H firat (Not 1: Parentez içindeki rakamlar kitabın orjinal sayfa numarasıdır. Sayfa numaraları o sayfanın sonunu işaretler)



Yüklə 0,88 Mb.
səhifə1/55
tarix25.11.2017
ölçüsü0,88 Mb.
#32875
növüYazı
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   55

H. FIRAT (Not 1: Parentez içindeki rakamlar kitabın orjinal sayfa numarasıdır. Sayfa numaraları o sayfanın sonunu işaretler)

Program sorunları üzerine konferanslar (Not 2: Dipnotlar yazıda kullanılan yere parantez içinde küçük puntolarla eklenmiştir.)

Demokrasi ve devrim

EKSEN YAYINCILIK

EKSEN Basım Yayın Ltd. Şti.

Laleli Caddesi, No:52/5 Aksaray/İstanbul

Tel: (212) 638 28 83

Fax: (212) 517 39 49(1)

****************************************************

Baskı tarihi: Haziran ‘98

Baskı: Kayhan Matbaası

ISBN: 975-7271-19-5(2)

****************************************************

H. FIRAT

Program sorunları üzerine konferanslar

Demokrasi ve devrim(3)...(4)

****************************************************

İÇİNDEKİLER

7 Önsöz

9 Sunuş

13 I. BÖLÜM

Demokrasi Sorununun Önemi ve Kapsamı

35 II. BÖLÜM

Sorunun Ele Alınışında Temel Ayrım Çizgileri

64 III. BÖLÜM

Devrim, Demokrasi ve Küçük-Burjuva Akımlar

90 IV. BÖLÜM

Tarihsel ve Güncel Örnekler Üzerine Ara Tartışmalar

112 V. BÖLÜM

Teorik Yaklaşımlar ve Pratik Deneyimler

146 VI. BÖLÜM

Konu Üzerine Tamamlayıcı Tartışmalar(5)...(6)

****************************************************

ÖNSÖZ

Burada Demokrasi ve Devrim başlığı altında kitaplaştırılan bu metin, Mart 1997 tarihinde verilmiş bir konferansın kayıtlarından oluşmaktadır. Metin daha önce Kızıl Bayrak'ta altı bölüm halinde yayınlanmıştı. Gerekli düzenlemeler ve redaksiyon da bu yayın esnasında yapılmıştı. Kızıl Bayrak metnin dizi yayını esnasında ele alınan çeşitli konulara paralel düşen ya da doğrudan atıflara konu olan bazı klasik metinlerden tamamlayıcı ekler kullanmıştı. Tartışmayı bütünleyen ve bazı kritik noktaların anlaşılmasını kolaylaştıran bu parçalara kitapta da yer verilmiştir.

Komünistler, komünist hareketin ilk çıkış belgesinden biri olan Platform Taslağı’nda, demokrasi sorununun marksist ele alınışı ve bunun Türkiye koşullarındaki yorumu konusunda, her satırı bugün de geçerli olan sağlam bir perspektif ortaya koydular ve o günden bugüne bu perspektifi birçok vesile ile açıp işlediler, çeşitli tartışmalar içinde zenginleştirdiler. Program Sorunları Üzerine Konferansların ilki olan Demokrasi Sorunu konulu konferans, bu çerçevede kuşku yok ki ayrı bir yere(7)sahiptir, ayrı bir önem taşımaktadır. Herşey bir yana; on yıllık ideolojik gelişmemizin, onun oluşturduğu birikimin, programatik bir çerçevede demokrasi sorununa uygulanması olmuştur bu konferans, dolayısıyla da okura sunulan bu kitap.

Tam da kitabın yayına hazırlandığı günlerde Emek gazetesinde baştan sona kadar komünistlere saldırıdan oluşan üç bölümlük bir demokrasi “dosya”sı yayınlandı. Komünistlerin bu tepeden tırnağa reformist saldırıya verdikleri yanıt bir kitap hacmini buldu ve yakında içeriği ile elinizdeki kitabı tamamlayacak nitelikte yeni bir kitap olarak okura sunulacaktır.

Bundan yaklaşık on yıl önce, 1988 sonunda kaleme alınan eleştirel bir incelemenin, “Demokrasi Mücadelesi: İktidar Perspektifinin Yitirildiği Alan” başlıklı bölümü şu paragrafla başlıyordu:

"Demokrasi sorununu ve mücadelesini ele alış, Türkiye devrimci hareketinin iç tartışmalarında olduğu kadar iç ayrışmalarında da temel öneme sahiptir. Programa, devrim stratejisine ve politik taktiğe ilişkin tartışmalarda özel bir yer tutmaktadır. Demokrasi mücadelesi geçmişten beri, fakat özellikle de bugün, "devrimci demokrat"ların bir bütün olarak tökezlediği, burjuva-demokratik görüşün tuzağına ve burjuva reformizminin yedeğine düşmekten kurtulamadıkları bir sorundur. Abartmaya düşmeksizin söylenebilir; Türkiye devrimci hareketinde devrimci komünistlerle devrimci demokratların, proleter sosyalizmi ile küçük-burjuva sosyalizminin (demokrasisinin) temel ayrım ve saflaşma noktalarından biri olacaktır bu sorunu ele alış." (Devrimci Harekette Reformist Eğilim, Eksen Yay., s.108)

Elinizdeki kitap, konuya ilişkin olarak yakında yayınlanacak yeni kitapla birlikte, on yıl öncesine ait bu gözlemlerin yeni bir gerekçelendirilmesi sayılmalıdır.

16 Haziran ‘98(8)

****************************************************

Sunuş yerine:

Demokrasi sorunu ve Türkiye devrimi

(Platform Taslağı/Mayıs 1987)

*Türkiye proletaryasının stratejik hedefi iktidardaki gerici burjuvazinin egemenliğini yıkmak, uluslararası mali sermaye cephesini Türkiye’de yarıp dışına çıkmaktır.

*Bütün bunlar, devrimimizin proleter karakterini, onun bir proleter devrimi olması gerektiğini ortaya koyar. Tarihsel olarak çözümlenmemiş demokratik görevler -siyasi özgürlük, ulusal sorun, yarı-feodal kalıntıların temizlenmesi vb.- doğrudan sermayenin egemenliğinin, büyük burjuvazinin iktidarının yıkılması sorununa, yani bir proleter devrimine bağlanmıştır. Bizde siyasal gericilik, faşizm, ulusal baskı ve yarı-feodal kalıntıların tasfiyesi kapitalist (sermaye) egemenliğinin, diğer bir deyişle, büyük(9)burjuvazinin iktidarının tasfiyesi sorunuyla çakışmış, üstüste binmiştir. Yani demokratik görevler, sosyalist görevlerle içiçe geçmiştir. Devrimimiz tamamlanmamış demokratik görevleri de geçerken yerine getiren bir proleter devrimi olacaktır. Bu, devrimimizin, sosyalist ve demokratik mücadelenin birlikte ve aynı anda yürütüldüğü, demokratik görevlerin sosyalist görevlere bağlandığı tek ve aynı süreç olduğunu anlatır.


Yüklə 0,88 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   55




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin