Lucrare de laborator №5 Denumirea lucrării: Programarea pinilor porturilor unui microcontroler ca intrări Scopul lucrăriiYüklə 182 Kb.
səhifə1/4
tarix24.03.2022
ölçüsü182 Kb.
#114955
  1   2   3   4
lab8


Lucrare de laborator № 5

Denumirea lucrării: Programarea pinilor porturilor unui microcontroler ca intrări

Scopul lucrării: Familiarizarea cu tehnicile de programare a pinilor porturilor ca intrări şi simularea necesară pentru realizarea acestui lucru.
Laboratorul precedent a fost dedicat programării porturilor ca şi OUTPUT PORTS, pentru a completa imaginea, ne vom referi acum la ce-a de a doua funcţie folosirea porturilor ca INPUT PORTS.

Trebuie specificat de la început, că pinii unui microcontroler pot constitui DIGITAL PORTS pini de intrare atât pentru semnale digitale cât si ANALOGIC PORTS, pentru semnale analogice. În cele ce urmează ne vom referi la prima categorie.

Microcontrolerul foloseşte această caracteristică a porturilor pentru conectarea cu perifericele. În cazul lui PIC16F877A avem 35 de porturi absolut suficiente oricărei aplicaţii. La fel ca şi porturile de ieşire, ele sunt aceleaşi porturi notate cu A, B, C, D şi E.

Să ne aducem aminte că regula de configurare a registrului TRIS poate face un port fie OUTPUT, dacă facem clear unii biţi (dacă îi instalăm în 0), sau putem face un port INPUT dacă setăm biţii corespunzători (dacă îi instalăm în 1). Corespondenţa era simpla: 1= 1mput şi 0 = 0utput.

Cea de configurare a unui port în starea LOW sau HIGH era posibilă prin configurarea registrului PORT prin aplicarea unui clear respectiv set pe biţii registrului.

Sa vedem în practica cum scriem un program in limbaj de asamblare pentru a folosi aceste porturi ca intrări. Plecăm de la acelaşi cod pe care l-am folosit până acum făcând câteva modificări pe care le vom explica pe rând:Yüklə 182 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin