Kktc'li gemi acentaları, limanların özelleştirilmesine karşı



Yüklə 23,55 Kb.
tarix03.11.2017
ölçüsü23,55 Kb.
#28872

5-12 Nisan 2016 HABERLER
12.04.2016 KKTC'li gemi acentaları, limanların özelleştirilmesine karşı

Türkiye ile Kuzey kıbrık Türk Cumhuriyeti arasında imzalanacak 2016- 2018 Ekonomik ve Mali Protokolde limanların özelleştirileceği yönünde yer alan ifadeler gemi acentelerini tedirgin etti.



Mağusa’da faaliyet gösteren gemi acenteleri sahipleri , kamu-özel ortaklığı sisteminden endişe duyuyor. Limanın mevcut işleyiş şeklinin sürdürülebilir olmadığı konusunda hem fikir olan acente sahipleri, limanlar için tek çözümün kamu- özel ortaklığının olmadığını ifade etti. Mağusa bölgesinde faaliyetlerini sürdüren gemi acentelerinden bazıları limana yatırım yapılmadan özelleştirilmeye gidilmesi halinde değerinin çok altında peşkeş çekileceğini söylerken, limanlar için yakın geçmişe kadar Güney Kıbrıs’ta uygulanan ve Malta’da hala devam eden liman işleyiş modelinin de çözüm olabileceğini belirtti. (Deniz Haber)

11.04.2016 Kaptanoğlu Denizcilik'e ait M/T Puli adlı tankerin 6 mürettebatı kaçırıldı

Kaptanoğlu Denizcilik'e ait M/T Puli adlı tanker korsan saldırısına uğradı. Saldırıda M/T Puli adlı tankerinde aralarında kaptan ve baş mühendisin de bulunduğu 6 mürettebat kaçırıldı.  M/T Puli Adlı tankerde toplam 19 mürettebatın bulunduğu bulunduğu ve 13 müretttebatın halen Fildişi Sahili'ndeki Abidjan Limanı'na demirleyen gemide bulunduğu belirtildi. korsanların elinde bulunan Türk denizcilerin sağlık durumunun iyi olduğu kaydedildi. (Deniz Haber)

11.04.2016 Rusya füze gemilerini Kırım’daki More Tersanesi’nde inşa edecek
Rusya'nın Karadeniz'deki askeri hareketliliği ve Kırım'ı askerileştirmesi devam ediyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin, Kırım’ın Kefe (Feodosiya) şehrinde bulunan ‘More’ adlı tersanede yeni füze gemilerinin inşa edileceğini açıkladı. Ancak söz konusu gemilerin inşası için fabrikanın önce modernizasyon sürecinden geçmesi gerektiğini de belirtti. Vira Haber
11.04.2016 ABD’nin insansız gemisi 'Sea Hunter' suya indirildi

ABD’nin insansız gemisi 'Sea Hunter' suya indirildi Amerikan Ordusu'nun kendi kendine giden robot gemisi 'Sea Hunter' suya indirildi. 40 metre uzunluğundaki silahsız prototip, herhangi bir mürettabatın müdahalesine ya da uzaktan kontrole ihtiyaç duymadan ilerleyebiliyor.



Birleşik Devletler Ordusu'nun yeni otonom gemisi Sea Hunter ilk kez suya indi. Sürücüsüz otomobil, insansız hava araçları, drone’lar derken otonom savaş gemileri de suya inmeye başladı. DARPA (Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı) tarafından üretilen “Sea Hunter” (Deniz Avcısı) adlı yeni araç, Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne katılması planlanan, kendi kendine yol alma özelliğine sahip ilk savaş gemisi oldu. 40 metre uzunluğundaki silahsız prototip, herhangi bir mürettabatın müdahalesine ya da uzaktan kontrole ihtiyaç duymadan ilerleyebiliyor. Yeni gemi, okyanus üzerinde 2 - 3 aylık müdahalesiz yolculuk gerçekleştirebiliyor. İnsan müdahalesi olmadan ilerlemesini radar kullanarak sağlayan Sea Hunter’da AIS olarak adlandırılan uluslararası gemi izleme programından yararlanılıyor. AIS verileri geminin yön tayinini ve diğer deniz araçlarıyla çarpışmadan ilerlemesine yardımcı oluyor.
Vira Haber

11.04.2016 "Türkiye, savunmada ilk 10'u zorluyor"

Milli Savunma Komisyonu Başkanı Özlü, Gölcük'te 6 denizaltı üretileceğini, bir Alman firmasıyla müştereken ortak çalıştıklarını ve ilk teslimatın 2018'de yapılacağını açıkladı. Milli Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü, Türkiye'nin 16 milyar dolarla, 9 ülke ile birlikte, görünmezlik özelliği olan F-35 uçaklarının üretiminde yer aldığını belirterek, "F-35, insanlı son savaş uçağı olacak, bundan sonraki savaş uçaklarının insansız olması hedefleniyor." dedi. 16 milyar dolarlık "müşterek taarruz uçağı" denilen F-35 uçağı projesinin, dünyanın en büyük ve en geniş kapsamlı projesi olduğunu vurgulayan Özlü, 9 ülkenin yer alacağı bu projede yaklaşık 3 bin uçak üretileceğini, Türkiye'nin de 116 uçak alacağına işaret etti. Özlü, bu projede Türkiye'nin payının yüzde 3,3 olduğunu belirtti. Özlü, 2,7 milyar dolarlık yeni tip denizaltı projesi hakkında da bilgi verdi. Gölcük'te 6 denizaltı üretileceğini belirten Özlü, "Havadan bağımsız tahrik sistemi olan, dünyanın en modern denizaltılarından birisi. Bir Alman firmasıyla müştereken çalışıyoruz. İlk teslimatı 2018'de yapılacak ve her yıl bir denizaltı teslim edilecek." diye konuştu. (Deniz Haber)


11.04.2016 Yer kabuğunun altında dev okyanus bulundu

Fransız, Alman ve Rus bilim insanları, yer kabuğunun derinliklerinde dev bir okyanus keşfettiklerini açıkladı. Nature isimli bilimsel dergide yayımlanan makaleye göre bu gizli okyanus, dünya yüzeyinin 410 ile 660 kilometre altında keşfedildi. Dünyadaki kayaç katmanların henüz yeni yeni oluşmaya başladığı Arkeyan Devir'den kaldığı belirtilen okyanusun 2.7 milyar yaşında olduğu tahmin ediliyor. Rusya merkezli haber sitesi Sputink'te yayımlanan araştırmaya göre, bu yeni keşfedilen okyanusta dünyadaki okyanuslarda bulunan suyun yaklaşık 3 katı kadar su rezervi bulunuyor. (Deniz Haber)


08.04.2016 Carnival Vista Türkiye'yi rotasından çıkardı


Amerika’nın en büyük kruvaziyer şirketlerinden Carnival Cruise'in en yeni gemisi Carnival Vista 1 Mayıs'ta yapacağı Türkiye seferini iptal etti. İtalya´nın Trieste limanından başlayan ilk seferine başlayacak olan Carnival Vista, Türkiye seferini iptal etti.  Dünyanın en büyük kruvaziyer şirketleri arasında yer alan  kruvaziyer şirketi Carnival´in en büyük gemisi olarak ilk inşa edilen Carnival Vista rota değişikliği yaparak rotada yer almasına rağmen İzmir'e uğramayacağı belirtildi. Yolcular tarafından rezervasyonu yapılıp ödenmiş olan İzmir turlarının paraları şirket tarafından geri ödenecek. İzmir iptalinin şimdilik Mayıs ayından başlayarak Haziran ortasına kadar süreceğini bildiren Carnival şirketi, o tarihten sonraki dönem için henüz kesin karar vermeyip, durumu vakti gelince tekrar gözden geçireceğini açıkladı. (Deniz Haber)

08.04.2016 Ucuz petrol fiyatları Süveyş Kanalı'nı bitirdi

Düşen petrol fiyatları ticaret ve yük gemilerinin rotalarını değiştirmesine sebep oldu. Şirketler Süveyş Kanalı’na yüksek geçiş ücreti ödemek yerine Ümit Burnu’nu dolaşarak ulaşımı sağlıyor. Süveyş Kanalı 19. yy'da ticaret ve ekonomi alanında büyük bir devrim niteliği taşıyordu. Gemicilik firmaları yıllarca Mısır'a ait bir devlet kuruluşu olan Süveyş Kanal İdaresi'ne kanaldan geçiş amacıyla milyarlarca dolar ödemek zorunda kaldı. Ancak günümüze gelindiğinde petrol fiyatlarındaki düşüş Süveyş Kanalı'nın önemini yitirmesine sebep oldu. Deniz ticareti uzmanı SeaIntel şirketinin yayımladığı rapora göre, Ekim ayından Şubat sonuna kadar Asya'dan demir alarak Avrupa ve ABD'ye yük taşıyan 115 gemi Süveyş Kanalı yerine, Güney Afrika'da Ümit Burnu'nu geçerek rotasını tamamladı. Uzun rotayı yüksek hızla kat etmenin Süveyş Kanalı'nı geçerken harcanan zamana yaklaştığı belirtildi.  Sealnet'e göre Güney Afrika rotasını tercih edenlerin her defasında 235 bin dolar kar ettiği görüldü. Rapor, kanal idarelerinin rota tercih ekonomisinde değişiklik yapacaksa geçiş ücretlerinin Süveyş'te yüzde 50 oranında indirime gitmesi gerektiğini söyledi. (Deniz Haber)

08.04.2916 Deniz Filomuzun Üçte İkisi Yabancı Bayraklı

TÜRK deniz filosunun üçte ikisinin yabancı bayraklı olduğu ortaya çıktı. Denizcilik Çalışma Sözleşmesi’nin Meclis Dışişleri Komisyonu’ndaki görüşmelerinde, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkililerince, 27.5 milyon tonluk Türk deniz filosunun sadece 8.2 milyon tonluk bölümünün Türk bayrağı taşıdığı bilgisi aktarıldı. (Aktüel Deniz)

08.04.2016 Yat Yapıyoruz Ama Tasarımda Yokuz


Yrd. Doç Dr. İnanç Işıl Yıldırım yaptığı sektörel değerlendirmede, Türk yat ve tekne endüstrisinin yan sanayisi ile birlikte ekonomik büyüklüğü yaklaşık olarak 5-5,5 milyar dolara kadar ulaştığını ancak sektörün hala yeterli derecede Yat Tasarımcısı ve Yat İç Mekân Tasarımı yapabilen İçmimara sahip olmadığını söyledi.

Ekonomik olarak gelişmiş ülkeler incelendiğinde bu ülkelerin denizden etkin şekilde yararlandığını, deniz ticaret filoları, limanları ve denize yönelik sanayi yatırımları ile gelişmiş bir deniz kültürüne sahip olduklarına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, "8.333 km'lik denize kıyısı ile pek çok ülkenin sahip olmadığı coğrafi avantaja sahip olan Türkiye tekne üretiminde dünyada üçüncü sırada yer almasına, marinalarımız Avrupa'ya göre daha yeni ve her türlü donanıma sahip olmasına rağmen tasarım konusunda halen İtalya ve İngiltere gibi dış kaynaklı proje çözümlerine ihtiyaç duymaktayız" dedi. (Aktüel Deniz)

07.04.2016 Denizcilik ve turizm borçları düzenlemesi ertelendi


Bankalarca denizcilik sektöründe kullanılmak üzere kullandırılan krediler ve alacakların yeniden yapılandırılmasına yönelik düzenlemeler için süre 31 Aralık 2015'ten 31 Aralık 2016'ya ertelendi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), "Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, denizcilik sektöründe kullanılmak üzere kullandırılan kredilere yönelik hükümlerin uygulanması 31 Aralık 2016'ya kadar yapılabilecek. (Deniz Haber)




06.04.2016 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı'na Galip Zerey atandı


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevine Galip Zerey atandı (Deniz Haber)
Yüklə 23,55 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin