İNŞaat mühendiSLİĞİ BÖLÜMÜNÜn son üÇ yili durum değerlendirme raporu



Yüklə 31,07 Kb.
tarix08.01.2019
ölçüsü31,07 Kb.
#93103
növüYazı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNÜN SON ÜÇ YILI DURUM DEĞERLENDİRME RAPORU

İlgi: Dekanlık Makamının 11.09.2018 tarih ve E.14967 sayılı yazısı

Bu rapora konu olan ilgi yazıda bölümün YKS sınavlarında son üç yıla ait değerlendirilmesi istenmektedir. 2015-16 yılı için yapılan sınavda bölümün taban puan sıralaması 59500 iken günümüzde 80.000 civarına düştüğü görülmektedir(bkz. Tablo 1).

Tablo 1.



BTÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YKS SINAV SONUÇLARI SAYISAL VERİLERİ (SON 4 YIL)

YIL

GENEL KONTENJAN

 

OKUL BİRİNCİSİ KONTENJANI

KONT.

YERLEŞEN ÖĞR.
SAYISI


TABAN PUAN

TAVAN PUAN

TABAN PUAN SIRASI

 

KONT.

YERLEŞEN ÖĞR.
SAYISI


TABAN PUAN

TAVAN PUAN

2015

45

45

355,32751

374,55344

59.500

 

2

2

265,63848

281,64139

2016

55

55

370,76769

395,62176

69.400

 

2

2

312,78437

331,62072

2017

60

60

358,52097

380,07118

76.971

 

2

2

290,37707

338,56412

2018

60

60

349,15672

372,44863

Açıklanmadı

 

2

1

250,61087

250,61087

Buna göre; son üç yılda bölüm sıralamasında düşüş görülmektedir. Puan ve Türkiye genelindeki başarı sıralamasında gözlenen düşüşün nedenleri olarak aşağıdaki nedenler sıralanabilir:

  1. Tüm Türkiye genelinde İnşaat Mühendisliği bölümlerine bu yıl verilen kontenjan sayısı 14-15 bin arasında seyretmektedir. Bu sayı üç yıl gerisi ile kıyaslandığında en az %30 artmıştır. Yıldan yıla da artış devam etmektedir. Neredeyse hemen tüm üniversitelerde (vakıf üniversiteleri dahil) İnşaat Mühendisliği Bölümü mevcuttur. Öğrencilerin tercihi öncelikle ili seçmek, daha sonra o ildeki üniversiteleri sıralamak şeklinde ortaya çıktığından İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi Bursa’ya göre cazibesi daha yüksek illere açılan yeni bölümler veya buralarda arttırılan kontenjanlar Bursa’nın tercih edilebilirliğini önemli ölçüde azaltmaktadır. Örneğin son üç yıl içinde İstanbul’da iki (İTÜ ve YTÜ’de mevcuda ilave ingilizce programlar, Ankara’da iki (HÜ ve YBÜ) devlet üniversitesinde yeni ingilizce inşaat mühendisliği programı açılmıştır. Bu programlar sadece il faktöründen dolayı bölümümüz taban puanının çok üzerinde taban puanla öğrenci almaya başlamıştır.

  2. İnşaat sektörü genel ekonomik vaziyet ile sıkı sıkıya ilişkilidir. Ülkenin ekonomik durumu ve yatırımlar inşaat sektörünün ilerlemesi, duraklaması veya daralmasında önemli bir etkendir. Öğrencilerin tercih yapmakta oldukları dönemde ortaya çıkan ve basında sıkça yer alan ekonomik sıkıntılar ve inşaat sektörü ile ilgili haberler öğrencilerin inşaat sektörüne yönelmelerini olumsuz etkilemiştir. Bölümümüz de bu etkiden payını almıştır. 2018 yılı Türkiye geneli inşaat mühendisliği bölümlerinde genel olarak gözlenen puan düşüşleri ve sıralamadaki kayıpların temel nedenlerinden biri de budur.

  3. Yükseköğretim Kurulunun son yıllarda diğer alanlarda (eğitim fakülteleri vb.) azalan kontenjanları kompanse etmek adına Mühendislik bölümlerinin kontenjanlarını sürekli artırdığı gözlenmektedir. Bu artışlar mühendislik bölümlerinde puan düşmelerine neden olmaktadır. İnşaat Mühendisliği alanında halen Türkiye’de sadece İnşaat Mühendisleri Odasına (İMO) kayıtlı mühendislerin sayısı bile 130-150 bin arasında olduğu düşünülürse, İMO’ya kayıt olmayanlar da dikkate alındığında piyasada inşaat mühendisi arz fazlası olduğu görülmektedir. Bu fazlalık günden güne artmaktadır. Dolayısıyla mesleğin prestiji ve ekonomik anlamda getirisi düşmekte, işsizlik artmaktadır. Dolayısıyla yüksek puanlı öğrencileri artık eskisi kadar cezbetmemektedir.

  4. Bölümümüzün bulunduğu konum (yerleşke, mahalle, ilçe) da tercih edilebilirliğini olumsuz etkilemektedir. Yerleşkeye makul zamanda ulaşımı olan yurt imkanları düşüktür. Civarda özel yurtlar ya az sayıda mevcut, ya da pahalı gelmektedir. Tüm Türkiye’de, farklı şehirde öğrenci okutan aileler öncelikle ekonomikliği önem vermektedirler. Bu nedenle tercih yaparken yurt veya kiralık ev imkanları, ulaşım masrafları vb. faktörleri dikkate almaktadırlar. Özellikle Görükle ile kıyaslandığında, 152 Evler Mahallesi ve yakın çevresinde bekar öğrenciye ev vermeme eğilimi daha fazladır. Bu faktörler de öğrencilerin tercihlerinin Bursa içinde öncelikle Uludağ Üniversitesi’ne yönelmesine neden olmaktadır. Bu nedenledir ki, Bursa’yı seçen öğrenci ilk önce Uludağ Üniversitesini, ardından BTÜ’yü tercih etmektedir. Sadece İnşaat mühendisliği değil, Mühendislik Fakültesi bazında yapılan incelemede görülmektedir ki, UÜ Mühendislik Fakültesinin taban puanı fakültemiz bölümlerinin tavan puanları düzeyindedir. Bu da öğrencinin Bursa içinde ilk tercihinin önce UÜ olduğunu net bir şekilde ortaya koymaktadır. Tercihin bu şekilde tecelli etmesinde önemli faktörlerden biri de yerleşke sorunumuzdur. Universitemizin UÜ gibi bir yerleşkesinin olmaması, yerleşke içindeki sosyal alanların ve diğer imkanların kısıtlı olması öğrenciyi bizden uzaklaştırmaktadır. Örneğin öğrencilerimiz yerleşke içinde bir kırtasiyeci dahi olmadığını sık sık dile getirmektedirler. Yerleşkeye ulaşım da burada bir başka önemli faktördür. UÜ Yerleşkesine’ye metro, otobüs, minibüs ile ulaşım varken; Yıldırım Yerleşkesine ulaşım metro ile olursa; metrodan sonraki ortalama 15 dakikalık yürüme mesafesi ve ortamı öğrenciyi buradan uzaklaştırmaktadır. Otobüs ile ulaşım ise sınırlı hatlar nedeniyle her mahalleden kolay değildir. Bursa’nın Batı ve Doğu mahallelerinden (Nilüfer, Kestel mahalleleri, Osmangazi’nin birkısım mahalleleri) buraya ulaşım iki vasıta ile olduğundan ve bunun maddi ve zaman kaybı boyutu oortaya çıktığından öğrenci tercihlerini olumsuz etkilemektedir.

  5. Bölümümüz Yıldırım Yerleşkesinde Fakülte ve Üniversitenin idari birimlerinden ve hizmetlerinden kısıtlı şekilde yararlanabilmektedir. Örneğin öğrenci işlerine gitmek için halk otobüsüne binip diğer kampusa gitmesi gerekmektedir (gidiş-dönüş ücretini öğrenci cebinden vermekte, ona külfet olmaktadır). Yıldırım Yerleşkesinin imkanları Dekanlık ve Rektörlük taşındıktan sonra zayıflamıştır. Oysa, öğrenciler sosyal medya üzerinde güçlü bir iletişim ağına sahiptirler ve herhangi bir olumsuzluğu hızlı bir şekilde tüm ülkeye yayabilmektedirler. Diğer taraftan, kampus çevresinin de tıpkı kampus içi gibi bu anlamda önemi vardır. Çünkü kampus bulunduğu çevreden izole düşünülemez.

  6. OSYM tercih kılavuzlarında bölüme ait birtakım verilere (öğretim üyesi sayısı, akreditasyon durumu vs.) yer verilmektedir. Bu yönüyle düşünüldüğünde de bölümümüz az sayıdaki öğretim kadrosu ile Bursa içindeki rakibi UÜ İnşaat Mühendisliği bölümünün çok gerisinde kalmıştır. Bölüm içindeki teknik altyapı imkanları, laboratuvar altyapısı tamam değildir. En yakın rakibimiz UÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünde bölümün kendine ait 3 katlı binası ve laboratuvarları vardır. Bölümümüzün değil bir binası, bir bina içinde bir koridoru bile yoktur. Bu durum öğrencilerin iki bölümü kıyaslarken gözlerinden kaçmamaktadır. Öğrencilerimiz çeşitli vesilelerle konuştuklarında yerleşke, bina, ofis, laboratuvar, sosyal imkan yetersizliği gibi konuları -yazıya dökmeden- dile getirmektedirler. Her bir öğrenci ülke genelinde en az 10-20 kişiyi etkileyebilir. Bu nedenle öğrenci memnuniyeti aslında en büyük reklam aracımız olacakken bu reklam aracı aleyhimize işlemektedir. Her yıl bölümümüzden kayıt sildirip UÜ İnşaat mühendisliğine geçiş yapmak isteyen başarılı öğrencilerimizi kaybetmek durumu ile karşı karşıyayız. Bu öğrencilere bireysel olarak neden geçiş yapmak istedikleri sorulduğunda yukarıda sıralanan sebebleri söylemektedirler. Bölümün MÜDEK gibi birtakım akreditasyonları olması tanınırlığını arttırmaya faydalı olabilir.

Yukarıda sayılan nedenlerle bölüm taban puanı 2015 yılından bu yana sürekli düşüş trendi göstermekte olup, en azından elde olan önlemlerin bir an önce alınması gereklidir. Elde olabilecek önlemler Rektörlüğün veya Dekanlığın alabileceği önlemler olup; daha ziyade yerleşkeye ilişkin sorunları kapsamaktadır. Ülke genelinde arttırılmış kontenjanlar ve genel ekonomik duruma bağlı nedenlerden oluşan sıralama düşüşü bölümümüze mahsus olmayıp, ülkedeki tüm inşaat mühendisliği bölümlerinin ortak sorunudur.
Yüklə 31,07 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin