Instaurarea comunismului in Europa de EstYüklə 479 b.
tarix02.11.2017
ölçüsü479 b.
#27308


Instaurarea comunismului in Europa de Est


Dupa al II-lea razboi mondial lumea a fost impartita dupa expresia lui Jdanov in doua lagare: lagarul comunist si cel capitalist.In fiecare lagar exista o super putere: SUA si URSS. Este inexact sa socotim conferinta de la Ialta, momentul exact al impartirii lumii in zone de influenta.”Spiritul de la Ialta” a existat si inainte de Ialta.Aparut la Teheran, unde a fost definit conceptul de ocupare militara care trebuia sa determine zona de influenta, ideea a fost hotarata de Churchill si de Stalin in mai 1944, apoi a fost confirmata la 12 oct. 1944, odata cu “aranjamentul” dintre cele doua parti. Conferinta a avut loc inainte de terminarea razboiului si in momentul in care operatiunile militare erau favorabile sovieticilor.Armata Rosie inainta prin Polonia pana la Oder la cca 100 de km de Berlin si ocupa in acelas timp Budapesta. Lordul Gladwyn Jebb declara: Ialta a fost ocazia URSS-ului sa inghita Europa de Est ”au inghitit-o dar nu au digerat-o”.Polonia

 • In POLONIA,inca din decembrie 1944,activa un guvern democrat-popular adus de tancurile sovietice dar care nu era recunoscut de puterile occidentale.In iunie 1945 a fost alcatuit guvernul de uniune nationala prin intrarea a o parte din guvernul de la Londra, insa preponderenta au avut-o comunistii.In anul 1947 au avut loc alegeri in care a invins Blocul Partidelor Democratice dominat de comunisti.Presedinte al noului parlament(Seimul)a fost ales liderul comunist Boleslaw Bierut, iar guvernul democrat popular era condus de Josef Cyrankiewicz.

CEHOSLOVACIA

 • In CEHOSLOVACIA guvernul cu care s-a intors presedintele Edward Benis in luna mai 1945,fusese modelat la Moscova cu toate ca avea in componenta sa ministrii necomunisti.Rezultatele alegerilor desfasurate pe data de 26 mai 1946 au dat castig de cauza comunistilor dar insuficient pentru a guverna singuri.Postul de premier va fi ocupat de comunistul Klement Gottwald. Constienti de modesta lor influenta in societatea cehoslovaca in toamna anului 1947,pe fondul unor lipsuri alimentare in tara si a unor tensiuni internationale Est-Vest,comunistii au declansat un atac asupra tuturor celor suspectati de a nu fi de acord cu calea comunista de evolutie.Alegerile urmau sa se desfasoare in luna mai 1948.Toata lumea se astepta la un recul a extremei stangi.Comunistii ajutati de Moscova au trecut la ofensiva.Pe fondul unor tulburari sociale dirijate de Kremlin premierul Gottwald l-a somat pe presedintele Bernes sa accepte demisia ministrilor necomunisti si sa se formeze un guvern fara reactionari.La 30 mai au avut loc alegerile dupa sistemul listei unice.La 8 iunie 1947 Bernes a carui sanatate fragila fusese definitiv marcata de drama va demisiona.Va numi in luna septembrie a aceluiasi an.Astfel ei comunistii cehoslovaci care parusera sa fie cei mai blanzi din Europa Centrala si de Est,aveau sa se releve in anii ’50 ca partidul cel mai stalinist probabil din zona.KLEMENT GOTTWALDROMANIA

 • In ROMANIA,coalitia fortelor politice care au rasturnat regimul maresalului Ion Antonescu n-a putut sa supravietuiasca mai mult de cateva luni de zile. S-a creat Frontul National Democrat,o trambulina de pe care comunistii vor prelua puterea cu ajutorul Moscovei.Dupa scenariile care au functionat si in alte tari de sub tutela Moscovei la sfarsitul lunii februarie,comunistii au trecut la asaltul asupra puterii organizand violente manifestari in strada. Lovitura impotriva guvernului N.Radescu a fost dirijata de Vîşinski care a sosit,pe 27 februarie,pe neasteptate la Bucuresti.La inceputul lunii martie A.J.Vîsinski a obligat pe regele Mihai I sa accepte formarea unui guvern condus de Petru Groza dominat de F.N.D Constituirea guvernului Groza a adus dupa sine totala subordonare a fortelor de ordine fata de comunisti fapt ce-a usurat actiunea de eliminare a opozantilor din viata politica mai ales dupa ce acesta a fost recunoscut si de occidentali.Alegerile desfasurate la 19 noiembrie 1946 prin frauda au fost castigate de comunisti.La 30 decembrie 1947 prin abolirea monarhiei a fost inlaturat si ultimul obstacol in calea desfasurarii dominatiei sovietice in Romania.

BULGARIA

 • In BULGARIA a doua zi dupa patrunderea Armatei Rosii,a avut loc o insurectie cu un caracter comunist.In urma acestor evenimente s-a format un cabinet in care alaturi de comunisti au intrat si membrii ai altor formatiuni politice.Pentru asi consolida pozitiile in vederea instaurarii unui regim totalitarist stalinist,comunistii s-au grabit sa organizeze alegeri(18 noiembrie 1945)pe care le-au castigat.Dupa aceea a urmat un lung sir de activitati initiate de P.C.B.menite a da substanta regimului instituit.La 8 septembrie in urma unui referendum,a fost abolita monarhia si Bulgaria proclamata Republica Populara.La 22 noiembrie 1946,dupa alte alegeri se formeaza un cabinet condus de un vechi cominternist Gheorghi Dimitrov iar la 4 decembrie 1947 a fost adoptata o constitutie care a legiferat instituirea regimului dictaturii proletariatului.Gheorghi DimitrovGERMANIA DE EST

 • Decizia Comisiei Consultative Europene din 1944 in definirea zonelor de ocupatie, a plasat Berlinul adanc in zona de est sovietica. Desi in primavara anului 1945 anglo-americanii au avut posibilitatea de a ajunge la Berlin inainte de sosirea rusilor,nu au facut-o.Trupele aliate occidentale au tranversat Rinul si au patruns in Germania,Churchill dorind sa asedieze si sa captureze Berlinul inaintea rusilor.Eisenhower a refuzat insa datorita prioritatii intelegerilor dintre aliati (privind viitoarele zone de ocupatie)pentru Berlin,incalcarea lor putand avea ca rezultat accidente politice.

 • Cu toate ca primul ministru britanic a incercat sa-l determine pe Truman sa modifice decizia luata de Roosvelt,presedintele a refuzat sa reconsidere problema.Ca urmare,Berlin,Praga si Viena au cazut in mainile sovieticilor.

 • Imediat dupa infrangerea Germaniei,URSS a inceput sa izoleze zona estica si s-o transforme intr-o regiune satelit din punct de vedere economic.Uniunea Sovietica dorea sa obtina avantaje rapide si maxime din propria zona de ocupatie. • U.R.S.S. a inceput controlul asupra Germaniei de est inaintea conferintei de la Potsdam, concentrandu-si atentia in continuarea Partidului Comunist si stabilirea unui sindicat centralizat, sub control comunist. Creata la 9 iunie, administratia militara sovietica a autorizat, sub directa conducere a maresalului G.K.Jukov, crearea a patru “partide democratice” antifasciste: Partidul Comunist German(K.P.D), Partidul Social-Democrat(S.P.D.), Partidul Crestin-Democrat(C.D.U.) si Partidul Liberal(L.D.P.D.). Un partid Comunist-German a fost infiintat aproape imediat in Berlin, dar organizarea lui nu a fost deloc usoara. Sovieticii i-au plasat rapid pe comunistii germani in pozitii cheie in Berlin si in intreaga zona de est. Partidul Comunist German a avut insa greutati in transformarea sa intr-un partid national majoritar intrucat germanii ii detestau pe rusi privindu-i ca ocupanti.A fost aranjata o fuziune intre germani si social-democrati, fiind creat la inceputul anului 1946. Partidul Social Unit, asociat al administratiei militar sovietice. La sfarsitul anului 1946, sovieticii au pregatit intens preluarea controlului efectiv de catre Partidul Socialist Unit a tuturor guvernelor din zona de est.

Iugoslavia

 • Regimul comunist din Iugoslavia beneficia de cea mai buna pozitie dintre toate guvernele socialiste din Europa de Est.Fortele partizanilor , care numarau 800000 de oameni , detineau controlul militar total.Nu existase nici o ocupatie sovietica sau aliata , astfel ca nu se punea problema vreunui amestec strain.Pe langa faptul ca guvernul central se afla in mainile AVNOJ, fusese instituita inca din timpul razboiului o structura administrativa eficienta care acoperea tot teritoriul tarii.

 • Unica limitare a puterii acestuia consta in acordul semnat intre Tito si Subarnic in privinta includerii guvernului lui si a catorva membri ai guvernului in exil de la Londra.La 1 noiembrie 1944 imediat dupa ocuparea Belgradului, o a doua intelegere a fost incheiata intre acesti 2 oameni care defineau mai amanuntit viitoarele aranjamente.S-a cazut de acord ca regale Petru sa nu revina in tara.Maresalul TitoUNGARIA

 • In Ungaria s-a constituit,in decembrie 1944 Frontul National de independenta(alcatuit din reprezentantii micilor proprietari,din national-taranisti,socialisti si comunisti)care la 21 decembrie desemneaza un guvern provizoriu aflat sub controlul unei comisii militare conduse de maresalul sovietic Voroşilov.La 1 februarie 1946,Ungaria a fost proclamata republica avand pe Tildi Zoltan presedinte si pe agrarianul Nagy Ferenc sef al guvernului.La alegerile generale din 31 august 1947,prin falsuri si inselaciuni,comunistii grupati in Frontul Independentei au obtinut majoritatea parlamentara.S-a constituit un guvern de coalitie in care comunistii erau predominanti.

ALBANIA

 • In Albania partizanii s-au folosit de multa abilitate de infrangerile catastrofale suferite de fortele naziste in Balcani si la 23-24 octombrie 1944 Barat hotaraste instaurarea unui guvern condus de liderul lor Enver Hodja.La 1 decembrie 1944au loc alegeri pentru Adunarea Constituanta fara adversari, comunistii au obtinut 93,88% din totalul sufragiilor.Noul lor a proclamat la 11 februarie 1946 Albania republica populara cu o constitutie imprumutata de la Iugoslavia.

 • In concluzie, principalul actor al instaurarii comunismului a fost U.R.S.S. Regimul aplicat de acesta a fost unul totalitarist in care toate domeniile erau conduse de un grup de oameni deseori membrii ai unui partid comunist. Masurile aplicate de rusi in Europa de Est difera de la o tara la alta rezultatul fiind in fiecare dintre ele instalarea unui regim comunist totalitarist dominat de Uniunea Sovietica.Bibliografie:

     • Bibliografie:
 • Nicolas V. Riasanervesky, “O istorie a Rusiei”, Iasi, Ed. Institutului European .2000, traducere de Arta Voronciuc

 • Jean-Francois Soulet, “Istoria comparata a statelor comuniste din 1945 pana in zilele noastre”, Iasi, Editura Polirom 1998, traducerea de Silvia Albisteanu si Ana Zbarcea.

 • Bibliografie: Maria C. Brateanu, “Acordul Churchill-Stalin din 1944”

 • Bucuresti -Editura Corint,2002.Dragoi Maria Clasa XI-B
Yüklə 479 b.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə