İNŞaat böLÜMÜ İNŞaat teknolojiSİ programi ders iÇERİkleri Yarıyıl (t-u)k akts



Yüklə 72,17 Kb.
tarix29.10.2017
ölçüsü72,17 Kb.
#20469

İNŞAAT BÖLÜMÜ

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ
1.Yarıyıl (T-U)K AKTS
AİİT 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I (2-0)2 2

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersini okumanın amaçları; İnkılâp ve inkılâpla ilgili bazı kurumların açıklanması. Osmanlı Devleti’nin gerilemesi ve yıkılışının sebepleri. XVIII. ve XIX. yüzyıllarda Osm. Devleti’nde ıslahat hareketleri. I. Dünya Harbi. Osm. Dev. Harbe girişi; savaştığı cepheler ve Mondros Mütarekesi. Türk Milleti’nin tepkisi, milli cemiyetler, milli olmayan ve zararlı cemiyetler. Milli Mücadele’ nin başlaması, hazırlık safhası ve dönemi. Mustafa Kemal Paşa’ nın Anadolu’ ya geçişi; Erzurum, Sivas Kongreleri. Misak-ı Milli ve Mebusan Meclisi. TBMM’nin açılışı, çalışmaları ve yapısı. Sakarya Savaşı’na kadar 1921 yılı Askeri ve siyasi olayları. Sakarya Meydan Muharebesi ve sonuçları. Büyük Taarruz ve sonuçları. Lozan Barış Antlaşması ve önemi.


TD 101 TÜRK DİLİ (2-0)2 2

Türkçenin karakteristikleri, kuralları ve temel gramer bilgisi verilmektedir. Öğrencilerin anlama, yazma ve konuşma becerilerini geliştirmek amacıyla uygulamalı çalışmalar yapılmaktadır.


YD 101 YABANCI DİL (3-0)3 3

Öğrencilerin sonraki yıllarda görecekleri mesleki İngilizce derslerini takip edebilmeleri, lisans sonrası ve meslek hayatlarında ihtiyaç duydukları, İngilizceye temel oluşturacak seviyede İngilizce dilbilgisi, kelime dağarcığı, okuduğunu anlama, sözlü yazılı anlatım becerilerini geliştirmek


İNP 107 MATEMATİK (3-1)4 4

Kümeler, Sayılar, Modüler aritmetik, Cebir kavramı, Polinom kavramı ve polinomlarla işlemler, Oran ve orantı kavramları ve uygulamaları, Denklem kavramı, Eşitsizlik kavramı, Fonksiyonlarda temel işlemler, Bağıntıyı, bağıntının tersini, özellikleri ve çeşitleri, Fonksiyon çeşitleri, Parabol ve grafiği, Parçalı doğrusal fonksiyon ve grafiği, Mutlak değer fonksiyonu ve grafiği, Üstel fonksiyonlar.


İNP 105 MEKANİK VE STATİK (3-0)3 4

Ölçü Birimleri, Skaler ve Vektörel Büyüklükler, Skaler büyüklük, Vektörel büyüklük, Skaler ve Vektörel büyüklüklerle aritmetik işlemler, Kuvvetlerde Bileşen ve Bileşke İşlemleri, Bir noktada Moment, Kuvvet çifti ve Moment ilişkisi, Momentin vektörel incelenmesi, Ağırlık merkezi kavramı, Bir noktaya göre moment, Mesnet Tepkileri, Taşıyıcı sistem çeşitleri, Yapıda yük ve yükleme, Yapıda mesnet ve mesnet çeşitleri, Yapıda denge ve Denge denklemleri, İzostatik ve Hiperstatik yapı elemanı kavramları, Serbest cisim diyagramı, Mesnet tepkilerinin hesaplanması.


İNP 103 YAPI MALZEMELERİ (2-1)3 3

Beton, Beton bileşenleri, Çimento, Agrega, Su, Mineral ve kimyasal katkılar, Metaller, Metallerin tanımı, Metal ürünlerin sınıflandırılması, Metallerin kullanım yerleri, Ahşap, Ahşap tanımı, Ahşapların sınıflandırılması, Ahşap kusurları ve standartları, Ahşapların kullanım yerleri, Duvarlar, Kaplamalar, Çatılar, Isı kaybı ve ısı yalıtımı, Ses yalıtımı, Su ve rurutbet yalıtımı, Yangı afetinden korunma ve yangın yalıtımı.


İNP 101 TEKNİK RESİM (3-1)4 4

Teknik çizimin temel esasları, Ölçekli çizim, Ölçülendirme, Geometrik çizimler, Düzlemin izdüşümü, Geometrik cisimlerin izdüşümü, Düzlemlerin arakesiti, Basit parçaların perspektifi, Temel görünüş çizimleri, Parçaların tam kesitleri ve tarama.


İNP 121 İLETİŞİM (2-0)2 4

Sözlü İletişim kurmak,Yazılı İletişim kurmak, Sözsüz İletişim kurmak, Biçimsel (Formal) İletişim kurmak, Biçimsel Olmayan (İnformal) İletişim kurmak, Örgüt dışı iletişim kurmak.


İNP 123 YAPI TEKNOLOJİSİ 1 (2-0)2 4

Yapı ve Yapıların Sınıflandırılması, Zemin Altı Çalışmaları, Zemin Üstü Çalışmaları, Kaplama İşleri.
2.Yarıyıl (T-U)K AKTS
AİİT 102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I (2-0)2 2

Siyasi olarak yapılan İnkılâp hareketleri(saltanatın kaldırılması), Çok partili döneme geçiş denemeleri, Hukuk alanında yapılan inkılâp hareketleri, Eğitim-kültür alanında yapılan inkılâp hareketleri, Atatürk Dönemindeki dış politika gelişmeleri, Atatürk ilkeleri; başka bir ifadeyle, Türk inkılâbının dayandığı ilkeler


TD 102 TÜRK DİLİ (2-0)2 2

Sözcük ve anlamı, anlamları yönünden sözcükler, sözcüklerin gerçek ve mecaz anlamları, deyimler, ikilemeler, terimler, dil yanlışları, Türkçenin cümle yapısı, cümle öğeleri, cümle çözümlemeleri, roman, makale, deneme, şiir gibi yazılı anlatım türleri, sunum, rapor ve tutanak örnekleri, dilekçe, iş mektubu ve CV yazma, karşılıklı konuşma ve tartışma.


YD 102 YABANCI DİL (3-0)3 3

Gramer, konuşma, yazma, dinleme, okuma, kültür, kelime öğretimi ve mesleki olarak İngilizce eğitimi


İNP 102 MESLEK RESİM (3-1)4 4

Plan, kesit, detay ve görünüşlerde kullanılan işaret, semboller ve tarama, Ölçülendirme, Detay çizimleri, Kat planları, Görünüşler, Kesitler, Betonarme Elemanların plan ve detayları


İNP 104 BETON TEKNOLOJİSİ (2-1)3 4

Çimento, Çimentoda Kıvam, Çimentoda Priz, Çimentoda Hacim Sabitliği, Çimentoda Özgül Ağırlık, Çimentoda Dayanım, Agregada Birim Hacim ve Özgül Ağırlık, Agregada Elek Analizi, Agregada Su Emme Oranı, Agregada Aşınma Kaybı, İnce Agregada İnce Madde Oranı, Beton Birim Hacim ağırlığı deneyi yapmak, Beton Kıvam Deneyleri yapmak, Beton Basınç Deneyi Yapmak, Beton Karot Deneyi Yapmak, Betonda Mineral Katkı Kullanmak, Betonda Mineral Katkı Kullanmak, Betonun Taşınması ve Dökümü, Betonun Bakımı.


İNP 106 YAPI STATİĞİ (3-0)3 3

İzostatik Kirişler, Yapı elemanlarında iç kuvvetler, İç kuvvetlerin diyagramlarının çizilmesi, İzostatik düzlem çerçeveler, Çerçevede mesnet tepkilerinin hesaplanması, Çerçeve elemanlarında iç kuvvetler, İç kuvvetlerin hesaplanması, İç kuvvetlerin diyagramlarının çizilmesi, İzostatik düzlem kafes sistemler, Üç mafsallı sistemler, Hidrostatik basınç, Hidrostatik kuvvet, Hidrostatik kuvvetin etki noktası, Düzlem yüzeylerde ağırlık merkezi, Hidrostatik etkinin uygulama noktası,


İNP 108 MATEMATİK (3-1)4 4

Temel trigonometri, Trigonometrik fonksiyonlar, Ters trigonometrik fonksiyonların tanımı, Matrisler, Denklem sistemleri, Limit, Süreklilik, Türev, Fonksiyon Grafikleri, İntegral, İntegralin alan, hacim ve ağırlık merkezi hesaplamaları.


İNP 122 YAPI TEKNOLOJİSİ II (2-0)2 4

Dilatasyon Derzleri, Yalıtım (İzolasyon), Toprak İşleri, Geleneksel ve İleri Yapım Yöntemleri, Geçici İşler.


İNP 124 MUKAVEMET (3-1)4 4

Ağırlık Merkezi, Mukavemetin temel ilkeleri, Şekil değiştirme türleri ve ideal malzemeler, Emniyet faktörü kavramı, Taşıyıcı eleman kesit şekilleri ve kesit alanları hesabı, 5-Kesitlerin ağırlık merkezinin hesabı, Atalet Momenti, Mukavemet momenti, Kesitlerin atalet momenti hesabı, Kesitlerin atalet yarıçapı, Çekme Gerilmesi, Yük ve gerilme arasındaki ilişki, Çekme(Eksenel) kuvveti etkisi altındaki çeşitli malzemeli çubukların kesit hesabı, Basınç(Eksenel) kuvveti altındaki çeşitli malzemeli çubukların kesit hesabı, Basınç Gerilmesi, Burkulma, Narinlik, Narinlik hesabı, Kesme Gerilmesi, Kesme kuvveti ve dayanımı, Kesme tahkiki, Tek eksenli Eğilme, Eğilme teorisi, Eğilme-Gerilme ilişkisi, Basit eğilme etkisi altındaki çubukların kesit alan hesabı.


3.Yarıyıl (T-U)K AKTS
İNP 203 ZEMİN MEKANİĞİ (2-0)2 2

Çevre geotekniği açısından zeminlerin genel yapısı, Muayene çukurları, Zeminden Numune alma yöntemleri, Su içeriği, Zemin inceleme tutanağı, Islak Elek Analizi, İnce taneli zeminlerde bağıl yoğunluğu(Özgül ağırlığı), Orta ve İri taneli zeminlerde bağıl yoğunluğu (Özgül ağırlığı), Tabii birim hacim ağırlığı (kum konisi metodu), İnce Taneli Zeminlerin dane çapı dağılımı (Hidrometre metodu), Casagrande Cihazı ile Likit limit deneyi, Koni Batma cihazı ile Likit limit deneyi, Plastik limit deneyi, Rötre limiti deneyi.


İNP 205 ARAZİ ÖLÇMELERİ (2-1)3 4

Arazi ölçme teknikleri, Nivelman işleri, Elektronik arazi ölçme aletleri, Boy Kesit Çıkartmak, En Kesit Çıkartmak, Plankote Ölçüleri.


İNP 207 YAPI ONARIMI VE GÜÇLENDİRME (1-1)2 2

Hasar Tespiti, Afet Yönetmeliği, Röleve Çalışması, Tahribatsız Muayene, Tahribatlı Muayene, Yapılarda Güçlendirme, Hasarlı Bölgede Ön Hazırlık, Malzeme Temini, İskele ve Platform, Onarım ve Güçlendirme.


İNP 209 YAPI TESİSATLARI (2-0)2 2

Bina İçi Atık Su tesisatı, Temiz Su tesisatı, Elektrik Tesisatı, Isıtma Tesisatı.


İNP 211 ŞANTİYE ORGANİZASYONU (3-0)3 3

Şantiye Kurulumu, İş programı, Şantiyede İmalat Hazırlığı, İmalat Ekipleri, Aplikasyon Çalışmaları, Hafriyat Çalışmaları, Şantiye Defterleri, Büro Çalışmaları, İmalat Kontrolü, Hakediş Hazırlama, Geçici ve Kesin Kabul.


İNP 213 ÇELİK YAPILAR (3-0)3 3

Çelik Yapılarda Birleşim Noktaları, Yapısal çelik hadde ürünü ve profiller, Tanımı ve elde edilmesi, Çelik yapı elemanlarının kullanıldıkları yere göre boyut ve standartları, Çelik yapıların avantaj ve dezavantajları, Çelik yapı birleştirme elemanları, Çelik yapı Nokta Detayları, Çelik Yapılarda Çekme Çubukları, Çelik Yapılarda Basınç Çubukları.


İNP 217 İŞLETME YÖNETİMİ I (2-0)2 2

Mikroekonomi, Makroekonomi, İş, Yatırım, Yapılabilirlik Etüdleri, İşletme, Çevre İlişkileri, Talep Tahminleme, İşletmenin Kuruluş yeri, Hukuksal Yapılarına Göre İşletmeler, Kapasite, Maliyet, Gelir ve Gider Kavramı, İş Yeri Düzeni ve Üretim Planlaması, İşletme Kurulum İşlemleri, İşyeri Açılışı.



İNP 221 BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM (3-1)4 4

Paket Program Kurulumu, CAD Programı Komutları, CAD Programı Çizim Ayarları , Araç Çubukları, Temel Bilgisayar İşlemleri, Detay Çizimleri, Ölçülendirme Komutları, Tefriş Ve Tarama, Son İşlemler, Çıktı Alma İşlemleri.


İNP 223 MESLEKİ UYGULAMALAR I (3-1)4 4

Duvar ve örgü malzemeleri, Sıvalar ve sıva malzemeleri, Kaplama malzemeleri ve tekniği, Betonarme donatı hazırlanması, Kolon Donatısı, Kiriş Donatısı, Döşeme Donatıları, Yapı iskeleleri, Kalıplar, Ahşap çatılar.


4. Yarıyıl (T-U)K AKTS
İNP 214 KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLARI (2-0)2 2

Kalite kavramı, standart ve standardizasyon, standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi, yönetim kalitesi ve standartları, çevre standartları, kalite yönetim sistemi modelleri, stratejik yönetim, yönetime katılma, süreç yönetim sistemi, kaynak yönetimi sistemi, efqm mükemmellik modeli, üretimde kalite kontrolü muayene ve örnekleme, istatistiksel dağılımlar


İNP 206 KARAYOŞU İNŞAATI (2-0)2 2

Ulaştırma Sistemleri, Karayolu standartları, Karayolu Güzergahı, Yatay Kurplar, Düşey Kurplar, Enine kesit çıkarılması ve Dever, Harita ve Arazi Gözlemleri, Dolgu ve Yarma işleri, Sanat Yapıları, Güzergah toprak işleri, Yol Üst yapı Malzemeleri, Asfalt Kaplamaları, Beton Kaplama.


İNP 202 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (2-0)2 3

Tasarım Konusu, Paket Program Kurulumu, Paket Programın Çalıştırılması, Veri Toplama, Veri Girişi, Analiz Yaptırma, Program Çıktıları.


ZEMİN MEKANİĞİ II (2-0)2 2

Zeminlerin Sıkıştırılması, Zeminlerin Oturması, Zeminlerin Kayma Mukavemeti, Zeminlerin Taşıma Gücü ve Serbest Basınç Dayanımı, Zeminlerin Geçirgenligi, Zeminlerin California Taşıma (CBR) Oranı, Toprak Basınçları, Zeminlerin İyileştirilmesi.


İNP 210 BETONARME (4-1)5 5

Betonarmenin tanımı, Çimento, Su, Agrega, Çelik, Döşemenin Statik hesapları, Döşeme Tasarımı, Kirişlerin Statik hesapları, Kiriş Tasarımı, Kolonların Statik hesapları, Kolon Tasarımı, Temel yükleri, Temel Tasarımı, Perdeler.




İNP 208 PROJE ETÜDÜ VE UYGULAMASI (2-0)2 2

Proje Konusu, İhtiyaç Analizi Ve İş Programı, Kaynak Araştırması, Proje yürütülmesi, Proje sunumu, Proje Dosyalama, Projelerin Teslimi.


İNP 218 İŞLETME YÖNETİMİ II (2-0)2 4

Planlama Kavramı, Örgütleme, Yöneltme, Yürütme, Denetim, İş Analizi, İnsan Kaynakları Planlaması, İşgören Bulma, İşgören Seçme, Oryantasyon Eğitimi, İşgören Değerleme, Eğitim Yöntemleri, Kariyer Planlaması, İş Değerleme, Üretim Örgütlemesi, Üretim Planlaması, Fiyatlandırma, Tutundurma Politikaları, Hedef Pazarı Belirleme, Dağıtım Politikaları, Müsteri İlişkileri.


İNP 222 YAPI METRAJI VE MALİYETİ (3-0)3 3

Metrajların Çıkartılması, Birim Fiyat Çıkartılması, Yaklaşık Maliyet Hesapları, İhale Komisyonları, Genel, Teknik ve Özel Şartnameler, İhale Dosyaları, KİK(Kamu İhale Kanunu) Teklif Dosyaları, KİK Yazışma Evrakları, İhale Sözleşmesi.


İNP 224 MESLEKİ UYGULAMALAR II (3-0)3 3

Duvar ve örgü malzemeleri, Sıvalar ve sıva malzemeleri, Kaplama malzemeleri ve tekniği, Betonarme donatı hazırlanması, Kolon Donatısı, Kiriş Donatısı, Döşeme Donatıları, Yapı iskeleleri, Kalıplar, Ahşap çatılar.


SKS232 BEDEN EĞİTİMİ (1-1)2 2

Beden eğitimi ve sporda temel kavramlar, eğitim ve öğretimde beden eğitimi ve sporun yeri, işlevi, amaçları, felsefesi, diğer bilimlerle ilişkisi, beden eğitimi ve sporda meslek alanlarının geleceği, Türk Eğitim ve Spor kurumları içindeki yeri ve işlevi.


SKS234 MÜZİK (1-1)2 2

İnsan ve kültür. İnsan ve müzik kültürü. Müziğin tanımı, kökeni, oluşumu ve evrimi. Müzik teriminin kökeni, oluşumu ve Türkçeleşimi. Müziğin temel öğeleri. Müzikte niteliğin belirleyicileri. Geçmişten günümüze müzik yazısı (nota). Müziğin insan yaşamındaki işlevleri. Müziksel iletişim ve öğeleri. İlkçağ uygarlıklarından günümüze müzik kültürleri. Türk ve Dünya müzik kültürleri.


SKS 236 RESİM İŞ (1-1)2 2

Sanatın Elemanları ve İlkeleri ile ilgili teorik bilgiler verilir, iki ve üç boyutlu uygulama çalışmaları yaptırılır. Sanatın Elemanları: Çizgi, Renk, Biçim, Form, Doku ve diğer leri


SKS 238 HALK OYUNLARI (1-1)2 2

Öğrenciye ritim bilgisi verilerek, halk oyunlarındaki temel hareket bilgi ve beceresini kazandırmak.



SKS 240 SANAT TARİHİ (1-1)2 2

Sanatın tanımı ve türleri, sanatın başlangıcından itibaren tarihi devirlere kadar ana hatları ele alınmaktadır.


SKS 242 BİLİM TARİHİ (1-1)2 2

Bilim, bilimin kökenleri, temel dönemleri, genel özellikleri, bilim tarihinin tanımı önemi, antik dönem, ilk uygarlıklar, orta çağ döneminde, İslam ve ortaçağ döneminde, modern dönemde bilim


SKS 244 TİYATRO SANATI (1-1)2 2

Tiyatro sanatının tarihi, gelişimi, Klasik tiyatro ve eski yunan oyunları


SKS 246 İŞARET DİLİ (1-1)2 2

Dinleme eğitimi, işitse – sözel terapi, işaret dili, total iletişim ve diğer alternatif iletişim stratejileri hakkında bilgi vermektir.


YAPI YALITIM PROGRAMI

1. YARIYIL

YTP 101 MATEMATİK-I (4-0)4 5

Temel trigonometri, Trigonometrik fonksiyonlar, Ters trigonometrik fonksiyonların tanımı, Matrisler, Denklem sistemleri, Limit, Süreklilik, Türev, Fonksiyon Grafikleri, İntegral, İntegralin alan, hacim ve ağırlık merkezi hesaplamaları.


YTP 103 TEKNİK RESİM (3-1)4 5

Teknik çizimin temel esasları, Ölçekli çizim, Ölçülendirme, Geometrik çizimler, Düzlemin izdüşümü, Geometrik cisimlerin izdüşümü, Düzlemlerin arakesiti, Basit parçaların perspektifi, Temel görünüş çizimleri, Parçaların tam kesitleri ve tarama.


YTP 105 YAPI YALITIM MALZEMELERİ (3-1)4 5

Cam yünü, manto, dış cephe yalıtım sistemleri, elastomerik kauçuk, EPS, XPS, polimer esaslı, çimento esaslı yalıtım malzemeleri, su yalıtım, çatı yalıtım malzemeleri, fiziksel ve mekaniksel özellikleri piyasa birim fiyat analizleri, uygulama esasları ve üretim teknolojileri.



YTP 106 MEKANİK ve STATİK (3-0)3 4

Ölçü Birimleri, Skaler ve Vektörel Büyüklükler, Skaler büyüklük, Vektörel büyüklük, Skaler ve Vektörel büyüklüklerle aritmetik işlemler, Kuvvetlerde Bileşen ve Bileşke İşlemleri, Bir noktada Moment, Kuvvet çifti ve Moment ilişkisi, Momentin vektörel incelenmesi, Ağırlık merkezi kavramı, Bir noktaya göre moment, Mesnet Tepkileri, Taşıyıcı sistem çeşitleri, Yapıda yük ve yükleme, Yapıda mesnet ve mesnet çeşitleri, Yapıda denge ve Denge denklemleri, İzostatik ve Hiperstatik yapı elemanı kavramları, Serbest cisim diyagramı, Mesnet tepkilerinin hesaplanması.



YTP 107 YAPI TEKNOLOJİSİ-1 (3-0)3 4

Yapı ve Yapıların Sınıflandırılması, Zemin Altı Çalışmaları, Zemin Üstü Çalışmaları, Kaplama İşleri.



TD 101 TÜRK DİLİ-1 (2-0)2 2

Türkçenin karakteristikleri, kuralları ve temel gramer bilgisi verilmektedir. Öğrencilerin anlama, yazma ve konuşma becerilerini geliştirmek amacıyla uygulamalı çalışmalar yapılmaktadır.



AİİT 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I (2-0)2 2

Siyasi olarak yapılan İnkılâp hareketleri(saltanatın kaldırılması), Çok partili döneme geçiş denemeleri, Hukuk alanında yapılan inkılâp hareketleri, Eğitim-kültür alanında yapılan inkılâp hareketleri, Atatürk Dönemindeki dış politika gelişmeleri, Atatürk ilkeleri; başka bir ifadeyle, Türk inkılâbının dayandığı ilkeler



YD 101 YABANCI DİL (3-0)3 3

Öğrencilerin sonraki yıllarda görecekleri mesleki İngilizce derslerini takip edebilmeleri, lisans sonrası ve meslek hayatlarında ihtiyaç duydukları, İngilizceye temel oluşturacak seviyede İngilizce dilbilgisi, kelime dağarcığı, okuduğunu anlama, sözlü yazılı anlatım becerilerini geliştirmek.



2. YARIYIL

YTP 102 MATEMATİK-2 (4-0)4 5

Temel trigonometri, Trigonometrik fonksiyonlar, Ters trigonometrik fonksiyonların tanımı, Matrisler, Denklem sistemleri, Limit, Süreklilik, Türev, Fonksiyon Grafikleri, İntegral, İntegralin alan, hacim ve ağırlık merkezi hesaplamaları.



YTP 104 MESLEK RESİM (3-1)4 5

Plan, kesit, detay ve görünüşlerde kullanılan işaret, semboller ve tarama, Ölçülendirme, Detay çizimleri, Kat planları, Görünüşler, Kesitler, Betonarme Elemanların plan ve detayları.



YTP 106 YAPI YALITIM TEKNOLOJİSİ (3-1)4 5

Enerji ile ilgili genel bilgiler, ısı ve ısı transferi ile ilgili temel bilgiler, yapı elemanlarında buhar geçişinin tahkiki ve sınırlandırılması, terlemenin önlenmesi, glasere göre diffizyon hesapları, fiziksel bilgiler (ortalama sıcaklık, özgül ısı, ısıl değer vb), teknik yalıtımda ısı kaybı hesapları, bacalarda ısı ve yangın yalıtımı, güneş enerjisi sistemlerinde ısı yalıtımı, ses yalıtımı, ses ile ilgili büyüklükler, sesin özellikleri, açık ve kapalı ortamda sesin yayılması, Gürültü, gürültünün değerlendirilmesi ve gürültü ölçütleri, yapı elemanlarında ses yalıtımı, hava doğuşumlu sesin yayılması, strüktür doğuşumlu sesin yayılması, ve denetimi.



YTP 108MUKAVEMET (3-0)3 4

Ağırlık Merkezi, Mukavemetin temel ilkeleri, Şekil değiştirme türleri ve ideal malzemeler, Emniyet faktörü kavramı, Taşıyıcı eleman kesit şekilleri ve kesit alanları hesabı, 5-Kesitlerin ağırlık merkezinin hesabı, Atalet Momenti, Mukavemet momenti, Kesitlerin atalet momenti hesabı, Kesitlerin atalet yarıçapı, Çekme Gerilmesi, Yük ve gerilme arasındaki ilişki, Çekme(Eksenel) kuvveti etkisi altındaki çeşitli malzemeli çubukların kesit hesabı, Basınç(Eksenel) kuvveti altındaki çeşitli malzemeli çubukların kesit hesabı, Basınç Gerilmesi, Burkulma, Narinlik, Narinlik hesabı, Kesme Gerilmesi, Kesme kuvveti ve dayanımı, Kesme tahkiki, Tek eksenli Eğilme, Eğilme teorisi, Eğilme-Gerilme ilişkisi, Basit eğilme etkisi altındaki çubukların kesit alan hesabı.



YTP 110 YAPI TEKNOLOJİSİ II (3-0)3 4

Dilatasyon Derzleri, Yalıtım (İzolasyon), Toprak İşleri, Geleneksel ve İleri Yapım Yöntemleri, Geçici İşler.



TD 102 TÜRK DİLİ (2-0)2 2

Sözcük ve anlamı, anlamları yönünden sözcükler, sözcüklerin gerçek ve mecaz anlamları, deyimler, ikilemeler, terimler, dil yanlışları, Türkçenin cümle yapısı, cümle öğeleri, cümle çözümlemeleri, roman, makale, deneme, şiir gibi yazılı anlatım türleri, sunum, rapor ve tutanak örnekleri, dilekçe, iş mektubu ve CV yazma, karşılıklı konuşma ve tartışma.



AİİT 102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ II (2-0)2 2

Siyasi olarak yapılan İnkılâp hareketleri(saltanatın kaldırılması), Çok partili döneme geçiş denemeleri, Hukuk alanında yapılan inkılâp hareketleri, Eğitim-kültür alanında yapılan inkılâp hareketleri, Atatürk Dönemindeki dış politika gelişmeleri, Atatürk ilkeleri; başka bir ifadeyle, Türk inkılâbının dayandığı ilkeler



YD 102 YABANCI DİL (3-0)3 3

Gramer, konuşma, yazma, dinleme, okuma, kültür, kelime öğretimi ve mesleki olarak İngilizce eğitimi



3. YARIYIL

YTP 201 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM-1 (3-1)4 4

Paket Program Kurulumu, CAD Programı Komutları, CAD Programı Çizim Ayarları , Araç Çubukları, Temel Bilgisayar İşlemleri, Detay Çizimleri, Ölçülendirme Komutları, Tefriş Ve Tarama, Son İşlemler, Çıktı Alma İşlemleri.



YTP 203 ŞANTİYE ORGANİZASYONU (4-0)4 4

Şantiye Kurulumu, İş programı, Şantiyede İmalat Hazırlığı, İmalat Ekipleri, Aplikasyon Çalışmaları, Hafriyat Çalışmaları, Şantiye Defterleri, Büro Çalışmaları, İmalat Kontrolü, Hakediş Hazırlama, Geçici ve Kesin Kabul.



YTP 205 YAPI YALITIM UYGULAMALARI-1 (3-1)4 3

Çatılarda yalıtım malzemelerin uygulanması, duvarlarda ısı yalıtımı, döşemelerde ısı yalıtımı, ses emici malzemeler ve uygulamaları, su yalıtım malzemelerinin uygulanması.



YTP 207 KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLARI (2-0)2 3

Kalite kavramı, standart ve standardizasyon, standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi, yönetim kalitesi ve standartları, çevre standartları, kalite yönetim sistemi modelleri, stratejik yönetim, yönetime katılma, süreç yönetim sistemi, kaynak yönetimi sistemi, efqm mükemmellik modeli, üretimde kalite kontrolü muayene ve örnekleme, istatistiksel dağılımlar



YTP 215 BOYA TEKNOLOJİLERİ ve UYGULAMALARI-1 (3-1)4 4

Zemin tanımı, uygulamada kullanılan malzemeler ve kullanım şekilleri, boya uygulama teknikleri.



YTP 221 İŞLETME YÖNETİMİ-1 (2-0)2 4

Mikroekonomi, Makroekonomi, İş, Yatırım, Yapılabilirlik Etüdleri, İşletme, Çevre İlişkileri, Talep Tahminleme, İşletmenin Kuruluş yeri, Hukuksal Yapılarına Göre İşletmeler, Kapasite, Maliyet, Gelir ve Gider Kavramı, İş Yeri Düzeni ve Üretim Planlaması, İşletme Kurulum İşlemleri, İşyeri Açılışı.



YTP 223 İŞ GÜVENLİĞİ (3-0)3 4

Dünyada iş sağlığı ve güvenliği, İş kanunu, İş hukuku, Meslek hastalıkları, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, yasal düzenlemeler, disiplinler arası saha uygulama örnekleri.



4. YARIYIL

YTP 202 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM-2 (3-1)4 5

Tasarım Konusu, Paket Program Kurulumu, Paket Programın Çalıştırılması, Veri Toplama, Veri Girişi, Analiz Yaptırma, Program Çıktıları.



YTP 204 YAPI METRAJI ve MALİYETİ (4-0)4 4

Metrajların Çıkartılması, Birim Fiyat Çıkartılması, Yaklaşık Maliyet Hesapları, İhale Komisyonları, Genel, Teknik ve Özel Şartnameler, İhale Dosyaları, KİK(Kamu İhale Kanunu) Teklif Dosyaları, KİK Yazışma Evrakları, İhale Sözleşmesi.



YTP 206 YAPI YALITIM UYGULAMALARI-2 (3-1)4 3

Çatılarda yalıtım malzemelerin uygulanması, duvarlarda ısı yalıtımı, döşemelerde ısı yalıtımı, ses emici malzemeler ve uygulamaları, su yalıtım malzemelerinin uygulanması.



YTP 208 PROJE ETÜDÜ ve UYGULAMASI (1-1)2 2

Proje Konusu, İhtiyaç Analizi Ve İş Programı, Kaynak Araştırması, Proje yürütülmesi, Proje sunumu, Proje Dosyalama, Projelerin Teslimi.



YTP 216 BOYA TEKNOLOJİSİ ve UYGULAMALARI-2 (3-1)4 4

İnşaat ve sanayi boyaları, yalıtım esaslı boya maddeleri kimyasal yapıları, üretim teknikleri, uygulama alanları.



YTP 222 İŞLETME YÖNETİMİ-2 (2-0)2 3

Planlama Kavramı, Örgütleme, Yöneltme, Yürütme, Denetim, İş Analizi, İnsan Kaynakları Planlaması, İşgören Bulma, İşgören Seçme, Oryantasyon Eğitimi, İşgören Değerleme, Eğitim Yöntemleri, Kariyer Planlaması, İş Değerleme, Üretim Örgütlemesi, Üretim Planlaması, Fiyatlandırma, Tutundurma Politikaları, Hedef Pazarı Belirleme, Dağıtım Politikaları, Müsteri İlişkileri.



YTP 224 ÇEVRE KORUMA (2-0)2 3

Su kirlenmesi, hava kirlenmesi, toprak kirlenmesi, atıkların toplanması ve değerlendirilmesi, sanayileşme ve çevre sorunları, arıtma sistemleri.



SKS232 BEDEN EĞİTİMİ (1-1)2 2

Beden eğitimi ve sporda temel kavramlar, eğitim ve öğretimde beden eğitimi ve sporun yeri, işlevi, amaçları, felsefesi, diğer bilimlerle ilişkisi, beden eğitimi ve sporda meslek alanlarının geleceği, Türk Eğitim ve Spor kurumları içindeki yeri ve işlevi.



SKS234 MÜZİK (1-1)2 2

İnsan ve kültür. İnsan ve müzik kültürü. Müziğin tanımı, kökeni, oluşumu ve evrimi. Müzik teriminin kökeni, oluşumu ve Türkçeleşimi. Müziğin temel öğeleri. Müzikte niteliğin belirleyicileri. Geçmişten günümüze müzik yazısı (nota). Müziğin insan yaşamındaki işlevleri. Müziksel iletişim ve öğeleri. İlkçağ uygarlıklarından günümüze müzik kültürleri. Türk ve Dünya müzik kültürleri.



SKS 236 RESİM İŞ (1-1)2 2

Sanatın Elemanları ve İlkeleri ile ilgili teorik bilgiler verilir, iki ve üç boyutlu uygulama çalışmaları yaptırılır. Sanatın Elemanları: Çizgi, Renk, Biçim, Form, Doku ve diğer leri



SKS 238 HALK OYUNLARI (1-1)2 2

Öğrenciye ritim bilgisi verilerek, halk oyunlarındaki temel hareket bilgi ve beceresini kazandırmak.



SKS 240 SANAT TARİHİ (1-1)2 2

Sanatın tanımı ve türleri, sanatın başlangıcından itibaren tarihi devirlere kadar ana hatları ele alınmaktadır.



SKS 242 BİLİM TARİHİ (1-1)2 2

Bilim, bilimin kökenleri, temel dönemleri, genel özellikleri, bilim tarihinin tanımı önemi, antik dönem, ilk uygarlıklar, orta çağ döneminde, İslam ve ortaçağ döneminde, modern dönemde bilim



SKS 244 TİYATRO SANATI (1-1)2 2

Tiyatro sanatının tarihi, gelişimi, Klasik tiyatro ve eski yunan oyunları



SKS 246 İŞARET DİLİ (1-1)2 2

Dinleme eğitimi, işitse – sözel terapi, işaret dili, total iletişim ve diğer alternatif iletişim stratejileri hakkında bilgi vermektir.
Yüklə 72,17 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin