Maxim maxim s-a născut în or. Tbilisi, Georgia. În anul 1995, a venit în Republica Moldova, pentru că fosta sa soţie avea multe rude şi prieteni aici. A intrat în baza paşaportului de tip sovieticYüklə 5,82 Kb.
tarix06.03.2018
ölçüsü5,82 Kb.
#45152

MAXIM
Maxim s-a născut în or. Tbilisi, Georgia. În anul 1995, a venit în Republica Moldova, pentru că fosta sa soţie avea multe rude şi prieteni aici. A intrat în baza paşaportului de tip sovietic. Din vina autorităţilor, paşaportul sovietic a fost pierdut din dosarul său. Astfel, din acel moment, a rămas fără niciun act de identitate. „În Georgia nu am pe nimeni. De când am plecat nu am luat legătura cu nimeni. Dar cred ca nu mai sunt în viaţă cei pe care i-am cunoscut. Nu am nimic acolo: nici casă, nici familie.”

Maxim s-a adresat cu cereri repetate către Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor şi către Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova, prin care a solicitat eliberarea unui act de identitate în locul celui pierdut de autorităţile statului. I s-au comunicat documentele cu care trebuie să le prezinte, fără a se face referinţă la solicitarea de a i se elibera un nou act de identitate în locul celui pierdut de autorităţile statului. „I-am rugat să-mi dea măcar nu document temporar ca să mă pot întoarce în Georgia să iau de acolo ceva documente. Dar nu mi-au permis.”

În anul 2007, s-a adresat din nou către Ministerul Dezvoltării Informaţionale în vederea obţinerii actelor de identitate. Ca răspuns, MDI i-a cerut să prezint un şir de acte, inclusiv paşaportul sau alt act de identitate deţinut, pe care nu a putut să îl prezinte din cauza că tot autorităţile i l-au pierdut. Nu mai ţin minte de câte ori m-am adresat către autorităţi. Dar de fiecare dată mi-au zis că, din cauza lipsei paşaportului, nu pot face nimic. Dar paşaportul tot ei l-au pierdut, şi nimeni nu vrea să-şi asume responsabilitatea.” Anul trecut a reiniţiat demersurile de obţinere a documentelor şi, cum era de aşteptat, a primit acelaşi răspuns: nu putem face nimic.

După destrămarea URSS, Maxim nu a cerut recunoaşterea cetăţeniei Georgiei şi nu a obţinut cetăţenia altui stat, a solicitat autorităţilor să examineze şi posibilitatea de a-l documenta cu buletin de identitate pentru apatrizi. Şi această solicitare a rămas fără răspuns.Lipsa paşaportului îi îngrădeşte în mod semnificativ dreptul la libera circulaţie, la moment, Maxim fiind în imposibilitatea de a călători peste hotarele Republicii Moldova. Astfel, el nu poate pleca la un tratament sau, elementar, la odihnă, ceea ce reduce în mod considerabil nivelul de calitate al vieţii. „Sunt depresat în aşa măsură, încât nu vă pot reda. Sunt cu moralul la pământ după ce am încercat pe toate căile posibile să obţin un document de identitate. Eu am grad de invaliditate, îmi este greu să mă deplasez, în genere, am probleme de sănătate. Şi, plus la toate, am fost lipsit de paşaport. Îmi este foarte greu şi nu înţeleg de ce sistemul nu poate fi schimbat, să fie mai uşor, în situaţia actuală nu vad nicio ieşire pentru mine ”.
Yüklə 5,82 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin