Investeşte în oameni ! Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013



Yüklə 19,65 Kb.
tarix27.01.2018
ölçüsü19,65 Kb.
#40930

z:\oldserver\oldserver\0. in implementare\1. posdru\11. ase practica\implementare\promovare-informare\1. identitate vizuala\sigle sus final 2.png


Investeşte în oameni !

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

Axa prioritară: 2. „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”

Domeniul major de intervenţie: 2.1 „Tranziția de la școală la viața activă”

Titlul proiectului: „Practică azi pentru a deveni managerul de mâine!”, POSDRU/161/2.1/G/137080

Beneficiar: Academia de Studii Economice din București

Prospectarea pietei muncii sau cum imi gasesc un loc de munca?


Exista mai multe modalitati de mediatizare a posturilor disponibile din diverse companii. Important este, in primul rand, sa identific care ar putea fi aceste modalitati. Apoi, pot urmari anunturile si imi pot trimite candidatura pentru job-urile care corespund pregatirii, abilitatilor si, daca am asa ceva, experientei mele. Aceasta este o abordare reactiva, insa putem fi chiar proactivi in cautarea mai eficienta a unui loc de munca. Ai identificat companiile in care ti-ai dori sa lucrezi? Fa-le cunoscut interesul tau! Trimite-le C.V.-ul tau, insotit de o scrisoare de intentie personalizata, prin care motivezi aplicatia ta!

Intereseaza-te din cat mai multe surse - radio, internet, prieteni, cunostinte - despre domeniul/domeniile care iti par atractive, pentru a te putea orienta strict spre ceea ce ti-ar placea sa faci si spre locurile de munca cu care ai fi potrivit si ti-ar evidentia calitatile. Intereseaza-te si despre companiile in care ti-ai dori sa lucrezi sau companiile la care te pregatesti sa aplici:



  • Ce servicii/ produse furnizeaza acest angajator?

  • Care este numarul de angajati?

  • De cat timp activeaza pe piata?

  • Care este locatia firmei? Are mai multe puncte de lucru? Cum ajung eu acolo?

  • Care este situatia financiara a companiei?

  • Care este fluctuatia de personal in aceasta companie? Care sunt motivele, in cazul in care aceasta este crescuta?

Abordarea intr-o maniera organizata a pietei fortei de munca, are un rol foarte important, evitand in acest fel aplicatiile multiple, necontrolate, haotice pentru orice post, sub deviza "poate pica ceva", "orice job e bun"- iti poate scadea pe viitor sansele de a candida pentru un post pentru care chiar ai putea fi potrivit. Intr-o astfel de situatie poti fi considerat ca avand un potential foarte scazut de autoevaluare.

Un prim pas in elaborarea propriei strategii de identificare a unui loc de munca este elaborarea Scrisorii de intentie si a C.V.-ului. Este nevoie de elaborarea unei Scrisori de Intentie si a unui C.V. personalizate, profesioniste, clare si concise. In CV trebuie sa cuprinzi succint educatia, experienta anterioara - locuri de munca, atributiile indeplinite, dar si realizarile obtinute si abilitatile personale care te-ar putea diferentia de restul candidatilor, impreuna cu o serie de alte aspecte specifice.

Iti cauti un loc de munca? Esti obligat sa patrunzi si sa studiezi "valtoarea" pietei muncii. Piata fortei de munca este fie "vizibila" - anunturile publicate in diverse medii, fie "ascunsa", la care ai acces prin intermediul retelei tale sociale. De aceea este bine sa-ti exprimi deschis dornita de a obtine un loc de munca, putand fi astfel recomandat de prieteni sau cunostinte in cazul aparitiei unui post disponibil in cadrul companiei in care activeaza acestia.

Modalitati de cautare si identificare a unui loc de munca potrivit


  • Site-urile de job-uri

Fa-ti cont pe site-uri specializate (e-jobs, bestjobs, myjob, bizoo, totaljob s.a.). Este o metoda "traditionala" moderna, utilizata de catre recrutori pe o scala foarte larga, fiind o cale foarte practica, cu rezultate aproape imediate.

In ceea ce te priveste, construieste-ti un C.V. profesionist cu informatii rstudentante, clare si concise. Urmareste anunturile care se posteaza pe domeniile de interes. Creandu-ti un cont, vei primi alerte pentru posturile disponibile din domeniile de interes precizate. Citeste anunturile cu foarte mare atentie si incearca sa stabilesti gradul de compatibilitate cu background-ul si asteptarile tale. Aplica doar la acele anunturi pentru care poti bifa cea mai mare parte dintre cerintele precizate.



Poti trimite C.V.-ul tau si direct catre firma care face angajarea. De regula adresa de e-mail o poti gasi pe site-ul firmei respective sau, poti merge personal la sediul firmei cu C.V.-ul, exprimandu-ti direct interesul pentru post.

  • Targurile de cariere reprezinta o oportunitate de a te intalni si discuta cu reprezentantii mai multor angajatori, sporindu-ti astfel sansele identificarii unui post potrivit. Poti lasa C.V.-ul tau si pentru alte posibilitati de angajare care pot aparea, in timp, in companiile care, pentru tine, prezinta interes.

  • Evenimente ale companiilor - "zilele portilor deschise". Sunt evenimente in care ai ocazia sa obtii informatii si materiale despre companie. O noua sursa de informare din plan intern. Poti vedea cum se desfasoara activitatea in cadrul companiei si in ce masura strategiile, mediul si modul de lucru se potrivesc aspiratiilor tale.

  • Asociatiile studentesti - aderand la o asociatie studenteasca, iti poti spori sansele de angajare. Acestea sunt de cele mai multe ori in contact cu companiile in cautare de tinere talente si poate fi primul loc de unde se cer recomandari pentru pozitiile de entry-level.

  • Recrutarea in campusurile universitare - urmareste anunturile de la avizierul facultatii sau anunturile publicate in ziarul studentesc (unde politica universitara permite). Participa la workshopurile organizate cu lectori externi, care pot fi reprezentanti ai companiilor interesate de tinere talente. Evidentiaza-te si afla cum poti tine legatura cu reprezentantul companiei, manifestandu-ti motivatia de angajare.

  • Agentiile de recrutare - manifesta-ti dorinta de angajare fie prin aplicare la anunturile de angajare, fie printr-o atitudine proactiva, inscriindu-te in baza de date a firmelor de recrutare si solicitandu-le sa te aiba in vedere pentru orice post care poate fi considerat potrivit background-ului tau. Poti afla mai multe despre companiile de recrutare din Romania de aici

Agentiile de recrutare au posturi disponibile in domenii diferite si ai astfel acces la locuri de munca din companii care nu recurg la procese de recrutare si selectie directe. Ai astfel posibilitatea de a fi informat in legatura cu un numar mai mare de locuri de munca dintr-o varietate de domenii de interes. Fiind in baza de date a unei firme de recrutare poti fi solicitat pentru mai multe oferte de lucru.

  • Reteaua de prieteni/cunostinte - este bine ca intentia ta de angajare sa fie cunoscuta de cat mai multe persoane. Comunica deschis cu persoanele care te-ar putea ajuta, precizandu-le exact ce anume te-ar interesa si in ce conditii esti dispus sa incepi activitatea la un nou loc de munca. Ai astfel ocazia sa abordezi si piata "ascunsa", situatiile in care postul nu este mediatizat, existand in companii sisteme de identificare a potentialilor noi angajati prin "recomandari" interne.

Aplica doar pentru posturile pentru care background-ul tau te recomanda. Studiile, abilitatile si aptitudinile, experienta anterioara trebuie sa fie in compatibilitate cu locul de munca pentru care iti exprimi interesul.

Întocmit: Septembrie 2014
Anamaria Ravar, 
Expert informare-promovare
Proiect POSDRU/161/2.1/G/137080
Structural Consulting™ Group – Partener 2
Aprobat,

Răzvan Cătălin Dobrea,

Manager proiect, Academia de Studii Economice din București


cc4b91eabcbf6a4d4fdfa91659cdbbdbamcor-logo-eveniment



logo_stagii_pe_bune_color

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin



Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2014

Investește în oameni! – POSDRU/161/2.1/G/137080

Yüklə 19,65 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin