İstanbul iLİ esenyurt iLÇESİ ada 1750 no’ lu parsel



Yüklə 184,68 Kb.
səhifə1/3
tarix26.07.2018
ölçüsü184,68 Kb.
#58360
  1   2   3

AYIŞIĞIHALTINGPLACE KONUTLARI

 

YÖNETİM PLANI TASLAĞI

 

İSTANBUL İLİ ESENYURT İLÇESİ

6. ADA 1750 NO’ LU PARSEL

AYIŞIĞIHALTINGPLACE KONUTLARI YÖNETİM PLANI

 

I.BÖLÜM – GENEL HÜKÜMLER

 

1. Kapsam

İstanbul ili, Esenyurt ilçesi, Atatürk Mah 603 Sk No 13 adresinde inde 6 ada ve 1750 nolu parsel üzerinde Belediyece onaylı yerleşim planı ve uygulama projesine göre yapılmış ve yapılacak konut üniteleri, alt yapı tesisleri, ticari konut alanları, ortak kullanım yerleri, sosyal tesis ve bunların yönetim bakımından birbirleriyle bağlantılı olan birden çok yapıyı ve bunlara göre mütemmim cüz, eklenti yahut teferruat niteliği taşıyan bütün objeleri, bu nitelikte olmasa bile ana taşınmazda bulunan veya bulundurulan diğer eşya ve malları kapsayan, AYIŞIĞIHALTINGPLACE KONUTLARI adlı yerleşim birimi, ilgili diğer yasaların emredici kuralları saklı kalmak üzere bu “yönetim planına” göre yönetilir. AYIŞIĞIHALTINGPLACE KONUTLARI bundan böyle, “Site” olarak adlandırılacaktır.

 

2.Yönetim Planında Hüküm Bulunmayan Hallerde Uygulanacak Hükümler



Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmündedir Yönetim Planında hüküm bulunmayan hallerde, ana gayrimenkulün yönetiminden doğacak anlaşmazlıklar; 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na, KMK’ nda da hüküm bulunmayan hallerde Medeni Kanuna ve ilgili diğer yasaların hükümlerine ve yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre karara bağlanır.

 

3- Yönetim Planının Bağlayıcılığı



İş bu Yönetim Planı, Esenyurt ilçesi, Atatürk Mah 603 Sk No 13 adresinde 6 ada,1750 nolu parselde bulunan; 9 adet blokta 346 konut ve C1 ve C2 blok zemin katlarındaki 7 adet ticari alan (iş yeri) Site kapsamındaki bütün kat maliklerini, kat irtifak sahiplerini, onların mirasçılarını, bağımsız bölüm veya kat irtifakının bağımlı bulunduğu arsa payını satış, bağış, vs. bir yolla iktisap edecek bütün şahısları, bağımsız bölüme kısmen veya tamamen zilyet olan ya da zilyetlik yetkisine sahip olan kişileri ve bunlara tabi olarak hakları kullananları, kendiliğinden bağlar. Bu şahıslar yönetim planının bütün hükümlerine aynen uymak zorundadır.



4.Yönetim Planının Değiştirilmesi

Yönetim Planının değiştirilebilmesi için,Toplu Yapı Temsilciler Kurulu üyelerinin temsil ettikleri bağımsız bölümlerin tam sayısının beşte dördünün oyu şarttır.

 

5.Tanımlar

 

a) Kat Maliki : AYIŞIĞIHALTINGPLACE Konutları dahilinde ki yapılarda, bağımsız bölümler üzerinde kurulan kat mülkiyeti ve kat irtifakı hakkına sahip olanları ifade eder.

 

b) Blok Kat Malikleri Kurulu: 6 ada ve 1750 no lu parsel içinde olan ve yukarıda 3.maddede numaraları belirtilen bloklardan, her bir blokta, o blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan kurulu ifade eder. Bundan böyle, kısaca “BKMK” olarak adlandırılacaktır.

 

c) Blok Temsilcileri : BKMK tarafından, her blok için kat malikleri veya o blokta oturan kat malikler arasından seçilen ve Toplu Yapı Temsilciler Kurulunda seçildiği bloğu temsil eden kişi yada kişileri ifade eder. (634 S.Kanuna 5711 s.Kanunla eklenen 69. vd. maddelerde “Blok Yöneticisi” olarak tarif edilen ve bulunduğu bloğu Toplu Yapı Temsilciler Kurulu’nda temsil eden kişileri ifade eder.)

d) Toplu Yapı Temsilciler Kurulu: Blok Temsilcilerinden oluşan ve Sitenin genel yönetiminde görev tanımları doğrultusunda karar verme yetkisine sahip olan 9 kişiden oluşan kuruldur.. Bu Kurulda, bir temsilci temsil ettiği bloktaki Kat Malikleri sayısının temsilci sayısı bölümüne eşit oy hakkına sahiptir. Bundan böyle, kısaca “TYTK” olarak adlandırılacaktır.



e) Site Yönetim Kurulu : Blok kat malikleri kurulunda kat malikleri içinden seçilen ve Genel Kurul tarafından alınan kararları uygulayan ve Sitenin her türlü yönetim işlerinden sorumlu ve yetkili olan kurulu ifade eder. Bundan böyle, kısaca “SYK” olarak adlandırılacaktır.

 

f) Site Denetim Kurulu: Bu yönetim planı ile, ilgili kanunlarda belirlenen görevleri yapmak üzere, Toplu Yapı Temsilciler Kurulu tarafından veya Blok kat malikleri kurulunda kat/iş yeri maliklerinden seçilen denetim organını ifade eder. Bundan böyle, kısaca “SDK” olarak adlandırılacaktır.





g) Ana taşınmaz : İstanbul, Esenyurt Atatürk Mah. 603 Sok No 13 adresinde bulunan ve tapuda 6 ada ve 1750 . no'lu parselde bulunan konut, işyeri, Sosyal Tesis ve bu tesis dahilinde bulunan bölümler, tüm ortak yer vb. parsel içindeki tüm yapı ve alanlardan oluşan AYIŞIĞIHALTINGPLACE Konutları adlı yerleşim birimini ifade eder.

 

h) Bağımsız Bölüm : Ana taşınmazın sınırları içinde, Kat Mülkiyeti Kanununu 12. Maddesi uyarınca Tapu Müdürlüğü’nce verilecek projesine göre inşa edilmekte olan ve aşağıda nitelikleri belirlenmiş olan her biri ayrı ayrı ve başlı başına bir bütün olarak kullanılmaya elverişli bulunan ve Kat Mülkiyet Kanununa göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümleri her birini ifade eder.

 

Bir ayırım yapılmaksızın sadece “Bağımsız Bölüm” ifadesinin kullanıldığı, yerlerde, bu terimin, yukarıda tanımlanan bağımsız bölümle birlikte, Kat Mülkiyeti Kanununun 16. Maddesi gereğince bu yönetim planının ilgili maddesi ile bağımsız bölümün müstakil ve münhasır kullanımına tahsis edilen alanlar ile yine bağımsız bölüme bağlı eklentilerini de kapsamak üzere kullanıldığı kabul edilir.

 

i) Ortak Yer : Ana gayrimenkulün bağımsız bölümler dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerlerini ve Site sakinleri tarafından ortaklaşa kullanılacak olan tüm alan, yapı, tesis ve tesisatları ifade eder.

 

j) Sosyal Tesisler : 6 ada ve 1750. nolu parselde Tapu Sicil Tüzüğünün 26. maddesinde belirtilen şekilde bağımsız bölüm mülkiyetine bağlı müşterek şey olarak tapuya tescil edilen, kullanım ve işletme ile ilgili esasları Genel Kurul tarafından belirlenen esaslara göre hazırlanacak işletme talimatnamesine uygun olarak Site Yönetim Kurulu tarafından yönetimi yapılan , cafe, kuaför, kapalı ve açık havuz, spor salonları,, suguash ,hamam –sauna vs.den oluşan sosyal, kültürel ve tesisleri ifade eder.

 

II.BÖLÜM – YÖNETİM ORGANLARI

 

A – KAT MALİKLERİ-BLOK KAT MALİKLERİ KURULU (BKMK)

 

6.Oluşması ve Yetki Alanı



Bütün blokları ile ana gayrimenkulün en yüksek yönetim organı kat malikleri kuruludur.

Kat malikleri kurulu; tüm kat maliklerin oluşturduğu kuruldur.

Blok kat malikleri kurulu ; AYIŞIĞIHALTINGPLACE Konutları kapsamında bulunan 6 ada ve 1750 nolu parselde inşa edilmiş ve her birinin kendi bağımsız girişi bulunan blok yapıların, bağımsız bölüm maliklerinden oluşur.

Kat malikleri kurulu ve blok kat malikleri kurulu toplantıları Olağan Genel Kurul toplantılarında her yıl veya iki yılda bir olarak şubat ayının 15 ine kadar birlikte yapılır.

TYTK her yıl ocak ayının 20 sine kadar olağan mali gündemli toplanır. Yönetim Kurulunun hazırlamış olduğu işletme projesini karara bağlar ve mali gündemli her yıl şubat ayının 15 ine kadar yapılacak Genel Kurulda Kat maliklerin onayına sunar. 6 ada 1750 parseldeki tüm bloklar için tek işletme projesi geçerlidir.

 

Kat malikleri ve Blok Kat Malikleri Kurullarına katılma hakkı kat maliklerine aittir. Kat Maliki sitede oturmadığı durumda yalnızca sitede oturan kat malikine vekâlet verebilir.TYTK ,Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri Kat mülkiyeti tapusuna sahip üyeler arasından seçilir.



Kat malikleri Kuruluna Yönetim Kurulu Başkanı veya Yönetim Kurulu Üyeleri veyahut Kat malikleri tarafından seçilen biri Başkanlık eder. Divan Kurulu; başkan, sayman ve sekreterden oluşur ve Genel Kurulda toplantı kararlarını tutanak altına alma yetkisi vardır.

 

Kat Malikleri Kurulu; blok temsilcilerini, yönetim kurulunu ve denetim kurulunu seçer,bu kurullara verilecek ücretleri kararlaştırır , ibra eder,kat mülkiyeti kanun ve yönetim planı uyarınca yetki ve görevli olduğu bütün konuları görüşüp karara bağlar.



Kurul, Kat Malikleri arasında veya bunlarla yönetim kurulu, blok temsilciler kurulu ve denetçiler veya yönetim ve denetçiler-blok temsilciler arasındaki ihtilafları görüşüp karara bağlar.

Blok kat malikleri kurulu; kendi bloklarını, eklentilerini ve münhasıran kendilerine tahsis edilmiş ortak yerleri ilgilendiren konularda ve ortak alandaki tasarrufları Site Yönetim Kuruluna bildirir.

 

 



7. Kurula Katılma ve Oy Hakkı

 


  1. Kat Malikleri ve Blok Kat Malikleri Kurulunda, her bir kat maliki bir oy hakkına sahiptir.

  2. Aynı blokta, bir kişi birden çok bağımsız bölüme malikse her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkı vardır. Birden ziyade bağımsız bölümü olan şahsın malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun sahip olacağı oy sayısı blok kat malikleri kurulundaki bütün oyların üçte birinden fazla olamaz. (KMK Md.31)

  3. Bir bağımsız bölüme birden çok kimse malikse, Kat Malikleri ve Blok Kat Malikleri Kurulunda bunları içlerinden vekâlet verecekleri birisi temsil eder. Böyle bir temsilci seçerek Site Yönetim Kuruluna bildirmedikleri takdirde, bu kişilerin birine yapılacak tebligat tümüne yapılmış sayılır.

  4. Kat maliklerinden biri medeni haklarını kullanma ehliyetinden yoksun ise, onun yerine kurula kanuni temsilcisi katılır.

  5. Alınacak karar doğrudan doğruya kendisini ilgilendiren kat maliki kurula ve görüşmelere katılabilir, fakat oy veremez.(KMK Md.31)

  6. Kat maliklerinden biri, vermiş olduğu vekâletle oyunu yetkili vekil eliyle kullandırabilir. Bir kişi,Genel Kuruldak oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez.

 

 

8.Toplantıya Çağrı

 


  1. Olağan Toplantı

Kat Malikleri Kurulu ve Blok Kat Malikleri Kurulu her yıl veya iki yılda bir birlikte şubat ayının 15ine kadar mevcut Yönetim Kurulu tarafından gündemli olarak en az bir defa Olağan Genl Kurul olarak toplanır.

Blok Kat Malikleri Kurulu, Site Yönetim Kurulu tarafından toplantı tarihinden en az 15 gün öncesinde bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya taahhütlü bir mektupla veya blokların kapısına asılacak bir duyuru ile toplantıya davet edilir.

 

Kat malikleri Kurul (Genel Kurul ) toplantıları bu tip toplantılara elverişli yerlerde yapılır.Toplantı yeri kat maliklerin sayısını kapsıyacak alana ve gerekli alt yapıya (sahne ,ses,görüntü vb ) sahip olmalıdır.

 

Çağrıda toplantının yer, saat ve gündemi belirtilir. Gündemde olmayan bir maddenin görüşülüp karara bağlanması, için, toplantıya katılanların üç te bir oylarıyla gündeme alınması gerekir.

 

İlk çağrı yapılırken, birinci toplantıda, toplantı yeter sayısının sağlanamaması halinde ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman yedi günden az, on beş günden fazla olamaz.





  1. Olağan Üstü Toplantı

Önemli bir sebebin çıkması halinde, Yönetim Kurulu veya denetçi, Blok temsilciler Kurulu veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenen tarihten en az on beş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartı ile, Kat Malikleri ve Blok Kat Malikleri Kurulu her zaman toplanabilir.

 

9.Toplantı ve Karar Yeter Sayısı

 


  1. Kat Malikleri ve Blok Kat Malikleri Kurulu, kat maliklerinin pay ve paydaş çoğunluğunun yarısından fazlasıyla toplanır ve toplantıya katılanların oy çokluğu ile karar verir.

  2. Yeter sayı sağlanamadığı için ilk toplantı yapılamazsa, ikinci toplantı en erken bir hafta, en geç 15 gün içinde yapılır. Toplantı yeter sayısı aranmaz. Katılanların salt çoğunluğu ile karar verilir.

  3. Kat Mülkiyeti Kanununda özel haller için konmuş bulunan toplantı ve karar yeter sayısına ilişkin kurallar saklıdır.(KMK; Md.24,34,41,42,44,45,70)

 

10. Blok Temsilcileri seçimi-Görev ve Sorumlulukları

 


  1. Blok Kat Malikleri Kurulları, kendilerini temsilen, Toplu Yapı Temsilciler Kurulunu oluşturmak üzere, toplam 9 bloktan, her bir bloktan 1 kişi olmak kaydıyla, blokta oturan kat malikleri ve o bloktan aday çıkmadığında diğer kat malikleri arasından 1(bir ) veya 2(iki) yıllığına aynı sayıda yedekleri ile birlikte Blok Temsilcilerini seçer. Böylece, TYTK 9 ( dokuz) blok temsilcisinden (kurul üyesinden) oluşur. Süre bitse de, yenisi seçilene kadar, eski temsilcinin görevi devam eder. Seçildiği blokta ki mülkiyet hakkı sona eren temsilcinin, temsil hakkı otomatik olarak düşer, yedekteki temsilci onun yerini alır.

  2. Blok Temsilcileri kendi blok kat malikleri ile toplantılar düzenler. Blok Temsilcilerinin, temsil ettikleri blok hakkında alınan kararları uygulama yetkileri yoktur. BKMK’nda alınan kararları, Site Yönetim Kuruluna bildirirler. Bu kararlar, Site’nin genel yönetim ilkeleri ve bloklar arası ahengi bozmayacak nitelikte ise Site Yönetim Kurulu tarafından uygulanır.

  3. Blok Temsilcisi,genel,olağan bir durum ortaya çıktığında veya Kat blok malikleri ile yaptığı toplantı sonucu alınan kararları, Yönetim Kurulu aracılığıyla Blok Temsilciler Kurulunu toplantıya çağırma ve kararları sunabilir.

  4. Blok Temsilcisi; blok kat malikleri ile yılda en az 1(bir) toplantı düzenler. Aldıkları kararları blok karar defterine işler ve Yönetim Kuruluna kuruluna iletir.

  5. Blok temsilcileri görev ve sorumluluklarını yerine getirmediğinde o blok kat malikleri Site Yönetimine dilekçe ile başvur ve TYTK’ unda karara bağlanır.

 

11.Kararların Bağlayıcılığı

 

Birlikte yapılan Kat Malikleri ve Blok Kat Malikleri Kurulunun kararları, toplantıya veya karara katılmış olmasalar dahi, bütün kat maliklerini, külli ve cüzi haleflerini ve bağımsız bölümü herhangi bir şekilde onlardan devir almış olanlarla, bağımsız bölümden herhangi bir şekilde yararlananları bağlar.

 

12.Kararların Yazılması ve İmzalanması

 

Kat Malikleri ve Blok Kat Malikleri toplantılarının birlikte yapıldığı Genel Kurul toplantılarında alınan kararlar Divan Kurulu tarafından her sahifesi imzalanır.Aykırı oy verenlerin aykırılığın sebebi Divan Kurulu Tutanağına yazılır. Divan Kurulu Tutanağı Seçilen yönetim tarafından noterde onaylatıldıktan sonra noter onaylı Yönetim Defterine yapiştırılır.

 

Blok Kat Malikleri Kurulunun kararları, Temsilci tarafından her bir blok için ayrıca tutulacak olan ve (1)den başlayıp sırayla devam eden sayfa numaraları taşıyan, her sayfası noter mührü ile onaylı blok karar defterine yazılır veya hazırlanan tutanak bu deftere yapıştırılır. Toplantıya katılan kat maliklerince veya yetki vermeler halinde BKMK Divan Heyeti tarafından imzalanır. Karara aykırı oy verenler, aykırılığın sebebini belirterek kararı imza ederler.

 

B – TOPLU YAPI TEMSİLCİLER KURULU (TYTK)

 

13.Oluşması, Görev ve Yetkileri

 

Toplu Yapı Temsilciler Kurulu, Blok Kat Malikleri Kurulları tarafından seçilen Blok Temsilcilerinden oluşan 9 kişilik karar organıdır.

 

Görev ve Yetkileri şunlardır;

 


  • AYIŞIĞIHALTINGPLACE Konutları kapsamında ifade edilen ana gayrimenkul, ortak yer, ortak şey ve sosyal tesisler ile ilgili konularda Yönetim Kurulu toplantılarda karar yetkisine sahip olmak.

  • Bilanço ve hesaplarının dökümü, gelir gider farkı hesapları ile Denetçiler tarafından verilen raporları inceler, uygunsuzluklar için kararlar alarak Site Yönetimine uygulatır.

  • Kanun, Yönetim Planı ve iyi niyet esaslarına aykırı olduğu ileri sürülen Yönetim Kurulu kararlarının iptal edilip edilmeyeceği konusunda karar vermek,

  • Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan işletme projesi onayı için her yılın ocak ayının 20 sine kadar olağan mali gündemli toplanır ve işletme projesini 4/5 oyla karar alır. Yönetim Kurulu aracılığıyla kat maliklerini şubat ayının 15 ine kadar Mali Gündemli olağan üstü genel kurula toplantıya çağırır.

  • Yönetim kurulu tarafından sunulan işletme projesini tartışmak, incelemek ve karar vermek,

  • Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerinin görevini kötüye kullanımı tespiti neticesinde Yönetim Kurulu üyesini görevden alarak yerine yedek üyenin atanmasına, görevini kötüye kullanan Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyesini siteyi temsil eden avukat kanalıya hakkında yasal işlem başlatılmasına, karar vermek. Yedek Üye görevi üstlenmediğinde kendi aralarından Yönetim Kurulunu seçme yetkileri vardır.

  • Denetim Kurulunun denetimlerde tespit ettiği eksikliklerin Yönetim Kurulu tarafından yerine getirilip getirilmediğini kontrol eder.

  • Yönetim Kurulu faaliyet ve kararlarının TKYK sunacağı toplantılara katılmakla yükümlüdürler.

  • TYTK üyeleri düzenlenen toplantılara üst üste 3(üç) kez mazeret bildirmeden katılmadığında üyeliği düşer, yedek üye kurula katılır.

  • TYTK, Site yaşam kural ihlalleri, yönetim kuruluna, TYTK üyelerine, görevli personele, kat maliklerine yapılan haksız suçlama ve karalamaları karara bağlar. Alınan kararlara taraflar uymakla yükümlüdür. Karar TYPK üyelerinin 4/5 oyu ile alınır. ( (KMK’nun 33.maddesi hükmü gereği hâkimin müdahalesini isteme hakkı saklıdır.)

  • Site yönetiminin profesyonel firma tarafından yönetilmesine karar verme yetkisine sahip olma,

  • Olağan üstü giderlerin ve işletme projesi dışında çıkabilecek giderlerin karşılanması için Yönetim Kurulunun tespit ettiği avans tutarına karar vermek, Yönetim Kurulunun avansı toplamasını ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen kat maliklerine yasal işlemlerin yapmasını kontrol eder.

  • İşletme projesine yapılacak itirazları inceleyip kesin olarak karara bağlamak. İşletme projesi kat malikleri kurulu (Genel Kurul) tarafından kabul edilmiş ise, bu işletme projesi kesindir. (KMK’nun 33.maddesi hükmü gereği hâkimin müdahalesini isteme hakkı saklıdır.)

  • 25.Kat Maliklerinin Özellikle Uymaları Gereken Kurallar; maddesini günün değişebilecek şartlarına uyum sağlayacak bir biçimde maddesel düzenlemeler yaparak mevcut maddeler üzerinde düzeltmeler yapmak veya maddeleri çıkarmak ya da yeni maddeler eklenmesi hususunda Genel Kurula öneri raporları hazırlamak.

  •  

 

14.Kurula Katılma ve Oy Hakkı

 


  1. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu üyelerinin her biri, temsilcisi bulundukları bloklardaki temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısı kadar kurulda oy hakkına sahiptirler.

  2. Blok temsilcisi değişirse yeni temsilci kurulda kendiliğinden eskisinin yerini alır.

  3. Kurulun belli bir toplantısına katılamayacak olan üye, salt o toplantı için yedek temsilcilerden birini veya temsilcisi bulunduğu bloktan bir kat malikini o toplantı için vekil tayin edebilir. Vekil, temsil yetkisini yazılı bir belge ile kanıtlamak zorundadır.

  4. Toplantılara Denetim Kurulu gözlemci olarak katılabilir. Oy hakkı yoktur.

 

15.Toplantıya Çağrı

 


  1. OLAĞAN TOPLANTI: Toplu Yapı Temsilciler Kurulu, her yıl occk ayının 20 sine kadar işletme projesi ve mali gündemli olarak olağan toplantısını yapar.



Toplu Yapı Temsilciler Kurulu, Site Yönetim Kurulu tarafından, en az 15 gün önce TYTK üyeleri olan blok temsilcilerine (kurul üyelerine) imzalattırılacak bir çağrı veya taahhütlü bir mektupla veya blokların kapısına asılacak bir duyuru ile olağan toplantıya davet edilir.

 

Çağrıda; toplantının yer, saat ve gündemi belirtilir. Gündemde olmayan bir maddenin konuşulup karara bağlanması, için, toplantıya katılanların salt çoğunluğunun oylarıyla gündeme alınması gerekir.



İlk çağrı yapılırken, birinci toplantıda toplantı yeter sayısının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman yedi günden az, on beş günden fazla olamaz.

b) OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI: Önemli bir sebebin çıkması halinde, Yönetim Kurulu veya denetçi veya kurul üyelerinden birinin istemi üzerine ve toplantı için istenen tarihten en az on beş gün önce kurul üyelerinin tamamına imzalattırılacak bir çağrı, bir taahhütlü mektupla,veya panoya asılacak duyuru ile toplantı sebebi de bildirilmek şartı ile TYTK her zaman toplanabilir.

 

16.Toplantı ve Karar Yeter Sayısı

 


  1. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu, kurul üyelerinin pay ve paydaş çoğunluğuyla toplanır ve toplantıya katılanların pay ve paydaş çoğunluğu ile karar verir.

  2. Yeter sayı sağlanamadığı için ilk toplantı yapılamazsa, ikinci toplantı en erken bir hafta, en geç 15 gün içinde yapılır ve toplantı yeter sayısı aranmaksızın toplanır. Katılanların salt çokluğu ile karar verilir.

  3. Kat Mülkiyeti Kanununda özel haller için konmuş bulunan toplantı ve karar yeter sayısına ilişkin kurallar saklıdır.(KMK; Md.24,34,41,42,44,45,70)

  4. Kat maliklerden alınacak avans(aidat) tutarının belirlenmesinde yeter sayı kurulun beşte dördünün oyudur.

 

17.Kararların Bağlayıcılığı

Toplu Yapı Temsilciler Kurulu’nun kararları, toplantıya veya karara katılmış olmasalar dahi, kurul üyelerini, tüm kat maliklerini, kat maliklerinin külli ve cüz’i haleflerini, tüm site sakinlerini ve çalışanlarını, Yönetim Kurulu, Yönetici ve Denetçileri bağlar.

 

18. Kararların Yazılması ve İmzalanması



Toplu Yapı Temsilciler Kurulunun kararları, Yönetici tarafından (1)den başlayıp sırayla giden sayfa numaralarını taşıyan ve her sayfası noter mührü ile onaylı yönetim karar defterine yazılır veya hazırlanan tutanak deftere yapıştırılır ve toplantıya katılan kurul üyelerince imzalanır. Karara aykırı oy verenler, aykırılığın sebebini de belirterek kararı imzalarlar.

 

C – SİTE YÖNETİM KURULU (SYK)

 

19. Seçimi

Kat malikleri Kurulunun bir veya iki yılda bir yapacağı olağan toplantısında kat malikleri arasından bir veya iki yıllığına, 3 asıl üye ile 3 yedek üyeden oluşan “SİTE YÖNETİM KURULU” nu seçer. Yedek üyeler için de aynı esaslar geçerlidir.



  1. Site Yönetim Kurulu ilk toplantısında kendi içinden bir başkan, bir başkan yardımcısını ve sayman seçer ve görev taksimleri yapılır. Sitenin yönetilmesi ile ilgili önemli işlerin kararları yönetim kurulunda alınır.TYTK’luna onay için sunar.

  2. Site Yönetim Kurulu haftalık site yönetimi,bütçe ve vb konuları değerlendirmek için haftalık toplantılar düzenler.

  3. Site Yönetim Kurulu üyelerin tam katılımı ile toplanır ve katılanlarının tamsayısının salt çoğunluğu ile karar alır.

  4. Yeni yönetim kurulu seçilinceye kadar, eskisi (görev süresi sona erse bile) görevine devam eder. Site Yönetim Kurulu başkan ve başkan yardımcısı, görev sürelerinin sonunda tekrar seçilebilirler.

  5. Site Yönetim Kurulunun kararları her sayfası noter mührü ile onanmış bir deftere yazılır ve toplantıya katılan yönetim kurulu üyeleri ve TYTK tarafından imzalanır. Alınan karar muhalif kalanlar, isterlerse muhalefet şerhini yazarak kararı imzalarlar.

 

 

20.Sorumluğu ve Görevleri

 


  1. Site Yönetim Kurulu üyeleri aynen bir vekil gibi sorumludurlar.

 

  1. Site Yönetim Kurulu, Kat Malikleri ve Blok Kat Malikleri Kurulların beraber bir veya iki yılda bir yapacağı gündemli olağan toplantıda ve her yıl yapılacak mali TYTK toplantılarında o tarihe kadar yapılan işlerin, elde edilen gelirlerin ve giderlerin hesabını vermekle yükümlüdür. Yönetici bu amaçla, gelir ve gider durumunu gösteren bir raporu, toplantı çağrısıyla birlikte kurul üyelerinin bilgisine sunar. Gerektiğinde bu rapor, ilan tahtasına dahi asılarak, tüm Kat Maliklerinin bilgisine sunulur

 

  1. Site Yönetim Kurulu, yaptığı giderleri belgeler(tüm harcamalarda fatura beyanı ) ve bütün gider belgelerini gerektiğinde incelenmek üzere bir dosyada saklar. Toplu Yapı Temsilciler ve Kat Malikleri Kurulunca verilen kararları yerine getirir.

 

  1. Toplu Yapı Temsilciler Kurulunca verilen kararlar belirlenen ilkeler çerçevesinde; Site ortak yer ve tesislerinin ve Site malikleri adına kayıtlı ortak yararlanmaya tahsis edilmiş bağımsız (cafe ve kuaför) bölümlerin, işletilmeye veya kiraya verilmesine ilişkin sözleşmeleri ve diğer hukuki muameleleri yapar.

Bu sözleşmeler, Yönetim Kurulunda karar alınması kaydı ile, imza yetkilisi en az 2(iki) Yönetim Kurulu üyesi tarafından imzalanır

Site ortak yer ve tesislerinin ve site kat maliki adına kayıtlı bağımsız bölümlerin amacına uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gerekli olağan tedbirler alır ve bu tedbirlerin icap ettirdiği sözleşmeleri (müdür, büro elamanı, kapıcı, bekçi, bahçıvan, marangoz, elektrikçi, sıhhi tesisatçı gibi çalışanlarla akdedilecekler dahil) kurul adına yapar. Site görevlilerinin, çalışmalarını düzenler ve denetler.

 


  1. Site ortak yer ve tesisleri için gerekli olması halinde kullanma ve işletme yönetmeliklerini hazırlar, gerekli personeli istihdam eder.

 

  1. Sitede kayıtlı demirbaşların listesini tutmak,kullanım dışı kalan demirbaşın imza altına alınan tutanak ile listeden düşürülmesi. Bu tutanakta teknik personel site müdürü ve yönetim kurulundan bir üye imzası gereklidir.

 

  1. Tüm satın alımlarında karar alınması ve ödemelerde en az iki üye imzası ile yapılması.İhtiyaç duyulması halinde TYTK’ ndan iki üyenin katılımıni sağlıyarak 5 Kişilk komisyon oluşturması ve komisyon kararı ile satın alımların yapılması.

 

  1. Tüm bünyede bulunan personel yönetimi yapması, perosnelin görev ve sorumlulukların belirlenmesi, yetkinlikteki personellerin çalıştırılması, yasal mevzuatlara göre gerekli yasaları yerine getirmesi ve iş yasaların uygulanması ve önlemleri alması.

 

  1. Personel iş akitlerin sonlandırılması ve yeni personel alımları tüm Yönetim Kurulu Üye onayı (Oy birliği ile ) sağlanır.

 

  1. Site içinde yer alan tüm binaların önleyici bakım ve onarımı için periyodik denetimlerin yapılmasını, bu denetim raporları dikkate alınarak hazırlanacak kısa ve uzun vadeli bakım ve onarım planlarının yapılmasını, işletme teknik hizmetlerinin yürütülmesini sağlar.

 

  1. Yangın deprem ve sel baskını ve kaza olaylarına karşı risk analizlerin yaptırılması ve site bünye içerisnde kurtarma ekiplerin oluşturulması ve gerekli eğitim hizmetleri için satın alım yapması.

 

ı) Sitede; sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin ve organizasyonların oluşturulmasını ve desteklenmesini sağlar.

 


  1. Sitede;teknik, çöp toplama-temizlik, gibi hizmetlerin yürütülmesini organize eder ve denetler. Sitedeki yeşil alanların, spor alanlarının, çocuk bahçe ve oyun alanlarının, havuzların yapım, bakım, onarım, güvenlik ve işletme hizmetlerini yürütür.Bu işlerin yürütülmesi için servis veya dışardan hizmet satın alabilir.

 

  1. Site alanı içinde yer alan su kuyularının,depoların bakım, onarım, işletme ve teknik hizmetlerinin yürütülmesini sağlar.

 

  1. Site Yönetim Kurulu aylık faaliyetleri ve alınan kararları TYTK’ na her ayın ikinci haftasında sunar. TYTK nun vermiş olduğu kararları uygular. TYTK üyeleri toplantıya katılmakla yükümlüdürler.

 

  1. İşletme Projesi kapsamının dışında çıkabilecek olağanüstü giderlerin karşılanması için tespit ettiği avans tutarını TYTK una sunar. Alınan kararı uygular.

 

  1. Site yönetim Kurulu tayin edeceği site müdürüne sorumlu müdürlük yetkisini veirir.Tayin edeceği site müdürnün bu sorumluluğu üstlenebilecek yöneticilik yetkinlik vasıflarına sahip olmalıdır.



  1. Site bünyesinde görevli tüm personelin iş sağlılğı ve güvenliğini sağlıyacak eğitimlerin ve önlemlerin alınması, ihtiyaç duyulması halinde danışmanlık hizmetlerin alınması. Yürürlükte olan İş sağlığı ve İş güvenliği yükümlülüklerini yerine getirmelidir.

 

  1. Toplu Yapı Temsilciler Kurulunca kabul edilmiş bir işletme projesi yoksa, en geç seçimini izleyen 30 gün içinde 1 takvim yılı için geçerli olacak şekilde gelir ve giderleri gösterir bir işletme projesi hazırlar ve Toplu Yapı Temsilciler Kurulu’nun onayına sunar, kabulü halinde kesinleşir. Her yıl yapacağı mali TYTK toplantıları için de, 1 yıl süreli işletme projesi ve gerekirse demirbaş yatırım bütçesi hazırlanır ve aynı usulle kesinleştirilir.

 

İşletme projesinde özellikle;

- İşletme projesi tüm blokların giderlerini içeren tek bir işletme projesi hazırlanır. Tüm Blokların giderleri hazırlanan işletme bütçesinden karşılanır. Bloklar için ayrı bütçe hazırlanmaz.

- Sitenin 1 yıllık yönetiminde tahmini gelir ve gider tutarlarını, Yönetim Kuruluna,Denetim Kurulu ve TYTK’na bir ücret ödenecek ise bunun miktarını,

-  Site ortak giderlerinden, tüm kat maliklerine kat mülkiyeti kanunları gereği oranında, isabet edecek muhtemel miktarı, tahmini ve muhtemel Site ortak giderlerini karşılamak üzere toplanması gereken avans ve bu avansların ödeme şeklini ve zamanlarını gösterir.

- Yıl içinde çıkabilecek olağan üstü gider ve demirbaş yatırım bütçe tutarlarını içermeli.

- Görevli dairesi ortak giderlerini ve ne oranda maliklerin karşılıyacağı

- Dükkanların avans tutarlarını

- Kombi, jenaratör vb gibi şeylerin yıllık bakım ve onarım tutarlarını

- Ortak alanların ve site bünyesinde bulunan demirbaş ve makinaların siğorta bedelini

- Site müdürü ve personellere verilecek ücret ve kıdem tazminatları ve tutarlarını ve bunlara yapılacak yıllık ücret artışlarını içermeli

-Dişardan sağlanan hizmet tutarlarını(Su ,elektrik,doğalgaz posta ve haberleşme giderleri )

- Çeşitli gider tutarlarını (bina bakım onarım,elektrik nalbüriye,demirbaş,asansör bakım onarım, jenartör yakıt tutarı, mali müşavirlik personel yemek ücretleri,avutkatlık, bahçe bakım temizlik ve benzeri tüm giderleri) içermelidir.

- İşletme projesi, tüm kat maliklerine veya bağımsız bölümden fiilen yararlananlara imzaları karşılığında veya taahhütlü bir mektupla bildirilir. Bildirimden başlayarak 7 gün içinde projeye itiraz edilirse, bu itiraz Toplu Yapı Temsilciler Kurulunda incelenir ve işletme projesine kesin şekli verilir. İşletme projesi, Toplu Yapı Temsilciler Kurulunda görüşülmüş ve kabul edilmişse itiraz edilemez, bu işletme projesi kesindir.

İşletme projesi 6 ada 1750 parsel (1bölüm 3 madde belirtilen) de bulunan tüm bagımsız maliklerinin avans miktarını içermelidir.

- Kesinleşen demirbaş bütçesi ve işletme projeleri ve/veya Toplu Yapı Temsilciler Kurulunun işletme giderleri ile ilgili kararları İcra ve İflas Kanununun 68. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen belgelerden sayılır.(KMK Md.37)

  1. Site ortak gider paylarını ve bu giderlere ilişkin avansı toplar.

  2. Bağımsız bölümlerin Site ortak gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümden kiracı olarak veya başka bir sebeple devamlı olarak yararlananlarda kat malikiyle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur. Site Yönetim Kurulu, kat malikine düşen Site ortak gider avans payını doğrudan doğruya bu bağımsız bölümlerden devamlı olarak yararlananlardan da isteyebilir.

  3. Bağımsız bölümden kiracı olarak veya diğer bir sebeple bir başkasının yararlanmakta olması, kat malikinin Site ortak gider ve avans payını ödeme zorunluluk ve sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

  4. Gerçekleşen 3er aylık gelir gider dengesini ve faaliyetlerini kat maliklerine faaliyet raporları ile bilgilendirme yapar.

  5. Denetim Kurulunun yıl içinde ve yıl sonundaki denetleme raporlarını kat maliklerine göndermek.

  6. Kat mülkiyetine ilişkin borç ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen kat maliklerine ve yapmaya yetkili olduğu işler nedeniyle üçüncü şahıslara karşı dava açar, icra takibin de bulunur, yönetim kurulu adına ipotek tesis edebilir veya ipotek fekhedebilir.

 

  1. Kat malikleri Kurulu, Blok Kat Malikleri Kurulu ve Toplu Yapı Temsilciler Kurulu kararlarının iptaline ilişkin olarak kat malikleri veya üçüncü şahıslar tarafından açılan davalarda, diğer kat maliklerini yönetici temsil eder. Yönetici, açılan bu davayı ilgili kat maliklerine (blokların girişindeki ilan tahtasına asacağı yazı ile) duyurur.

Kurul kararının iptali halinde, bu konudaki yargılama gideri ve avukatlık ücreti ortak giderlerinden karşılanır.

Şu kadar ki, iptal edilen BKMK kararı ise, giderler işletme projesinden karşılanır.

 


  1. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu kararıyla veya bu kurullarca verilen yetki uyarınca yönetici tarafından sözleşmesi feshedilen veya sona eren müdür, kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve diğer görevlilerin bu görevleri nedeniyle tahsis edilmiş yerleri on beş gün içinde boşaltmalarını sağlar. Bu süre içinde boşaltılmayan yerlerin zabıtaca boşaltılması için yerel mülkiye amirine veya gerekli diğer yasal yollara başvurur.

 

  1. Sitenin tümünü ilgilendiren tebligatları kabul eder.

 

  1. Site kapsamındaki ortak yer ve tesisleri (gerektiği ölçüde) sigorta ettirir. (KMK.21)

 

  1. Site kat maliklerinden gelen tüm yazılı talepleri 7 gün içinde cevaplandırır.

 

  1. Yönetim Kurulu;site maliklerin kimliklerini mülki amirlere bildirmek ve yabancı uyruklu vatandaşlardan oturma belgesi istemekle yetkilidirler.

 

  1. Site için gelir getirecek faaliyetler yürütmesi ( reklam geliri,atıkların toplatılması,sınıflandırılması ve alıcılara satılması ve benzeri faaliyetler )

 

  1. Yönetim Kurulunun yapacakları tüm sözleşme süreleri (cafe,kuaföre,asansör, güvenlik hizmet satın alması,temzlik hizmeti,teknik hizmet alımları, reklam sözlşemleri ve buna benzer ) iki yılı aşamazlar.

 

D – SİTE DENETİM KURULU ( SDK )

 

21. Seçimi



Kat Malikleri Kurulu bir veya iki yılda bir yapacağı olağan toplantıda,bir veya iki yıllığına kat maliklerinden üç kişilik bir denetim kurulu yedekleriyle birlikte seçer. Aynı kişilerin tekrar seçilmesi mümkündür.

 

22. Görevleri

 


Yüklə 184,68 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin