Kastamonu mimar Vedat Kültür ve Sanat merkezi Gezisi



Yüklə 20,91 Kb.
tarix03.01.2019
ölçüsü20,91 Kb.
#89699

KASTAMONU Mimar Vedat Kültür ve Sanat merkezi Gezisi

31 Ekim 2008 tarihinde açılmıştır. Kastamonu Valilik binasının da mimarı olan büyük mimarımızın adını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla “MİMAR VEDAT TEK KÜLTÜR ve SANAT MERKEZİ” adı ile inşa edilmiş olup hizmet verilmektedir.

Sanat Merkezi içerisinde CUMHURİYET EVİ, Türkiye’de bir ilk olan ŞAPKA ve DANTEL MÜZESİ, ATATÜRK SERGİ SALONU, BEBEK EVİ, RESİM GALERİSİ yer almaktadır.
Cumhuriyet Evi

cumhuriyet evi silah müzesi http://www.kastamonumvtkulturmerkezi.gov.tr/icerik/large/www.kastamonumvtkulturmerkezi.gov.tr_5_ly7s28bvhefj.jpg cumhuriyet evi silah müzesi

Tarihi önemi ve özellikleri tartışılmaz olan silahlar ve kıyafetler sergilenmektedir.



Şapka Müzesi

şapka müzesi şapka müzesi

Büyük önder Atatürk'ün Şapka İnkılabını Kastamonu'da yapmasıyla birlikte, Cumhuriyet'in kurulduğu günden günümüze kadar giyilen bay ve bayan şapkalarından ve Atatürk'ün giydiği şapkalardan oluşan Türkiye'deki ilk ve tek Şapka Müzesi.



Dantel Müzesi

dantel müzesi dantel müzesi

23 Ağustos 2009 Şapka İnkılabı kutlamaları çerçevesinde açılan müze, Türkiye’de ilk ve tek dantel müzesidir.

Danteller; Ankara Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tomris YALÇINKAYA tarafından bağışlanmıştır.

Atatürk Sergi Salonu

atatürk sergi salonu

Azerbaycanlı merhum ünlü Ressam ve Heykeltraş Adalet Bayramoğlu tarafından yapılan Atatürk’ün 13 sözünün rölyeflerinin bulunduğu bölüm.



Bebek Evi

bebekevi bebekevi

23 Nisan 2009 tarihinde açılan Bebek evinde kitre, dünya bebekleri, mısır kozalaklarından yapılan ve çeşitli el yapımı bebeklerin bulunduğu bölüm.

Bebekler Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Lale ÖZDER tarafından bağışlanmıştır.

Resim Galerisi

galeri http://www.kastamonumvtkulturmerkezi.gov.tr/icerik/large/www.kastamonumvtkulturmerkezi.gov.tr_16_he2w12lkgoaf.jpg http://www.kastamonumvtkulturmerkezi.gov.tr/icerik/large/www.kastamonumvtkulturmerkezi.gov.tr_16_od4i75zfixih.jpg

Birinci Bölüm
Adalet Bayramoğlu eserlerinden oluşan Kastamonu konulu guaj ve suluboya çalışmaları, Kastamonu fotoğrafları

İkinci Bölüm
Ünlü fotoğraf Sanatçıları tarafından çekilen Kastamonu ve ilçelerinin fotoğrafları, Ressam Serpil Ciğerci eserleri olan siyah beyaz eski Kastamonu resimleri.

Üçüncü Bölüm
VIP SALONU: Kastamonu El Sanatı Ahşap oyma ile yapılmış koltuklar, Kastamonu el dokuma atölyesinde dokunmuş perdeler, örtülerle süslenmiş, bakır el işi aksesuarlarla dizayn edilmiş misafir salonu

KASTAMONU CUMHURİYET MEYDANI GENEL BAKIŞ

NASRULLAH CAMİİ

http://www.kastamonu.gov.tr/kurumlar/kastamonu.gov.tr/resimler/nasrullah/n16.jpg?width=1200&mode=max&quality=70

Kastamonu'da Kadı Nasrullah tarafından 1506 yılında inşa edilmiş dini yapıdır.

Osmanlı İmparatorluğu'nun Kastamonu'da inşa ettiği ilk anıtsal eserlerden biri olan Nasrullah Camii, Kastamonu'nun en önemli sembollerinden biridir. Kent merkezinde yer alan cami; meydanı, şadırvanı, köprüsü ve sonradan eklenen medresesi ile bir külliyedir. II. Bayezid döneminde 1506 yılında Nasrullah Kadı tarafından köprü ve şadırvan içindeki su havuzları ile birlikte yaptırılan cami, Kastamonu'nun Osmanlı döneminden kalma en büyük camisidir. 1746 yılında genişletilmesine kadar 6 kubbeli bir yapıya sahip olan cami, bu çalışmayla 9 kubbeli bir hale gelmiştir. Cami içindeki hatlar ve süslemeler ise yine Kastamonulu ünlü hattat Ahmet Şevki Efendi tarafından vücuda getirilmiştir. Milli Mücadele yıllarında Anadolu’yu dolaşarak Türk Kurtuluş Savaşı'na destek toplayan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Nasrullah Camii’nde de vaazlar vermiş ve aynı zamanda milli marşımız olan İstiklâl Marşı'nı TBMM’deki kabulünden önce ilk defa burada okumuştur.

ŞERİFE BACI ANITI

ataturk-ve-sehit-serife-baci-aniti

Kastamonu Valiliği Anıt Yaptırma Komitesince, 1985 – 1990 yılları arasında, Prof. Dr. Heykeltıraş Tankut Öktem’ e yaptırılmıştır. Anıtın toplam yüksekliği 12 metredir. 30 Temmuz 1990 tarihinde açılışı yapılmıştır. İlin en büyük meydanında inşa edilen anıt üç bölümden oluşmaktadır. Önde, Kurtuluş Savaşı’ nda Türk kadının kahramanlığının simgesi haline gelen Şerife Bacı, ardında ise Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Türk Toplumunu ifade eden figürler yer almaktadır. Son bölümde de Kuva-i Milliye güçleri ve halk temsil edilmektedir.



Etnoğrafya Müzesi

liva paşa konağı etnografya müzesihttps://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-f/14/ef/98/56/ic-mekan.jpg

1879-1881 yıllarında Mir Liva Sadık Paşa tarafından haremlik selamlıklı olarak bodrum artı üç katlı olarak yaptırılmış konak 1997 yılında etnografya müzesine dönüştürülmüştür. Müzenin girişinde zemin katta Kastamonu’ya ait eski görüntülerin bulunduğu fotoğraflar yer alır. Kışlık kat olarak kullanılan orta katta Kastamonu el zanaatlarını yansıtan ahşap el oymacılığı eserleri, dokumacılık, semer ve koşum takımcılığı, baskıcılık, kunduracılık, urgancılık ve bakırcılık bölümleri bulunmaktadır. Yazlık kat olarak kullanılan üst kat ise bir müze ev olarak düzenlenmiş, bir konağın içinde bulunan gelin odası, oturma odası, günlük odalar (kadın-erkek), misafir odası, baş oda olarak hazırlanmıştır.



Arkeoloji Müzesi

kastamonu arkeoloji müzesi için resim sonucu kaynak görüntüyü göster

1910 yılında İttihat ve Terakki Kulübünün Kastamonu Şubesi olarak inşa edilmiştir. Tamamen kesme taştan yapılan binanın planı Mimar Kemalettin Bey tarafından çizilmiştir.

1940’lı yıllarda itibaren Kastamonu, ve çevre vilayetlerinden toplanarak getirilen arkeolojik eserlerin toplandığı bir depo olarak kullanılan bu bina 1952 yılından itibaren Müze olarak faaliyet göstermektedir.

ÇANKIRI TUZ MAĞARASI



https://2.bp.blogspot.com/-yjzwkf-x7vk/wc62sxhznii/aaaaaaaabys/tpcepiqswuqdx8odt94vg0fm34tps3u3qclcbgas/s1600/cankiri-tuz-magarasi.jpg çankırı tuz mağarası için resim sonucu

Türkiye'nin en büyük kaya tuzu rezervlerinin bulunduğu Çankırı Kaya Tuzu Mağarası, aynı zamanda Çankırı'nın turizmine de büyük katkı sağlamaktadır. Yaklaşık olarak 5.000 yıldır kullanıldığı tahmin edilen Tuz Mağarası’nın Hititler döneminden beri kullanıldığı düşünülmektedir.


Çankırı iline yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan Tuz Mağarası, kaya tuzu işletmesiyle amacıyla açılmıştır. Mağaranın girişinden sonra içeride göreceğiniz manzara, modern bir karayolunu andırmaktadır. 800 dönümlük bir alana ve 8 kilometre uzunluğa sahip olan mağara içerisinde bir çok galeri bulunmaktadır.

Kaya tuzu üretimi yapılan Çankırı Tuz Mağarası Türkiye'nin tuz ihtiyacını karşılamaktadır. Üretilen kaya tuzlarının bir kısmı rafinasyon amacıyla Çankırı'da bulunan rafine tuz fabrikalarına, buzlanmayı önlemek için karayollarına ve belediyelere, yalama taşı olarak da Türkiye'ye dağıtılmaktadır. Bu mağaradan çıkan tuzlar, fabrikalarda işlendikten sonra sofralarımızda yerini almaktadır.



Tuz mağarasında sarkıt ve dikitler muazzam manzaralar oluşturmaktadır. Tuz mağarası aynı zamanda bir şifa kaynağıdır. Astım hastaları için bulunmaz bir yerdir.
Yüklə 20,91 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin