilor: PSD Bucureşti, scrie gandul.info. În cărţi pentru conducerea filialei se află actualul preşedinte Ecaterina Andronescu şi cei doi primari de Sector, Robert Negoiţă (Sectorul 3) şi Marian Vanghelie (Sectorul 5).

Fostul ministru Andronescu beneficiază de sprijinul lui Ion Iliescu, care are un cuvânt greu de spus în organizaţia din Capitală a pesediştilor. În schimb, Negoiţă îl are de partea sa pe Victor Ponta, dar şi patru organizaţii PSD din Bucureşti. În urma discuţiilor, s-a avansat propunerea unui preşedinte al filialei, dublat de doi preşedinţi executivi – cei doi primari de Sector pe care îi au social-democraţii. Rezultatul negocierilor a fost trimis spre analiză preşedintelui PSD Victor Ponta. O primă discuţie urmează să aibă luni în cadrul Biroului Permanent Naţional al PSD.

Potrivit unor surse din PSD Bucureşti, în cazul în care nu va ajunge preşedinte al PSD Bucureşti, Robert Negoiţă vizează funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional, el urmând să candideze pe regiunea Bucureşti – Ilfov. Şi Marian Vanghelie îşi doreşte o funcţie de vicepreşedinte la nivel naţional, poziţie puţin accesibilă din cauza relaţiei cu premierul şi preşedintele PSD Victor Ponta.

Tot în cadrul negocierilor s-a avansat şi propunerea ca alegerile pentru conducerea PSD Bucureşti să aibă loc pe 15 sau 17 martie. Până atunci, organizaţiile de sector îşi vor organiza propriile conferinţe pentru alegerea conducerii. Prima organizaţie de Sector care şi-a ales preşedintele a fost cea a PSD Sector 3, unde a fost reconfirmat actualul primar Robert Negoiţă.

Totodată, Organizația PSD a Sectorului 3 a decis, duminică seara, să susţină candidatura senatorului Ecaterina Andronescu pentru președinția organizației PSD București, scrie dcnews.ro. Social-democraţii au votat totodată în unanimitate şi pentru susţinerea lui Robert Negoiţă pentru funcţia de vicepreşedinte al PSD şi a lui Victor Ponta pentru președinţia partidului la următorul Congres al PSD.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, la începutul lunii ianuarie, că structurile locale ale PSD vor avea alegeri interne începând din 1 februarie şi până la Congresul stabilit să aibă loc în 19-20 aprilie în Bucureşti. El a precizat că, după validarea noilor conduceri ale organizaţiilor locale, la Congres se va alege noua conducere a partidului pentru un mandat care va dura până la alegerile din 2016.



http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013021283047/Social/80-de-persoane-pot-lucra-in-Germania-pentru-salarii-intre-1720-si-2100-de-euro.html

80 de persoane pot lucra în Germania pentru salarii între 1.720 și 2.100 de euro

O companie germană caută 80 de persoane calificate în domeniul hotelier - gastronomic, oferind contracte pentru șase luni și salarii cuprinse între 1.720 și 2.100 de euro brut pe lună, informează, luni, Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă (AMOFM) București.


Compania germană EuroPark Rust oferă, prin intermediul rețelei EURES, 80 de posturi pentru următoarele meserii: barman (30 de posturi), ospătar (30) și bucătar (20). Angajatorul caută persoane care au calificare profesională încheiată, experiență în domeniu și cunoștințe bune de limba germană (nivel B1/B2). AMOFM precizează că angajarea se va face pe o perioadă de șase luni, începând din aprilie 2013. "Salariul oferit este de 1.720 euro brut/lună pentru ospătar, 1.750 euro brut/lună pentru barman și 1.720 - 2.100 euro brut/lună (în funcție de calificare și experiența profesională) pentru bucătar. Timpul de lucru este de 40 ore/săptămână, cu posibilitatea efectuării de ore suplimentare. Cazarea este asigurată de angajator contra cost, iar întreținerea poate fi gratuită/negociabilă sau pe cont propriu", a precizat AMOFM București într-un comunicat de presă.Persoanele interesate se pot adresa consilierului EURES din cadrul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele de domiciliu, pentru a fi înregistrate în baza de date pentru munca în străinătate și pentru a primi invitație de participare la selecție. Pentru înscrierea în baza de date pentru munca în străinătate persoanele interesate au nevoie de o cerere tip care se completează la sediul Agenției de Ocupare a Forței de Muncă, de o copie act de identitate sau pașaport, CV model Europass în limba germană, cazier judiciar în original din care să reiasă că nu au antecedente penale (termen de valabilitate de luni) și adeverință de la medicul de familie, cu mențiunea "Apt pentru muncă".
Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București va organiza în 4 și 5 martie selecția lucrătorilor.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/universitatile-incep-racolarile-de-studenti-meditatii-moca-si-simulara-de-admitere-1023137.html

Universitățile încep RACOLĂRILE de studenți. Meditații MOCA și simulări de ADMITERE

Ca să se asigure că puținii elevi care vor promova Bacalaureatul în acest an le vor trece pragul, marile universități din țară le oferă sesiuni de meditații gratuite și chiar organizează simulări de admitere cu taxe mai ieftine decât un bilet la cinema, pentru a-i obișnui pe viitorii candidați cu subiectele de examen.

ASE-ul vrea să se mențină și în acest an în topul celor mai populare instituții de învățământ superior, astfel că a demarat un program de meditații gratuite, cu profesorii universității. Viitorii economiști sunt așteptați să participe la lecții în perioada 9 februarie-27 aprilie, după ce se vor înscrie în prealabil completând un formular special, disponibil pe site-ul facultății. Examenul de admitere al Academiei de Studii Economice din Bucureşti va consta, anul acesta, dintr-o probă scrisă, tip grilă, din disciplinele matematică, economie şi o limbă străină.

Alta e strategia Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași. Aceștia vor organiza două sesiuni de simulare, pe 30 martie și 18 mai, cu întrebări asemănătoare celor de la admitere, concepute de comisiile de specialitate ale universităţii. Taxa de participare este de 15 lei.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/chimia-mai-digerabila-pe-calculator-1023159.html

CHIMIA, mai digerabilă pe calculator!

Elevii de liceu și cei din ciclul gimnazial vor putea învăța mai ușor procesele și fenomenele chimice, grație unui proiect care plasează lecțiile în mediul online.

Proiectul, finanţat din fonduri europene şi desfăşurat de Universitatea Politehnică din Bucureşti, le permite tinerilor să îşi formeze o imagine mai clară asupra reacţiilor chimice, dar şi posibilitatea de a interacţiona cu componentele din substanţele chimice, într-un mediu virtual, securizat. Pentru ca ideea să poată fi implementată, profesorii universitari au trecut ei înșiși printr-o serie de sesiuni de formare, cu durata de doi ani.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/tinerii-romani-au-pornit-in-cautarea-mirajului-japonez-1023048.html

Tinerii români au pornit în căutarea mirajului japonez

Cultura Ţării Soarelui Răsare atrage ca un magnet românii. Un student ajuns pe tărâmul kimonourilor povesteşte cum a trăit în mijlocul celei mai pestriţe culturi din lume




Andrei Costică (ultimul din dreapta), unul dintre puținii români care a avut privilegiul de a studia la cea mai faimoasă școală de ceai din Japonia

Andrei Costică (ultimul din dreapta), unul dintre puținii români care a avut privilegiul de a studia la cea mai faimoasă școală de ceai din Japonia



prevnext

1

Episoadele cu Sailor Moon sau romanul „Shogun”, cam atâta ştiau, acum câţiva ani, românii de rând despre cultura japoneză. Odată cu ascensiunea economică a Ţării Soarelui Răsare, au pătruns şi la noi revistele de benzi desenate manga, moda Harajuku, serialele cu samurai şi gheişe, iar învăţarea limbii nipone s-a transformat dintr- o fiţă, într-o necesitate. În Capitală, centrele care oferă astfel de cursuri şi-au deschis liste de aşteptare.



Cei care se înhamă să înveţe una dintre cele mai grele limbi din lume o fac însă din pasiune pură. Printre doritori se numără elevi de liceu fascinaţi de cultura pop, studenţi care visează la o carieră diplomatică sau oameni de vârsta a treia care abia acum au găsit răgazul să studieze miile de semne din „alfabetul” japonez.

Nu seamănă cu nicio altă limbă. Îţi trebuie vreo şapte ani ca să ajungi să o stăpâneşti la perfecţie”, spune Şerban Georgescu, coordonatorul Centrul de Studii Româno-Japoneze. Deschis în 2005, în cadrul Universităţii Româno-Americane, centrul oferă lecţii atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi, iar taxa anuală nu depăşeşte o sută de euro. Elevii cu adevărat străluciţi se aleg însă cu mai mult decât un atestat de limbă.



O călătorie de poveste

Andrei Costică (28 de ani) are un nume cum nu se poate mai românesc, dar după un an petrecut în Kyoto, unul dintre cele mai tradiţionaliste oraşe ale Japoniei, spune că a învăţat să trăiască ca un nipon veritabil.



În 2010, a obţinut o bursă pentru a studia ceremonia ceaiului la faimoasa şcoală Urasenke, alături de un grup exclusivist format din opt cursanţi de pe tot globul. A primit casă, masă şi un bonus lunar de circa o mie de euro, dar n-a apucat să pună mâna pe bolul de ceai decât după câteva luni. „Ritualul ceaiului cuprinde esenţa acestui popor, începând cu ceramica, arhitectura, portul şi bucătăria japoneză”, încearcă să explice Andrei un concept complet străin europenilor.

Student la Informatică, tânărul a fost plăcut surprins de colegii săi. „Erau oameni unul şi unul. Ţin minte că o fată lucra ca programator la NASA şi tocmai ce lansase o rachetă în spaţiu”, povesteşte Andrei. La jumătatea şederii, el a avut ocazia să participe la festivalul din Gion, cartierul gheişelor. „Am tras alături de alţi o sută de oameni un car alegoric de zece tone, un privilegiu pentru localnici. Recunosc, a durut puţin”, glumeşte Andrei.

Cireaşa de pe tort a fost însă vizita la Kyoto State Guest House, un loc rezervat doar şefilor de stat şi capetelor regale. „Arată ca-n filme: pereţi decoraţi cu tapiţerie din fir de aur, picturi incredibile şi mese făcute dintr-o singură bucată de lemn, îmbrăcată în lac”, rememorează tânărul, încă uluit. În prezent, Andrei predă voluntar ceremonia ceaiului la Centrul de Studii Româno-Japoneze.

Lucrurile sunt atât de aşezate în Japonia, pentru că toată lumea ştie când şi ce trebuie să facă şi nu există orgolii de rang.”


ANDREI COSTICĂ, student internaţional


Anime-urile, motivaţia copiilor români

Andreea Tudor (25 de ani) predă de trei ani lecţii gratuite de japoneză la Palatul Copiilor din Capitală şi spune că micuţii care vin aici sunt nerăbdători să înţeleagă ce se vorbeşte în desenele animate japoneze (anime). „Dacă învaţă silabarele de bază, hiragana şi katagana, care au fiecare cam 40 de semne, pot să scrie cu ele şi pricep desenele şi într-o lună de zile”, aduce profesoara o veste bună pentru începători. Aceasta are trei grupe de copii, cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani, iar înscrierile încep în luna septembrie, odată cu şcoala.

Cursuri gratuite de japoneză se fac, în Bucureşti, şi la Colegiul Naţional „Ion Creangă”. Liceeni care sunt admişi, anual, la secţia de japoneză de aici, trebuie să susţină o probă de admitere la franceză sau engleză. Elevii din clasele a IX-a şi a X-a au în orar patru ore, iar cei de a XI-a şi a XII-a, opt. În fiecare primăvară, copiii şi dascălii organizează un festival cu workshopuri de origami, kirigami, ikebana etc.

Copiii pot înţelege desenele animate în limba japoneză după numai o lună de studiu


http://www.evz.ro/detalii/stiri/universitatea-de-vest-vasile-goldis-luata-la-puricat-de-ministerul-educatiei-1023008.html

Universitatea de Vest “Vasile Goldiș”, luată la puricat de Ministerul Educației

Scandalul diplomelor false eliberate de universitatea din Arad va fi anchetat la sânge de o echipă a ministerului Educației.

Cei care vor verifica corectitudinea eliberării diplomelor de licență vor fi chiar reprezentanții Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Controlul va avea loc „imediat ce investigaţiile specifice legate de funcţionarea şi activitatea acesteia vor fi finalizate de autorităţile statului care instrumentează cazul”. Decizia vine după ce, acum o săptămână, procurorii şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au descins la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi la filialele acesteia din opt judeţe, într-un dosar privind eliberarea unor diplome false.



http://www.gandul.info/news/profesorul-care-a-organizat-tabara-in-care-o-eleva-olimpica-a-murit-pus-sub-urmarire-penala-10556364

Profesorul care a organizat tabăra în care o elevă olimpică a murit, pus sub urmărire penală

Profesorul de matematică Mircea Lascu, cel care a organizat, în staţiunea prahoveană Buşteni, o tabără pentru elevii olimpici în care o tânără de 13 ani a murit după ce a căzut de la etaj a fost pus sub urmărire penală, el fiind acuzat de omor din culpă.

Potrivit şefului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, procurorul Iulian Văduvan, anchetatorii au început urmărirea penală împotriva profesorului care a organizat tabăra din staţiunea Buşteni în care o elevă de 13 ani şi-a pierdut viaţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tânăra care a căzut de la etaj a fost găsită cu hipotermie severă după ce a stat câteva ore în ger.

Procurorul Iulian Văduvan a precizat că profesorul care a organizat tabăra este urmărit penal pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

Organizatorul taberei pentru elevii olimpici în care o tânără de 13 ani a murit este profesorul Mircea Lascu, cadru didactic pensionar care are o asociaţie prin care îi sprijină pe elevii olimpici la matematică.

Lascu organzia de două ori pe an tabere la care participau copii de la clasa a VII-a până la clasa a X-a, programul acestora incluzând şase ore de matematică zilnic.

Pentru tabăra organizată în luna ianuarie în staţiunea Buşteni părinţii elevilor plătiseră 1.500 de lei pentru fiecare copil.

La începutul lunii ianuarie, o adolescentă de 13 ani, elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr. 56 "Jose Marti" din Bucureşti, care se afla în tabără la Buşteni, a fost găsită în apropierea zidului vilei unde era cazată, în comă profundă şi şoc hipotermic, cu o temperatură a corpului de 19,5 grade.

Fata, despre care medicii spun că avea politraumatisme ca urmare a căderii de la înălţime, a fost transportată la spitalul din Sinaia. La scurt timp după ce a fost adusă la spital, eleva a făcut stop cardio-respirator, medicii reuşind să-i repornească inima după câteva ore de masaj cardiac extern. Timp de câteva ore inima fetei a bătut singură, însă fata respira cu ajutorul aparatelor. Fata a murit după ce a făcut un nou stop cardio-respirator.

Adolescenta se afla, alături de alţi 21 de elevi olimpici la matematică, într-o tabără organizată de o asociaţie nonprofit care aparţine unui profesor pensionar din Zalău. Profesorul, Mircea Lascu, s-a retras din învăţământ în 1993 pentru a se ocupa de editura pe care a înfiinţat-o - Gil -, el fiind cunoscut pentru iniţiative de promovare a performanţelor copiilor.

Potrivit datelor postate pe internet de profesorul Mircea Lascu, care s-a ocupat de organizare, la tabăra de la Buşteni au fost acceptaţi elevi din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a şi a X-a, însoţiţi de cadre didactice, programul incluzând zilnic şase ore de matematică, nivel avansat, pentru fiecare copil părinţii plătind 1.500 de lei. Tabăra a început pe 3 ianuarie şi urma să se încheie pe 12 ianuarie.

Rozica Ştefan, directorul Şcolii generale nr. 56 "Jose Marti" din Bucureşti, unde era elevă fata de 13 ani, a declarat că tabăra respectivă nu este organizată de unitatea de învăţământ, care nu avea cunoştinţă despre aceasta.

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-14209214-economisti-sefi-din-banci-preturile-urcat-peste-asteptari-legumele-scumpit-28-termeni-anuali-vreme-media-scumpirii-lor-din-ultimii-3-ani-fost-5.htm

Economisti sefi din banci: Preturile au urcat peste asteptari. Legumele s-au scumpit cu 28% in termeni anuali, in vreme ce media scumpirii lor din ultimii 3 ani a fost de 5%

Niveul ratei inflatiei se datoreaza cresterii venite din zona preturilor reglementate, mai precis de la o crestere de 10% a pretului energiei electrice, arata intr-o nota destinata clientilor economistul sef al ING, Vlad Muscalu. Cifra anuntata de INS este o veste proasta pentru perspectivele de crestere economica. Ne asteptam ca preturile sa creasca in medie cu 5,5% in acest an, fata de 3,3% in 2012 iar cresterea salariilor din sectorul privat sa incetineasca pana la un ritm mediu de 3,7% fata de media de 4,4% din 2012, mai spune Muscalu.

Preturile volatile ale alimentelor au continuat sa urce peste asteptari, mai explica economistul sef al ING. La fructe si legume s-au inregistrat scumpiri de 16% si respectiv 28% in termeni anuali, in vreme ce de-a lungul ultimilor trei ani, cresterea medie a fost de 5%.
"La fel, produsele din carne sunt mai scumpe cu 5,6% in termeni anuali, cu mult peste media ultimilor trei ani, de 2,6%, in timp ce preturile la lapte si produse lactate au urcat cu 3,4% fata de o medie de 2,9% in ultimii 3 ani. Cresterea rapida a preturilor la produsele alimentare neprocesate va "impinge" in sus si preturile celor procesate, mai ales daca tinem cont de scumpirile din zona energiei si a fiscalizarii agriculturii", mai spune Muscalu.

Rata lunara a inflatiei a fost de 1,3% in luna ianuarie, mai sus de asteptarile noastre si de consensul pietei (0,8%), spune si Eugen Sinca, seful echipei de cercetare din BCR. Ca urmare, inflatia CORE2 ajustat, strans monitorizata de catre BNR, a scazut doar marginal la 3,2% y / y.
Preturile produselor nealimentare au crescut cu 2% (m / m) in urma majorarii puternice a pretului energiei electrice administrate (+10,4% m / m), tutun (+3,6%) si combustibil (+0,5%). Cursul folosit la calculul accizelor si cresterea treptata a pretului energiei electrice ca urmare a unei scheme de sprijin pentru energia verde au fost principalele motive din spatele acestei evolutii, mai spune Sinca. In opinia sa, efectele negative ale secetei din vara inca "se vad" in inflstie, iar ieftinirea serviciilor se datoreaza mai degraba evolutiei cursului de schimb.

Reamintim ca indicele preturilor de consum (IPC) in luna ianuarie 2013 fata de ianuarie 2012 este 105,97%, a anuntat INS intr-un comunicat remis marti. Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (februarie 2012 - ianuarie 2013) fata de precedentele 12 luni (februarie 2011 - ianuarie 2012) determinata pe baza IPC este de 3.6%. In luna ianuarie 2013 fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 1,2%, cele ale marfurilor nealimentare cu 2,0% in timp ce, tarifele serviciilor au scazut cu 0,1%. Inflatia pe care BNR o poate controla cu adevarat prin intermediul politicii monetare- CORE2 ajustat (fara legume, fructe, oua, combustibili, produse cu preturi reglementate, bauturi si tutun ) s-a plasat la un ritm anual de 3,2%.



http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-14209072-rata-lunara-inflatiei-ianuarie-1-34-marfurile-alimentare-nealimentare-scumpit-iar-serviciile-ieftinit-arata-ins.htm

Rata lunara a inflatiei in ianuarie- 1,34%. Marfurile alimentare si nealimentare s-au scumpit iar serviciile s-au ieftinit, arata INS

Indicele preturilor de consum (IPC) in luna ianuarie 2013 fata de ianuarie 2012 este 105,97%, a anuntat INS intr-un comunicat remis marti. Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni fata de precedentele 12 luni determinata pe baza IPC este de 3.6%. In luna ianuarie 2013 fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 1,2%, cele ale marfurilor nealimentare cu 2,0% in timp ce, tarifele serviciilor au scazut cu 0,1%, in principal din cauza evolutiei cursului de schimb. Inflatia pe care BNR o poate controla cu adevarat prin intermediul politicii monetare- CORE2 ajustat (fara legume, fructe, oua, combustibili, produse cu preturi reglementate, bauturi si tutun ) s-a plasat la un ritm anual de 3,2%.

Incepand din luna ianuarie 2013 coeficientii de ponderare utilizati la calculul IPC sunt obtinuti pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodarie rezultate din Ancheta bugetelor de familie realizata in anul 2011Comparand ponderile utilizate in anul anterior cu cele curente, se observa o usoara crestere a ponderii marfurilor alimentare concomitent cu o usoara scadere la marfurile nealimentare si servicii.



  • Scenariile Bancii de emisiune cu privire la inflatie in 2013 si 2014

In privinta traiectoriei ratei anuale a inflatiei la produsele din tutun si bauturi alcoolice presiunile vin din cresterea accizelor prevazute in Codul fiscal. Conform Codului fiscal, valoarea in lei a accizelor datorata bugetului de stat se determina pe baza cursului de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Astfel, pentru anul fiscal 2013 nivelul referintei pentru calculul in lei al accizelor va fi de 4,5223 lei/euro, valoare mai ridicata cu 5,17 la suta fata de cea valabila in 2012. Pe de o parte, devansarile calendarului privind plata accizelor la produsele din tutun, actualizarea referintei de curs valabila pentru anul 2013, precum si cresterile recente de la sfarsitul anului precedent care sunt anticipate sa persiste si la inceputul anului curent, iar pe de alta parte, majorarile prevazute in nivelul accizelor aplicabile la produsele din categoria "bere" vor determina o contributie de 0,4 puncte procentuale la rata anuala a inflatiei IPC in 2013.

Scenariul de evolutie a preturilor administrate incorporeaza atat informatiile publicate de catre ANRE, cat si cele mai recente evolutii ale preturilor energiei electrice si gazelor naturale. In conditiile inregistrarii unui nivel semnificativ mai ridicat al inflatiei preturilor administrate decat cel anticipat anterior pentru sfarsitul anului trecut, scenariul privind evolutia preturilor administrate preconizeaza atingerea la finele anului curent a valorii de 8,7 la suta in decembrie 2013, revizuita in sus cu 1,7 puncte procentuale. Pentru sfarsitul anului 2014, in conditiile mentinerii acelorasi ipoteze cu privire la etapele anuntate de ANRE pentru dereglementarea pietelor energiei electrice si gazelor naturale, scenariul a ramas nemodificat si prevede o dinamica anuala a subcomponentei de 7,3 la suta.

Scenariul de evolutie a preturilor volatile ale alimentelor (LFO), desi este construit pe baza ipotezei unor ani agricoli normali in 2013 si 2014, prevede inregistrarea unor dinamici inca semnificative in prima jumatate a anului curent, ca urmare a
persistentei la nivelul ratei anuale a inflatiei LFO a impactului recoltei agricole scazute din 2012. Incepand din trimestrul III 2013, sub impactul unui efect de baza favorabil, BNR anticipeaza o reducere importanta a ritmului anual de evolutie a preturilor LFO pana la orizontul proiectiei. In aceste conditii, contributia acestei grupe la inflatia anuala IPC "sfarsit de perioada" pentru anul curent este preconizata a fi aproximativ nula, iar pentru anul viitor, de 0,3 puncte procentuale.

Inflatia anuala la grupa combustibililor este prognozata a se situa la valori mai reduse la sfarsitul anului curent (4,2 la suta) si al celui viitor (3,3 la suta) comparativ cu finele anului 2012 (5,2 la suta), sub impactul traiectoriei descendente favorabile a pretului international al petrolului, contrabalansata, doar partial, de proiectarea unui curs de schimb EUR/USD cu impact mai nefavorabil asupra cotatiei leului in raport cu dolarul SUA.


  • Riscurile care ar putea provoca derapaje ale inflatiei


Pe plan intern, principalele surse de riscuri sunt asociate posibilelor intarzieri privind implementarea reformelor deja convenite cu institutiile internationale, precum si magnitudinii ajustarilor viitoare de preturi administrate. Pe plan extern, riscurile vin din evolutia situatiei economice si financiare din zona euro.

Eventualele abateri de la implementarea angajamentelor Romaniei pot induce o inrautatire a perceptiei investitorilor cu privire la economia interna, cu impact nefavorabil asupra volatilitatii si costurilor surselor de finantare.


Riscuri suplimentare pe plan intern sunt asociate dinamicii viitoare a preturilor administrate, in conditiile in care sunt cunoscute, in urma publicarii de catre ANRE, datele calendaristice la care urmeaza sa fie operate majorari ale preturilor energiei electrice si
ale gazelor naturale, insa magnitudinea si, ca urmare, impactul acestor majorari asupra preturilor la consumatorii finali sunt
incerte.

In ceea ce priveste dinamica preturilor interne ale alimentelor, riscurile provenind din aceasta sursa sunt relativ


echilibrate pe termen scurt; pe termen mediu insa, ele devin relevante, avand in vedere, pe de-o parte, ponderea ridicata a
alimentelor in cosul bunurilor de consum finale, iar pe de alta parte, posibilitatea materializarii in perioadele viitoare a unor
conditii climatice nefavorabile si, implicit, a obtinerii unor recolte mai slabe decat cele preconizate in scenariul de baza.

Din perspectiva mediului extern, persistenta incertitudinilor cu privire la intervalul de timp necesar refacerii economiei UE, cu


precadere a celei a zonei euro, poate genera riscul intensificarii volatilitatii fluxurilor de capital directionate catre economiile
emergente, inclusiv Romania. Ample fluxuri de capital volatil, in ambele sensuri, pot genera riscuri la adresa stabilitatii preturilor si a celei financiare, precum si a redresarii sustenabile a cresterii economice. Pe de-o parte, o revizuire in jos a perspectivelor
viitoare privind cresterea economica a UE ar implica inrautatirea sentimentului investitorilor cu privire la plasamentele derulate in
economiile emergente din zona si ar constrange inclusiv cererea de bunuri de export romanesti. Aceasta ar conduce, in ultima instanta, la reducerea fluxurilor de capital adresate economiei romanesti si la presiuni de depreciere a monedei nationale, cu influente nefavorabile asupra dinamicii preturilor interne de consum si a costurilor de atragere a finantarilor atat pentru sectorul privat, cat si pentru cel public, inclusiv prin intermediul canalului de avutie si bilant pentru debitorii neacoperiti la riscul valutar.

Pe de alta parte, pe fondul incertitudinilor privind perspectivele zonei euro, intrari substantiale de capitaluri, inclusiv fluxuri in cautare de castiguri temporare de randament, inerent instabile, ar amplifica volatilitatea cursului de schimb al monedei nationale si ar face mai dificila ajustarea ordonata a dezechilibrelor macroeconomice.

Mediul intern continua insa sa reprezinte o sursa de riscuri asimetrice la adresa perspectivei inflatiei, datorita prefigurarii reaccelerarii inflatiei in semestrul I 2013, dar mai ales ca urmare a cresterii recente a incertitudinilor privind magnitudinea majorarii unor preturi administrate, in conditiile conturarii posibilitatii suplimentarii, fata de calendarul de liberalizare aprobat35,
a ajustarilor ce vor fi aplicate in acest an tarifelor energiei electrice.
Acestora li se alatura incertitudinile privind potentialul impact advers exercitat asupra unor preturi administrate, dar si asupra altor categorii de preturi de revizuirea recenta a legislatiei fiscale in sensul modificarii unor taxe si impozite directe36 si a unora
indirecte, abordare menita sa asigure continuarea procesului de consolidare fiscala. Cu toate ca riscul ca aceste socuri adverse de natura ofertei sa genereze efecte de runda a doua continua sa fie scazut, data fiind perspectiva persistentei pe termen mediu a deficitului de cerere agregata, mentinerea conduitei prudente a politicii monetare este esentiala in actuala conjunctura.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14208208-lucratorii-postali-fac-miting-marti-piata-constitutiei.htm

Lucratorii postali fac miting, marti, in Piata Constitutiei

Lucratorii din Compania Nationala Posta Romana (CNPR), afiliati la Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania, vor protesta marti, intre orele 10.00 - 12.00, in Piata Constitutiei.

Protestul face parte dintr-un calendar de actiuni care vor sa atraga atentia opiniei publice si a factorilor politici asupra numeroaselor probleme cu care se confrunta CNPR si angajatii acestei companiii, arata un comunicat al companiei. Intre acestea: lipsa masurilor concrete pentru functionarea durabila a companiei, degradarea serviciilor postale si posibilitatea desfiintarii oficiilor postale rurale si a jumatate din cele urbane.

Potrivit documentului, lucratorii postali vor continua protestele pana cand actualul management al Postei Romane va propune un program de consolidare a companiei bazat pe cresterea de venituri, prin proiecte credibile si viabile. In cazul in care acest lucru nu este posibil, sindicalistii doresc sa se produca schimbari la nivel de management.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14205021-directorul-bibliotecii-metropolitane-florin-rotaru-decorat-presedintele-putin-nu-primit-bucurie-asemanatoare-din-partea-tarii-mele.htm

Directorul Bibliotecii Metropolitane, Florin Rotaru, decorat de presedintele Putin: Nu am primit o bucurie asemanatoare din partea tarii mele

Directorul general al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, Florin Rotaru, a primit din partea presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, medalia 'Puskin', care i-a fost inmanata luni seara de catre ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malghinov, scrie Agerpres.

'Cel mai mare dar primit in viata mea de pana acum este medalia Puskin. Nu am primit o bucurie asemanatoare din partea tarii mele si sufletul ma doare. Tara reprezinta creatia omului si toate amintirile sale legate de pamant. Inseamna legatura spirituala si emotionala cu tot ceea ce alcatuieste sufletul framantat de parinti, de casa, de copilarie, de prieteni, de intreaga experienta de viata', a spus Rotaru, la primirea distinctiei.

El a mai afirmat ca cele doua culturi, rusa si romana, au fundament comun, format din radacinile ortodoxiei si din vocatia universala.

'Domnule ambasador, as vrea sa-mi permiteti sa-mi exprim o alta durere sufleteasca, un prieten al meu si comun al multora celor dintre cei prezenti aici, este prezent cu gandul si nu poate fi prezent aici. Se numeste Adrian Nastase. Ii multumesc', a mai declarat Rotaru.

Diplomatul rus a precizat ca distinctia i-a fost acordata directorului Bibliotecii pentru 'contributia sa importanta la consolidarea prieteniei dintre Rusia si Romania, la popularizarea culturii ruse in Romania'.

'In legatura cu acest aspect, presedintele Federatiei Ruse a luat decizia cu privire la decorarea domnului Rotaru cu Medalia Puskin. In cunoastem de mult timp pe domnul Rotaru', a spus ambasadorul rus, Oleg Malghinov.

Ceremonia de decorare avut loc de Ziua Diplomatului in Rusia, sarbatoare profesionala instituita de presedintele Vladimir Putin in 2002.

'Rusia se mandreste cu diplomatii sai care au lasat urme in istorie, intre care si Antioh Cantemir, (...), fiul lui Dimitrie Cantemir - om de stat al Romaniei, Moldovei si al Rusiei. Pentru noi, Antioh Cantemir este cunoscut nu doar ca un poet talentat, ci si ca diplomat, reprezentant al Imperiului Rus la Paris, Londra si in alte capitale europene', a relatat, in context, Malghinov.

El a facut referire si la noile sarcini ale diplomatiei ruse contemporane, punctand ca indatoririle acestui domeniu s-au extins si ca tara sa promoveaza o 'politica externa independenta', orientata spre cooperare, crearea unei noi arhitecturi de securitate, pe baze egale.

'Criza economica i-a impus pe diplomati sa studieze de o maniera mai profunda tendintele vietii economice, ne-a invatat sa realizam prognoze privind dezvoltarea economica, sa contribuim la promovarea intereselor producatorilor si investitorilor rusi in strainatate', a completat Malghinov.

In opinia sa, activitatea diplomatilor ofera si masura dinamicii dezvoltarii relatiilor bilaterale.

'Depunem toate eforturile pentru imbunatatirea dialogului politic intre statele noastre, facem eforturi pe masurile noastre pentru diversificarea relatiilor economice, prin eforturi comune incercam sa eliminam toate stereotipurile si cliseele din relatiile bilaterale', a adaugat diplomatul rus.

La 10 februarie este marcata Ziua Diplomatiei Ruse - sarbatoarea profesionala a oamenilor care isi dedica viata sustinerii si promovarii intereselor internationale ale Federatiei Ruse. Cu acest prilej, Ambasada Rusiei la Bucuresti a organizat, luni, un eveniment cultural, desfasurat la Cinematograful Studio din Capitala.


Dupa acordarea medaliei lui Florin Rotaru, publicul prezent la eveniment a avut parte de deschiderea 'Serilor de film rusesc', cu proiectii de film ce poarta semnatura regizorului Aleksei Gherman, in prezenta fiului regizorului rus, la randul sau regizor.

http://www.mediafax.ro/social/aproximativ-1-500-de-angajati-de-la-posta-romana-protesteaza-in-piata-constitutiei-10556746

Aproximativ 1.500 de angajaţi de la Poşta Română protestează în Piaţa Constituţiei

Aproximativ 1.500 de angajaţi de la Poşta Română protestează, marţi, în Piaţa Constituţiei din Capitală, cerând demisia conducerii, pe care o acuză de "incapacitate şi nepăsare", care vor duce la reducerea salariilor, la desfiinţarea de oficii poştale urbane şi a tuturor ghişeelor poştale rurale.

Protestatarii au steaguri cu însemnul Federaţiei Lucrătorilor Poştali din România şi bannere pe care scrie "Nica, demisia!", "Nu vinde Poşta!, "Dispreţul vostru, protestul nostru", "Ion Smeeianu, sluga lui Nica", "Vrem să muncim", "Director general = 8000 euro/luna, poştaş 800 lei/lună, "Ultima redută, Poşta Română", strigă "Demisia" şi huiduie.



Potrivit liderului Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Matei Brătianu, la mitingul din Piaţa Constituţiei sunt sindicalişti din aproape toată ţara.

Matei Brătianu a spus că angajaţii Companiei Poşta Română trebuie sa cumpere din banii lor consumabile, iar şoferii trebuie să repare singuri maşinile de serviciu.



În 7 februarie, aproximativ 100 de angajaţi ai Companiei Naţionale Poşta Română au pichetat sediul instituţiei.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) acuză de "incapacitate şi rea-voinţă aşa-zişii mari experţi ai Poştei Române", care nu au produs şi implementat "nici măcar o singură măsură coerentă şi concretă de funcţionare durabilă a acestei companii în piaţa serviciilor poştale din România".

Totodată, sindicaliştii îi acuză de nepăsare şi pe responsabilii din centralul CNPR cu sarcini în aprovizionarea ritmică a locurilor de muncă cu materialele şi consumabilele strict necesare efectuării serviciului poştal, a căror lipsă este suplinită prin contribuţiile lunare ale angajaţilor, din banii proprii.



Sindicaliştii spun că sunt îngrijoraţi de viitorul locului lor de muncă, deoarece în ultimii ani managementul CN Poşta Română nu şi-a asumat deloc rolul de manager creativ, "ci doar pe acela de administrator mediocru, ce ţine echilibrul societăţii pe care o administrează exclusiv prin amputarea drepturilor angajaţilor".

De asemenea, sindicaliştii susţin că au început acţiunile de protest şi pentru că, de peste trei ani, CNPR se află în continuu proces de organizare şi reorganizare, "cu efecte vizibile doar în degradarea calităţii serviciilor, a condiţiilor de muncă şi pierderea locurilor de muncă".

Aceştia reclamă şi ultimele solicitări ale managementul CN Poşta Română, prin care ar urma să se reducă veniturile salariaţilor cu peste 10 la sută, precum şi intenţia de desfiinţare a jumătate dintre oficiile poştale urbane şi a tuturor ghişeelor poştale rurale.

Liderii sindicali susţin că, în funcţie de evoluţia evenimentelor şi de deciziile ce vor fi luate în structurile de conducere teritoriale ale SLPR, seria de acţiuni ar putea continua, inclusiv în luna martie, prin mitinguri în faţa prefecturilor, cu participarea membrilor de sindicat pe categorii profesionale.



Sindicaliştii au precizat că astfel vor să atragă atenţia Ministerului Comunicaţiilor şi oamenilor care beneficiază de serviciile furnizate de Poşta Română de peste 160 de ani că managementul conduce compania către dispariţia din piaţa serviciilor poştale şi transformă mii de actuali angajaţi, plătitori de impozite şi contribuţii, în asistaţi social, dependenţi de bugetul de stat.

Potrivit sindicaliştilor, singurii beneficiari ai acestor "decizii bizare" pe care managementul Poştei Române intenţionează să le pună în aplicare ar putea fi concurenţii companiei din serviciile de încasări utilităţi şi din piaţa de retail.

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, declara că protestele angajaţilor de la Poşta Română "nu au niciun obiectiv" şi reprezintă "o manipulare" făcută de "câţiva şmecheri de acolo, care şi-au văzut dărâmate interesele lor private".

"Protesetele celor câţiva salariaţi de la Poştă nu au niciun obiectiv. Nu se protestează împotriva a ceva, se protestează împotriva a nimic. Probabil este vorba de câţiva şmecheri de acolo care se află în spate şi care şi-au văzut dărâmate interesele lor private. Nu pot să garantez decât locurile de muncă ale celor care sunt serioşi şi îşi fac treaba, celor care fură pensiile oamenilor, în niciun caz. Cereţi celor care protestează să vă arate o singură hârtie sau o singură decizie a cuiva împotriva căreia ei protestează şi o să vă daţi seama cât de mare şi de umflată este gogoaşa şi manipularea care se face pe seama salariaţilor simpli din Poşta Română", spunea ministrul Dan Nica.

El preciza că privatizarea Companiei Naţionale Poşta Română se va face "în condiţii de siguranţă", astfel încât la licitaţie să participe doar firme serioase, cu o bună probitate financiară.

"Suntem în discuţii cu posibili ofertanţi şi vestea abună este că avem o listă destul de mare. Nu am făcut o inventariere pentru că aici contează numărul scrisorilor angajate", a spus Dan Nica, precizând că deja s-au primit peste 20 de scrisori din partea celor interesaţi de cumpărarea companiei şi că ofertele sunt de ordinul sutelor de milioane de euro.

Nica adăuga că anunţul de licitaţie se va publica în presa internaţională probabil după ultima şedinţă pe această temă din cadrul Comisiei Europene, programată pentru săptămâna aceasta.

Poşta Română va fi privatizată prin majorare de capital până la mijlocul lunii iunie, publicarea anunţului de licitaţie urmând să aibă loc până la finalul lunii februarie, cu condiţia aprobării procedurii de către Comisia Europeană.

Guvernul va solicita acordul CE pentru privatizarea unei participaţii majoritare la compania de stat Poşta Română prin majorare de capital, se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI, document obţinut de MEDIAFAX.

Până la începutul lunii aprilie va fi stabilită o listă de investitori eligibili, prin aplicarea unor criterii de pre-eligibilitate. Guvernul va selecta investitorii eligibili până la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat până la mijlocul lunii iunie 2013.

Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.

Acţionarii operatorului sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.



În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Compania avea la sfârşitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariaţi a scăzut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.



http://www.mediafax.ro/social/iasi-elevii-filmati-intretinand-relatii-sexuale-in-liceu-sanctionati-cu-scaderea-notei-la-purtare-10555862

Iaşi: Elevii filmaţi întreţinând relaţii sexuale în liceu, sancţionaţi cu scăderea notei la purtare


Cei doi elevi de clasa a IX-a filmaţi, la începutul acestei luni, în timp ce întreţineau relaţii sexuale în toaleta Liceului "Ion Neculce" din Târgu Frumos au fost sancţionaţi, prin scăderea la 3 a notei la purtare, decizia fiind luată în urma anchetei declanşată de conducerea liceului.

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, elevii implicaţi în incident vor beneficia, totodată, de consiliere psihopedagogică.



"Inspectoratul Şcolar Judeţean va monitoriza unitatea de învăţământ cu privire la modul de implementare a planului de măsuri propus, la consilierea familiilor şi la măsurile luate pentru respectarea regulamentului şcolar şi a normelor de conduită în colectivitate. De asemenea, vor fi organizate în şcoli lecţii cu părinţii, pentru a preveni apariţia unor asemenea incidente. Considerăm că educaţia sexuală reprezintă o temă care trebuie atent abordată în şcoala românească, nu doar prin cursuri opţionale sau câteva teme în cadrul disciplinei biologie", a declarat, luni, şeful ISJ Iaşi, Camelia Gavrilă, care a calificat drept "grav" faptul că în incinta unei şcoli au loc astfel de incidente.

Pe de altă parte, ancheta administrativă declanşată de ISJ Iaşi la Liceul "Ion Neculce" din Târgu Frumos nu a fost încă finalizată. În urma anchetei ISJ au urma să se stabilească dacă există o vinovăţie în acest caz a celor care conduc această unitate de învăţământ.

Un filmuleţ cu doi elevi de clasa a IX-a de la Liceul "Ion Neculce" din Târgu Frumos care întreţin relaţii sexuale în toaleta şcolii a fost postat pe internet, la începutul acestei luni, conducerea unităţii de învăţământ declanşând o anchetă în acest caz.

Directorul Liceului "Ion Neculce", Emilia Talpalaru, spunea că reprezentanţii şcolii au fost anunţaţi despre acest caz de paznicul unităţii de învăţământ.



Ea preciza că cei doi elevi nu au rezultate bune la învăţătură, menţionând că nu ştie cine a filmat imaginile care au fost postate pe internet.


DEPARTAMENTUL DE COMUNICARE F.S.L.I.




Yüklə 94,67 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin