Generalităţi despre utilizările posibile



Yüklə 108,46 Kb.
tarix06.03.2018
ölçüsü108,46 Kb.
#44923


  1. Generalităţi despre utilizările posibile

A face o prezentare generală a tuturor utilizărilor PC-urilor moderne este o încercare temerară. PC-urile au fost folosite iniţial pentru executarea unor sarcini simple, de rutină, care pot fi automatizate. Însă PC-urile au evoluat în direcţii la care nimeni nu se gândise înainte. Desigur, PC-urile sunt superioare oamenilor, ca eficienţă a muncii, în activităţile bazate pe repetarea unor paşi. În aceste activităţi, PC-urile pot chiar înlocui oamenii. Însă în situaţiile în care este necesară creativitatea sau în care trebuie luate decizii, PC-urile pot numai asista omul. Motivele acestei expansiuni fără precedent sunt:

  • Explozia eficienţei tehnice a PC-urilor;

  • Scăderea drastică a costurilor de achiziţionare şi de utilizare;

  • Dezvoltarea unor sisteme de operare şi a unor programe tot mai prietenoase faţă de utilizator;

  • Dezvoltarea unor programe mai eficiente;

  • Mărirea standardizării programelor;

  • Dezvoltarea continuă a reţelisticii.

În prezent, nu mai este posibil să vedeţi la cinema vreun film care să fi fost produs fără ajutorul computerului (cu excepţia genului film-noir, în care este mereu noiembrie şi plouă). De asemenea, sunetele de pe CD-uri ies acum de la computer, iar cartea de pe care aţi primit-o la ultima aniversare a fost, probabil, comandată prin Internet.

Dacă intraţi în birourile unei firme, veţi descoperi angajaţii în spatele a nenumărate monitoare de PC-uri. În şcoli şi universităţi, cel mai adesea, cursurile sunt ţinute în săli dotate cu computere, în care materialele educative sunt prezentate prin intermediul unei reţele sau sunt preluate de pe CD-ROM.

În concluzie, posibilităţile de utilizare ale tehnologiei PC-urilor sunt multiple, iar în continuare le vom prezenta numai pe cele mai importante, de zi cu zi.

În următoarele capitole vor fi tratate mai detaliat următoarele subiecte:



  • Utilizări posibile la locul de muncă;

  • Utilizări posibile în educaţie;

  • Utilizări posibile în viaţa zilnică;

  • Alte posibile utilizări.

  1. Utilizări posibile la locul de muncă

Datorită potenţialului mare de raţionalizare, PC-ul a pătruns masiv în munca omului în toate tipurile de activităţi, de la birouri la halele de producţie. Pentru aproape fiecare tip de activitate, există programe de computer care fac munca mai simplă şi mai raţională, sau facilitează schimburile de date şi informaţii.

  1. Automatizarea muncii din birouri:

Prin automatizarea muncii din birouri se înţelege folosirea computerelor şi a programelor, precum şi schimbul de date şi informaţii, pentru eficientizarea muncii.

Următoarele activităţi pot fi executate electronic:



  • Crearea scrisorilor de afaceri;

  • Crearea documentelor informative de muncă şi a prezentărilor;

  • Evidenţa contabilă;

  • Situaţii şi rapoarte;

  • Administrarea bazelor de date cu clienţii şi datele acestora;

  • Calculaţii de preţuri;

  • Administrarea întâlnirilor;

  • Poşta electronică (e-mail).

După cum se poate vedea din natura activităţilor, PC-ul este întâlnit în toate tipurile de firme, fiind folosit la secretariat, la contabilitate şi în marketing.

Întrucât sistemele informatice moderne distribuie date şi informaţii în toată firma, utilizarea computerelor nu se mai limitează la activităţile de rutină. Programele folosite în firme sunt folosite şi în procesul de luare a deciziilor. Deci PC-urile sunt folosite şi pentru administrarea bugetelor şi pentru control, iar prin intermediul anumitor programe (sisteme de management al informaţiei) susţin procesul de conducere a firmelor.

În plus, contribuţia PC-urilor din birouri la comunicarea din cadrul firmei este esenţială. Prin intermediul reţelelor, datele pot fi accesate şi utilizate de mai multe persoane, chiar dacă acestea sunt răspândite pe tot globul.


  1. PagebreakAdministrarea depozitelor, a furnizorilor şi a logisticii:

Un sistem modern de depozitare şi furnizare nu poate fi conceput în zilele noastre fără utilizarea computerului. Sistemele de furnizare „just-in-time“ au făcut economii importante prin utilizarea computerelor, care a avut ca efect introducerea rapidă a datelor din depozit în contabilitate şi calculaţiile rapide de cost (din nefericire, au făcut economii şi reducând numărul locurilor de muncă).

De asemenea, marile firme de distribuţie, despre care citiţi zilnic în presă, sunt organizate cu ajutorul computerelor.



  1. Producţie:

Cu cât procesele de producţie sunt mai mecanizate, cu atât folosesc computerul într-un grad mai ridicat. Sarcinile preluate de computer variază de la controlul maşinilor la reglarea fluxurilor generale ale producţiei. Producerea aparatelor video, a autoturismelor sau chiar a unei simple scări nu mai este azi posibilă fără ajutorul computerului.

  1. Proiectare:

Tehnologia informaţiei oferă o nouă abordare în domeniul proiectării şi construcţiilor. Indiferent dacă este vorba despre un proiectarea unui centru comercial, a unui nou model de Volkswagen sau a unui nou ambalaj pentru o băutură răcoritoare – de obicei, planurile sunt realizate pe PC.

Posibilităţile utilizările computerului în acest domeniu sunt nelimitate. Chiar şi fluxurile temporale – de la designul iniţial la produsul finit – pot fi determinate cu ajutorul computerului.



  1. Activităţi de creaţie:

Dacă aţi admirat de curând modul de realizare a unui pliant turistic sau a unui panou publicitar, puteţi fi sigur că au fost realizate cu ajutorul PC-ului. De asemenea, în acest domeniu, programele moderne de computer pot face adevărate minuni şi pot uşura foarte mult munca profesioniştilor.

Iar ceea ce auziţi în ultimele melodii pop nu sunt deloc chitarele, ci sunete realizate pe PC. Şi în studiourile de înregistrări, tehnicienii înlocuiesc muzicienii.



  1. Efectuarea plăţilor:

Formele moderne de efectuare a plăţilor, cum sunt cardurile şi bancomatele, necesită, desigur, pregătire electronică. De aceea, şi în acest domeniu, nimic nu se face fără PC-uri.

Un tip special de plăţi desfăşurate cu ajutorul computerului sunt serviciile bancare la distanţă (telebanking) şi prin internet. Plăţile în timp real sunt reglate de la PC-uri, prin linii telefonice sau prin internet.

Cele două tipuri menţionate de plăţi au două avantaje importante. Primul este că standardele de securitate pentru acest tip de tranzacţii vor deveni tot mai bune, iar al doilea este că programele pentru utilizatori vor fi mai prietenoase. Programele pentru servicii bancare prin internet, oferite de băncile locale, vor fi oferite şi utilizatorilor din universităţi.


  1. PagebreakE-commerce:

Ceea ce numim e-commerce oferă un tip special de utilizare a computerului în viaţa economică. Această denumire nu înseamnă nimic altceva decât că produsele şi serviciile sunt oferite, comandate şi vândute prin internet. Comenzi de produse, de la cele de lux, ca iahturile, până la fructe pot fi administrate confortabil de acasă, stând în faţa PC-ului.

De asemenea, circuitul materialelor de la o firmă la alta este supravegheat prin computer, cu avantajul posibilităţii de introducere imediată şi directă a datelor în computer.

Comerţul electronic este considerat unul dintre domeniile viitorului!

f) Muncă mai eficientă, prin intermediul dispozitivelor controlate de computer:

Un exemplu ilustrativ în acest sens este, scannerul de preţuri de la casele din supermarketuri. Introducerea preţului de către casier nu mai este necesară, este suficientă scanarea codului de bare aplicat pe orice produs.

Codul de bare nu este nimic altceva decât un fascicul de linii verticale, care formează un anumit model. Fiecare model reprezintă un număr unic de produs, standardizat internaţional, pe care îl poate citi un PC. El foloseşte datele pe care le poate prelua, nu numai preţul, şi le poate transmite şi către depozitul firmei, de exemplu.

Alte dispozitive şi instrumente (lista lor nu va fi niciodată completă) sunt:



  • Automatele de băuturi răcoritoare;

  • Telefoanele mobile;

  • Sistemele de navigaţie (de exemplu, GPS – global positioning system);

  • Sistemele de detecţie a timpului;

  • Telecomenzile de toate tipurile.

  1. Munca la distanţă:

Acest concept reprezintă munca la PC pentru o firmă, desfăşurată în afara acesteia – de exemplu acasă. Angajatul îşi realizează munca acasă şi transmite rezultatele prin computer către firmă.

Conexiunea „angajatului de acasă“ cu firma poate fi făcută în diverse moduri. Acesta poate fi conectat în permanenţă la ISP-ul său (uşor, dar costisitor) sau se poate conecta ocazional, pentru a transmite materialele prin e-mail (mai greu, dar mai ieftin).

Mulţi experţi o consideră forma de muncă a viitorului.

Tipurile de activităţi desfăşurate astfel sunt foarte multe, la fel ca şi programele care pot fi folosite. O prezentare generală a tipurilor de programe şi a modurilor în care sunt folosite veţi vedea în capitolul VII, care are subiectul software.



  1. Utilizări posibile în educaţie

PC-ul a pătruns în educaţie în două forme.

Pe de o parte, se dezvoltă tot mai multe metode educative, care vizează procesul educativ sau profesioniştii implicaţi în el. Varietatea activităţilor creşte aproape de la o lună la alta şi variază de la nivelul tehnicienilor la nivelul designerilor multimedia. O instruire în acest domeniu v-ar fi necesară şi dumneavoastră, chiar dacă nu aveţi vreun interes profesional pentru domeniu şi chiar dacă nu aveţi probleme cu banii.

Pe de altă parte, PC-urile devin tot mai mult instrumente valoroase şi indispensabile în dezvoltarea personală şi educaţie, aspect pe care ar trebui să-l remarcaţi în acest capitol.

Utilizările posibile din această arie, care s-au dezvoltat în ultimii ani, sunt:



  • Utilizarea programelor educative;

  • Utilizarea programelor de prezentare;

  • Utilizarea CD-urilor ca purtătoare de informaţii;

  • Utilizarea Internetului pentru obţinerea informaţiilor;

  • Dezvoltarea telelearning-ului (învăţământ la distanţă) ca nou mod de învăţare.

  1. Programele de învăţare:

Sunt programe care ajută la transmiterea cunoştinţelor şi deprinderea noilor aptitudini.

Acestea variază de la cursuri de limbi străine la cursuri de utilizarea computerelor sau cursuri de economie. Producătorii de software au o ofertă foarte largă de programe educative pentru copii. Acestea nu numai că acoperă programele şcolare ale elevilor de la clasa întâi până la liceu, dar sunt şi atrăgătoare prin forma de prezentare. Învăţarea prin joc şi amuzament este principiul acestor produse.

Programele de acest tip pot fi folosite în mediu organizat (şcoli, universităţi etc.) dar şi pentru studiu individual, acasă. De obicei, utilizarea lor este foarte simplă.


  1. Programe de prezentare:

Acest tip de programe ajută în primul rând la realizarea cursurilor clasice sau la susţinerea prezentărilor. Folosirea acestor programe standard este destul de simplă pentru utilizatorul obişnuit şi permite transmiterea mai uşoară a informaţiilor.

  1. CD-urile, ca purtătoare de informaţii:

CD-urile se bucură deja de o mare popularitate ca purtătoare de informaţii. Motivul este, pe de o parte, utilizarea lor simplă, iar pe de altă parte, posibilitatea de a stoca pe ele materiale multimedia (imagini, sunet, muzică etc.).

Dicţionarele clasice sunt deja disponibile pe CD-uri. Spre deosebire de cărţile obişnuite, au funcţii de căutare care facilitează găsirea informaţiilor căutate pe CD.



  1. Obţinerea informaţiilor de pe Internet:

Iniţial, scopul original al creării internetului era mai ales de natură ştiinţifică şi militară. În prezent, pe internet se găsesc, în afara celor mai noi rezultate ale cercetării ştiinţifice, tot felul de lucruri, de la reţete culinare la buletine meteorologice.

De asemenea, se găsesc informaţii despre instituţiile de educaţie şi învăţământ, ca şcoli, universităţi sau unităţi de cercetare.



  1. Telelearning-ul:

Educaţia cu ajutorul informaţiilor de pe un portal de educaţie nu mai este utopie. Tot mai multe astfel de portaluri oferă cursuri după principiile telelearning-ului. Aceasta înseamnă că elevii/cursanţii îşi desfăşoară activitatea de studiu în principal acasă şi comunică numai de la PC, prin Internet, cu profesorii.

În concluzie, telelearning-ul funcţionează la fel ca şi lucrul la distanţă.



  1. Utilizări posibile în viaţa de zi cu zi

Şi în viaţa cotidiană, tehnologia computerelor este omniprezentă. Printre exemplele de folosire a PC-urilor se numără scanarea cumpărăturilor la casele supremarketurilor sau rezervarea biletelor prin agenţiile de voiaj.

Motivul utilizării computerului este că viaţa devine mai simplă şi mai plăcută. Unele dintre posibilităţile de utilizare sunt descrise în continuare.



  1. Cardurile de toate tipurile:

Multă vreme a fost considerate un simbol al statutului social, dar acum fac parte din viaţa tuturor – micile carduri din plastic, pe care le folosim pentru transferurile de numerar. Aceste carduri au cunoscut o evoluţie rapidă de la apariţia primelor tipuri, iar acum există mai multe variante de carduri:

Cardurile de debit cum sunt (vechile şi bunele) carduri pentru bancomate servesc pentru autorizarea accesului la cont şi eliberarea de numerar. În afara codului necesar pentru acces, nu sunt stocate alte date.

Cipcardurile, pe de altă parte, au deja propriul microprocesor, care poate stoca anumite cantităţi de date. Aceste carduri sunt folosite, de exemplu, la operaţiile bursiere electronice.

Smartcardurile sunt o dezvoltare a cipcardurilor, deoarece permit stocarea unor cantităţi mai mari de date şi operaţii simple de procesare a acestora.

  1. Infoterminaluri:

Infoterminalurile nu sunt altceva decât PC-uri care pun la dispoziţia publicului anumite informaţii. Accesul la informaţii este facilitat de ecranele sensibile la atingere (touch-screen). Cu siguranţă, aţi avut deja contact cu infoterminalurile, fie la aeroport, pentru a afla întârzierea zborului dumneavoastră, fie la Oficiul Forţelor de Muncă, pentru a afla posturile disponibile.

  1. Utilizare privată pe Internet:

Internetul, ca mediu de informare al viitorului, are, evident, o mulţime de utilizări în viaţa privată. Deoarece acest subiect este foarte vast şi este tratat şi în capitolele următoare, vom prezenta aici numai posibilităţile principale ale utilizării private:

  • poşta electronică (e-mail);

  • chat (conversaţii prin internet);

  • cumpărături pe internet (cărţi, excursii, alimente etc.);

  • obţinerea informaţiilor (ziare şi reviste online, buletine meteo etc.);

  • vizualizarea imaginilor din toată lumea (prin webcam-uri care transmit în direct);

  • obţinerea fişierelor muzicale (parţial gratuit);

  • expedierea SMS-urilor către telefoane mobile.

  1. F

    olosirea programelor standard în scopuri private:



Programele standard, care sunt utilizate mai ales în viaţa economică, pot fi folosite şi în scopuri personale. La PC pot fi create scrisori sau documente care servesc la administrarea activităţii casnice şi a bugetului familiei, de exemplu, cu ajutorul programelor de calcul.

Şi dacă începeţi cu aceste activităţi, veţi dori să faceţi totul astfel! În acelaşi timp, dorim să fim siguri şi că nu există vreun pericol dacă rezolvăm problemele cu PC-ul, în loc de a folosi mijloacele convenţionale (ca hârtia şi creionul) şi că rezolvăm mai simplu, mai rapid şi mai corect. Ca şi începător, oricine are dreptul să greşească puţin sau mai mult.



  1. CD-urile pentru activităţi distractive

Pe piaţă există şi o mulţime de CD-uri pentru activităţi distractive, nu numai pentru muncă şi educaţie. În afara dicţionarelor, menţionate deja, mai putem enumera:

  • ghiduri turistice;

  • cărţi de bucate;

  • modele de croşetat;

  • astrologie – horoscop;

  • cărţi poştale ilustrate;

  • ghiduri de grădinărit;

  • fitness;

  • cărţi telefonice;

  • ghiduri de tip „pagini aurii“;

  • programe pentru creare de grafică şi muzică;

  • etc.

  1. Jocuri:

Ca instrument de petrecere a timpului liber, PC-ul se remarcă prin posibilitatea oferită de jocuri. Acestui subiect foarte popular îi este dedicat un întreg capitol, unde este tratat mai detaliat.

Nu există un mod mai sigur de combatere a stresului decât un Gameboy sau un Playstation.



  1. PagebreakCaracteristici ale CD-urilor cu muzică:

Dacă aveţi dispozitivele necesare, nu este o problemă să inscripţionaţi CD-uri cu muzică. Prin internet pot fi procurate de la prieteni diverse fişiere cu muzică, ceea ce nu este întotdeauna legal. Dar despre copyright vom mai vorbi în cele ce urmează.

Acest mod de procurare a muzicii şi de înregistrare pe CD-uri va duce, probabil, la dispariţia casetelor audio.



  1. Aparatele foto digitale:

Aparatele foto digitale sunt un nou tip de aparate de fotografiat, prin care imaginile nu mai sunt stocate pe film, ci pe un mediu electronic, similar cu fişierele pe computer.

Pe un mic ecran, pot fi văzute imaginile imediat, iar cele nedorite pot fi şterse, eliberând astfel locul în memorie.

Deoarece imaginile sunt astfel „compatibile cu computerul“, pot fi transferate foarte uşor pe PC. Cu ajutorul programelor potrivite, în continuare pot fi prelucrate fotografiile. În acest mod se pot îmbunătăţi claritatea şi contrastul imaginilor, dar se pot îndrepta şi nasurile strâmbe.


  1. Alte posibile utilizări:

În afara posibilităţilor menţionate, PC-urile îşi găsesc utilizare în multe domenii, ca:

  • medicină (administrarea cabinetelor medicale, cercetare, transmiterea informaţiilor prin Internet);

  • biologie (analize, microscopie, calcularea modelelor);

  • transport şi comunicaţii (sisteme de poziţionare pentru traficul feroviar sau aerian, pilot automat etc.);

  • comunicaţii (centrale telefonice, telefonie mobilă etc.);

  • mai ales, toate situaţiile în care trebuie administrate cantităţi mari de date (biblioteci etc.).

Probabil, în câţiva ani, va fi mai simplă alcătuirea unei liste a domeniilor în care nu sunt utilizate PC-urile. O lume cu totul nouă s-a născut…

  1. O lume în autoschimbare?

Lumea nu se schimbă pentru că ne dorim sau nu. Însă uneori, viteza acestor variaţii este mai mare decât ar fi normal, datorită noilor descoperiri şi invenţii din ştiinţă şi tehnică. Aceasta este perioada pe care o trăim. Tehnologia informaţiei a influenţat enorm viaţa ţărilor industrializate, în numai o decadă, în timp ce automobilul a avut la dispoziţie o jumătate de secol.

Modificările induse de automobile şi PC-uri sunt totuşi comparabile. Pentru că ele privesc o mare parte din viaţa noastră, dar traversează toate domeniile acesteia. Toate formele de comunicaţii, viteza cu care ni se desfăşoară viaţa şi munca, chiar şi mediul spaţial în care ne deplasăm au suferit modificări esenţiale datorită inovaţiilor.

În prezent, nimeni nu mai vorbeşte despre nimic fără ceea ce se numeşte societate informaţională, entitate ale cărei bunuri esenţiale sunt informaţiile dezvoltate. O mare parte din orele de muncă în ţările dezvoltate este folosită pentru procesarea datelor. Cercetarea economică a făcut din informaţie (care este ceva mai precis decât know-how-ul) al patrulea factor de producţie, în afara muncii, capitalului şi a surselor naturale.

Acest lucru pare să aibă şi mari dezavantaje. Pe de o parte, în privinţa informaţiilor speciale, care se pot transforma în profituri – s-ar putea crede că este vorba numai despre evenimentele de la bursele de valori mondiale.

Pe de altă parte, această dezvoltare va avea efecte catastrofale asupra ţărilor şi regiunilor mai puţin dezvoltate (mai ales cele din lumea a treia), deoarece acestea au acces redus la societatea informaţională. Vocile critice exprimă mereu, cu consecvenţă, teama că dezvoltarea necontrolată din prezent a societăţii informaţionale va duce inevitabil la o societate separată în clase. Iar acest aspect va separa nu numai regional ţările din lumea a treia de cele dezvoltate.

Dar nu numai aspectul economic este semnul societăţii informaţionale. Informaţia devine un factor vizibil de suport. Transmisiunile de televiziune au evoluat în ultimii ani la nivelul spectacolelor, emisiunile radio vor semăna cu revistele ilustrate, presărate cu muzică şi ştiri. Nu întâmplător, ca şi consecinţă, a fost creat conceptul de „infotainment“ (information + entertainment). Primul pas în această direcţie l-a făcut, probabil, CNN prin transmiterea operaţiunii „Furtună în deşert“.

Declanşatorii acestei dezvoltări a societăţii informaţionale au fost în primul rând noile tehnologii – de la telefonul mobil la internet –, apoi fluxul global şi liber de informaţii. Efectele speciale ale tehnologiilor informatice asupra societăţii ar trebui observate în capitolele următoare, cu următoarele subiecte:


  • Efecte asupra locului de muncă;

  • Efecte asupra educaţiei;

  • Efecte asupra vieţii personale;

  • Efecte prin liberul acces la informaţie;

  • Efecte asupra mediului.

  1. Efectele IT asupra locului de muncă

Şi în acest domeniu, vom menţiona numai câteva aspecte:

  1. Noi calificări:

Tehnologia informaţiei a impus modificări şi asupra locurilor de muncă. Din acest punct de vedere, pe piaţa muncii se cer noi calificări pentru interacţiunea cu noile tehnologii. Iar aceste calificări nu sunt neapărat pentru poziţii de vârf. Aşa cum există multiple utilizări ale computerului la locul de muncă, aceste calificări le sunt cerute şi managerilor, dar şi lucrătorilor de la secretariat sau de la depozit.

În acest caz, este problematic faptul că nu toţi angajatorii sunt gata să ofere astfel de cursuri de calificare, din motive financiare sau fiindcă nu au condiţii.

Rareori se întâmplă ca noile computere sau programe să fie folosite fără o instruire adecvată. Un studiu al Camerei de muncă din Austria a evidenţiat ca motiv de nemulţumire asupra locului de muncă dificultăţile provenite din utilizarea acestor programe şi tehnologii.

Totuşi, trebuie spus că folosirea computerelor poate simplifica substanţial munca, cu condiţia instruirii şi utilizării corespunzătoare în toate domeniile operaţionale. Întrucât calificările necesare au pătruns tot mai mult în programele de învăţământ, aceste probleme se vor rezolva, treptat, de la sine.



  1. Dezvoltarea noilor ocupaţii în domeniul IT:

Cei care urmăresc mai atent anunţurile de locuri de muncă din presă vor observa că în ultimii ani au apărut o mulţime de noi ocupaţii în domeniul IT. O mare parte din aceste noi poziţii au apărut datorită penetrării tehnologiei informaţiei în activitatea firmelor. Ocupaţiile din domeniul IT au înregistrat o creştere continuă în toţi anii, ducând şi la crearea unor noi locuri de muncă, iar o limită a acestei dezvoltări încă nu se întrevede.

În concluzie, posibilităţile noilor tehnologii nu sunt limitate, iar în anii următori vor apărea în continuu noi ocupaţii.

În continuare sunt prezentate exemple de ocupaţii în domeniul IT:


  • administrator de reţea;

  • designer;

  • webdesigner;

  • programator;

  • operator.

  1. Dispariţia anumitor ocupaţii:

În acelaşi timp IT poate fi considerată în mod firesc ca fiind distrugătoare de locuri de muncă, din cauză că vechile tehnologii devin superflue şi de aici decurge dispariţia anumitor posturi.

Ca exemplu, este menţionat frecvent culegătorul din vechile tipografii, care „şi-a pierdut pâinea“ din cauza culegerii textului pe computer. Un alt exemplu este lucrătorul de la firma de telefoane.

În afara situaţiei tragice în sine, trebuie spus că există efecte pozitive ale IT asupra locurilor de muncă, ce le depăşesc de departe pe cele negative.


  1. Ridicarea unei bariere între viaţa personală şi locul de muncă:

Revoluţia industrială a avut pentru mase, de la lucrătorii agricoli la cei din fabrici, un efect vast, care este vizibil şi azi: separarea între viaţa personală şi muncă.

Prin lucrul la distanţă, formă de muncă deja menţionată, se poate vorbi însă de o inversare a acestei situaţii. Nu în toate cazurile şi nu peste tot, însă pentru câteva activităţi ale viitorului, domeniul vieţii personale nu mai poate fi apropiat de cel al muncii.



  1. Supervizare mai uşoară a muncii:

Un efect mai degrabă negativ al tehnologiei informaţiei vine din faptul că munca devine mai uşor de supervizat. Numai prin folosirea posibilităţilor de supervizare a muncii oferite de reţelele de calculatoare sau de cipcarduri, poţi vedea la ce lucrează colegul.

În afară de asta, există o poveste adevărată despre o firmă internaţională, pe care nu o vom numi aici (cu un important departament juridic!), care controla frecvenţa vizitelor la toaletă ale angajatelor cu ajutorul cardurilor magnetice. Asta s-a întâmplat din motive ilegale, în scopul de a anunţa din timp patronii despre eventualele sarcini ale angajatelor.

Din nefericire, altă situaţie tristă este cea în care una dintre cele mai mari firme internaţionale producătoare de hardware a oferit serviciilor secrete americane posibilitatea de a spiona scrisorile şi traficul de date. Fratele cel mare s-a bucurat.


  1. Efecte asupra pregătirii profesionale:

Pentru educaţie, sunt menţionate următoarele progrese, datorate utilizării tehnologiei informaţiei:

  1. Noi profesii în domeniul educativ, domenii de educare şi direcţii de studiu:

Noile calificări necesită noi educatori. Efectele dezvoltării puternice a tehnologiei se văd în şcoli, educaţia vocaţională şi universităţi.

În şcoli, programele s-au schimbat masiv în ultimii ani, datorită nevoii de a educa o generaţie cu calificări suplimentare. De asemenea, a existat o presiune financiară, dată de nevoia de a reduce deficitul bugetului alocat ministerului educaţiei, deci trebuiau să se asigure că şcolile ofereau acces la toate noutăţile tehnologice.

În mod special, internetul joacă un rol tot mai important în domeniul educativ. Iar asta nu se întâmplă numai pentru că elevii pot descărca materialele de studiu necesare de pe internet. Posibilităţile sunt mult mai mari decât giganticul ocean de informaţii oferite prin internet, mai ales la anumite discipline de studiu.

Ofertele de continuare a educaţiei postliceale au apărut precum ciupercile după ploaie, sub formă de colegii şi colegii tehnice care pregătesc oamenii pentru profesiile nou apărute. Astfel, gama de opţiuni ale unui absolvent de liceu şi posibilităţile sale de dezvoltare ulterioară au crescut considerabil.

În final, trebuie menţionat că şi universităţile au reacţionat la evoluţia tehnologiei şi a societăţii printr-o nouă gamă de profiluri de studiu.


  1. Acces mai uşor la dezvoltare:

Telelearning-ul permite azi accesul la dezvoltare (de la cursuri de limbi străine la studii universitare complete), astfel încât au fost eliminate barierele geografice, personale (părinţii cu copii mici) sau de sănătate (persoanele cu nevoi speciale).

Sau, folosind o hiperbolă: chiar şi nea Ion, cioban în vârful muntelui, poate studia azi folosind telelearning-ul.

Totuşi, în acest context vom menţiona iarăşi, printre altele, termenii „educaţie cu ajutorul computerului (CAT)“, „învăţământ la distanţă“, „învăţământ bazat pe opţiuni“ sau „sală de clasă virtuală“.


  1. Învăţământ bazat pe „cerere“:

Tabla, creta, cărţile şi caietele, instrumentele clasice ale educaţiei din şcoală au existat timp de secole. În schimb, programele educative moderne sunt pline de viaţă de culoare, sunt simple, au fundal muzical plăcut; şi metodele pedagogice şi didactice sunt uimitoare.

Poate aţi observat că azi copiii care „lucrează“ cu asemenea programe educative pot învăţa uşor şi rapid crearea primei scrisori, precum şi prelucrarea textului.

Un curs interactiv de limba italiană pentru adulţi poate fi însoţit de un CD-ROM (ce conţine o napolitană virtuală) şi de un glosar cu materiale amuzante.

Astfel de programe ţin cont de ritmul de învăţare şi de progresul individual, putând fi adaptate la nivelul celui mai bun elev din clasă sau la nivelul celui mai slab.

Ar trebui să subliniem însă următorul aspect critic: nici cel mai bun program nu va putea înlocui vreodată contactul personalul sau discuţia directă cu un profesor. Programele educative sunt considerate mai degrabă un supliment, o completare a educaţiei tradiţionale.


  1. Efecte în domeniul privat:

Influenţa tehnologiei informaţiei se face simţită în domeniul privat, mai ales în zone ca:

  1. Aspecte sociale:

Efectul caracteristic al PC-ului asupra vieţii sociale este de izolare între cei patru pereţi. PC-ul este acum instrumentul preferat al singuraticilor.

Acest efect se produce mai ales în privinţa jocurilor şi a navigării pe internet. Cine a stat o noapte cu Lara Croft (personajul principal al jocului „Tomb Raider“) sau navigând pe Web nu a avut prea multe posibilităţi de socializare, dar s-a ales cu urechi care ţiuie şi proastă dispoziţie de dimineaţă.

Pentru rezolvarea acestei probleme, se impune aceeaşi regulă ca şi în cazul televizorului sau al alcoolului. Moderaţia vă scapă de necazuri.

Potenţialul negativ al PC-ul nu trebuie nici el subestimat. Vizitarea prelungită a internetului este numită în SUA dependenţă de internet, este motiv de despărţiri şi tratată la psihologi specializaţi. Astfel a apărut o nouă profesie.



  1. Y2k

O consecinţă a tehnologiei computerelor este şi problema anului 2000, numită y2k.

Problema a apărut din cauza schimbării mileniului la computerele mai vechi şi la componentele lor electronice. Cauza acestei probleme este faptul că, pentru a economisi memoria, ele folosesc o funcţie de dată calendaristică de două cifre (de exemplu, 99 în loc de 1999). Nu era sigur dacă vor interpreta data de 1 ianuarie 00 ca 2000 sau 1900, iar de aici apăreau problemele.

Efectul extins şi puternic pe care l-a avut această problemă este motivat prin faptul că puteţi găsi componente similare, în filtrul de cafea, în avionul Airbus şi în centrala atomică. Aşadar, erau posibile efecte negative în toate domeniile.

Evitarea uriaşei catastrofe este explicată mai ales, pe de o parte, prin faptul că isteria generală era exagerată, iar pe de altă parte prin faptul că au existat specialişti pregătiţi să rezolve problema în domeniile respective.

Totuşi, această problemă este a tuturor. Poate aparţineţi categoriei acelor fericiţi, care continuă să consume rezervele de electricitate, de apă şi de lemn.


  1. PageBreakSuplimente de „confort“:

În scopul rezolvării acestei situaţii, PC-ul de la domiciliu poate oferi, totuşi, o contribuţie esenţială la creşterea calităţii vieţii. Şi internetul are un rol excepţional.

Vom ilustra prin două exemple:



  • Cel care ar renunţa bucuros la stresul cumpărăturilor, se poate aşeza liniştit în fotoliu pentru a cumpăra sau a face afaceri (adică 98% din populaţia masculină), în faţa PC-ului.

  • Cel care detestă să se afle în faţa funcţionarilor publici, exceptând cazurile de extremă urgenţă, are posibilitatea de a contacta online, pentru toate tipurile de instituţii, funcţii şi activităţi, prin internet.

  1. Efecte fizice:

Lucrul prelungit la PC poate duce la probleme de sănătate. Acestea pot fi probleme ale mâinilor şi ochilor, dar şi probleme legate de radiaţiile nocive.

Despre modul cum pot fi evitate aceste probleme, vom discuta mai exact în capitolul 8.



  1. Efecte ale accesului liber la informaţii:

În acest moment, trebuie rezolvată o problemă specială, care implică domeniul internetului.

Accesul gratuit la informaţii sau schimburile gratuite de informaţii pot aduce avantaje şi posibilităţi gigantice.

Pe de altă parte, accesul complet gratuit la informaţii trebuie considerat a fi şi un aspect critic deoarece un dispozitiv cum este PC-ul nu poate stabili calitatea şi legalitatea informaţiilor. Internetul a devenit, din păcate, arena de difuzare a unor idei radicale şi a pornografiei; acestea sunt de obicei interzise (fiind aproape incontrolabile).

Acest lucru nu trebuie considerat o formă de cenzură. Schimbul liber de informaţii ar trebui să conţină numai referinţe neambigue pentru a fi posibilă o învăţare de calitate. Astfel, pentru părinţi şi profesori se iveşte o nouă responsabilitate.

În plus, este necesară respectarea dreptului de proprietate intelectuală în programele, textele sau muzica de pe World Wide Web. De asemenea, posibilitatea detectării datelor personale şi a altor date importante deschide poarta pentru utilizarea lor în scopuri răuvoitoare.


  1. Efecte asupra mediului:

Din nefericire, ele nu se referă doar la televizor şi la frigider, ci şi la materialele din care este construit computerul, care nu sunt tocmai benefice mediului. Astfel este placa de bază, unul dintre elementele principale ale computerului). Ea conţine metale grele, considerate deşeuri speciale.

Un computer trebuie tratat ca întreg, considerat deşeu special şi epurat ca atare. Deoarece acest lucru poate fi costisitor, a existat din păcate practica, de a-l arunca pur şi simplu la gunoi (mai ales în ţările estice).

În ceea ce priveşte firmele, trebuie menţionat că imprimantele cu laser produc ozon, ca şi copiatoarele. Aceste dispozitive trebuie deci amplasate în spaţii largi, bine ventilate.

Şi tonerul folosit la imprimantele cu laser este (ca şi cel din copiatoare) periculos.

Nu trebuie subestimat nici consumul de energie al PC-urilor. Monitoarele sunt uneori dotate cu ecrane de protecţie, care trebuie folosite tot timpul, nu numai în interesul sănătăţii personale, ci şi al protecţiei mediului.


  1. Elemente de bază despre reţele

Când vorbim despre reţele de calculatoare, prea puţini ştim ce înseamnă: PC-uri conectate între ele (mai ales prin cablu).

Scopurile acestei conectări sunt, în principal, următoarele:



  • Schimbul de date;

  • Posibilitatea unor acţiuni unitare asupra volumelor mari de date;

  • Folosirea în comun a resurselor (programe, imprimante etc.);

  • Reducerea cheltuielilor de administrare.

Primele trei aspecte sunt esenţiale, reprezentând comunicaţiile de date, al patrulea ajută la efectuarea economiilor.

Exemplu: Chiar şi un librar, care poate are patru PC-uri, poate profita de avantajele reţelelor de calculatoare. Deci este suficient să existe o bază de date a cărţilor din stoc salvată pe un dispozitiv din reţea, iar variaţiile stocului sunt disponibile imediat pe toate dispozitivele. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul unei baze de date a clienţilor.

În plus, este necesară numai o imprimantă (în loc de trei sau patru) deoarece poate fi instalată ca imprimantă de reţea pentru toate PC-urile. De asemenea, pentru toate PC-urile este folosită o singură conexiune la internet.

Avantajele partajării datelor în reţelele de calculatoare pot fi valorificate nu numai local (adică doar la sediul unei firme), ci şi în reţele pe zone extinse. Comunicarea prin intermediul PC-urilor este azi globală, prin utilizarea generală a resurselor de informaţii de pe internet.

Şi schimbul electronic de date între firme şi/sau instituţiile de toate tipurile a cunoscut o adevărată explozie în ultima vreme. Eficienţa mai mare a fluxurilor de date permite o muncă mai raţională, deci duce la economii şi la strângerea legăturilor de afaceri (între furnizori, producători, comercianţi, transportatori).



  1. Clasificarea reţelelor după dimensiuni:

O reţea de computere poate ocupa o singură încăpere sau întregul glob. În funcţie de extinderea reţelei, se disting următoarele tipuri de reţea:

  1. LAN (local area network):

Un LAN este o reţea a cărei extindere este limitată la o clădire sau la câteva clădiri. O reţea dintr-o firmă, o şcoală sau din cabinetul unui dentist este LAN.

Reţeaua unui coafor.



  1. MAN (metropolitan area network)

Reţea a cărei întindere este la nivelul unui oraş sau al unei aglomerări urbane. Cel mai bun exemplu de MAN sunt Freenet-urile, reţelele municipalităţilor, care pot fi utilizate gratuit de cetăţenii localităţilor.

Reţeaua unei regiuni.



  1. WAN (wide area network):

Numele WAN se explică singur; prin el înţelegem reţele care se extind pe zone mari, cel puţin pe un stat sau continent.

O reţea mondială.



  1. GAN (global area network):

Reţea întinsă în toată lumea, care conectează computerele de pe glob. Cea mai renumită GAN este, desigur, internetul.

Reţea trecută prin globalizare.



  1. Tehnologii de transmitere a datelor – ce legătură au cu reţelele?

Modul în care sunt conectate reţelele locale poate fi explicat rapid: prin instalarea unei plăci de reţea în fiecare PC din reţea şi montarea cablurilor, conectate la plăcile de reţea. Cum pot fi conectate reţelele naţionale? În esenţă, prin transmisii de date, devenite posibile cu ajutorul serviciilor poştale sau al unor parteneri publici. Asemenea „transmisii“ pot lua diferite forme:

  • Reţele de telecomunicaţii (linii telefonice)

Greoaie şi lente. Întrucât datele transmise prin aceste reţele sunt analogice, trebuie transformate în date digitale la PC, deci este necesar un dispozitiv special între PC şi linia telefonică. Acest dispozitiv de transformare a datelor analogice în date digitale şi invers se numeşte modem (Modulator – Demodulator). Există modemuri ataşate la computer şi modemuri care pot fi montate în el sub formă de card plug-in.

  • Conexiuni ISDN

Permit transmiterea datelor sub formă digitală. Mult mai rapide şi nu cu mult mai scumpe.

  • Conexiuni prin cablu

Datele sunt transmise prin cablu. Mult mai rapide decât conexiunile ISDN şi nu cu mult mai scumpe.

  • Linii de mare viteză

De asemenea, o linie de mare viteză între locaţii are o anumită viteză de transmitere a datelor. Cu cât doriţi o viteză mai mare, (corespunzător) conexiunea devine mai scumpă.

  • Conexiuni prin satelit

Mai ales în cadrul WAN-urilor, transferul de date are loc prin satelit.

Alte tehnologii care sunt deja folosite sau în faza de testare sunt undele radio, curenţii oceanici, laserul sau norii.

Pentru a măsura viteza transmiterii datelor, unitatea folosită este BPS (bit per second). Arată câte semnale (biţi) vor fi transmise pe secundă.

Modemurile analogice au o viteză de transmitere a datelor de 56.000 biţi pe secundă (modemuri de 56K), iar modemurile ISDN pot ajunge la 64.000 BPS.



  1. Organizarea internă a reţelei unei firme

Organizarea internă a unei reţele locale (LAN) înseamnă, în acest caz, modul în care sunt conectate PC-urile. Din acest punct de vedere, se disting două tipuri de reţele:

  1. Reţele peer-to-peer:

Aceasta este varianta de bază, democratică a unei reţele, după principiul libertăţii şi egalităţii. Toate PC-urile din reţea sunt egal disponibile, orice dispozitiv are resursele disponibile.

Cea mai simplă formă a acestui tip de reţea este conexiunea a două PC-uri prin interfaţa serială. În versiunea standard, instalarea plăcilor de reţea este totuşi necesară pentru conectarea PC-urilor.

Întrucât sistemele de operare moderne conţin deja componentele software necesare, instalarea unor programe speciale nu este necesară pentru configurarea unei astfel de reţele.


  1. Reţele client-server:

Este versiunea ierarhică, patriarhală a unei reţele. Un dispozitiv (cu performanţe înalte) este şeful şi îşi administrează subordonaţii, adică celelalte PC-uri conectate la reţea. Şeful se numeşte server, iar subordonaţii se numesc clienţi. În varianta aristocratică, o reţea poate conţine mai multe servere.

Clienţii solicită serverului diferite servicii. În funcţie de tipul serviciilor, un server poate avea diferite nume:



  • Server de fişiere

Pune la dispoziţia clienţilor date şi programe.

  • Server pentru imprimate (server de printare)

La acest dispozitiv sunt conectate una sau mai multe imprimante, pe care le folosesc clienţii.

  • Server de backup

Asigură păstrarea datelor în siguranţă.

  • Server de comunicaţii

Administrează schimbul de date în cadrul reţelei şi cu lumea exterioară (prin e-mail, fax, internet etc.)

Pentru configurarea unei astfel de reţele, toate dispozitivele sunt conectate prin plăcile de reţea încorporate şi cabluri. Reţelele client-server necesită software specific (un anumit tip de sistem de operare pentru reţea). Software-ul standard în acest domeniu provine de la Novell, Unix şi, desigur, Microsoft.

Într-o reţea se poate determina foarte precis cine şi ce acţiuni execută, sau ce resurse foloseşte. Grupurile de resurse trebuie partajate pentru anumiţi utilizatori (anumite grupuri de utilizatori).


  1. Internetul

Internetul este o reţea mondială de calculatoare, general accesibilă, ce oferă diferite servicii. Cele mai importante dintre serviciile oferite sunt:

  • www

Acest concept este utilizat adeseori greşit ca sinonim pentru internet. WWW este, totuşi, numai unul dintre multele servicii oferite de internet, mai precis un serviciu multimedia care conţine cantităţi enorme de documente scrise în HTML. Descărcarea programelor este facilitată tot de acest serviciu.

  • E-mail

Poşta electronică prin Internet.

  • Chat

Conversaţii purtate pe internet scriind la tastatură, în faţa PC-ului. Cafenea virtuală.

  • Grupuri de discuţii

Un fel de panouri de informaţii pe internet despre un anumit subiect.

  • ftp

Serviciu pentru descărcarea fişierelor sau a programelor din Internet pe PC-ul dumneavoastră. Devine vizibil când renunţaţi la www.

Internetul este alcătuit din nenumărate computere, conectate în reţele aflate în toată lumea. Între aceste computere se fac transferuri de date prin serviciile menţionate anterior. Reţeaua, formată din magistrale de cabluri şi sateliţi, se ocupă de susţinerea şi transmiterea acestor date şi este denumită adesea „autostradă informaţională“.

Prin intermediul serviciului www aveţi la dispoziţie o cantitate imensă de informaţii (şi o cantitate la fel de mare de „balast“), iar găsirea conţinuturilor căutate nu este mereu simplă. Aici intervin motoarele de căutare, care ajută utilizatorul să găsească informaţiile dorite.

Cele mai cunoscute motoare de căutare sunt Yahoo, Altavista şi Lycos.

Pentru a avea acces la internet, vă sunt necesare:


  • o linie telefonică (sau o conexiune prin cablu);

  • un modem extern sau unul încorporat;

  • un contract cu un „provider“ (furnizor de servicii, care vă oferă accesul la internet);

  • un program de navigare pe Internet, numit browser.

Nu trebuie să fiţi specialist în computere pentru a înţelege că viitorul comunicaţiilor este legat de internet.

  1. E-mail-ul – poşta electronică

Datorită reţelelor de calculatoare, mesajele pot fi transmise electronic. Acest lucru este valabil la nivel restrâns (într-un LAN), dar şi global (în internet). Această formă de servicii poştale electronice este numită e-mail.

Spre deosebire de serviciile poştale tradiţionale (poreclite „snail-mail“ – poşta melc), e-mail-ul are următoarele avantaje:



  • Costuri:

Timbrele nu mai sunt necesare, iar costurile unui mesaj online se ridică la maxim câţiva cenţi.

  • Timp:

Dacă livrarea unei scrisori dura în trecut câteva zile, mesajele e-mail ajung în minute sau chiar secunde.

  • „Fişiere ataşate“ (ataşamente):

În cazul e-mail-urilor, puteţi trimite orice tip de fişier (text, imagini, sunete etc.) foarte uşor.

  • Administrare uşoară:

Agenda de adrese, crearea unei „serii de scrisori“ (aceeaşi scrisoare la mai multe adrese), chiar formatarea grafică a scrisorilor sunt posibile în cadrul programului de e-mail.

Ce vă este necesar, totuşi, pentru a putea expedia şi trmite mesaje e-mail?



  • Acces la reţeaua prin intermediul căreia veţi trimite mesajele e-mail:

În cadrul unui LAN, vă sunt deci necesare placă şi cablu de reţea, pentru a avea cu adevărat acces la internet şi e-mail. Pentru acces la internet, vedeţi lista de mai sus.

  • O adresă de e-mail:

O veţi obţine de la administratorul reţelei LAN sau de la furnizorul de servicii internet. Adresele de e-mail pot fi recunoscute după semnul @ (at sau coadă de maimuţă).

  • Un program de e-mail:

Adesea, este livrat împreună cu browserul.

În afara scopurilor personale sau romantice, e-mail-ul este înlocuitorul scrisorilor tradiţionale. Dacă va înlocui şi faxul ( = serviciu de telecomunicaţii pentru transmiterea la distanţă la datelor prin reţeaua telefonică), rămâne de văzut.
Yüklə 108,46 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin