Jean Monnet Jean Omer Marie Gabriel MonnetYüklə 450 b.
tarix27.07.2018
ölçüsü450 b.
#59904


Jean Monnet


Data şi locul naşterii

 • Jean Monnet s-a născut la data de 9 noiembrie 1888 în Cognac, Franţa, într-o familie de comercianţi de coniac. La vârsta de şaisprezece ani, după trecerea numai primei părţi a universităţii, a abandonat educaţia şi s-a mutat la Londra. Acolo, a petrecut doi ani învăţând arta afacerilor şi prima limbă a comerţului, engleza. În 1906, tatăl său l-a trimis în străinătate să lucreze pentru afacerile familiei.

 • În 1914, este trimis la Londra cu sarcina precisă de a realiza planul de coordonare a resurselor de război ale Aliaţilor. În 1916 – în plin război - pune pe picioare Comisia interaliată pentru aprovizionarea cu grâne, nu fără a trezi egoisme naţionale şi intrigi.

 • Datorită eficacităţii sale, probată în anii Primului Război Mondial, Jean Monnet, va deveni adjunctul secretarului general al Societăţii Naţiunilor, chiar de la înfiinţare, în 1919.

 • Părăsind funcţia în 1923, va participa la crearea unei bănci de investiţii americane, dar eşecul acesteia ca urmare a crizei bursiere din 1929 îl va face să regrete că americanii au întârziat reformarea sistemului lor bancar şi să observe, în Memoriile sale că „oamenii nu acceptă schimbarea decât din necesitate, şi ei nu văd necesitatea decât în momentul crizei ”.

 • Între timp, funcţionar financiar internaţional, participă la redresarea economică a ţărilor din Europa Centrală şi Răsăriteană. Astfel contribuie la stabilizarea zlotului în Polonia (1927) şi a leului în România (1928).În august 1940, Jean Monnet a fost trimis în Statele Unite de către Guvernul Britanic, în calitate de membru al Consiliului Britanic de Provizii, pentru a negocia cumpărarea de provizii pentru război. Curând după sosirea sa în Washington, a devenit consilier al preşedintelui Roosevelt. Convins că America ar putea servi ca „mare arsenal de democraţie”, l-a sfătuit pe preşedinte să lanseze un program de producţie masivă de arme pentru a-i aproviziona pe Aliaţi cu armament. După război, economistul britanic John Maynard Keynes a spus că, prin implicarea sa, Monnet a scurtat probabil cel de-al doilea Război Mondial cu 1 an.

 • În august 1940, Jean Monnet a fost trimis în Statele Unite de către Guvernul Britanic, în calitate de membru al Consiliului Britanic de Provizii, pentru a negocia cumpărarea de provizii pentru război. Curând după sosirea sa în Washington, a devenit consilier al preşedintelui Roosevelt. Convins că America ar putea servi ca „mare arsenal de democraţie”, l-a sfătuit pe preşedinte să lanseze un program de producţie masivă de arme pentru a-i aproviziona pe Aliaţi cu armament. După război, economistul britanic John Maynard Keynes a spus că, prin implicarea sa, Monnet a scurtat probabil cel de-al doilea Război Mondial cu 1 an.În timpul unei reuniuni a Comitetului Naţional de Eliberare, în 5 august 1943, Monnet a declarat comitetului:

 • În timpul unei reuniuni a Comitetului Naţional de Eliberare, în 5 august 1943, Monnet a declarat comitetului:

 • Nu va fi pace în Europa dacă statele sunt reconstituite pe baza suveranităţii naţionale…Ţările Europei sunt prea mici să garanteze populaţiei necesarul de prosperitate şi dezvoltare socială. Ţările europene trebuie să se constituie într-o federaţie.”

 • După cel de-al doilea Război Mondial, Franţa se afla într-o gravă nevoie de reconstrucţie. Pentru reconstrucţie, Franţa era complet dependentă de cărbunele din zonele principale de mine rămase din Germania.

Schuman, cu acordul cancelarului german, la 9 mai 1950, face, în numele guvernului Franţei, celebra declaraţie – pregătită de Monnet – propunând punerea împreună a producţiei de cărbune şi oţel franco-german sub o Înaltă Autoritate comună, deschisă şi celorlalte ţări europene.

 • Schuman, cu acordul cancelarului german, la 9 mai 1950, face, în numele guvernului Franţei, celebra declaraţie – pregătită de Monnet – propunând punerea împreună a producţiei de cărbune şi oţel franco-german sub o Înaltă Autoritate comună, deschisă şi celorlalte ţări europene.

 • Prin punerea în comun a producţiilor de bază şi instituirea unei noi Înalte Autorităţi, a căror decizii vor lega Franţa, Germania şi ţările care vor adera, se vor realiza primele fundamente concrete ale unei federaţii europene indispensabilă pentru apărarea păcii” – declara Schuman

 • Planul marca cu claritate naşterea proiectului de unificare europeană.

 • Pentru aceasta europenii convinşi au susţinut să facă din 9 mai Ziua Europei.Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) şi-a început activitatea în 1951, cu RFG, Franţa, Italia şi statele din Benelux, iar un an mai târziu, Jean Monnet a devenit primul preşedinte al Înaltei Autorităţi a acestei instituţii, până în 1955.  Dar, datorită eşecului planului Comunităţii Europene de Apărare (CEA) demisionează şi pune bazele Comitetului de Acţiune pentru Statele Unite ale Europei. Sub impulsul său neobosit, Comitetul, care regrupa partide politice şi sindicate europene, devine un remarcabil instrument de antrenare a tuturor iniţiativelor în favoarea unificării Europei: crearea Pieţei Comune (Comunitatea Economică Europeană), a Sistemului Monetar European şi a Consiliului European, aderarea Marii Britanii la Piaţa Comună, alegerea Parlamentului European prin vot universal.

 • Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) şi-a început activitatea în 1951, cu RFG, Franţa, Italia şi statele din Benelux, iar un an mai târziu, Jean Monnet a devenit primul preşedinte al Înaltei Autorităţi a acestei instituţii, până în 1955.  Dar, datorită eşecului planului Comunităţii Europene de Apărare (CEA) demisionează şi pune bazele Comitetului de Acţiune pentru Statele Unite ale Europei. Sub impulsul său neobosit, Comitetul, care regrupa partide politice şi sindicate europene, devine un remarcabil instrument de antrenare a tuturor iniţiativelor în favoarea unificării Europei: crearea Pieţei Comune (Comunitatea Economică Europeană), a Sistemului Monetar European şi a Consiliului European, aderarea Marii Britanii la Piaţa Comună, alegerea Parlamentului European prin vot universal.Continuaţi, continuaţi, nu este un alt viitor pentru popoarele Europei decât în uniune” – repeta mereu interlocutorilor săi.

 • Până la sfârşitul vieţii Jean Monnet păstrează convingerea de nezdruncinat că naţiunile europene trebuie să se unească pentru a supravieţui. Căci pe parcursul întregii vieţi el avusese ca obiectiv „să-i facă pe oameni să lucreze împreună, să le arate că, dincolo de divergenţe şi de frontiere, ei au un interes comun”.

 • Din 1975, Jean Monnet desfiinţează Comitetul şi îşi consacră ultimele puteri pentru a-şi redacta memoriile în care lasă moştenire lecţiile de viaţă şi metoda sa de acţiune.

 • Apărute în 1976, Memoriile lui Jean Monnet constituie o lecţie magistrală de politică indispensabilă celor care studiază istoria şi ştiinţele politice. Ele desenează portretul unei personalităţi oneste, seducătoare şi profund umane.

 • Se stinge la 16 martie 1979, la aproape 91 de ani. În 1988, rămăşiţele sale pământeşti sunt transferate în Panteon. Este un ultim omagiu adus celui care merită cu prisosinţă titlul onorific de „Părinte al Europei”.

Kataloq: docs -> materiale concurs pucioasa
docs -> Gəncə şəhər mks-nin fonduna 2011-ci ilin IV rübündə daxil olan Yeni kitabların siyahısı: Azərbaycan dilində : Abbas, Aqil
docs -> Dahi şair Nizami Gəncəvinin anadan olmasının 870 illiyi-1141 1209 / b Metodik tövsiyə b
docs -> AZƏrbaycan respublikasi məDƏNİYYƏt və turizm naziRLİYİ Nizami Gəncəvi adına Gəncə Tarix-Diyarşünaslıq Muzeyi Muzeyin tarixi
docs -> Azərbaycan Respublikasının Mülki Məcəlləsi Qəbul edilmişdir
materiale concurs pucioasa -> Grigore Gafencu Seminarul Teologic “Sf. Ioan Gură de Aur” Târgovişte
materiale concurs pucioasa -> Napoleon cel mic
materiale concurs pucioasa -> Precursorii integrării europene colegiul Tehnic „Ion Creangă” Tg. Neamţ
materiale concurs pucioasa -> Predecesorii Uniunii Europene cuprins: importanta uniunii europene

Yüklə 450 b.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə