Fosta sotie a lui Gregory House (Stacey Warner) îi cere acestuia sa îl consulte pe actualul ei soț Mark Warner din cauza unor simptome observate în ultimul timp: schimbări bruște de stare, regresie infantilă, dureri abdominale, leșinuriYüklə 13,17 Kb.
tarix16.08.2018
ölçüsü13,17 Kb.
#71136

STUDIU DE CAZ NR. 3
(Masterand Simina Mermeze)

Fosta sotie a lui Gregory House (Stacey Warner) îi cere acestuia sa îl consulte pe actualul ei soț Mark Warner din cauza unor simptome observate în ultimul timp: schimbări bruște de stare, regresie infantilă, dureri abdominale, leșinuri, însă reușește cu greu sa îl convingă să se prezinte la consultul lui House astfel că, House, la o cină cu cei 3 îl droghează pe Warner și astfel reușește să îl interneze pentru analize amănunțite.


Prietenul lui House îi reproșează acestuia că dorește să rezolve cazul lui Warner doar pentru a părea un erou în ochii lui Stacey - și astfel să o recâștige, îl sfătuiește însă să trateze și acest caz ca pe celelalte în stilul lui caracteristic: rece, nepăsător și distant.
Primele analize nu oferă nici un răspuns la problema durerilor cronice de stomac astfel că House decide să folosească chirurgia exploratorie și după operație pune diagnosticul de epilepsie abdominală-cauza unei probleme neurologice ...”A time-bomb in his brain”- cum o numește House. Încep din nou analizele pe acest nou traseu, dar nu găsesc nicio cauză, apoi brusc Warner suferă o paralizie (temporară).
- Am primit ultimele teste de sânge ale lui Mark... nu răspunde la tratament!

M-am bucurat....! Sunt sigur că e un tip de treabă. E probabil un tip grozav! Se pare că e un tip mult mai bun decât mine și o parte din mine își dorește ca el să moară!

Nu sunt sigur dacă e din cauză că....vreau să fiu cu ea sau pentru că vreau ca ea să sufere!”

  • îi mărturisește House prietenului său.

Un detaliu despre luna de miere a lui Stacey și Mark îl ajută pe House să pună un alt diagnostic: Porphiria Acută Intermitentă, însă, există un singur mod de a confirna acest diagnostic – o mostră de urină luată în timpul unui atac tipic acestei boli. Nu pot aștepta însă până la următorul atac, el putând fi fatal, astfel că House propune să îi injecteze lui Mark un cocktail de: barbiturice, alcool și proteine pentru a declanșa atacul P.A.I. și pentru a lua mostra de urină necesară confirmării acestui diagnostic. Dacă se confirmă diagnosticul-știu cum să-l trateze, DACA însă nu e P.A.I. problema, ”cocktailul” administrat nu se știe ce efecte ar putea avea. Mark nu este de acord cu ideea și refuză declanșatorul, Stacey însă îl convinge (greu) pe House să i-l administreze fără voia lui Mark și cu toate că cei 3 medici încearcă să îl oprească pe House, nu reușesc, acesta administrându-i declanșatorul. Atacul se produce la scurt timp, House ia mostra de urină și, după analize diagnosticul este confirmat.Încep tratamentul corespunzător, Mark răspunde la tratament, scapă de paralizia temporară și își revine.

1. Unde greșește Gregory House atunci când decide să-i provoace pacientului atacul P.A.I?
2. Ipotetic, dacă starea de sănătate a lui Mark Warner s-ar fi agravat, ducând chiar la moarte, ce pedeapsă credeți că merita House?
3. Ar fi putut fi acuzați în vreun fel și cei 3 medici rezidenți, pentru că nu l-au oprit la timp pe acesta?
4. Citiți următorul dialog dintre Stacey și House:
S: - Dă-i cocktail-ul, provoacă-i un atac!!!

H: - Nu!

S: - De ce nu?

H: - Pentru că nu vrea s-o fac!

S: - N-o să te dau în judecată, n-o să te raportez...

H: - El ar putea s-o facă...

S: - El e paralizat!!!

H: - N-o voi face!

S: - De ce nu?

H: - I-am dat datele problemei. E decizia lui!

S: - Vrei să moară...

H:- I-am pus diagnosticul , mi-am făcut treaba!
........................................................................................................................................
S: - O să-mi ucizi soțul ca să mă înveți o lecție?

H: - Nu. Va muri pentru că e prea încăpățânat ca să facă alegerea corectă!...Respect decizia soțului tău. Nu văd de ce ai o problemă cu asta!

S: - PENTRU CĂ E O PROSTIE!!! PENTRU CĂ TE ÎNCRUNȚI LA PACIENȚI, ÎI INTIMIDEZI, ÎI MINȚI!!! DACĂ TU CREZI CĂ AI DREPTATE, NU DAI DOI BANI PE CE CRED EI...


Și totuși, prima reacție a lui House în cazul lui Mark Warner, este să-i respecte decizia, să-l lase să moară, desi așa cum îi reproșează și Stacey, atunci când e câtuși de puțin convins de un diagnostic nu-i pasă de decizia pacientului în cauză și face lucrurile în felul lui inconfundabil.

Care credeți că e motivul pentru care de astă dată are rețineri? Încală în acest fel vreun articol din Codul Deontologic al Psihologului?


  1. Ce încălcări ale deontologiei (conform Codului Deontologica al profesiei de psiholog) aţi putut sesiza în acest caz?
  1. Identificaţi principiile şi valorile implicate în acest caz.


Yüklə 13,17 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə