Memo/10/95 Bruxelles, 23 martie 2010 Raport privind progresele realizate de Bulgaria în cadrul mecanismului de cooperare și verificare De ce prezintă Comisia



Yüklə 17,54 Kb.
tarix07.01.2019
ölçüsü17,54 Kb.
#91422


MEMO/10/95

Bruxelles, 23 martie 2010



Raport privind progresele realizate de Bulgaria în cadrul mecanismului de cooperare și verificare

De ce prezintă Comisia rapoarte privind progresele realizate de Bulgaria în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției și a criminalității organizate?

La 1 ianuarie 2007, data aderării Bulgariei la Uniunea Europeană, persistau anumite deficiențe în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției și a criminalității organizate, care puteau împiedica aplicarea eficace a legislației, a politicilor și a programelor Uniunii Europene și puteau împiedica cetățenii bulgari să beneficieze de drepturile depline conferite de calitatea de cetățeni ai UE. Prin urmare, în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare1, Comisia și-a asumat obligația de a sprijini Bulgaria în vederea remedierii acestor deficiențe, precum și de a verifica periodic progresele realizate în raport cu cele șase obiective de referință stabilite în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției și a criminalității organizate. Aceste obiective de referință sunt interdependente și trebuie privite în mod unitar, ca parte a unei ample reforme a sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și a criminalității organizate, care necesită un angajament politic pe termen lung.



În ce mod prezintă Comisia progresele realizate de Bulgaria?

Rapoartele Comisiei în cadrul mecanismului de cooperare și verificare sunt publicate de două ori pe an. Aceste rapoarte au la bază contribuții ale Guvernului Bulgariei, ale serviciilor Comisiei, ale statelor membre și ale ONG-urilor.



Ultimul raport, publicat la 22 iulie 2009, a oferit o evaluare amplă a progreselor înregistrate în îndeplinirea fiecăruia dintre cele șase obiective de referință. În acest raport, se sublinia faptul că Bulgaria a intrat într-o dinamică a reformelor și că a obținut primele rezultate concretizate în urmărirea în justiție a unui număr mai mare de cazuri de fraudă asupra fondurilor UE, într-un bilanț încurajator în ceea ce privește investigațiile având drept obiect instanțele și parchetele, precum și în progrese în materie de aplicare echitabilă a legii și de identificare a întârzierilor în cazurile de corupție la nivel înalt și de criminalitate organizată. În condițiile în care asasinatele în plină stradă persistă, iar infractorii cunoscuți nu sunt arestați, raportul concluzionează că lipsește în continuare un angajament politic suficient în ceea ce privește inițiativele mai ample.

Întrucât se consideră că a trecut prea puțin timp de la prezentarea acestui raport pentru a permite Bulgariei să remedieze aceste deficiențe și Comisiei să își revizuiască evaluarea, prezentul raport se limitează la o actualizare factuală a progreselor înregistrate. În mod deliberat, acesta nu prezintă o evaluare detaliată a rezultatelor înregistrate în cadrul fiecărui obiectiv de referință, însă prezintă un rezumat al modului în care a evoluat situația de la jumătatea anului 2009.



Ce spune raportul de astăzi?

Prezentul raport ia notă de faptul că Bulgaria a lansat, în ultimele șase luni, o serie de inițiative importante care demonstrează voința sa de reformare. Deși meritele acestor inițiative nu pot fi evaluate decât odată ce vor începe să producă rezultate concrete, acestea demonstrează o recunoaștere pe scară din ce în ce mai largă a necesității de a realiza reforme substanțiale și ambițioase. În același timp, raportul menționează rezultatele încă mediocre obținute de sistemul judiciar în ceea ce privește investigarea, punerea sub urmărire și pronunțarea în cazuri de corupție la nivel înalt și de criminalitate organizată.



În domeniul reformei judiciare, Bulgaria intenționează să aducă îmbunătățiri Codului de procedură penală pentru a reduce durata și a spori eficacitatea investigațiilor și procedurilor judiciare. În ultimele șase luni, Bulgaria a continuat să desfășoare investigații care au avut drept obiect instanțele și parchetele, ceea ce a condus la formularea unei serii de recomandări și la inițierea a unui număr din ce în ce mai mare de proceduri disciplinare împotriva magistraților. De la jumătatea anului 2009, Bulgaria a dat curs anumitor recomandări ale Comisiei, în special printr-o inițiativă de îmbunătățire a procedurii anuale de evaluare a magistraților, însă rezultatele acestei măsuri nu pot fi încă evaluate. De asemenea, merită salutat faptul că monitorizarea practicii judiciare a fost extinsă la mai multe cazuri la nivel înalt, însă continuă să se înregistreze întârzieri abuzive în anumite cazuri importante. Trebuie examinate pe deplin acuzațiile grave de corupție în legătură cu numirile în funcții judiciare înalte, care au adus atingere imaginii sistemului judiciar în cea de a doua jumătate a anului 2009.

În ceea ce privește lupta împotriva corupției și a criminalității organizate, Bulgaria intenționează să îmbunătățească eficacitatea măsurilor de confiscare a bunurilor obținute în mod ilicit prin aplicarea acestor măsuri unui grup mai mare de persoane implicate într o infracțiune, cu excepția cazurilor în care poate fi dovedită originea legală a bunurilor. Bulgaria a hotărât, de asemenea, să consolideze structurile de punere sub urmărire prin crearea unor echipe comune de investigare a cazurilor de corupție și de criminalitate organizată. În plus, Bulgaria a lansat o reformă structurală a Agenției Naționale de Administrare Fiscală și a Autorității Naționale a Vămilor și a început lucrările în vederea elaborării unei strategii cuprinzătoare de luptă împotriva corupției și a criminalității organizate. Deși au fost raportate, în ultimul timp, mai multe investigații și condamnări noi în cazuri de corupție la nivel înalt și de criminalitate organizată, s-au înregistrat în continuare întârzieri în cazuri importante și, de la jumătate anului 2009, nu s-a pronunțat nicio condamnare într un caz la nivel înalt. În ianuarie 2010, s-a produs un alt asasinat în plină stradă legat de criminalitatea organizată.



Care sunt următoarele etape?

Comisia solicită Bulgariei să își intensifice și mai mult eforturile de reformă pentru a obține rezultate concrete, măsurabile și semnificative. Reformele recomandate de Comisie în iulie 2009 ar trebui să devină o prioritate națională și să fie lansate în mai multe domenii pentru a reforma în profunzime sistemul judiciar. Bulgaria ar trebui să își continue eforturile în vederea reformării procedurilor penale și a consolidării măsurilor de confiscare a bunurilor. De asemenea, Bulgaria ar trebui să consolideze capacitatea sistemului judiciar pentru a face dovada unor rezultate concrete în cazuri la nivel înalt.

Comisia va continua să sprijine Bulgaria în acest sens și își va prezenta următoarea evaluare aprofundată a progreselor înregistrate în vara acestui an.

Care sunt cele șase obiective de referință stabilite pentru Bulgaria?

În cadrul mecanismului de cooperare și verificare au fost stabilite pentru Bulgaria următoarele obiective de referință:



  1. adoptarea unor modificări constituționale care să înlăture orice ambiguitate privind independența și răspunderea sistemului judiciar;

  2. asigurarea unei transparențe și eficiențe îmbunătățite a actului de justiție, prin adoptarea și punerea în aplicare a unei noi legi privind sistemul judiciar și a noului Cod de procedură civilă. Raportarea impactului pe care îl au aceste noi reglementări și codurile de procedură penală și administrativă, în special în faza preliminară;

  3. continuarea reformei sistemului judiciar, în scopul creșterii gradului de profesionalism, de responsabilizare și de eficiență. Evaluarea impactului acestei reforme și publicarea anuală a rezultatelor;

  4. realizarea unor investigații profesionale și imparțiale în legătură cu sesizările cazurilor de corupție la nivel înalt și raportarea rezultatelor. Raportarea cu privire la inspecțiile interne ale instituțiilor publice și la publicarea bunurilor personale deținute de înalții funcționari;

  5. adoptarea unor măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea corupției, în special la frontiere și în cadrul administrației locale;

  6. punerea în aplicare a unei strategii de luptă împotriva criminalității organizate, cu accent pe infracțiunile grave, pe spălarea banilor, precum și confiscarea sistematică a bunurilor obținute în mod ilicit. Raportarea cu privire la anchetele, punerile sub urmărire sau condamnările, noi sau aflate în curs de desfășurare, din acest domeniu.

De unde poate fi obținut raportul?

Raportul este disponibil pe următorul site Internet: http://ec.europa.eu/dgs/secretariat_general/cvm/index_ro.htm



1 Decizia nr. 2006/929/CE a Comisiei din 13 decembrie 2006 de stabilire a unui mecanism de cooperare și de verificare a progreselor realizate de Bulgaria în vederea atingerii unor obiective de referință specifice în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției și a criminalității organizate (JO L 354, 14.12.2006, p. 56).


Yüklə 17,54 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin