Konya su ve kanalizasyon idaresi



Yüklə 189,1 Kb.
səhifə1/3
tarix02.11.2017
ölçüsü189,1 Kb.
#28414
  1   2   3

KONYA SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ATIKSULARIN KANALİZASYON ŞEBEKESİNE DEŞARJ

YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam Dayanak Tanımlar

Amaç, kapsam, dayanak

MADDE 1- (1) Bu yönetmelik 20.11.1981 tarih ve 2560 sayılı kanunun 20.maddesine dayanılarak hazırlanmış olup amacı, atıksuların kanalizasyon şebekesine bağlanmalarına, vidanjör ve benzeri bir araç ile taşınarak kanalizasyon şebekelerine boşaltılmalarına, kanalizasyon şebekesi bulunmayan yerlerde çevre kirlenmesine yol açmayacak bir düzeyde arıtılarak uzaklaştırılma ve uygun alıcı ortama verilmeleri ile kanalizasyon şebekesinin kullanım ve korunmasına ilişkin esas, yöntem ve kısıtlamaları belirlemektir.

(2) Bu yönetmelik 2560 sayılı kanun ile belirlenen görev ve yetki alanı içinde halen mevcut ve yeni kurulacak olan tüm atıksu kaynaklarını kapsamaktadır.



Tanımlar

MADDE 2 - (1) Bu yönetmelikte geçen;

a) İdare : Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü'dür.

b) Teknik Komisyon : KOSKİ Genel Müdürlüğü'nce belirlenen ihtisas komisyonudur.

c) Atık : Her türlü üretim ve tüketim faaliyetleri sonunda fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik özellikleriyle, verildikleri alıcı ortama dolaylı veya doğrudan zarar verebilen ve o ortamda doğal bileşim ve özelliklerin değişmesine yol açan katı, sıvı ve gaz halindeki maddelerdir.

ç) Atıksu : Evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer kullanımlar sonucu kirlenmiş veya özellikleri değişmiş suları ifade eder.

d) Evsel Atıksu : Konutlardan veya yerleşim bölgelerinden kaynaklanan ve insanların yaşam süreçlerindeki su kullanımları nedeni ile oluşan atıksulardır.

e) Endüstriyel Atıksu : Evsel atıksu dışında kalan, endüstrilerin, imalathanelerin, ticari işletmelerin, sanayi sitelerinin her türlü üretim, işlem ve prosesinden kaynaklanan atıksulardır.

f) Atıksu Kaynakları : Faaliyet ve üretimleri nedeniyle atıksu üreten konutlar, ticari binalar, endüstri kuruluşları, tarımsal alanlar, kentsel bölgeler, eğitim kuruluşları, tamirhaneler, atölyeler, hastaneler ve benzeri kurum, kuruluş ve işletmeleri ifade eder.

g) Atıksu Toplama Havzası : Atıksuların alıcı ortama verilebilmesi için yapılması gerekli mühendislik çalışmalarının uygulandığı sınırlar içinde kalan alandır.

ğ) Kanalizasyon Şebekesi : Atıksuları toplamaya, uzaklaştırmaya ve arıtma tesislerine iletmeye yarayan tesis ve sanat yapılarını içeren, birbirleriyle bağlantılı boru ya da kanal sistemleridir.

h) Yağmur Suyu Kanalı : Yağış suları, yüzeysel sular, drenaj suları ile sıcaklığı dışında (40 °C ) başkaca kirletici unsur içermeyen soğutma sularını taşıyan kanaldır.
ı) Atıksu Kanalı : Ayrık sistem kanalizasyon yapılarında evsel ve / veya endüstriyel kaynaklı atiksuları taşıyan kanalları ifade eder. Birleşik sistem kanalizasyon yapılarında ise, bu atıksulara ek olarak yağış sularını da birlikte taşıyan kanalları ifade eder.
i) Birleşik Kanal : Atıksuları ve yağmur sularını birlikte taşıyan kanaldır.
j) Bağlantı Kanalı : Atıksu kaynağının atıksularını kanalizasyon şebekesine ileten, parsel bacası ile atıksu kanalı arasındaki mülk sahibine ait kanaldır.

k) Parsel Bacası : Bağlantı kanallarının başlangıç noktasında KOSKİ'ce tespit edilecek özel tiplere uygun olarak inşa edilecek bacalardır.

l) Kontrol Bacası : Atıksu deşarjlarını kontrol amacıyla numune almak, ölçüm yapmak, atıksu akımını izlemek için içine girilebilir, özel tipleri KOSKİ'ce belirlenecek bacalardır.

m) Atıksu Depolama Tankı : Atıksuların toplandığı ve dengelendiği teknik usullere uygun hazırlanmış hacim­lerdir.

n) Arıtma : Suların kullanım sonucu yitirdikleri fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik özelliklerinin bir kısmını veya tamamını tekrar kazandırabilmek ve / veya boşaltıldıkları alıcı ortamın doğal, fiziksel, bakteriyolojik ve ekolojik özelliklerini değiştirmeyecek hale getirilebilmeleri için uygulanacak her türlü fiziksel, kimyasal ve biyolojik işlem ve prosesleri ifade eder.

o) Arıtma Tesisi : Atıksuların alıcı ortama boşaltılmasından veya herhangi bir taşıma aracı ile alıcı ortama taşınmasından önce önem ve kirlilik yüklerine göre arıtılmaları amacıyla, KOSKİ'nin kuracağı veya atıksu kaynaklarından KOSKÎ'ce kurulmasını isteyeceği her türlü tesislerdir.

ö) Ön Arıtma Tesisi : Atıksuların kanalizasyon şebekesine boşaltılmasından veya bir taşıma aracı ile herhangi bir atıksu arıtma tesisine taşınmasından önce KOSKİ'ce (kirlilik yükü ve derişim için belirlenen sınır değerlere) göre arıtılmaları amacı ile KOSKİ tarafından kurulması istenecek her türlü arıtma tesisleridir.

p) Arıtma Çamuru : Arıtma tesislerinden ya da fosseptiklerden çıkan değişik ölçüde katı madde ihtiva eden sulu, katı madde süspansiyonlarıdır.

r) Debi : Bir akım kesitinden birim zamanda geçen suyun hacmidir.

s) Kompozit Numune : Evsel ve endüstriyel atıksulardan belirli zaman aralıklarında debi ile orantılı olarak alınıp oluşturulan karışık numunedir.

ş) Zehirlilik (Toksisite) : Bir maddenin alıcı ortamda belirli bir kansantrasyondan fazla olarak bulunmasıyla çeşitli indikatör organizmaların sağlığını ve ekolojik sistem dengesini tehdit etmesi, akut veya kronik hastalık ve ölümlere yol açması özelliğidir.

(Değişik 09.12.2010 tarih ve 14 sayılı Genel Kurul Kararı ile)

t) Bağlantı Kalite Kontrol Ruhsatı : KOSKİ tarafından düzenlenen ve endüstriyel atıksuların kanalizasyon şebekesine bağlanma koşullarını belirleyen belgedir.

u) Alıcı Ortam : Atıksuların yasa, yönetmelikler ve teknik usullere uygun olarak deşarj edildikleri deniz, göl, dere, akarsu ve arazilerdir.

ü) Dere : Yeraltı ve yerüstü su kaynaklarına dayalı olarak yılın her ayında veya belirli zamanlarda akan akarsulardır.

v) KÖP : Kirlilik Önleme Payı; Atıksulardaki kirletici parametre değerleri deşarj kısıtlamalarının üzerinde olan endüstri kuruluşlarının ödemek zorunda oldukları meblağdır.

y) Önemli Kirletici Kaynaklar : Sadece konvansiyonel parametreler ihtiva etmek üzere, atıksu debisi 50 m3/gün'den fazla olan veya üretim faaliyetleri itibariyle toksik parametreler ihtiva eden proses atiksularına sahip endüstriyel atıksu kaynakları önemli kirletici kaynaklar olarak değerlendirilir.

z) Ekolojik Denge : İnsan ve diğer canlıların varlık ve gelişmelerini sürdürebilmeleri için gerekli olan şartların bütününü ifade eder.

aa) Çevre Kirliliği : İnsanların her türlü faaliyetleri sonucu havada, suda, toprakta meydana gelen doğal olmayan değişikliklerle ekolojik dengenin bozulması ve bu tür faaliyetler sonucu ortaya çıkan salgın hastalıklar ile görüntü bozukluğu, koku, gürültü ve atıkların çevrede meydana getirdiği diğer arzu edilmeyen sonuçları ifade eder.

bb) Çevre Korunması : Ekolojik dengenin korunması, havada, suda, toprakta kirlilik ve bozulmaların önlenmesi ve çevrenin iyileştirilmesi için yapılan çalışmaların bütününü ifade eder.

cc) Seyrelme : Bir alıcı ortama deşarj edilen atıksuyun içerdiği bir kirletici parametrenin atıksudaki konsan­trasyonunun deşarj sonucunda alıcı ortamda oluşan fiziksel, hidrodinamik olaylar veya çeşitli fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal reaksiyonlar sonucunda azalmasını ve atıksuyun alıcı ortama deşarj şekli ve alıcı ortamın taşıdığı özelliklere bağlı olarak hesaplanabilen bir büyüklüğü ifade eder.

çç) Toksik Parametreler : Genel olarak endüstriyel faaliyetlerden oluşan ve doğada kalıcı özellik gösteren ve / veya toksik etkiler oluşturan (ağır metaller, fenol, siyanür, vb.) parametrelerdir.

dd) Tekil Numune : Bir atıksu kaynağından herhangi bir zamanda alınan numunedir.

ee) Konvansiyonel Parametreler : Genel olarak evsel ya da evsel nitelikteki atıksuları tanımlamada kullanılan ve doğada kalıcı özellik göstermeyen ve / veya toksik etkisi olmayan parametrelerdir. Bu yönetmelik kapsamı içinde konvansiyonel parametreler aşağıdaki gibi tanımlanabilir.

-Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOI) - Askıda Katı Madde (AKM)

-Toplam Azot (TN) - Toplam Fosfor (TP)

-Yağ-Gres -Yüzey Aktif Aktif Madde, Biyolojik olarak parçalanabilir.

ff) Parsel Atıksu Drenaj Tesisi : Atıksuların parsel içinde toplanması, ön işlemi, kontrolü ve şehir kanalizas­yonuna bağlantısını sağlayan sistemi ifade eder.

gg) Tehlikeli ve Zararlı Maddeler : Solunum, sindirim veya deri absorbsiyonu ile akut toksisite ve uzun sürede kronik toksisite, kanserojen etki yapan, biyolojik arıtmaya karşı direnç gösteren, yeraltı ve yüzeysel suları kirletmemeleri için Tehlikeli ve Zararlı Maddeler Tebliğine göre özel muamele ve bertaraf işlemleri gerektiren maddeleri ifade eder.

İlkeler

MADDE 3- (1) Bu yönetmelik, aşağıda belirlenen genel hedef ve esaslar doğrultusunda uygulanır

a) Çevrenin korunmasına ve kirliliğine ilişkin karar ve önlemlerin alınması ve uygulanmasında insan ve diğer canlı varlıkların sağlığının korunması; alınacak önlemlerin kalkınma çabalarına olumlu ve olumsuz etkileri ile fayda ve maliyetleri dikkate alınarak kısa ve uzun vadeli değerlendirmelerin yapılması esastır.

1) Arazi ve kaynak kullanım kararları veren ve proje değerlendirmesi yapan yetkili kuruluşlar, kalkınma çabalarını olumsuz yönde etkilememeyi dikkate alarak çevrenin korunması ve kirlenmemesi hedefini gözetirler.

2) Ekonomik faaliyetlerde ve üretim metotlarının tayininde çevre sorunlarının önlenmesi ve sınırlandırılması amacıyla en elverişli teknoloji ve yöntemler seçilir ve uygulanır.

3) Çevrenin korunması ve kirlenmesinin önlenmesi konusunda alınacak tedbirlerin bir bütünlük içinde tespiti ve uygulanması esastır.

b) Kanalizasyon şebekesi bulunan yerlerde her türlü atıksuların kanalizasyon şebekesine bağlanması bir hak ve zorunluluktur. Atıksular kesinlikle çevreye boşaltılamaz..Yönetmelikte belirlenen kanalizasyon şebekesine verilmeyecek atıklar kesinlikle kanalizasyon şebekesine boşaltılamaz.

c) Kanalizasyon şebekeleri tahrip edilemez ve kullanım amaçları değiştirilemez.

ç) Her türlü atıksu kaynağı, kanalizasyon şebekesinden ve arıtma tesislerinden yararlanması ile bu tesislerde ve alıcı ortamda doğabilecek zararların giderilmesi için yapılacak tüm harcamaları karşılamakla yükümlüdür.

d) Bir endüstriyel atıksuyun kanalizasyon şebekesine bağlanabilmesi ya da vidanjör veya benzeri bir taşıma aracı ile taşınarak boşaltılabilmesi için;

1) Kanalizasyon şebekesinin yapısına, kapasitesine ve çalışmasına zarar verip engel olmaması,

2) Çalışan personel ve civar halkı için sağlık sakıncası yaratmaması,

3) Atıksuların verildiği arıtma tesisinin çalışmasını ve verimini olumsuz yönde etkilememesi,

4) Merkezi arıtma tesisinde oluşacak çamur vb. maddelerin arıtılması, uzaklaştırılması ve

kullanılmasını zorlaştırmaması ve çevre kirlenmesine yol açacak nitelik kazanmalarına neden olmaması,

5) Merkezi arıtma tesisinde arıtılamayacak maddeler içermemesi gerekir.

e) Endüstriyel atıksu hacminin ve kirletici özelliklerinin kaynakta azaltılmasına yönelik her türlü önlem teşvik edilir.

f) Atıksu miktarının belirlenmesi için, içme suyu şebekesi haricinden su temin edenler, temin ettiği su miktarını alt yapı tesisleri yönetimine belgelemek ve bedeli karşılığında kanalizasyon sistemine bağlanmak zorundadır.

Yükümlülük

MADDE 4- (1) KOSKİ, kuruluş yasası hükümlerine göre, şehrin yararlandığı su kaynaklarının korunması ve sorumluluk alanındaki diğer su kaynaklarının (göl, akarsular ve yer altı suları) kullanılmış sular ve endüstri atıkları ile kirletilmemesi için mevcut ve yeni kurulacak tüm endüstri kuruluşlarının gerekebilecek arıtma tesislerini kurmalarını öngörür ve bu yönetmelikteki esaslar uyarınca zorunlu kılar.

İKİNCİ BÖLÜM

Yasaklamalar ve Kısıtlamalar

Kanalizasyon şebekesine müdahale

MADDE 5- (1) İdarenin yazılı izni olmadıkça yetkisiz hiçbir resmi ya da özel kişi veya kuruluş tarafından kanalizasyon sistemine dokunulamaz, kanal şebekelerinin kapakları açılamaz, geçtiği yerler kazılamaz, şebekelerin yerleri değiştirilemez, bağlantı kanalları inşa edilemez ve şebeke sistemine bağlanamaz. Herhangi bir maksatla kullanılmak için kanalizasyon tesislerinden su alınamaz.
Yağmur suyu deşarjları

MADDE 6- (1) Bölgede ayrık kanalizasyon sistemi mevcut ise; yağmur suları ve kirli olmayan tüm diğer yüzeysel drenaj suları evsel atıksu kanallarına ve hiçbir atıksu kanalı da yağmur suyu kanallarına bağlanamaz.
Proses dışı atıksular

MADDE 7- (1) Kirlilik ihtiva etmeyen proses dışı atıksular (temassız soğutma suları vb.) endüstriyel atıksu olarak değerlendirilmez. Ancak, kirlilik ihtiva eden proses dışı atıksular KOSKİ'nin yazılı onayı ile kanalizasyon şebekesine verilebilir.
Seyrelme

MADDE 8- (1) Endüstriyel atıksular ön arıtma gereğini ortadan kaldırmak üzere kirletilmemiş sularla seyreltilerek kanalizasyon sistemine verilemez.
Kanalizasyon şebekesine verilmeyecek atıklar ve diğer maddeler

MADDE 9- (1) Aşağıda sıralanan atık, artık ve diğer maddeler hiçbir şekilde kanalizasyon şebekesine verilemez.

a) Benzin, nafta, gazyağı, motorin, fue-oil, madeni yağlar, diğer solventler ve tek başına

veya başka maddeler ile etkileşim halinde yangına, patlamalara sebep olabilecek veya herhangi bir şekilde insanlar, yapılar ve arıtma tesisleri için tehlike yaratabilecek diğer sıvı, katı ve gaz halindeki her türlü madde.

b) Gaz fazına geçebilen, duman oluşturan, koku çıkartan, zehirli etkiler nedeni ile sağlık sakıncaları yaratan, bu nedenle kanallara girişi, bakım ve onarımı engelleyen her türlü madde.

c) Endüstrilerden veya ticari işletmelerden kaynaklanan, öğütülmüş durumda da olsa atıksu altyapı tesislerinde çökelme ve tıkanmalara neden olabilecek maddeler, özellikle süprüntü, moloz, hayvan dışkısı ve idrarları, kum, mutfak artığı, kül, selülozlu maddeler, katran, saman, talaş, metal ve tahta parçaları, cam, plastik, tüy, kıl, lif, cüruf, paçavra, mezbaha artığı, hayvan ölüsü, işkembe içi, üzüm posası, çeşitli gıda maddeleri ve meyvelerin posası, mayalı artıklar, çamurlar, deri artıkları ve benzeri maddeler.

ç) Kanal yapısını bozucu ve aşındırıcı özellikte olan korozif maddeler, alkaliler, asitler, pH değeri 6'dan düşük 10'dan yüksek olan atıklar.

d) 5 °C ile 40 °C arasında çöken, katılaşan, viskos hale geçen, kanal cidarında katı veya viskos tabakalar oluşturabilecek her türlü maddelerle, sıcaklığı 40 °C 'nin üstündeki her türlü atıksular.

e) Radyoaktif özelliğe sahip maddeler.

f) Dünya Sağlık Teşkilatı ve diğer uluslararası geçerli kriterler ile ulusal mevzuat ve standartlara göre tehlikeli ve zararlı atık sınıfına giren tüm atıklar.

g) Her türlü katı atık ve artıklar, su ve atıksu arıtma ve ön arıtma tesisi çamurları, bekleme depoları ve septik tanklarda oluşan çamurlar.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

(Değişik 09.12.2009 tarih ve 8 sayılı Genel Kurul Kararı ile)

Evsel Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Koşulları
Kanalizasyon şebekesinin bulunduğu yerlerdeki evsel atıksu kaynaklarının deşarj koşulları

MADDE 10- (1) a) İdare tarafından evsel kaynaklı atıksular için "Kanal Bağlantı Ruhsatı" verilir. Mal sahibi İdarece hazırlanmış olan özel ruhsat formunu doldurup, İdarece belirlenen evrakları da ekleyerek 5 nüsha projeyle birlikte müracaat eder. Proje yapımı için gerekli teknik bilgiler İdare tarafından verilir. Ruhsat işlemlerinin tamamlanması, projelerin incelenmesi ve onayı için İdarenin Tarifeler Yönetmeliğinde belirlenmiş olan ruhsat ve kontrol harçları alınır.

b) Bina bağlantı kanalının kanalizasyon şebekesine bağlanmaya hazır olduğunu "Kanal Bağlantı Ruhsatı" alan kişi ya da kuruluş idareye bildirmeye mecburdur. Bağlantı, İdarenin göndereceği yetkili elemanların kontrolü altında İdare tarafından yapılır veya yaptırılır. Bağlantı İşlemi dolayısıyla kanalizasyon şebekesine gelebilecek her türlü zarar ve ziyan mal sahibine tazmin olunur. Bağlantı ve Kontrol masrafları Tarifeler Yönetmeliğinde belirtilen esaslar üzerinden mal sahibinden alınır.

c) Şehir su şebekesiyle bağlantısı olmayan, özel bir içme ve kullanma suyu da bulunmayan ve içinde herhangi bir amaçla su kullanılmayan taşınmazlar kanalizasyon şebekesine bağlanmayabilir. Bu gibi taşınmazların mal sahibinden Altyapı Katılma Payı dışında işletme gideri alınmaz.

ç) Her parsel için ayrı ve bağımsız bir bağlantı kanalı yapılacaktır.

d) Kanal şebekesine bağlı bir parselin daha sonra ayrı ayrı parsellere ayrılarak her parselde bağımsız konutlar inşa edilmesi durumunda her bir parselin kanalizasyon şebekesine ayrı ayrı bağlantı yapması zorunludur.

e) İdare tarafından yapılacak denetim sonucunda bu yönetmeliğin koşullarına uygunluğunun saptanması durumunda eski binaların bağlantı kanalları yerine yapılacak yeni binalar tarafından da kullanılabilir.


f) Ayrık kanalizasyon sisteminin mevcut olduğu yörelerde atıksular ve yağmur suları (çatı ve bahçe suları, drenaj suları) için ayrı bina tesisatları yapılıp ayrı parsel bacalarında toplandıktan sonra atıksular atıksu kanalına, yağmur suları ve yer altı drenaj suları da yağmur suyu kanalına verilir. Birleşik sistem kanal şebekesinin bulunduğu bölgelerde ise her iki parsel bacası birbiri ile birleştirilmek suretiyle atıksu parsel bacasından kanalizasyon şebekesine bağlantı yapılır. Sonradan bu yolda ayrık sistem kanalizasyon şebekesi yapıldığında, atıksu parsel bacası atıksu kanalına, yağmur suyu parsel bacası, yağmur suyu kanalına bağlanır.

g) Taşınmaza ait parsel bacaları bitişik nizam yapılarda (bahçesi olmayan) kaldırımların altına; ayrık nizam yapılarda (bahçeli yapılarda) yola çıkıştan önce bahçe içinde idare tarafından onaylanmış projedeki detay resimlere uygun olarak yapılır.

ğ) Taşınmazın bodrum katlarının döşeme kotu, şebeke kanalındaki en yüksek su seviyesi kotunun altında kalıyor ve kanalizasyona kendiliğinden akış sağlanmıyorsa, bu gibi düşük kotlu binaların bodrum katlarının atıksuları İdare’ce onaylı projesine uygun bir pompaj sistemi ile parsel çıkış bacasına yükseltilip diğer katların atıksuları ile birlikte bağlantı kanalı vasıtasıyla kanalizasyon şebekesine verilir.

h) Kanal şebekesi bulunan iki sokaktan cephe alan parsellerin hangi kanal şebekesine bağlantı yapacağına idare karar verir ve parsel sahibi bu karara uymak zorundadır.

ı) Teknik şartlar, mevcut bir kanal bağlantısının yenilenmesini gerektiriyorsa, mal sahibi bu bağlantıyı İdare'nin istediği şekilde yapmak zorundadır.

i) Yeni bir kanalizasyon şebekesi yapıldığında aynı yolda daha önce eski kanaldan yararlanan bütün binaların yeni kanala bağlanması zorunludur. Bağlantılar İdare tarafından yaptırılır ve bedeli taşınmaz sahibinden alınır.

j) Kanalizasyon şebekesine bağlı veya bağlanacak olan binaların bodrum katlarının atıksuları, cazibe ile akıtılabilse dahi mal sahibi parsel çıkış bacasında atıksuyun geri gelmesini önleyecek tedbirleri almak zorundadır. Aksi takdirde binaların uğrayabilecekleri zararlardan İdare sorumlu olmaz.

k) Ürettiği atıksuları kanalizasyon şebekesine bağlanan atıksu kaynağının sahibi, bu bağlantıyı ve bağlantı üzerindeki diğer özel tesisleri iyi bir şekilde muhafazaya, parsel bacasına ve diğer ölçüm tesislerini her zaman kontrole hazır halde tutmaya zorunludur.

l) Atıksu kanalizasyon şebekesine bağlantısı yapılan taşınmazın parselinde daha önceden yapılmış özel tesisler ve her nevi atıksu toplama çukurlarından çalışmaları KOSKİ'ce uygun görülmeyenler devre dışı bırakılır, atıksuları boşaltılır. İç duvarları dezenfekte edilip temizleme işlemi bitirildikten sonra çukurlar uygun bir malzeme ile (çakıl vb.) doldurularak atıksu bağlantı sisteminin dışında bırakılır. Bütün bu işlemlerin mal sahibi tarafından yaptırılması zorunludur.

m) İdare tarafından boşalttırılan ve devre dışı bıraktırılan bu çukurların başka maksatlarla kullanılmasına, KOSKİ'ce çevre sağlığı açısından sakınca görülmüyorsa ilgili merciince izin verilebilir.

n) Atıksu parsel bacası ile kanalizasyon şebekesi arasında kalan bağlantı kanalının bakım ve işletmesi taşınmaz sahiplerinin sorumluluğundadır. Taşınmaz sahipleri bağlantı kanalında meydana gelebilecek tıkanıkları açtırmakla yükümlüdür. Ev bağlantısındaki tıkanıklığın kanal şebekesine atılmaması gereken atıklardan olduğu tespit edilirse taşınmaz sahibi hakkında bu yasağa aykırı hareketten dolayı yasal işlem yapılır.
Kanalizasyon şebekesinin bulunmadığı yerlerdeki evsel atıksu kaynaklarının deşarj koşulları

MADDE 11- (1) a) Belediye sınırlarının dâhilinde kanalizasyon şebekesinin bulunmadığı yerlerdeki evsel atıksular KOSKİ'nin onaylayacağı projeye uygun olarak yapılacak bir atıksu depolama tankında toplanır. KOSKİ'nin veya KOSKİ'den çalışma ruhsatı almış taşıma araçları ile KOSKİ'nin kanalizasyon sistemi üzerinde belirleyeceği deşarj noktalarına taşınır.

b) Kanalizasyon şebekesine verilmeleri sakınca yaratmayan atıksuların atıksu depolama çukurlarından taşınıp uzaklaştırılmaları İdare`ce belirtilecek olan ücret tarifesine göre yapılır. İdare uygun görürse yetki ve sorumluluk alanında kalmak üzere gerekli gördüğü tedbir ve teminatı alarak özel taşıma araçlarına (vidanjör) çalışma izni verebilir. Bu araç sahipleri, İdare'den alacakları çalışma izin belgesindeki koşullara uymak şartıyla araçlarını çalıştırabilirler. Ancak çalışma süresi İçinde sebep olacakları her türlü zarar ve ziyandan sorumlu olurlar.

c) Atıksu depolama çukurlarında birikmiş atıksularını açığa boşaltan veya taşmasına fırsat verenler hakkında İdare'nin belirleyeceği cezai hükümler uygulanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

(Değişik 09.12.2009 tarih ve 8 sayılı Genel Kurul Kararı ile)

Endüstriyel Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Koşulları
Atıksu abonesi durum tespit esasları

MADDE 12- (1) a) KOSKİ sorumluluk alanı içerisinde bulunan kurulu her endüstri atıksu kaynağında, en az iki teknik elemanı tarafından durum tespit çalışmaları yaptırır. Anılan endüstri isim, üretim, hammadde, su, atıksu, kanal durumu ve arıtma önlemleri vb. açılarından incelenir ve sonucunda bir rapor tanzim edilir.

b) İnceleme sonucunda anılan kuruluştan endüstriyel nitelikte atıksu kaynaklanmadığı tespit edilirse, o kuruluş arşive kaydedilir ve bu kuruluş hakkında evsel atıksu kaynağı olarak değerlendirme yapılır. Ancak üretim değişikliği ve benzeri değişmelerde KOSKİ'ye haber verilmesi konusunda ilgilisi uyarılır.

c) İnceleme sonucuna işyerinden endüstriyel nitelikte atıksu kaynaklandığı tespit edilirse söz konusu işyerinin atıksu abonesi yapılması işlemlerine başlanır ve dahil olduğu endüstri kategorisi Çevre Kanunu Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğinde verilen sınıflandırmalar çerçevesinde tespit edilir.

ç) Kategorizasyon işleminden sonra işyerinde yapılan inceleme - numune alarak karakterizasyon tespitleri veya literatür bilgileri ile atıksularının kirleticiliği belirlenir. İdare tarafından yapılan veya yaptırılan numune alma ve/veya analizlerin masrafları kirleten tarafından karşılanır.



(Değişik 09.12.2009 tarih ve 8 sayılı Genel Kurul Kararı ile)

d) Atıksu niteliklerinin belirlenmesini takiben işyerinin deşarj kısıtlamaları, kanalizasyona deşarj durumuna göre tespit edilir.

e) Deşarj ortamı ve atıksuyun kirleticilik nitelikleri birlikte değerlendirilerek o İşyeri için esas alınacak kirletici parametre ve kirlilik katsayısı tespit edilir.

(Değişik 09.12.2010 tarih ve 14 sayılı Genel Kurul Kararı ile)

f) Bu tespitlerden sonra firma atıksu abonesi olarak kaydedilir, kirlilik önlem payı tahakkuku işlemlerine başlanır. Bağlantı Kalite Kontrol Ruhsatı düzenlenerek, atıksu arıtma tesisi kurma koşulları aşağıda verilen g ve Madde 16 b fıkralarına göre karara bağlanır.



(Değişik 09.12.2010 tarih ve 14 sayılı Genel Kurul Kararı ile)

g) Bu değerlendirmeler sonucunda atıksularının özellikleri itibariyle kanalizasyon sistemine veya alıcı ortama direk deşarjları uygun görülmeyen endüstriyel atıksu kaynaklarından Bağlantı Kalite Kontrol Ruhsatında belirtilen esasları sağlamak üzere projesi KOSKİ'nin onayına tabi olan arıtma tesisini kurması ve işletmeleri istenir.



(Değişik 09.12.2010 tarih ve 14 sayılı Genel Kurul Kararı ile)

Yüklə 189,1 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin