GöNÜlden esiNTİler



Yüklə 0,75 Mb.
səhifə1/13
tarix21.08.2018
ölçüsü0,75 Mb.
#73332
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13




GÖNÜLDEN ESİNTİLER:




KÛR’ÂN-ı KERÎM’de YOLCULUK

KARINCA-NEML SÛRESİ

NECDET ARDIÇ

İRFAN SOFRASI

NECDET ARDIÇ

TASAVVUF SERİSİ (29)

ÖN SÖZ:

Muhterem okuyucularım bu kitabın oluşması 25. 09.2003 Perşembe gününde, başladığımız bir sohbete dayanmaktadır. O gün sohbetine başlamış olduğumuz, Kûr’ân-ı Kerîm de yolculuk adlı seyrimizin mevzularından biri de ismi, (Neml-Karınca Sûresi) olan bu mevzu-umuz idi. İlgili sohbetler bittikten sonra bu ses kasetlerini de diğer kasetlerimizin yanına, dolabındaki yerine sırasına göre, yeri gelince kullanılmak üzere dizmiştim.

Uzun zaman ses kasetleri sargıları içinde kalmış kelâmları, açığa çıkarıp fayda sağlamaları için bir evlâdımızdan vakit buldukça bunları kayda geçirmesini istemiştim, sağolsun oda elinden gelen gayreti göstererek bunların içinde bulunduğu kasetleri vakit buldukça yazıya döktü ve nihayet bitirildi bende ilk vakit bulabildiğim bu günlerde yazılan yazıları düzenlemeye ve yeri geldikçe de bazı ilâveler yaparak daha faydalı olacak hale getirmeye çalıştım.




Bilindiği gibi yazı dili ile konuşma dili arasında fark vardır, Bu yüzden daha iyi anlaşılması için bazı düzenlemeler yapmak gerekmektedir. İnşeallah bunları da tamamladıktan sonra bu kitabımız da diğerleri gibi herkesin faydasına sunulacaktır-sunulmuştur.

Kûr’ân-ı Kerîm Allah-ın kelâmıdır, ve zâhiri, beşerî Arap kavminin lisânı, bâtını ve hakikat-i ise, İlâh-î Arapça lisânı’dır. Ve bunu idrak etmek için de ayrıca İrfan ehli yanın da ayrı bir eğitim almak gerekmektedir. İşte böylece Kelâm-ı İlâhî yi hakikat-i itibari ile anlamak biraz daha mümkün olacaktır. Her bir Âyet-i Kerîmenin biçok mertebelerden anlatım ve izâhları vardır, Cenâb-ı Hakk İlâh-î kitabımızdan en geniş şekilde yararlanmamızı nasib eder İnşeallah.


1

Billindiği gibi Kûr’ân-ı Kerîm de hayvan ismi taşıyan altı Sûre vardır. Bunlar.


(1) 2- Bakara-inek Sûresi:

(2) 6- En’am- Sûresi: Deve-sığır-koyun gibi.

(3) 16- Nahl-arı Sûresi:

(4) 27- Neml-karınca Sûresi:

(5) 29- Ankebut-örümcek Sûresi:

(6) 105-Fil-fil Sûresi: Sûreleridir.
Tabii ki, bu isimler tesadüfî değildirler. Hepsinin kendine göre bir mutlak ifadeleri vardır. Bakara dosyası isimli kitabımızda kısaca bakaradan bahsettiğimiz gibi burada da yeri geldikçe (neml-karınca) dan bahsedile-cektir. Burada İnternetten küçük bir bilgi aktaralım.
(Karıncalar besinlerini üretip depolarken, yavrularını gözetir, kolonilerini korur ve savaşırlar. Hattâ “terzilik” yapıp, “tarım”la uğraşan, “hayvan” yetiştiren koloniler bile vardır. Aralarında çok güçlü bir iletişim ağı bulunan bu hayvanlar, toplumsal örgütlenme ve uzlaşma açısından bakıldığında, hiçbir canlı ile kıyaslanamayacak üstünlükte-dirler.)
Karıncalar da bütün âlem de var olan varlıklar gibi her hallerinden ibret alınacak “hay” vanlardır, Bu âlemde Allah’ın Âyet-işareti olmayan hiçbir varlık yoktur. İşte karıncalar da zâhiren bu âlemde ki, “tafsili Kûr’ân” da fiilen yaşadıkları gibi “kelâm-î Kûr’ân” da da kendilerine oldukça büyük bir “Sûre-sûret, 27- Neml” tanınarak bu hayata dikkat çekilmiştir.
Allah’ın (c.c.) her yaptığı işte türlü hikmetler vardır yeter ki, bizler bu hikmet ve hakikatleri görüp anlamaya çalışalım. Gayret bizden muvaffakiyyet Hakk’tandır. Cenâb-ı Hakk her birerlerimize gerçekleri daha iyi
2

anlayabilmemiz için gerekli olan akıl ve irfaniyetimizi arttırsın. Amin….



Sevgili okuyucum, bu kitabın yazılışında, düzenle-nişinde, basılışında, bastırılışında, tüm oluşumunda emeği ve hizmeti geçenleri saygı ile yad et, geçmişlerine de hayır dua et, ALLAH (c.c.) gönlünde feyz kapıları açsın.
Yarabbi; bu kitaptan meydana gelecek manevi hasılayı, evvelâ acizane, efendimiz Muhammed Mustafa, (s.a.v.) in ve Ehl-i Beyt Hazaratı’nın rûhlarına, Nusret Babamın ve Rahmiye annemin de ruhlarına, ve onların varislerinin de rûhlarına, kendi anne ve babamın da, eşimin de anne babasının, büyük anne ve büyük babasının da rûhlarına ve bu sohbetin yapıldığı mekân sahibinin de anne Baba eş ve daha yukarıda bulunan bütün ceddinin geçmişlerinin de ruhlarına hediye eyledim kabul eyle, haberdar eyle, ya Rabbi.
Muhterem okuyucularım; yine bu kitabı da okumaya başlarken, nefs’in hevasından, zan ve hayelden, gafletten soyunmaya çalışarak, saf bir gönül ve Besmele ile okumaya başlamanızı tavsiye edeceğim; çünkü kafamız ve gönlümüz, vehim ve hayalin tesiri altında iken gerçek mânâ da bu ve benzeri kitaplardan yararlanmamız mümkün olamayacaktır.
Gayret bizden muvaffakiyyet Hakk’tandır.

Terzi Baba Tekirdağ (19/01/2011) Çarşamba:


3




27-NEML SÛRESİ
27-en-NEML : Bu sûre, Mekke'de nâzil olmuştur. 93
(doksanüç) âyettir. "Neml" karınca demektir. 18.
âyetinde, Süleyman aleyhisselâmın ordusuna yol veren
karıncalardan söz edildiği için sûre bu ismi almıştır.
Nemil Sûresi Mekkiyyedir.
Buna Sûrei Süleyman da denilir.

Âyetleri - Hicazî ta'dadında doksan beş, Basrî ve Şamîde


doksan dört, Küfîde doksan üçtür.
Kelimeleri - Bin yüz dokuzdur.
Harfleri - Dört bin altı yüz doksan dokuzdur.
Fasılası - « » harfleridir.

Yukarıdaki bilgiler, Elmalı lı M. Hamdi Yazır’ın (Hakk dini Kûr’ân dili) adlı eserinden aktarılmıştır. Şimdi kısaca onların sayı geğerlerine bakmaya çalışalım.


27-en-NEML : (2) zâhir ve bâtın. Yani Âyet-i Kerî-meleri her iki yönden incelemek gerektiği. (7) yedi nefis mertebelerinin de içinde bulunduğu. (2+7=9) Mûseviyyet mertebesinin de içinde bulunduğu, ayrıca cemaatle kılınan namazın (27) derece savap olduğunu da ifade etmektedir, diyebiliriz. 4

93 (doksanüç) Âyettir. (9) Mûseviyyet mertebesi, (3) üç, ilmel, aynel, hakkel yakînlik. (9+3=12) Hakikat-i Muhammed-î mertebesidir.



Kelimeleri - Bin yüz dokuzdur. (1,109) (1+1+9= 11) Hazret-i Muhammed mertebesi, (1) vahidiyyet-birlik mertebesi, (19) İnsân-ı Kâmil mertebesidir.
Harfleri - Dört bin altı yüz doksan dokuzdur.

(4,699) (4) bütün dört mertebeleri, (6) altı ciheti, (9) zâhir Mûseviyyet-i, (9) bâtın Mûseviyyet-i (99) Esmâ-ül Hüsnâ’yı, toplu halde, (4+6+9+9=28) yirmi sekiz Peygamberi ifade etmektedir.


Fasılası - « » (mim) (nûn) harfleridir. Âyet-i Kerîmeler’in sonlarında ki “fasıla” harfleri (8) adet (mim) (85) adet (nûn) dur. Nasıl bir uyum olduğuna şaşırmamak mümkün değildir. Nûr-u Muhammed-î Mertebe-i Mûseviyyet-i ihata-sardığı ve kaynağının neresi olduğunu açık olarak göstermektedir. (8) mim, sekiz cenneti, nûr’u Muhammediyye yi, (8/5) beş, hazarât-ı hamse-beş hazret mertebelerini, (8+5=13) Hakikat-ül ahadiyyet-ül Ahmediyye’de ki Nûr’u Muhammediyye yi ifade etmekte dir. Diyebiliriz. Bunlara ilâve edilecek pek çok şeyler olabilir fakat fazla uzatmamamk için bu kadarı yeterli olsun. Bu kısa belirtiler bile Kûr’ân-ı kerîmin ve ilgili Sûre-i Şerîfin içinde ne kadar muhteşem uyum ve hakikatlerin olduğunu ifade etmeye yeterlidir zannediyorum. Bu özet girişten sonra yavaş yavaş yolumuza devam etmeye çalışalım. İnşeallah.

5


Yüklə 0,75 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin