Kuşadası Ege Port Limanı’na bu yıl 152 kruvaziyer demirledi



Yüklə 31,67 Kb.
tarix12.01.2019
ölçüsü31,67 Kb.
#95498

13 KASIM – 30 EKİM 2018 HABERLER


12.11.2018 Kuşadası Ege Port Limanı’na bu yıl 152 kruvaziyer demirledi



Turizmde atılan adımlarla birlikte toparlanma sürecine giren Kuşadası Ege Port Limanı'na bu yıl 152 kruvaziyerle 122 bin 321 yabancı konuk geldi. Kuşadası Ege Port Limanı Genel Müdürü Aziz Güngör, yaptığı açıklamada dünyadaki en önemli limanlardan biri olan Kuşadası Limanı’nın her yıl ülkedeki diğer limanların toplamından fazla yolcu ağırladığını söyledi. Güngör, limana geçen yıl 126 gemiyle 118 bin 418 yolcunun, bu yıl ise 152 gemiyle 122 bin 321 yolcunun geldiğini, gemi sayısındaki yüzde 21'lik artışın turizmde kötü günlerin geride kaldığını gösterdiğini belirtti.

12.11.2018 Katar ve İsrail, Gazze'ye Kıbrıs'tan ikmal rotası konusunda anlaştı


Katar ve İsrail, Kıbrıs'ta Gazze Şeridi'ne mal tedarik edecek bir liman kurulması ve adayla Filistin arasında bir deniz taşımacılığı rotası oluşturulması konusunda anlaştı.
Lübnan'ın önde gelen gazetelerinden Al-Akhbar'ın haberine göre, Kıbrıs ve Filistin arasındaki deniz taşımacılığı rotası uluslararası gözlemciler tarafından denetlenecek.
Katar, Gazze Şeridi'nin Yeniden İnşası Komitesi Başkanı Muhammet el-Emadi, 7 Kasım'da Gazze Şeridi'ne gelerek burada Katar tarafından sürdürülen projeleri incelemişti.

Filistin medyasına demeç veren el-Emedi, Katar'ın Gazze'li yetkililerin ve ailelerinin ücretlerinin ödenebilmesi için bölgenin yönetim bütçesine 90 milyon dolar katkıda bulunacağını açıklamıştı.


Katar bölgeye yakıt alınabilmesi için 10 milyon dolarlık bir yardımda bulunmuştu.

Katar'ın Hamas'ın da bir uzantısı olduğu Müslüman Kardeşleri desteklediği, Hamas ile İsrail arasında barış müzakereleri sürdüğü biliniyor. Ancak Batı Şeria'daki Filistin Merkezi yönetimi, Gazze'nin Batı Şeria'dan ayrışması ve iki başlı bir Filistin yönetiminin resmileşmesine yol açacak anlaşmaya karşı çıkıyor.



12.11.2018 Avustralya, İngiltere ile 9 adet yeni savaş gemisi için anlaşma imzaladı


Avustralya, İngiltere’nin savunma şirketi BAE Systmes ile 9 adet yeni fırkateynin inşası için anlaşma imzaladı. İnşa edilecek savaş gemilerinin maliyetinin 26 milyar doları bulacağı kaydedildi.
 Firmaya ait 26 tipi Küresel Savaş Gemisi, 1996’dan bu yana hizmet veren ve yaşlanmış durumdaki Anzak sınıfı 8 geminin değiştirilmesi programı kapsamında üretildi.

Yeni gemiler, Avustralya hükümetine ait bir firma olan ASC Shipbuilding tarafından Adelaide kentinde üretilecek ve Donanma’nın 2020 başlarından itibaren güdümlü füzelere sahip savaş gemileri edinmesi ile birlikte avcı sınıfı olarak anılacaklar.


Başbakan Malcolm Turnbull’ın verdiği bilgiye göre, program kapsamında Avustralya çapında 5 bin kişilik bir istihdam alanı açmakla birlikte 10 bin kişi içinde milli tedarik zincirleri ile dolaylı olarak bir iş olanağı oluşturacak.

Turnbull verdiği demeçte, “Adelaide şehri, Avustralya’nın gemi inşa merkezi haline gelecek ve bölge ile beraber dünya çapında da en büyük gemi inşaatı merkezlerinden biri konumunda olacak” şeklinde konuştu.



12.11.2018 ‘Denizyolu Transitinde Basitleştirme İzni’nin ilk sahibi MSC oldu


Denizyolu ile yapılan taşımalarda işlemlerin basitleştirilmesi konusunda ‘Basitleştirme İzni’ yetkisinin ilk sahibi MSC olurken gümrük sistemine gönderilen elektronik mesajla Türkiye'de yapılan transit işlemleri basitleştirilerek yapılacak.
Ticaret Bakanlığı’nca yürütülen denizyolu basitleştirmesi çalışmaları çerçevesinde transit rejimi kapsamında denizyolu ile yapılan taşımalarda transit beyannamesi yerine, izin sahibi firmalar tarafından taşımaya ilişkin bilgilerin  Ticaret Bakanlığı’na aktarılması suretiyle işlemlerin basitleştirilmesi ve ülkemiz limanları arasında aktarılan konteynerlere ilişkin işlemlerin en az bürokrasi, en kısa süre ve en düşük maliyetle tamamlanması için basitleştirilmiş usulde taşıma yapma yetkisinin ilk sahibi MSC Gemi Acenteliği A.Ş. oldu.

12.11.2018 Kılavuzluk ve Römorkörcülük hizmetlerinden alınan kamu payı yüzde 10’a çıkarıldı


Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinde yeni düzenleme yapıldı. 10 Kasım 2018’de yayınlanan 329 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Kılavuzluk ve Römorkörcülük hizmetlerinden alınan kamu payı yüzde 6,5’ten yüzde 10’a çıkarıldı.
Buna göre, kılavuzluk ve römorkörcülük hizmeti veren kamu kurumu ve özel kuruluşlar tarafından elde edilen aylık gayrisafi hasılattan alınacak kamu payı yüzde 10'a çıkarıldı. Söz konusu karar, ay başında yürürlüğe girecek.

Öte yandan Harcırah Kanunu uyarınca yurt dışı yer değiştirme giderinin mesafeye göre değişen kısmının hesaplanmasında esas alınan cetvellere yenileri ilave edildi



10.11.2018 Çin ve Myanmar KyaukPyu Limanı Projesi için anlaşma imzaladı


Myanmar, bir açık deniz limanı olan KyaukPyu’da çalışmalara başlaması için Çin devlet şirketi olan CITIC Group ile bir anlaşma imzaladı.
Anlaşma, 2 adet manvera alanı inşaatını kapsıyor ve manevra alanlarının 10’a çıkarılması konusunda taraflar arasında geniş kapsamlı görüşmeler sürüyor.
Yapılan anlaşma çerçevesinde projenin 4 etapta uygulanması planlanıyor.

Elde edilen bilgilere göre, ilk etabın tahmini maliyetinin 7.5 milyon dolar üzerinden indirimler yapılarak 1.3 milyar dolar civarını olacağı kaydedildi.


KyaukPyu Limanı Projesi, Çin’in Yeni İpek Yolu fikrinin merkezini oluşturması bakımından büyük önem taşıyor.
8.11.2018 Norveç’te Fırkateyn ile Tanker Çatıştı

Norveç'in batı kıyısı açıklarında bir petrol tankeri ve fırkateyn çatıştı. Olayda 8 kişi yaralanırken fırkateyn ve tankerde bulunan toplam 162 mürettebat tahliye edildi. Fırkateynin ciddi oranda su aldığı kaydedildi. İtfaiye birimlerinin açıklamalarına göre, 10 metrekarelik bir alanda tankerden petrol sızıntısı oluştu.


8.11.2018 Valencia Limanı, ‘Blockchain Sistemi’ne katıldı


Valencia Liman İdaresi, Maersk tarafından geliştirilen ‘Blockchain Sistemi’ne katıldı.

İspanya‘daki Valencia Liman İdaresi (PAV), TradeLens adlı platforma dahil oldu. TradeLens, IBM ve lojistik devlerinden Maersk tarafından geliştirilen bir Blockchain platformu.


Bu yılın Ağustos ayında aktif hale getirilen TradeLens platformu, Blockchain teknolojisiyle küresel tedarik zincirini bir araya getiriyor. TradeLens platformu, küresel ticaret alanındaki işlemleri çok daha verimli ve tasarruflu hale getiriyor.
TradeLens platformuna dahil olan tüm şirketler tedarik zincirindeki hareketlilikleri takip edebiliyorlar. Ayrıca liman operatörleri, gümrük otoriteleri ve diğer taraflar da sistemde yer alıp belli bir ticaret anlaşmasıyla ilgili verileri veya dosyaları kontrol edebiliyorlar.
PAV’ın teknoloji biriminden sorumlu olan Jose Garcia De Le Guia, Blockchain teknolojisinin küresel lojistik sektörünü ciddi ölçüde geliştirebileceğini ve ‘evraksız limanlar’ın oluşumuna katkıda bulunabileceğini düşünüyor.

7.11.2018 YA SA Holding, 3 dökmeyük ve 2 kuruyük gemisini 63 milyon dolara satışa çıkardı


Yalçın Sabancı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üslendiği YA SA Holding, yeni yapılandırma ile birlikte filosunu gençleştirmek amacıyla bünyesinde bulunan ve yaş ortalaması 12 olan, 5 yük gemisini 63 milyon dolara satışa çıkardı.
Deniz Haber Ajansı'nın edindiği bilgiye göre; İstanbul merkezli YA SA Denizcilik, 82 bin 800 DWT taşıma kapasitesine sahip YASA NESLIHAN ile kardeş gemiler olan 75 bin 500 DWT taşıma kapasiteli YASA TEAM ve YASA UNITY isimli dökme yük gemileri ile birlikte 56 bin DWT'luk YASA GULTEN ve YASA OZCAN isimli kardeş supramax tipi kuruyük gemilerini satışa çıkardı.
Alınan bilgiye göre; 75 bin 500 DWT taşıma kapasiteli YASA TEAM ve YASA UNITY isimli dökme yük gemileri 13 milyon 400 bin dolardan satışa çıkarken, 82 bin 800 DWT'luk YASA NESLİHAN isimli dökmece gemiye, 12 milyon 700 bin dolar değer biçildi.

7.11.2018 Arkas Holding, IRISL ortaklığına son verdi



ABD'nin İran'a uyguladığı ambargo, Türk denizcilik sektörünü de vurdu. Arkas Holding, İran devlet şirketi IRISL ile ortak olarak kurduğu IRISL ANADOLU GEMİ ACENTELİĞİ ANONİM ŞİRKETİ 'ndeki hisselerini İranlılara devretti. ABD'nin 5 Kasım 2018'de başlattığı İran Ambargosu çerçevesinde, Arkas Holding adına Lucien Arkas ve Bernard Arkas'ın ortak olarak yer aldığı IRISL Anadolu Gemi Acenteliği A.Ş.'de bulunan hisseleri, 15.08.2018 tarihinde yayınlanan, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nin 9643 sayılı nüshasında, İran vatandaşı Soheil Sana'ya devredildi.

6.11.2018 Yılport Holding, Guetemala’daki Puerto Quetzal Limanı’nın yüzde 55'ini satın aldı


Yılport, Latin Amerika’daki liman portföyünü genişletirken stratejik hamlelerine bir yenisini daha ekledi. Yılport, Guetemala’nın en büyük Pasifik Okyanusu limanı Puerto Quetzal’ın yüzde 55 hissesini satın aldı.
Terminaldeki çok amaçlı operasyonlar; liman yönetimi ve Yılport arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde 18 Ekim’den itibaren Yılport Holding bünyesinde yürütülüyor.

Yılport Holding tarafından işletilen 21. liman olma özelliğindeki Puerto Quetzal, Panamax büyüklüğündeki gemilere de ev sahipliği yapabiliyor.


Genel kargo, konteyner, sıvı kargo ve Ro-Ro gemilerince verilen hizmetler olmak üzere çok amaçlı bir terminal olan Puerto Quetzal; 820 metre uzunluğundaki gemi manevra alanına ve aynı anda 4 gemiye yeterli alan sağlayabilecek 11 metrelik bir su çekme mesafesine sahip. Yılport, Panamax büyüklüğündeki gemilere yükleme ve indirme yapabilecek şekilde dizayn edilmiş LHM 600 tipi 4 adet Mobil Liman Vinci ile Puerto Quetzal’a yapacağı yatırımlarına hâlihazırda başlamış durumda.

3.11.2018 Yeşil pasaport’ta her yıl ihracat şartı kaldırıldı


Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği'nin girişimleriyle 'yeşil pasaport' verilen ihracatçılar için aranan her yıl ihracat yapma şartı kaldırıldı.
İhracatçıların hususi damgalı pasaport çıkarma şartları kolaylaştırıldı. Daha önce ihracatçıların hususi damgalı pasaport alabilmesi için her takvim yılında ihracat yapma şartı aranıyordu. Bu şart değiştirilerek son üç takvim yılında yapılan toplam ihracat tutarının ortalaması kanunda belirtilen oranda olması, yeşil pasaport verilmesi için yeterli olacak.

2.11.2018 Taşucu Limanı özelleştirme ihalesi 24 Aralık'a kaldı


Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ.'ye ait Taşucu Limanı sahasındaki bazı taşınmazların özelleştirilmesi ihalesinde son teklif verme süresi 24 Aralık'a uzatıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın konuya ilişkin ilanı Resmi Gazete'de yayımlandı.

1.11.2018 Tekirdağ Limanı'nı 36 yıllığına Ceynak Lojistik işletecek


Tekirdağ Limanı'nın işletme hakkı için düzenlenen ihaleyi 347 milyon 100 bin lira bedelle en yüksek teklifi veren Ceynak Lojistik kazandı. Liman, 36 yıl süreyle Ceynak Lojistik tarafından işletilecek.
Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait Tekirdağ Limanı'nın 36 yıl süreyle işletme hakkını Ceynak Lojistik ve Ticaret AŞ kazandı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı İhale Komisyonu’nca özelleştirme kapsam ve programında bulunan Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait Tekirdağ Limanı'nın 36 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi amacıyla ihale gerçekleştirilmişti.
İhalede, 347 milyon 100 bin lira bedelle en yüksek teklifi veren Ceynak Lojistik ve Ticaret AŞ'ye İhale Şartnamesi çerçevesinde işletme hakkının verilmesi kararlaştırıldı.


1.11.2018 Türkiye’nin en büyük rıhtımı Asyaport’ta


Asyaport’un 1000 metre uzunluğundaki ana rıhtımının kapasite artırımı talebi başvurusu Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından incelenerek onaylandı. 240.000 DWT (24.000 TEU) kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük rıhtımı Asyaport oldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İçsular Genel Müdürlüğü’nce belirlenen mevcut kıyı tesisi vaziyet planı onayı ve proje revizyonu usul ve esaslarına göre Asyaport, 240.000 DWT (24.000 TEU) gemilere hizmet verebilecek en büyük rıhtıma sahip.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan iletilen yazıya göre Asyaport Liman A.Ş., bu kapsamda proje revizyonu için 1000 metre uzunluğundaki ana rıhtımının kapasite artırımı talebiyle başvurusunu yapmıştı.
Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından Asyaport’un ilettiği belge ve raporlar incelenerek limanın 240.000 DWT (24.000 TEU) gemilere hizmet vermesinde tesis geometrik ebatları, yanaşma-bağlanma ekipmanları ve yapı dayanımları açısından herhangi bir sakıncanın bulunmadığı onaylandı.

31.10.2018 Fatih gemisi, Akdeniz'de ilk sondaj çalışmalarına başladı


Türkiye'nin milli sondaj gemisi Fatih, gerçekleştirilen tören sonrasında Akdeniz'de ilk derin deniz sondaj çalışmalarına başladı. Sondaj, yaklaşık 150 gün sürecek.

Barbaros Hayreddin Paşa gemisiyle sismik araştırmaların yapılmasının ardından gerçekleştirilen analizlerden sonra sondaj gemisi Fatih, çalışmalarına Alanya-1 kuyusu ile başladı.
Yüklə 31,67 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin