Kiralik traktör skreyper



Yüklə 82,87 Kb.
tarix01.08.2018
ölçüsü82,87 Kb.
#64946



tcdd amblem küçük

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI

İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
7. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

BAKIM SERVİS MÜDÜRLÜĞÜ

7. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MINTIKASINDA 21235 mt İSTASYON YOLU YENİLENMESİ YAPIM İŞİNE AİT TEKNİK ŞARTNAME

HAZIRLAYANLAR

ONAY




7/I Mühendis







7/I Mühendis







Demiryolu Bakım Ser. Müd. Yrd.







Demiryolu Bakım Ser. Müd. Yrd.










Demiryolu Bakım Ser. Müdürü







DÜZENLEME VE DEĞİŞİKLİK TARİHİ

Sayfa Sayısı

11 Sayfa (Türkçe)

… / …. /2017

GİRİŞ:

Bu doküman, kuruluşumuz elemanları kontrolünde ve denetiminde yaptırılacak olan istasyon yollarının yenileme çalışmalarına ait esasları, genel koşulları, çalışmalarda takip edilecek işlem sırasını ve niteliklerini, çalışmalardan sonra beklenen teknik koşulları ve kabul koşullarını kapsar.


Yüklenicinin çalışma sırasında kendisine verilecek hat kapatma süresi içerisinde hattan çıkamaması halinde yolun açılmasına kadar geçecek ilave süre TCDD tarafından faturalandırılarak (yük ve yolcu trenlerinin bekleme sürelerinin ücretlendirilmesi) yüklenicinin hak edişinden kesilecektir. Çalışma ekiplerinin iş mahalline gidişleri, geri dönüşleri, çalışmaya hazırlık ve çalışma sonunda trafiği tehlikeye sokmayacak şekilde gerekli düzenlemelerin yapılarak hattan çıkılması için gerekli süre hat kapama süresi içindedir.
İŞİN TANIMI:

Mahal listesinde belirtilen 20177 m. mevcut İstasyon yolu sökülerek 21235 m. İstasyon yolu yapılması ve tamirata hazır hale getirilmesidir.


YOL YENİLEME ÇALIŞMARININ YAPIM SIRASI

İstasyon yolu yenileme çalışmaları aşağıda verilen sıraya göre yapılacaktır;



  1. Yol yenilemesi yapılacak hattın makasları sökülerek malzemelerin hat dışına alınması Kontrol heyetinin göstereceği yere istiflenmesi veya vagonlara yüklenmesi TCDD tarafından taşınmasından sonra kontrol heyetinin göstereceği yerlere yüklenici tarafından indirilip istiflenmesi. Çıkan malzemeler günlük olarak tutanakla TCDD kontrol heyetine teslim edilecek ve hattın yanına gelişi güzel bırakılmayacaktır. Bu nedenle oluşabilecek herhangi bir hadiseden yüklenici sorumlu olacaktır.

  2. Yol yenilemesi yapılacak yolun alt yapısında özelliğini kaybetmiş malzemenin İstasyon hattı cari (ana yol) ray üst kotundan 70 cm kazılarak, tesviye yapılması.

  3. Çay İstasyon yolu uzatması kapsamında 1,5*1,5* 7 metre uzunluğunda menfez imalatı.

  4. Yol yenilemesi yapılacak yolun kazısı yapıldıktan sonra 1. tabaka balast için ( 1.Tabaka balastın alınacağı istasyonlar mahal listesinde belirtilmiştir.); figüre sahasındaki balastın karayolu araçlarına yüklenmesi, nakli ve hatta boşaltılması ve ilk tabaka balastın finişerle veya uygun figüre aleti ile hatta serilmesi, gerekli düzeltmelerin yapılarak titreşimsiz olarak silindirle sıkıştırılması, demiryolu üst yapı malzemelerinin yerleştirilmesine hazır hale getirilmesi.

  5. Yol yenileme mahallindeki TCDD tarafından verilen yol üst yapı malzemelerinin (ray, traversin ve makasın) hattın kenarına nakledilmesi, hazırlanması. Yüklenici Firma yol üst yapı malzemelerinin yol yenileme mahallinden hat kenarına nakledilmesini istemesi, kontrol teşkilatının uygun görmesi halinde ücreti mukabilinde iş otosu ve vagon verilecek olup, ücreti ilk hak edişinden kesilecektir.

  6. TCDD tarafından verilen üst yapı malzemesi (49,050 Kg/m’lik rayla B58 Beton travers olacak şekilde) ile istasyon yolu yenilenmesi ve uzatılan yolların üst yapı yol ferşi yapılması.

  7. 11 adet 49’luk makas ferşi yapılması.(makaslar TCDD tarafından ferş edilecek istasyonda verilecektir.)

  8. Mahal listesinde belirtilen, sabit kal ve limit taşı (beyaz renkli) imalatları kontrol teşkilatının onayı alındıktan sonra gösterilen yere yapılacaktır.



YAPILACAK YOL BAKIM VE ONARIM ÇALIŞMALARININ NİTELİĞİ


  1. ALT YAPI İLE İLGİLİ İŞLERİN YAPILMASI

  • Yol altyapısı, mahal listesindeki yeni yapılacak yollar için inşa edilecektir.

  • Kazı çalışmaları sırasında istasyon yollarında her türlü hat altı ve hat üstü geçiş tesislerine

(İ tipi emniyet tesisatı, su borusu, elektrik hattı vb.) zarar verilmemesine dikkat edilecek, aksi takdirde verilen zarar yüklenici tarafından karşılanacaktır.

  • Hattın kazılması işi, tek hat platform genişliği ortalama 5- 6 m. olacak şekilde yapılacaktır.

  • Yolun dolgusu, alttemel (20 cm), temel (subbalast) (20 cm), 1. tabaka balastın (20cm) hatta serilmesi.

  • Yapılacak olan kazı çalışmaları verilecek enkesitlere uygun olarak yapılacaktır. Kazıdan çıkan hafriyatın döküleceği yer için TCDD Kontrol Heyetinin onayı alınacaktır. (Kazı çalışmaları sırasında çıkan kazı imla takviyesi olarak kullanılabilecektir.)

  • Belirtilen enkesitlere uygun olarak dolgu altına ocak taşından istifsiz taş dolgu yapılacaktır. Taş dolgu işlerinde kullanılacak taşlar; düzgün homojen, sık kristallerden oluşacak, toz, toprak, organik madde vb. yabancı madde içermeyen ve Tabloda belirtilen özelliklere sahip olacaktır.


Taş Dolgu Yapımında Kullanılacak Taşın Özellikleri

1.Granür Yoğunluk (kg/m3)

2,20

  • TS 699

  • TS EN 1936

2.Kütlece Su Emme Oranı(%)

2,0

  • TS EN 13755

3.Kaba Agregada Los Angeles Deney Yöntemi

35

  • TS EN 1097-2

4.Dona Dayanım Deneyi(Tabii Don)(25Döngü)Gözle Muayene
Don Sonu Kütle Kaybı (%)


Çatlaklar, Parça Kopması Dağılma Olmayacak.

7



  • TS 699

5.Tuz Kristallerine Direncin Tayini (%) (Na2SO4.10H2O) İle


7

  • TS699 ve TS EN 12370

6.Magnezyum Sülfat Deneyi(Mg2SO4) ile

10

  • TS EN 1367-2

7.Aşınma Direnci

Geniş Disk ile

17mm

  • TS EN 14157

Böhme İle

16.000mm2/5.000mm2




  • Enkesitlere uygun olarak dolgu yapılacaktır. Dolgu yapımında kullanılacak malzeme içerisinde;

a) Bitkisel toprak,

b) Ağaç, çalı, kök ve benzeri organik maddeler,

c) Kömür, kömür tozu dahil içten yanması söz konusu olan malzeme,

d) Bataklık veya suya doygun hale gelmiş killi ve marnlı zeminler,

e) Enkaz vb artık maddeler,

f) İnsan ve çevre sağlığına zarar verecek oranda toksit madde içeren endüstriyel atıklar,

g) Karlı, buzlu ve donmuş topraklar, suyla kolayca ufalanarak oturmalara neden olacak

malzeme,


h) Ağırlıkça % 20' den fazla jips ve kaya tuzu gibi çözünebilen madde içeren topraklar

bulunmayacaktır. İleri derecede serpantinleşmiş, ayrıştığında kil davranışı gösteren kayaçlar olmayacaktır. Dolgu malzemesi aşağıdaki tablo’da belirtilen özellikleri sağlayacaktır. Yapılan dolgu sulanacak, silindirle sıkıştırılacak ve makine ile reglaj işlemleri yapılacak ve TCDD Kontrol Heyetinin onayı alınacaktır.

Dolgu Malzemesi Özelikleri


DENEY

ŞARTNAME LİMİTİ

DENEY STANDARTI

Likit Limit (LL),%

≤60

TS 1900 AASHTO T-89

Plastisite İndeksi(PI), %

≤35

TS 1900 AASHTO T-90

Maks. Kuru Birim Ağırlık

(Standart Proctor)



≥1.450 t/m³*

TS 1900 AASHTO T-90

Yaş CBR Şişme Yüzdesi %

3

TS 1900-1 AASHTO T-193

*PI≤6 ve CBR≥10 olan doğal curuflar ve tüflerde bu şart aranmayacaktır. Dolgu yüksekliğinin 5 m’yi geçmesi halinde curuf ve tüflerin kullanılması halinde ‘araştırma raporu’ gerekmektedir.




  • Kazı ve dolgusu biten ve sulama, sıkıştırma ve reglaj işlemi yapılan platforma 20 cm. kalınlığında alt temel malzemesi makine ile serilecektir. Alt Temel malzemesi serilmeden önce TCDD kontrol heyetinin onayı alınacaktır. Alt Temel malzemesi sulanacak, silindirle sıkıştırılacak ve makine ile reglaj işlemi yapılacaktır.

  • Alt Temel malzemesi serilen; sulama, sıkıştırma ve reglaj işlemi yapılan platforma 20 cm. kalınlığında temel (sub-balast) malzemesi makine ile serilecektir. Temel (sub-balast) malzemesi serilmeden önce TCDD kontrol heyetinin onayı alınacaktır.

  • Hattın kazılması, temel (sub-balast) yapılması ve 1. tabaka balast serilmesi işleri, tek hat platform genişliği 6 m. olacak şekilde yapılacaktır.

  • Balast nakliye mesafeleri (karayolu) ekte verilmiştir. Platformun hazırlanması esnasında özellik arz eden durumlarda (kurp-köprü-hemzemin geçit v.b.) TCDD kontrol elemanlarının vereceği talimatlara ve ölçülere kesinlikle riayet edilecektir.

  • Hazırlanan platformda yolun mevcut eğimi korunacaktır.

  • Tamiratlar sonrasında gereken yerlerde hemzemin geçitler tanzim edilerek tekrar trafiğe uygun hale getirilecektir.

  • Platformun hazırlanması ve diğer çalışmalar esnasında gerekli bütün emniyet tedbirleri yüklenici tarafından alınacak olup, TCDD veya üçüncü şahıslara verilecek bütün zararlar yüklenici tarafından tazmin edilecektir.

  • Balast Altı (Sub-balast) Malzemesine Ait Teknik Özellikler

Balasttan gelen yüklere dayanabilen ve bu yükleri alt temele aktarabilen kırma taş (plantmiks) malzemeden oluşan tabakadır.

Balast-altı (sub-balast) Malzemesi:



  • Gradasyon limitleri

Elek boyutu % Geçen

25mm 72 – 100

19mm 60 – 92

9.5mm 40 – 75

4.75mm 30 – 60

2.00mm 20 – 45

0.425mm 8 – 25

0.075mm 0 – 12

- Los Angeles aşınma dayanımı LA<% 25 olacaktır (ASTM C 535-89).

- Maksimum dane çapı 25 mm olacaktır.

- İnce malzeme oranı (<0.075 mm) % 12 den az olacaktır.

- Malzeme iyi derecelenmiş olacaktır (üniformluk katsayısı Cu>6).

- Don kaybı % 25 den az olacaktır. (ASTM-C 88)

- Geçirgenlik katsayısı 5x10-5 m/sn den küçük olacaktır.

Alt balast (sub-balast) malzemesi balast ve seçilmiş malzemeyi ayırıcı özelliğe sahip olmalıdır. Alt balast (sub-balast) malzemesinin gradasyonu balast ve seçilmiş malzeme ile Terzaghi tarafından tarif edilen ve aşağıda belirtilen filitre kriterini sağlamalıdır.

D15 (filitre)  5xD85 (korunacak malzeme)

D50 (filitre)  25xD50 (korunacak malzeme)

Malzemenin Yerleştirilmesi:


  • Alt-temel ve balast altı (sub-balast) enine eğimi, % 5 olacaktır.

  • Balast-altı (sub-balast) malzeme, öngörülen drenaj eğimine uygun kazılmış ve/veya sıkıştırılmış sağlam tabana serilecektir. Balast-altı (sub-balast) malzeme, çamurlu, su birikintileri bulunan ve düzgün olmayan tabana yerleştirilmeyecektir.

  • Balast-altı (sub-balast) malzemenin taşınması ve şantiyeye tesliminde, malzeme kaybı ve segregasyona müsaade edilmeyecektir. Balast-altı (sub-balast) malzeme serilmeden önce, alt temel veya bir önceki tabaka Kontrol Mühendisinin önerisi doğrultusunda ıslatılacaktır.

  • Balast-altı (sub-balast) malzemesi, uygulamalar sırasında üniform bir reglaj sağlayacak şekilde finişerle yayılacaktır.

  • Balast-altı (sub-balast) malzeme yerleştirilmeden önce tozlu zemine su püskürtülecektir.

  • Malzeme, projesinde gösterilen derinlikte yerleştirilecek, şekillendirilecek ve sıkıştırılacaktır.

  • Sıkıştırılan kalınlık 15 cm veya daha az ise balast-altı (sub-balast) malzemesi bir tabaka halinde serilecektir ancak 7,5 cm den az olmayacaktır.

  • Sıkıştırılan kalınlık 15 cm den fazla ise, 15 cm.yi geçmeyecek ve 7,5 cm den az olmayacak şekilde 2 veya daha fazla tabaka halinde serilecektir.

Malzemenin sıkıştırılması:

  • Sıkıştırma işlemi sırasında nem içeriği, optimum nem içeriğinin % 2’si limitinde korunacaktır.

  • Balast-altı (sub-balast) malzemesi, maksimum modifiye proktor kuru yoğunluğunun % 97 değerinde tüm derinliğe kadar sıkıştırılacaktır.

  • Plaka yükleme deneyinden elde edilecek olan ikinci yükleme fazındaki deformasyon modülü; Ev2 > 120 Mpa olacaktır.

  • Platform’da müsaade edilebilecek yapım toleransları: Bitmiş balast altı (sub-balast) platformu, düşeyde belirtilen kottan sapma ± 25 mm den fazla olmayacaktır.

Sıkışma Kriterleri:

Sıkıştırma kontrolü için gerekli deney türü ve sıklığı aşağıda verilmiştir:



  • Kum Konisi deneyi: 50 m lik platformda her tabakada bir adet

  • Nükleer Deney Testi: 25 m lik platformda her tabakada bir adet

Not: Nükleer deneylerin yapılması durumunda her 250 m lik platformda bir adet kum konisi deneyi ile kontrol/kalibre edilmesi gereklidir.

  • Plaka yükleme deneyi: 250 m lik sıkıştırılmış platformda bir adet

Ocak Malzemeleri Kalite Kontrol Deneyleri:

Ocak malzemeleri üzerinde yapılması gerekli minimum deney türü ve adetleri aşağıdaki tabloda verilmektedir.


Deney türü Standardı Minimum deney sayısı
Gradasyon TS 1900, AASHTO T 88 her 1000 m3de 1 adet

Likit ve plastik limit TS 190, AASHTO T 89,90 her 1000 m3de 1 adet

Los Angeles TS 3694, AASHTO T 96 gradasyon değiştiğinde

ve/veya her 2 ayda bir adet


Na2 SO4 don kaybı TS-3655, AASHTO T – 104 gradasyon değiştiğinde

ve/veya her 2 ayda bir adet

Sıkıştırma (Mod. Proctor) TS 1900, AASHTO T99,T180 gradasyon değiştiğinde

ve/veya her hafta bir adet




Çift hat platform tip en kesiti


  1. RAYLA İLGİLİ İŞLERİN YAPILMASI

Contalarda Gönye kaçıklıkları: Sabit contalardaki gönye kaçıklıkları kurplarda azami 20 mm, aliymanda ise 10 mm olacaktır.

Ray Kesilmesi:

* Ray ucundaki aşınma, ezilme ve çatlak gibi kusurlu kısımlar ve cebire delikleri kesilecektir.

* Ray kesme işinde kesinlikle oksijen kaynağı kullanılmayacak, bu amaçla geliştirilmiş olan motorlu testere veya diskli ray kesme makinesi kullanılarak ray kesme işlemi yapılacaktır.

* Rayların kesilmesi halinde kalan kupon rayın boyu 9 m den daha kısa olmayacaktır.

Ray Delinmesi:

* Ray delinmesi gerektiği takdirde delik çapı ve deliğin ray başından uzaklığı kullanılan ray ve cebire ölçü ve toleranslarına uygun olarak TCDD Kontrol Teşkilatının belirlediği şekilde olacaktır.



* Ray delme işinde, kesinlikle oksijen kaynağı kullanılmayacak bu amaçla geliştirilmiş olan delme makinelerinden yararlanılacaktır.


  1. TRAVERSLE İLGİLİ İŞLERİN YAPILMASI

HM tipi 49.050 kg/mt. lik beton traversin teknik özellikleri:

Ağırlık: 252 kg

Yükseklik: 20 cm.

Uzunluk: 240 cm.

Gergi Kıskacı: 4 Adet

Açı Kılavuzu: 4 Adet

Besleme Rondelası: 4 Adet

Beton Travers Tirfonu: 4 Adet

Plastik Selet (Ray altı): 2 Adet

hm

HM tipi beton travers bağlantı elemanları
* Kullanılmayacak derecede kırılmış, yarılmış ve çürümüş olan traversler poz yapımında kullanılmayacaktır.

* Travers aralıkları 62 cm olacak ve yatayda eksenel kaçıklık ±20 mm den fazla olmayacaktır.


  1. KÜÇÜK YOL MALZEMELERİ İLE İLGİLİ İŞLER

* Ray – travers, ray – ray bağlantı malzemelerinden (sabit contalara ait cebire ve cebire bulonu, tirfon, çift katlı rondela, tek katlı rondela, gergi kıskacı, ara plastik selet vs. ) görev yapamaz duruma gelmiş malzemeler ayrılacak, kullanılabilir durumdakiler ise temizlendikten sonra kullanılacaktır.

* Cebireler: Contalarda kullanılacak cebirelerin ray temas yüzeyleri silinecek ve yağlanacak, iç yüzeylerdeki paslar temizlenecektir. Eğri, çatlamış ve kırılmış cebireler kullanılmayacaktır. Blonlar 880 Nm tork ile sıkılacaktır.



* Cebire Bulonları: Contalarda kullanılacak cebire bulonları, somun ve rondelalar temizlenerek alıştırılacaktır. Eğri, kırık ve çatlak olanları kullanılmayacaktır.

* Tirfonlar 250 Nm lik bir tork ile tirfonöz-bulonöz motoru kullanılarak sıkılacak, sıkım esnasında gergi kıskacının altı ile açı kılavuzu arasında 0,5 mm lik boşluk kalacaktır. Gergi kıskacının orta kavisi ile ray tabanı arasında yaklaşık 1,5mm boşluk olacaktır.




  1. APLİKASYON İŞLERİ:

*İşe başlanılmadan önce yol yenilemesi yapılacak yerlerin BÖHYY’ye göre alımları yapılarak en ve boy kesitleri çıkarılacaktır. Yapılan alımlar kontrol teşkilatı ile değerlendirildikten sonra aplikasyonu yapılarak işe başlanacaktır.

*Yolun geometrik değerlerinin işaretlenmesi yapılacaktır.



*İstasyon yolları son halini aldıktan sonra İstasyon sahasının genel vaziyet planını çizilecektir. Genel vaziyet planı için arazide yer alan raylar, balast kenar noktaları, hat ekseni, hendek, sanat yapıları, direk, tel çit, ihata vb. tesislerin konumları, şev dibi, şev üstü, istinat ve iksa duvarları, makasların contası ve makas sonu, istasyon sahasındaki; peron, binalar, çeşme vb. detay noktaları, hemzemin geçitler, tespit edilecektir. Şev üst noktasının koridor dışında yer alması halinde şev üst noktasına ulaşana kadar ve istasyon sahası boyunca ilave alım yapılacaktır. İş sonunda her istasyonun genel vaziyet planları teknik şartnamede belirtilen hususlar çerçevesinde çizilerek elektronik ortamda ve basılı olarak kontrol teşkilatına verilecektir.
MAKAS FERŞİ

  1. TCDD tarafından yapılacak program doğrultusunda TCDD yetkililerince hattın trafiğe kapatılmasından sonra , eski makasın sökümü yapılacaktır, (eski makasın önünde, arkasında ve sapan yolda 15’er metrelik bölümün sökümü dahil)

  2. Ray üst kotunda 75 cm. balast tabakası gelecek şekilde zeminde kazı yapılacak, çıkan hafriyatın TCDD’nin göstereceği yere nakliyesi yapılacaktır.

  3. Makas ve yol ferş edilecek zemin tesviye edilecektir.

  4. 1. tabaka balastın nakliyesi ve yola serilmesi yüklenici tarafından yapılacaktır.

  5. Kurulmuş olan yeni makas uygun kapasitedeki vinçle 3 parça halinde yerine konulacak, bağlantı malzemelerinin bağlantıları yapılacaktır.

  6. Sökülmüş yolun tekrar bağlanması (makas parçaları hariç diğer geçiş ve ara raylar TCDD tarafından verilecektir), yol-makas bağlantısının geçici olarak kör cebireyle yapılacaktır.

  7. Manuel (toplu-elle kumandalı) kilitleme tertibatının montajı yapılacaktır. (montajdan önce TCDD kontrol heyetinin onayı alınacaktır.)

  8. Makas ferş edilirken ve 1. tabaka balastın serilmesi esnasında nivo ile kot alınacaktır.

  9. Çıkan makasın sökülüp vagonlara yüklenmesi veya kontrol heyetinin göstereceği yere istifi işi yüklenici tarafından yapılacaktır.

GÜVENLİK

* Yüklenici, istasyon yollarının yenilenmesi esnasında çalışma yapılacak sahanın etrafını güvenlik şeridi ile çevirecek ve uyarıcı levhalar dikerek yolcuların çalışma yapılan sahaya girmemesi için her türlü tedbiri alacaktır.

* Yüklenici, sahada yapılan İş’in, malzeme, makine, ekipman ve mevcut tesislerin, sahadaki kişilerin ve ilişkili çevrenin güvenliği yönünden gereken her türlü önlemin alınmasından sorumludur. Doğabilecek tazminatlar da dâhil her türlü masraf yükleniciye aittir.

* Yüklenici işleri, çevreye rahatsızlık ve zarar vermemeye büyük dikkat gösterecek şekilde planlamak ve yürütmekten sorumludur. Bunu yaparken, alınması gereken her türlü önlemin masrafları ve doğabilecek zararların karşılanması yükleniciye aittir.

*Çalışma esnasında iş güvenliği koşulları, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bu kanun kapsamında yayımlanan yönetmelikler, TCDD yönetmelikleri ve kuralları ile atıf yapılan standartlarda belirtilen güvenlik şartlarına uyulacak ve yüklenici bu hususların tamamından sorumlu olacaktır. TCDD elemanlarınca ilave olarak istenen tüm tedbirler de yüklenici tarafından alınacaktır.

* Çalışmalar sırasında gerekli malzemeler, makineler, alet edevatlar yüklenici tarafından iş yerine getirilecektir. Yüklenicinin alet, edevat ve makineleri yapı gabarisi dışına park edecek ve TCDD’nin izniyle çalışma sahasına girebilecektir. Aksi durumda oluşabilecek tüm olumsuzluklardan yüklenici sorumlu olacaktır.

* Yüklenici hattan çıkarak yolu seyrüsefere açmadan önce, seyrüsefer emniyeti, can ve mal güvenliği açısından TCDD yapı gabarisi dâhilinde herhangi bir engel (malzeme alet ve edevat) bırakmayacaktır.

* Yolda günlük çalışmaların tamamlanmasını müteakiben yüklenici o günkü çalışmaların tamamlanarak yolun seyrüsefere uygun olduğuna ve yapı gabarisi dâhilinde herhangi bir engel bırakılmadığına dair yazılı taahhütte bulunacaktır. Yol bu taahhüdün alınmasından sonra TCDD’ce seyrüsefere açılacaktır. Yüklenicinin kusurundan dolayı yolda herhangi bir olayın meydana gelmesi halinde sorumluluk yükleniciye aittir. TCDD kontrol teşkilatının o günkü çalışmalar hakkında olumlu rapor vermesi, yüklenicinin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacaktır.

* Yüklenici, çalışmalar sırasında demiryolu hattına, tesislerine, yer altı ve yer üstü elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon hatlarına, istasyon koruma sistemlerine, enerji ve su tesisatlarına zarar vermeyecektir. Herhangi bir zarar meydana gelmesi halinde, hasarlar en kısa zamanda tekniğine uygun olarak yüklenici tarafından giderilecektir. Hasarlar yüklenici tarafından giderilemediği takdirde TCDD tarafından giderilecek ve yapılacak masraflar TCDD muhasebe usullerine göre yükleniciye fatura edilecektir. Fatura bildirimine müteakip en geç 15 iş günü içerisinde TCDD veznesine yatırılacak veya fatura tarihinden sonra gelecek ilk hakedişten kesilecektir.

* Yüklenici çalışmaları sırasında demiryolu trafiğini tehlikeye düşürmeyecek, can ve mal güvenliği açısından her türlü önlemi alacaktır. Yüklenicinin demiryolunda yaptığı çalışmalar sırasında meydana gelecek her türlü kaza, yangın vb. olayların sorumluluğu yükleniciye aittir. Yüklenici bunların olmaması için tüm önlemleri almakla sorumludur.

* Tüm yol çalışmalarına TCDD teknik personeli refakat edecektir. Bakım çalışmalarında TCDD personelinin kararlarına göre hareket edilecektir.





  1. ÇEŞİTLİ İŞLER

  1. Yüklenici personelinin servis, iaşe, barınma v.s. ihtiyaçlarını kendisi karşılayacaktır.

  2. Çalışmalar hafta sonu ve tatil günleri de dâhil olmak üzere her gün yapılacak olup bunun için ayrı bir ücret ödenmeyecektir.

  3. Yüklenici çalışma esnasında idareye ait bina, tesis, makine, araç ve demiryoluna vereceği zarar ve ziyandan sorumlu olup verilen zararlar hak edişinden düşülecektir.

  4. Yüklenicinin şantiyede bulunduracağı araçlar ve iş makineleri 237 Sayılı Taşıt Kanunu, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yönetmeliği ve Karayolu Taşıma Yönetmeliğine uygun olacaktır

  5. Yüklenici çalıştıracağı personelleri ile ilgili işe başlatılmaları, iş süreleri ve çalışma şekilleri vs. dâhil her tür düzenlemeleri, İş kanunu ve diğer yasal mevzuatlarda belirtilen kurallar doğrultusunda yapacak ve bu mevzuatlar doğrultusunda personellerini çalıştıracaktır.

  6. Uyumsuz ve uygunsuz davranışta bulunan ve Kurumun uygun bulmadığı personel Kurumun yazılı tebligatına müteakip 5 gün içerisinde değiştirilecek ve bu personele bir daha görev verilmeyecektir.

  7. İş makinelerinin ve diğer araçların her türlü vergi, sigorta (Zorunlu Mali Sorumluluk Trafik Sigortası, Kasko Sigortası) yedek parça, bakım-onarım, lastik, akü, fenni ve egzoz muayenesi, motorlu taşıt vergileri, trafik cezası, sürücü ücretleri, her türlü işletme giderleri v.b. giderleri ile yakıt giderleri yükleniciye ait olacaktır.

  8. İş makinelerinin ve diğer araçların herhangi bir trafik kazasına karışması halinde Kurumumuzca kaza ile ilgili hiç bir ücret ödenmeyeceği gibi üçüncü şahıslara karşı yüklenici firma muhatap ve sorumlu olacaktır. Yasal her türlü maddi ve manevi tazminat ve cezalar yüklenici tarafından karşılanacak olup Kuruma tevdi edilecek her türlü tazminat ve ceza yükleniciye rücû edilecektir.

  9. Yüklenici veya operatör işin aksamasına ve gecikmesine sebebiyet vermeyecektir.

  10. Yüklenici işin sözleşme süresi içinde bitirilmesi için gerekli miktarda malzemeyi ve yeterli sayıda işçiyi her an işbaşında bulunduracaktır. Aksi halde, bu hususta kendisini uyarmak üzere yapılacak tebligat tarihinden başlamak üzere 5 gün içinde bunları istenen sayıya ve miktara tamamlamak zorundadır.

  11. Yolun yenilenmesinde kullanılacak beton traversler, raylar ve ray-ray bağlantı malzemeleri (cebire, cebire bulonu vb.) TCDD tarafından temin edilecektir. Bu iş için firmaya hiçbir alet, makine verilmeyecektir.

  12. Bu iş için fazla çalışma ücreti ödenmeyecektir.

  13. Yüklenici kontrol heyetinin işyerine ulaşımını sağlayacaktır.

  14. Ekli tabloda yapım ve bakım toleransları verilmiş olup; istasyon yollarının kabulü esnasında

1 no’lu sütundaki belirtilen Yol Ferşi Kabul Toleransları (Yapım Toleransları) esas alınacaktır.


  1. ÖZEL HÜKÜMLER

ÇALIŞMALARDA; DEMİRYOLU ÜZERİNDE, KENARINDA VE YAKININDA ÜÇÜNCÜ ŞAHISLAR TARAFINDAN YAPILACAK, YOL BAKIM VE İNŞAAT ÇALIŞMALARINDA UYULACAK EMNİYET KURALLARINA DAİR 551 NUMARALI GENEL EMİR ESASLARINA GÖRE HAREKET EDİLECEKTİR.

TALİ YOL POZU İÇİN KABUL EDİLEN YAPIM ve BAKIM TOLERANSLARI





-1-

YOL FERŞİ KABUL TOLERANSLARI (YAPIM TOLERANSLARI)

-2-

YOL TAMİRAT TOLERANSLARI (BAKIM TOLERANSLARI)

10 m. ara ile alınan fileş farkı

30mm

40mm

10 m. ara ile alınan dever farkı

30 mm

40 mm

Metrede düşüklük (kot) farkı

4 mm

6 mm

3 metrede düşüklük (kot) farkı

12 mm

20 mm

Dever rampa eğimi (binde)

4

6

Karşı Ray Kot Farkı (Yolda)

20

30

Karşı Ray Kot Farkı (Contada)

30

40

Burulma (Yolda)

3 mm/m

5 mm/m

Burulma (Contada)

4 mm/m

7 mm/m

Maks. Ekartman (Yolda)

1440

1460

Maks. Ekartman (contada)

1450

1465

Standart Ekartman

1435

1435

Min. Ekartman

1432

1432

R<400m. kesimde maks. ekartman (Yolda)

1455

1470

R<400m. kesimde maks. ekartman (Contada)

1450

1455

Travers altı gizli boşluk (yolda)

0

20

Travers altı gizli boşluk (contada)

0

25



Yüklə 82,87 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin