Johann Christian Andreas Doppler s-a nascut la data de 29 noiembrie 1803 in Salzburg (Austria)Yüklə 454 b.
tarix07.08.2018
ölçüsü454 b.
#67641Johann Christian Andreas Doppler s-a nascut la data de 29 noiembrie 1803 in Salzburg (Austria).

 • Johann Christian Andreas Doppler s-a nascut la data de 29 noiembrie 1803 in Salzburg (Austria).

 • A fost un matematician si fizician austriac care a devenit celebru pentru ipoteza care acum este cunoscuta sub numele de Efectul Doppler.De exemplu cand chiulesti si mergi la Wenge te bucuri de vremea calduroasa sorbind un suc cu gheata. Linistea iti este de-odata intrerupta de zgomotul teribil al unei sirene de ambulanta. Cu cat se aproprie, freventa sunetului pare creasca pana cand, trecand, se transforma intr-o vaicareala. Scufundandu-se in distanta frecventa sunetului sirenei scade.  Cu toate astea, stiintific vorbind frecventa sunetului a fost constanta intreaga perioada cat a fost perceput de urechea ta.

 • De exemplu cand chiulesti si mergi la Wenge te bucuri de vremea calduroasa sorbind un suc cu gheata. Linistea iti este de-odata intrerupta de zgomotul teribil al unei sirene de ambulanta. Cu cat se aproprie, freventa sunetului pare creasca pana cand, trecand, se transforma intr-o vaicareala. Scufundandu-se in distanta frecventa sunetului sirenei scade.  Cu toate astea, stiintific vorbind frecventa sunetului a fost constanta intreaga perioada cat a fost perceput de urechea ta.E vorba de efectul Dopplerpentru intaia oara descris din punct de vedere stiintific de catre Christian Doppler in anul 1842 si confirmat cativa ani mai tarziu prin experimente desfasurate cu ajutorul unui tren in miscare. 

 • E vorba de efectul Dopplerpentru intaia oara descris din punct de vedere stiintific de catre Christian Doppler in anul 1842 si confirmat cativa ani mai tarziu prin experimente desfasurate cu ajutorul unui tren in miscare. Efectul Doppler descrie diferenta de perceptie a frecventei dintre momentul in care un val de sunete paraseste sursa  si momentul in  care acesta ajunge la observator, fiind de fapt un rezultat al miscarii relative a sursei de sunet sau a observatorului in sine.

 • Efectul Doppler descrie diferenta de perceptie a frecventei dintre momentul in care un val de sunete paraseste sursa  si momentul in  care acesta ajunge la observator, fiind de fapt un rezultat al miscarii relative a sursei de sunet sau a observatorului in sine.

 • Frecventa masoara distanta dintre sunetele inalte.  • Frecventa masoara distanta dintre sunetele inalte. Daca  sursa de zgomot se misca inspre observator, sau observatorul se misca spre sursa de zgomot, distanta dintre sunetele inalte va fi perceputa de catre observator ca fiind mult mica, intrucat fiecare sunet inalt va trebui sa parcurga mai putina distanta pana sa ajunga la urechile observatorului. Pe de alta parte, cand sursa de zgomot sau observatorul se indeparteaza, sunetele inalte trebuie sa parcurga o distanta mai mare pana sa ajunga la urechea ascultatorului. Asa se poate explica fenomenul de crestere si descrestere a sunetelor unei sirene in momentul in care acestea sunt in apropierea noastra.

 • Efectul Doppler subliniaza faptul ca multe fenomene difera atunci cand le tratam din punct de vedere al experientei proprii. Frecventa Sonora a unei sirene creste sau scade fata de tine, un simplu cetatean asezat la masa unei cafenele, insa pentru soferul ambulantei lucrurile stau altfel. El nu percepe diferentele de frecventa, pentru ca de fapt acestea nu exista.Acest fenomen este foarte uşor de observat în cazul unei maşini care trece prin dreptul nostru. Frecvenţa undelor sonore se va modifica pe măsură ce maşina se apropie şi apoi se îndepărtează de noi.

 • Acest fenomen este foarte uşor de observat în cazul unei maşini care trece prin dreptul nostru. Frecvenţa undelor sonore se va modifica pe măsură ce maşina se apropie şi apoi se îndepărtează de noi.

 • Fenomenul este similar în cazul undelor electromagnetice care se reflectă de la o ţintă mobilă. Între frecvenţa semnalului emis şi cea a semnalului recepţionat va exista o diferenţă de frecvenţă, numită frecvenţă DopplerCâteva din aplicaţiile efectului Doppler sunt menţionate mai jos:

 • Câteva din aplicaţiile efectului Doppler sunt menţionate mai jos:

 • Radarul de măsurat viteza unui obiect se bazează pe acest efect. Aparatele radar măsoară lungimea de undă a undelor radio reflectate de o maşină în mişcare, prin aceasta putându-se stabili viteza mobilului.

 • Deplasarea spre roşu . În astronomie, efectul Doppler ne dă certitudinea că universul nu este static, deoarece, conform acestui principiu, stelele ce se departează de noi vor avea lumina deplasată spre "partea roşie" a spectrului, în vreme ce acelea care se apropie vor avea lumina deplasată spre "partea albastră" a spectrului. Ceea ce ne dă certitudinea că Universul este în expansiune este faptul că majoritatea observaţiilor ne arată că lumina ce ajunge la noi este deplasată spre roşu.


Yüklə 454 b.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə