Manisa iLİ, akhisar iLÇESİ



Yüklə 198,94 Kb.
tarix29.10.2017
ölçüsü198,94 Kb.
#20945


MANİSA İLİ, AKHİSAR İLÇESİ

ZEYTİNCİLİK İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

ÖN ARAŞTIRMA VE BİLGİLENDİRME RAPORU

HAZIRLAYAN : AKHİSAR BELEDİYESİ

OYA KÜÇÜK – ŞEHİR PLANCISI

EYLÜL 2006



A–YERLEŞİM BİRİMİNİN SOSYO–EKONOMİK GÖSTERGELERİN

ÖZET BİLGİSİ :

1 - Yüzölçümü (Km²) : 2406Km².

2 - İdari Bölünüş

- İlçe Sayısı ( Adet ) : -----

- Köy Sayısı ( Adet ) : 86

- Bucak Sayısı ( Adet ) : 9

3 - Nüfus : 2000 yılı sayımına göre 152 582 kişi.

4 - Okur-Yazarlık Oranı : Erkek: % 87.3, Kadın: % 71.5

5 - Atıksu Arıtma Tesisi : Var

6 - Katı Atık Toplama Tesisi: Vahşi Depolama Alanı mevcut

7 - Bir Önceki Yıl Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) Değeri

2005 yılı, ……………..Dolar.

8 - Bir Önceki Yıl Ana Sektörlere Göre Sağlanan GSYİH Değerlerinin

Dağılımı (Bin YTL.)

- Tarım : 2005 yılı,………………………YTL.

- Sanayi : 2005 yılı,………………………YTL.

- Hizmetler : 2005 yılı, …………………… YTL.

9 - Bir Önceki Yıl Milli Gelirden Alınan Pay : 2005 yılı, %.......

10- Bir Önceki Yıl Genel Bütçe Gelirleri : 2005 yılı,…………YTL.

11- Bir Önceki Yıl Genel Bütçe Giderleri : 2005 yılı,…………YTL.

12- İstihdamın Ana Sektörlere Dağılımı :

- Tarım : 2005 yılı,…………………kişi

- Sanayi : 2005 yılı, ……………… kişi

- Hizmetler : 2005 yılı, ……………….. kişi

13- İşsiz Nüfus : 2005 yılı,…………………kişi

14- Yer Aldığı Yöre : Normal Yöre



B – OSB YATIRIMINI TALEP EDEN KURUM/KURULUŞ/GERÇEK

VEYA TÜZEL KİŞİ :

1 - Manisa Valiliği

2 - Akhisar Kaymakamlığı

3 - Akhisar Belediyesi

4 - Ticaret Odası

5 - Ticaret Borsası

6 - Süleymanlı Belediyesi

7 - Akhisar Zeytinciler Kooperatifi

8 - Zeytin Dostu Derneği

9 - Doğrudan Sanayicilerden Gelen Talep ( Ekte Talep Formları

Sunulmaktadır.)
C – OSB YATIRIMINA İHTİYAÇ DUYULAN GEREKÇELER :

1 - Doğal Kaynak Potansiyelinin Değerlendirilmesi

2 - İstihdam Sağlama

3 - Yerleşim Biriminin Planlı Gelişmesi

4 - Pazar İmkanları

BÖLÜM 1 : OSB YATIRIMINA İHTİYAÇ DUYULAN GEREKÇELER
Ekonomide kalkınma hedefleri içerisinde en önemli politikalardan bir tanesi de sanayinin teşviki ve gelişimidir. OSB’ lerin sanayinin planlı yerleşiminin düşük altyapı maliyetleri ile sağlanması konusunda önemli bir görevi vardır. Bunun yanında düzenli ve planlı kentsel gelişme doğrultusunda kullanılabilecek bir araçtır. OSB’ler sanayinin düzensiz ve plansız yerleşimi sonucunda oluşabilecek kentsel sorunların giderilmesinde en etkili çözümlerden bir tanesidir. Yerleşmelerin mekansal organizasyonu ve yerleşmeler arası mekansal organizasyonların sağlıklı oluşmasında OSB ‘ lerin katkısı göz ardı edilemez. Bunların yanında ülkesel boyutta düşündüğümüzde dengeli bölgesel gelişme hedeflerini yine OSB ‘ler sayesinde sağlamak mümkündür. Talebe konu olan Akhisar Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi de, yukarıda bahsedilen hedeflerden dolayı önemini korumakta ve bu önemi arttırmak eğilimindedir.
1.1- Doğal Kaynak (Hammadde) Potansiyelinin Değerlendirilmesi :
Akhisar Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin önerilmesinin temel nedeni var olan hammaddenin mahallinde değerlendirilmesidir.
Manisa Tarım İl Müdürlüğünden alınan 2005 yılına ait verilere göre:


  • Akhisar İlçe sınırları içerisinde; 30.500 hektar alanda zeytin ağacı ekilmiş durumdadır. Bu büyüklük süreklilik arz eden bölgelerin yüz ölçümüdür. Bu alana dağınık halde olan ve süreklilik arz etmeyen alanlar da dahil edildiğinde oldukça büyük bir alandır.




  • Akhisar İlçe sınırları içerisinde; 4.984.000 adet meyve veren ağaç tespit edilmiştir. Ancak bu değer süreklilik arz eden ve bölge oluşturan alanlarda yapılan sayımlardan elde edilen değerdir. Sayılmayan ve dağınık halde bulunan ağaçlar da dahil edildiğinde yaklaşık 10.000.000 adet meyve veren ağaç ilçe sınırlarında bulunmaktadır. Ancak baz alacağımız değer bununla da sınırlı kalmamalıdır. Akhisar İlçesi yakınında yer alan diğer İlçelerdeki

Zeytin ağacı sayısı da dikkate alınmalıdır. Hayata geçecek bir ihtisas organize sanayi bölgesi , sadece bulunduğu yerleşmeyi değil , çevresindeki yerleşmeleri de etkileyeceğinden , çevre yerleşmelerin envanterleri de girdi oluşturmalıdır.




  • Yine Tarım İl Müdürlüğünün ve Ziraat Odasının verilerine göre 2005 yılında 115 000 ton zeytin üretimi olduğu belirlenmiştir. Yine bu rakam kayıtlara giren rakamdır. Kayda girmeyen zeytin miktarı azımsanacak ölçülerde değildir.

Yukarıda bahsedilen sayısal verilerden de anlaşılacağı üzere, hammaddenin oldukça bol olduğu , ancak bu hammaddeleri kaliteli nihai ürün haline getirecek büyük firmaların olmadığı görülmektedir. Akhisarlının amacı Akhisar’ ın zeytininin marka haline gelmesidir. Ancak marka olmak, ileri teknolojiyi, sistematik üretim biçimlerini ve reel hammadde piyasasını zorunlu kılmaktadır. Bunun içinse birlik olmak ve bütünsel hareket etmek gerekmektedir. Zeytinin tarımsal üretiminin giderek planlı hale geldiği ve Akhisar ‘ ın bir zeytin bölgesi olmaya başladığı bu günlerde, bu ürünün işlenmesine yönelik de birtakım planlamalar gerekmektedir. Kaldı ki , bugün çok da sağlıklı olmayan koşullarda üretilen ürünler dahi Pazar bulabilmektedir. Akhisar’da yurt dışına mamül gönderen firmalarda bulunmaktadır.


Akhisar’ da işsizlik olduğundan, yapılacak yeni yatırımlarda istihdam sorunu yaşanması mümkün değildir. Akhisar ve çevresi tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olduğundan, tarımsal geçmişi olan kalifiye insan gücü oldukça fazladır.
Bununla birlikte bu yeni yatırım alanlarında çalışmak üzere, Akhisar da bulunana Yüksek Okulun Zeytincilikle ilgili bölümlerinden mezun olan meslek sahibi işgücü de göz ardı edilmemelidir.
Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin hayata geçmesi, birtakım yan sanayileri de beraberinde getirecektir. Ambalaj Sanayi ve Makine Sanayi bunların başında gelmektedir. Akhisar bugün bu ihtiyacı karşılayabilecek durumdadır. Ayrıca ihtiyaç halinde, Akhisar’ ın mevcut OSB içerisinde Makine ve Ambalaj konularında yeni yatırım yapma imkanı da mevcuttur.
Akhisar Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili Akhisar Belediyesi ve Ticaret Odası ile birlikte yapılan araştırma ön talep çalışması sonucunda , bu bölgede yatırım yapmayı hedefleyen yatırımcı sayısı oldukça fazladır. (Rapor ekinde talep formları bulunmaktadır.)
1.2-İstihdam Sağlama:


    • Akhisar İlçesi ve çevresinde işsiz nüfus mevcuttur. Yıllardır tarıma dayalı ekonomisi olan Akhisar’ ın, tarıma dayalı sanayisinin hayata geçmesi, tarımda çalışan nüfusun bir kısmının sanayide çalışması mümkün olacaktır. Bunun nedeni, tarıma dayalı sanayi dallarında, tarımda çalışan nüfus daha çok tercih edilmektedir. Ürün özelliklerini bilmek ve ürüne yabancı olmamak, üretim kalitesinin artmasında etkendir.

    • Ayrıca Akhisar İlçesinde bulunan Celal Bayar Üniversitesine bağlı Meslek Yüksek Okulunda, Zeytincilikle ilgili bölümlerde eğitim alan genç ve kalifiye işgücü de , oluşacak bu yatırım alanlarında istihdam olacaklardır.

    • Bunlar dışında Akhisar konumu itibariyle büyük yerleşim merkezlerine yakın olması nedeniyle, ihtiyaç halinde her meslek grubundan işgücünün tercih edebileceği bir yerleşmedir. Nitekim bugün Akhisar ‘da bulunan çeşitli tesislerde çalışan işgücünün bir kısmı dışarıdan Akhisar’ a gelmiştir.


1.3-Pazar İmkanları:


    • Akhisar işlenen zeytin ve üretilen zeytinyağının Pazar sorunu bulunmamaktadır. İşletmeciler gerek yurtiçi gerekse yurtdışında belirli bir Pazar oluşturmuşlardır. Ancak bu ürünlerin çok büyük bir kısmı dökme olarak satılmaktadır. Yani Akhisar’ ın ürününe çok çeşitli markalar etiket koymaktadır. İhtisas OSB ile hedeflenen; sistematik, kaliteli ve standardı yüksek ürünlerin markalı olarak satılmasıdır. Bu hedefi küçük ve sermayesi olmayan işletmelerle başarmak oldukça güçtür. Bu nedenle zeytin ile ilgili bir üretim bölgesi ve beraberinde bir araştırma enstitüsü kurulması gerekmektedir.

    • Mamul maddelerin taşınmasında karayolu kullanılacağı gibi, önerilen alanın demiryoluna oldukça yakın olması nedeniyle , demiryolu ile de taşımak mümkündür.


1.4-Yerleşim Biriminin Planlı Gelişmesi:


    • Yatırım yapmak amacıyla talepte bulunan müteşebbis bulunmaktadır. (Müteşebbislerle ilgili formlar ekte sunulmuştur.)

    • Yatırım için seçilen alan , Akhisar İlçe merkezine 10km. mesafede, Süleymanlı Beldesi sınırlarında bulunmaktadır. Önerilen büyüklük 150 – 200 hektar arasındadır. Bu büyüklük alınan ön talep ve yapılan projeksiyona göre bulunmuştur. Alanın yaklaşık 120 hektarlık kısmı meradır ve mülkiyeti Süleymanlı Belediyesine aittir. Dolayısıyla önerilen OSB ile ilgili kamulaştırma maliyeti yok denecek kadar az olacaktır.

    • Önerilen alanın batısından mevcut Akhisar – Soma Karayolu geçmektedir. Yakın gelecekte ise alanın yine batısından Denizli-Çanakkale-İstanbul Karayolu geçecektir. Dolayısıyla alanın ne bugün nede daha sonra ulaşım problemi olmayacaktır. Öyle ki , Demiryolu kenarında, Süleymanlı İstasyonunda yükleme rampası dahi bulunmaktadır. Sonuç olarak ulaşım ile ilgili herhangi bir yatırım maliyeti söz konusu değildir.

    • Önerilen alan ile ilgili içme ve kullanma suyu ile ilgili su sıkıntısı yoktur. Bölgede yer altı suyu seviyesi yüksektir. Belirlenecek noktalarda açılacak kuyularla su ihtiyacı karşılanabilecektir. Ayrıca söz konusu bölge Süleymanlı ve Medar Beldelerinin arasında kaldığından, mevcut içme suyu kaynaklarından yararlanmak da mümkündür.

    • Önerilen alanın elektrik ihtiyacına geldiğimizde söz konusu alanın içerisinden ENH geçmektedir. Alan yerleşim alanlarından çok uzak mesafede olmadığı için, elektrik temini ile ilgili altyapı maliyeti yüksek olmayacaktır. Hatta Süleymanlı Beldesinde , yıllardır kullanılmayan bir iletim hattı bulunmaktadır. Belediyenin çabaları ile bu hat bugün tarım alanlarının elektrik ihtiyacını karşılamak amaçlı kullanılmaktadır. OSB’ nin hayata geçmesi durumunda, bu hat revize edilerek , gereken ihtiyaç için kullanılabilir.

    • Atıksu ile ilgili alıcı ortamda mevcuttur. Önerilen alan içerisinden kanal geçmektedir. Bu kanal Süleymanlı Beldesinin içerisinden geçen dereye bağlanmaktadır. Dolayısıyla, alıcı ortam ile ilgili bir sorun yoktur.

    • Önerilen alan plansız bir alandır. Şuanda bölgeyle ilgili onaylı üst ölçek bir plan bulunmamaktadır.


1.5-Akhisar’ ın Planlı Gelişimi İçin İhtisas OSB:
Bugün ülke geneline baktığımızda, tüm Karayolu aksları üzerinde irili ufaklı tesisler görürüz. Bunlar ihtisas sınıflaması olmaksızın yan yana dizilmişlerdir. her birinin bina özellikleri, prosesleri farklı olduğundan, dil birliği olmayan kötü bir görüntü sergilemektedirler. Her bir tesis, hayata geçmek için birçok işlemi halletmek zorundadır. Bu durum Akhisar için de böyledir. Zeytincilikle ilgili tesisler dağınık bir biçimde her yerde konumlanmıştır. Her bir yatırımcı tesisini kurabilmek için birçok işlemi yapmış ve yapmaktadır. Oysaki, bu tesislerin bir arada olduğu bir bölge olması halinde, zamandan ve parada tasarruf etmek mümkün olacaktır. Ortak arıtma tesisi , ortak teknik ve sosyal altyapı alanları olması yatırımcının işini kolaylaştıracaktır. Planlı bir gelişim ile birlikte yatırımcıların birlikte hareket edebilecekleri bir platform oluşacaktır. Asıl hedeflenense, yatırımcıların, büyü ile küçüğü ile tek tabanca olmasıdır. Sonuç olarak, “Planlı Tarım, Planlı Üretim ve Planlı Bir Akhisar” diyoruz.

BÖLÜM 2 - MÜTEŞEBBİS HEYETİ OLUŞTURACAK

KURUM/KURULUŞLARIN YAPISI:
Müteşebbis Heyeti oluşturacak kurum ve kuruluşlar aşağıda sıralanmıştır. Ancak bu kurumların katılımı henüz kesinleşmemiştir. Katılım payları ve oranları belirlenmemiştir. Sanayi Bakanlığının , ön değerlendirmesinden sonra detaylı kuruluş şeması çıkartılacaktır.


    • Manisa Valiliği

    • Akhisar Kaymakamlığı

    • Akhisar Belediyesi

    • Ticaret Odası

    • Ticaret Borsası

    • Süleymanlı Belediyesi

    • Akhisar Zeytinciler Kooperatifi


BÖLÜM 3 – FİNANSMAN İHTİYACI :
Önerilen alan ile ilgili, kamulaştırma maliyeti söz konusu olmayacaktır. Yukarıdaki başlıklarda anlatıldığı üzere, ulaşım, içme ve kullanma suyu ve elektrik gibi gereksinimler , alanın konumu itibariyle minimum maliyetlerle çözülebilecektir. İlk yatırım maliyetleri, Müteşebbis Heyeti oluşturan kurumlarca karşılanacak, altyapı maliyeti ise Bakanlık kredilendirmesiyle karşılanacaktır. Ancak altyapı çalışmalarının hızla tamamlanması için Müteşebbis Heyet üyelerinin imkanlar dahilinde katkıları söz konusudur.
Alanla ilgili öngörülen uygulama planı şöyledir:

    • Sanayi Bakanlığının talebimizi olumlu değerlendirip, yer seçimi çalışmalarının tamamlanması 4 ay.

    • Yer seçiminden sonra halihazır haritanın yapımı, jeolojik etüt çalışması ve imar planının yapımı 12 ay.

    • Kamulaştırma işlemlerinin ve imar uygulaması işlemlerinin tamamlanması 4 ay.

    • Altyapı projelerinin tamamlanması 6 ay.

Toplam süreye baktığımızda planlanan süre 26 aydır. Ancak, bazı işlemler eş zamanlı ilerleyeceğinden bu süre 6 ay kısalacaktır. Dolayısıyla bugün olur verildiği takdirde, 20 ay gibi kısa bir sürede tüm projelendirme çalışmaları tamamlanacaktır.


BÖLÜM 4 – OSB KURULMASI TALEP EDİLEN YERLEŞİM

BİRİMİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER:
Akhisar İlçesi, Batı Anadoluda Ege Denizi kıyısında yaklaşık 50km. içeride, İzmir’ in 80km. Kuzey-Doğusunda ve Başkent Ankara’ nın 485km. Batısında, kendi adıyla anılan ovanın ortasında yer almaktadır. Şehir , Türkiye’ nin en önemli limanları olan İzmir ve İstanbul’ a demiryolu ve karayoluyla doğrudan bağlıdır.



Akhisar Şehri, Kuzey – Güney doğrultusunda uzanan 2400km2. lik geniş ve verimli ovanın ortasında yer almaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği genellikle 60 ila 100m. arasında değişen bu ovaya Akhisar Ovası denmektedir.


OSB olarak önerilen alan ise, Akhisar şehir merkezinden 10km. mesafede, Süleymanlı Beldesinde, Akhisar – Soma Karayolu kenarında yer almaktadır. Topoğrafik özelliklerine baktığımızda alanın eğim durumu % 5-10 dur.

COĞRAFİ VERİLER

Coğrafi koordinatlar

38ø 92' Kuzey Enlemi
27ø 85' Doğu Boylamı

Rakım

Şehir Merkezi (gar), 93 m.

En yüksek noktası

Yaylatepe - Görenez Dağı, 1295 m.

En alçak noktası

Kum Çayı tabanı, 60 m.

Yüzölçümü

2406 km2

Orman Alanları

42822 Hektar verimli
99551 Hektar verimsiz

Tarım Alanları

179283 Hektar

Bellibaşlı akarsular

Gürdük Çayı, Kum Çayı, Kayacık Deresi, Ilıcaksu, Çağlak Deresi

Bağlı kasaba sayısı

9

Bağlı köy sayısı

86

Akhisar tarihine baktığımızda,

    • Lidya, Pers ve Helenistik Çağlar

    • Roma Devri

    • Bizans Devri

    • Selçuklu Devri

    • Osmanlı Devri

    • Cumhuriyet Ve sonrası

Şeklinde sıralayabiliriz. Akhisar tarih boyunca hep önemli bir merkez konumunda olmuştur. Bugüne gelindiğinde ise sanayisinin yeteri kadar gelişmemiş olması bu özelliğini biraz zayıflatmıştır.
Akhisar’ın iklimine baktığımızda tipik Akdeniz iklimi görülmektedir. Önerilen alanda kuzey rüzgarları hakimdir.
Akhisar’ın ekonomisi ticarete, sanayiye ve tarıma dayalıdır. Sanayi , yerleşmede bulunan OSB ‘nin hayata geçmesiyle gelişmeye başlamıştır. Her geçen gün yeni yatırımların yapıldığı OSB’ nde önemli ölçüde istihdam sağlanmaktadır.
Tarım daha ziyade, İlçeye bağlı belde ve köylerde yapılmaktadır.

Önerilen alanın bulunduğu Süleymanlı Beldesinde de ekonomi tarıma dayanmaktadır. Son yıllarda tarımsal üretim tamamen zeytin üzerinedir. Yerleşme içerisinde küçük işletmeler ile bir tane büyük Zeytin İşleme Tesisi yer lamaktadır.



BÖLÜM 5-YERLEŞİM BİRİMİNİN MEVCUT ALTYAPISI:



5.1-Sosyal Altyapı:

Resmi Nüfus Sayımı Sonuçları

Yıl

Şehir

Köy

Toplam

%İL

2000

81510

71072

152582

12.1

1997

81572

71121

152693

12.5

1990

73944

78453

152397

13.2

Notlar:
1. 1990 ve 1997 sayımları arasında görülen köy nüfusundaki azalma, Gölmarmara beldesinin 1990 nüfus sayımından sonra köyleri ve arazisiyle birlikte Akhisar İlçesinden ayrılarak, ayrı bir ilçe merkezi haline getirilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Gölmarmara ilçesi toplam nüfusu 1997  nüfus sayımına göre 16,996, 2000 sayımına göre de 17831'dir.
2. "%İL" başlığı altında verilen rakamlar, Akhisar'ın göreceli büyüklük olarak tüm Manisa ili içindeki yüzdesini verir.

Sosyal Yapı ve Nüfus Hareketleri

Akhisar halkının hemen hemen tamamı müslüman Türklerden oluşmaktadır. İlçe halkının büyük çoğunluğu yüzyıllarca Türk egemenliğinde bulunmuş Trakya ve Balkanlardan, 20. yüzyılın başlarında Balkan Savaşları nedeniyle bölgeye göç etmiş göçmenlerden (muhacir) oluşmaktadır. Bu göçler daha sonraki yıllarda da bazı etnik problemler nedeniyle devam etmiştir.



Akhisar'daki yıllık nüfus artışı %0 10 civarında olup, Türkiye genel nüfus artış hızının neredeyse yarısı kadardır. Aşağıdaki tablo Akhisar şehir ve toplam nüfusunun tarihi değişimini vermektedir.

Yıl

Şehir Merkezi

Tüm İlçe

1671

2600 hane

?

1890

8,000

?

1900'ler

?

25,752

1919

?

39,157

1927

18,026

47,535

1935

21,185

?

1970

46,856

?

1990

73,944

152,397

1997

81,572

152,693

2000

81,510

152,582

Okur-Yazarlık ve Eğitime Göre Nüfus [1990]

GRUP

ŞEHİR

KÖY

TOPLAM

%
AKHİSAR

%İL

E OKURYAZAR

29790

29033

58823

87.3

12.8

K OKURYAZAR

24954

24591

49545

71.5

13.5

E O.Y. OLMAYAN

3419

5158

8577

12.7

14.2

K O.Y. OLMAYAN

8419

11283

19702

28.5

13.8

E İLKOKUL M.

18105

21134

39239

58.2

13.1

K İLKOKUL M.

15356

18584

33940

49

13.6

E ORTAOKUL M.

2872

1201

4073

6

11.5

K ORTAOKUL M.

1987

627

2614

3.8

14

E LİSE M.

2459

858

3317

4.9

10.6

K LİSE M.

2144

386

2530

3.7

13

E ÜNİV. M.

1272

355

1627

2.4

11.6

K ÜNİV. M.

681

127

808

1.2

13.9

E OKULSUZ O.Y.

5077

5419

10496

15.6

13.3

K OKULSUZ O.Y.

4780

4864

9644

14

13.5

E=ERKEK K=KADIN M=MEZUNU O.Y.=OKUR-YAZAR

Sektörlere Göre Nüfus Dağılımı [1990]

GRUP

ŞEHİR

KÖY

TOPLAM

%İL

E Tarım/Avcılık/Orman

4106

24245

28351

15

K Tarım/Avcılık/Orman

2700

27805

30505

E Madencilik

52

52

104

1

K Madencilik

1

0

1

E İmalat

3040

659

3699

8

K İmalat

487

280

767

E Hizmetler

4656

1321

5977

10

K Hizmetler

1218

180

1398

E İnşaat

2082

271

2353

13

K İnşaat

13

0

13

E Toptan/Per. Ticaret, Turizm

4742

580

5322

17

K Toptan/Per. Ticaret, Turizm

260

14

274

E Nakliyat/İletişim

1033

268

1301

12

K Nakliyat/İletişim

52

8

60

DİĞER

183

56

239

-

12 yaş ve üzerindeki nüfus, E=ERKEK K=KADIN

 

İş Grupları ve Cinsiyete Göre Nüfus [1990]



GRUP

ŞEHİR

KÖY

TOPLAM

%İL

E Bilimsel/Teknik

1137

457

1594

9

K Bilimsel/Teknik

690

131

821

11

E İdari

740

189

929

18

K İdari

412

32

444

16

E Müteşebbis

213

49

262

1

K Müteşebbis

11

0

11

1

E Ticaret/Satış

3427

369

3796

21

K Ticaret/Satış

178

12

190

16

E Kişisel Hizmet

2330

559

2889

14

K Kişisel Hizmet

249

19

268

11

E Tarım/Orman

4079

24167

28246

13

K Tarım/Orman

2691

27801

30492

14

E İşsiz

1591

72

1663

3

K İşsiz

452

28

480

0.3

12 yaş ve üzerindeki nüfus, E=ERKEK K=KADIN

 



Aktif Olmayan Nüfus Dağılımı [1990]

GRUP

ŞEHİR

KÖY

TOPLAM

%
AKHISAR

EMEKLİ

1853

155

2008

5.4

ÖĞRENCİ

5704

1793

7497

20

EV KADINI

20478

1889

22367

59.7

GELİR SAHİBİ

246

515

761

2.0

DİĞER

1603

390

1993

5.3

İŞSİZ

2485

126

1961

7.0

BİLİNMEYEN

173

51

224

0.6




 


SAĞLIK İSTATİSTİKLERİ

Sağlık Kuruluşu

Adet

Akhisar Devlet Hastanesi

1 (177 yataklı)

SSK Akhisar Ali Naili Erdem Hastanesi

1 (100 yatakli)

SSK Dispanseri

1

Verem Savaş Dispanseri

1

Sağlık Ocağı

16

Sağlık Evi

10

5.2-Teknik Altyapı :

Akhisar önemli ulaşım akslarının kesiştiği noktada bulunmaktadır. Akhisar yerleşmesi içerisinden İzmir – İstanbul Karayolu geçmektedir. Ayrıca Denizli – Salihli karayolu da Akhisar ‘ a bağlanmaktadır. Mevcut karayolu durumu bu iken, projesi yapılmış, Akhisar Çevre Yolu ve Denizliden Çanakkale’ye, oradan da İstanbul’ a bağlanan Çevre Yolunun uygulamaları yakında başlayacaktır. İstanbul otoyol projesi de Akhisar sınırlarından geçmektedir.

OSB alanı olarak önerilen alanın batısından Akhisar – Soma Karayolu geçmektedir. Alanın ucunu sıyırarak geçen Çevre Yolu yukarıda bahsettiğimiz Denizli – İstanbul bağlantısıdır.

Karayolu ulaşımı açısından hiçbir sıkıntısı olmayan bir yerleşmedir. İzmir – İstanbul bağlantısı duble yol olduğundan büyük merkezler ulaşım oldukça kolaydır.

Karayolu olanakları yanında Demiryolu olanakları da mevcuttur. Akhisar İlçesinin içerisinden demiryolu geçmektedir. Önerilen alanın batı kesiminden de demiryolu geçmektedir. Hatta Beldede bulunan istasyonda yükleme rampası da mevcuttur.

İlçenin ulaşım açısından oldukça rahat olduğunu söyleyebiliriz.



Akhisar Karayolu Bağlantıları



Akhisar bölgesi içme ve kullanma suyunu yer altı suyundan karşılamaktadır. Yer altı su kaynakları açısından rezervleri yeterlidir. Önerilen alanın bulunduğu bölgede de yer altı su kaynakları yeterli durumdadır.

Akhisar’ ın Elektrik kaynağı oma İlçesinde bulunan Termik santraldir. Ancak İlçede yenilenebilir enerji yatırımları hızla devam etmektedir. Akhisar bölgesi, yılın çok büyük bir kısmını rüzgarlı geçirdiğinden, oldukça fazla Rüzgar Enerji Santrali kurma talebi bulunmaktadır. Bunlardan bir kaçı da fiilen hayata geçmek üzeredir.

Akhisar yerleşmesi bir arıtma tesisine sahiptir. Ancak bu tesisin güncel ihtiyaçlara göre revize edilmesi gerekmektedir. Ancak önerilen OSB alanı için ayrı bir arıtma tesisi yapılmalıdır.

Katı atık depolama tesisi Akhisar’da Vahşi Depolama şeklindedir. Ancak Çevre Bakanlığı ile yapılan çalışmalar ile bölgesel bir depolama alanı belirlenecektir.



5.3-Ekonomik Alt Yapı :

Günümüzde Akhisar, kalabalık nüfusu, büyük tarım potansiyeli, canlı çarşısı ve sanayi kuruluşlarıyla, geniş bir iş ve ticaret hacmi olan canlı, çağdaş bir şehirdir.

Akhisar ekonomisi Osmanlı İmparatorluğu döneminde olduğu gibi Cumhuriyet döneminde de tarıma dayalı olmuştur. Büyük tarımsal üretim rakamları Akhisar'a her yıl çok büyük nakit para akışı sağlamakta, bankaların Akhisar'daki şubelerinin hacim bakımından Türkiye sıralamasında ilk sıralarda yeraldığı görülmektedir. Bununla beraber, yıldan yıla daralan tarım alanları ve sanayi mallarına göre nispeten düşük kalan tarımsal fiyat ve ücretler sonucunda, ekonomide artan nüfusa paralel bir büyüme elde edilmesi zorlaşmıştır. Şehrin İzmir ile İstanbul'u bağlayan karayolu üzerinde olması, büyük merkezlere olan ulaşımı kolaylaştırmakta, gittikçe artan işsizlik bu sayede pek dikkat çekmemektedir.

Akhisar Organize Sanayi Bölgesi:

Son yıllarda Akhisar'da sanayi yatırımları artma eğilimindedir. Akhisar'da bir Organize Sanayi Bölgesi kurulması 1991 yılında kararlaştırılmış ve Kapaklı Köyü sınırları içinde 132 hektar alan bu amaçla kamulaştırılmıştır. Günümüzde inşaat aşamasında olan Akhisar Organize Sanayi Bölgesi yatırımcılara şu avantajları sağlıyor:



  • Toplam sabit yatırım miktarının %70'ine kadar yatırım kredisi

  • Gümrük ve vergi muafiyetleri

  • KDV iadesi

  • %30 yıllık faizli toplam sabit yatırımın %40'ına kadar kredi imkanı

  • Yabancı kredi teminat mektubunda devlet desteği

  • Yatırımcılara kamu arazisi tahsisi

  • İzmir-İstanbul karayolu üzerinde, İzmir Limanına 90 km, Ege Serbest Bölgesine 110 km, Adnan Menderes Havalimanına 120 km mesafede cazip bir yerleşim

Akhisar Organize Sanayi Bölgesinden bir görünüş



Akhisar Organize Sanayi Bölgesi Devlet Planlama Teşkilatı tarafından 1991 yılında yatırım programına alındı. Akhisar Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Teşekkül Başkanlığı Manisa Valiliği Başkanlığı'nda, İl Özel İdaresi, Akhisar Belediyesi ve Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası'nın katılımı ile oluşturulmuş ve mevki olarak Akhisar'a 9 kilometre mesafede bulunan Kapaklı ve Doğuca köyleri sınırları içerisinde İzmir-İstanbul karayoluna 1 kilometre mesafedeki Çabukçalı ve Kocatarla mevkii seçilmiştir.

Bu alanların Doğusunda Doğuca köyü, Güneydoğusunda Kayalıoğlu Beldesi ve 5 kilometre batısında Mecidiye Beldesi bulunmaktadır. Akhisar Organize Sanayi Bölgesi'nde ilk aşamada 140 hektar alanı proje çalışmaları tamamlanmıştır.

Bölgenin özellikleri göz önüne alınarak gıda, tekstil, makine, plastik, mobilya dallarında faaliyet gösterecek tesisler için, büyüklüğü 5 bin ila 50 bin m2 arasında değişen 67 sanayi parseli hazırlanmıştır. Mart 2000 tarihi itibarıyla 30 yatırımcı satış vaadi ile taksitli arsa sözleşmesi imzalanmış, 36 parsel tahsis edilmiştir. Yoğun arsa talebinde bulunan yatırımcıların arsa taleplerini karşılayabilmek için büyük arsaya ihtiyacı olanların durumu göz önüne alınarak Akhisar Organize Sanayi Bölgesi'nin alanının 300 hektara çıkarılması uygun görülmüş ve tevsii alanı sınırları belirlenmiştir. İlave alanla ilgili planlama çalışmaları da 2004 yılında tamamlanmış olup, alanın tamamı tahsise sunulmuştur.

Akhisar Organize Sanayi Bölgesi yoğunluğu bakımından ilk sıralarda olan yollardan biri olan İzmir-İstanbul karayolu üzerinde olması, İzmir Limanına 90 km, Ege Serbest Bölgesine 110 km, Adnan Menderes Havalimanına 120 km mesafede bulunması, ayrıca Edirne'den İskenderun'a uzanan E-5 karayoluna alternatif olarak taşımacılığın büyük kısmını üstlenecek karayolunun bu bölgeden geçmesi sebebiyle yerli ve yabancı yatırımcılar için çok cazip bir bölgedir.



Akhisar Zeytini:

Akhisar'ın Zeytinliova beldesi yüksek kaliteli zeytinleriyle ünlü bir yöredir. Akhisar zeytini tüm Türkiye'de ve dünyanın çeşitli yerlerinde kalitesi ve bol çeşitliliğiyle tanınmaktadır. Tüm çevresi zeytinliklerle kaplı olan Zeytinliova beldesinde 30500 hektar alanda zeytin tarımı yapılmaktadır.



Diğer Tarım Ürünleri:

Akhisar'ın diğer tarım ürünleri arasında buğday, pamuk, pamuk çekirdeği, karpuz ve kuru üzüm gelir. Manisa ili genelindeki tarım üretiminin büyük bir bölümünü Akhisar ovası karşılar. Tarım istatistikleri.



Doğal Kaynaklar:

Akhisar ovası su kaynakları yönünden oldukça zengindir. Bu kaynaklar tarımsal sulama ve İzmir metropolüne içme suyu temininde kullanılır.

Akhisar'da bir miktar kömür madeni ve demir ve krom cevheri, Çavdır, Yayakırıldık zuhurlarında Bor (B) cevheri, Gökçeahmet, Dingiller Yatağında yaklaşık 2000000 m3, Akhisar-Gölmarmara-Gördes Dere Yatağında yaklaşık 8000000 m3 stabilize malzeme kalitesinde kum ve çakıl kaynağı, Akçaalan Sahasında da tahminen 5400 tonluk zımpara kaynağı mevcuttur.

Sadece Akhisar yöresinde çıkarılan tipik Akhisar Mermeri, dekoratif renkleri ve şık görünümüyle aranan bir mermer türüdür.



Akhisar Mermeri



5.4-Sanayi Altyapısı: 

İlçenin sanayisi konusunda yukarıda bahsettiğimiz OSB en önemli sanayi bölgesidir. OSB dışında Karayolu kenarında yer seçmiş çeşitli faaliyet kollarında sanayi tesisleri bulunmaktadır. Zeytinliova Karayolu kenarı ise tamamen Zeytin ile ilgili tesislerle doludur. Zeytin ile ilgili tesisler irili ufaklı birçok yerde bulunmaktadır. Ve bu alanları teknik altyapı ihtiyaçlarını karşılamak mümkün değildir.
Yüklə 198,94 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin