Mesleki kararlara sahiP Çikalim



Yüklə 17,27 Kb.
tarix27.12.2018
ölçüsü17,27 Kb.
#87688

MESLEKİ KARARLARA

SAHİP ÇIKALIM
Saygın ve onurlu bir muhasebe mesleğini,

ancak ve ancak sizlerin mesleki kararlara ve

geleneklere sahip çıkmanızla inşa edebiliriz.

Yahya ARIKAN

İSMMMO Başkanı

7. Olağan Genel Kurulumuzu büyük bir coşkuyla gerçekleştirdik. Genel Kurulumuza ilgi gösteren konuklara ve meslektaşlarıma içten teşekkür ediyorum.
Genel Kurul açış konuşmamda;

* Bağımlı çalışanların statü konumlarının sıkıntılarını,

* Stajyerlerin sorunlarını,

* Sınav sisteminin sıkıntılarını

* Bizlere yüklenen külfetin ne olduğunu,

* Vergi dairelerinde yaşadığımız sıkıntıların neler olduğunu,

* İşlerimizin çokluğundan tatil yapamadığımızı, dile getirmiştim.
Genel Kurul 'a katılan gruplar sorunların çözümü yerine, kişisel suçlamalar ve sorunları tekrar etme yolunu seçmişlerdir.
Meslektaşlarımın sağduyulu olacaklarını,hesap-kitap insanı olduklarını ve sandıkta gereğini yapacaklarını belirtmiştim. Nitekim oy kullanan 3200 civarında meslek mensubunun %60'ı mevcut yönetime destek kararı vermiştir.
Seçilen oda organları adına gösterdiğiniz güvene bir kez daha teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönem hedeflerimizi başlıklarla sıralarsak;
* EĞİTİM

- Muhasebe enstitüsünün temellerinin atılması,

- Stajyerlerin zorunlu eğitime tabi tutulması,

- Spesifik konularda meslek içi eğitim kurslarının düzenlenmesi,

- Periyodik olarak sürdürülen sınavlara hazırlık kurslarının düzenlenmesi,

* SEMPOZYUM-PANEL-FORUM

- 3. Türkiye Muhasebe Denetimi Sempozyumunun düzenlenmesi,


  • Değişik konularda panel ve forumların düzenlenmesi.

* DERGİ - BÜLTEN - BİLİMSEL KİTAPLAR



  • Dergimizin bundan böyle "Mali Çözüm" adıyla yayın hayatına devam etmesi,

  • Üyelerimize gönderdiğimiz bültenin yanı sıra stajyerlerimize de ayrı bir bültenin gönderilmesi,

  • Yeni bilimsel kitapların gönderilmesi,

  • Çıkan yasaların yorumunu yapan süreli yayınların gönderilmesi.

* SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER

- Geleneksel olarak sürdüğümüz Oda balosunun yapılması,

- Muhasebe müzik şöleninin yapılması,

- Meslek mensuplarımıza çeşitli kuruluşlardan iskonto ve indirimler sağlanması,

- Oda futbol takımının kurulması,

- Oda korosunun kurulması.

* DANIŞMA HATTI

Danışma hattı; faksla yazılı olarak sorduğunuz soruları cevaplamaktadır. Bugüne kadar 600'ün üstünde soru cevaplanmıştır. Bu hizmetimiz aralıksız olarak çalışmasına devam edecektir.

* ÜLKE SORUNLARI ÇÖZÜM DOSYALARI

- Kayıt dışı ekonomi,

- Gümrük Birliği,

- Enflasyon,

- Özelleştirme,

- İşsizlik,

- Sosyal Güvenlik,

- Demokratikleşme,

- İnsan hakları,

- Güneydoğu

gibi hepimizi yakından ilgilendiren konularda raporlar hazırlanıp, kamuoyunun bilgisine sunulması,
Hedeflerimizin bazılarının başlıklarını sundum. Detay çalışmalarımızı Danışma Meclisimizde yapacağımız toplantılarda olgunlaşacaktır.
Değerli meslektaşlarım,
Bildiğimiz gibi TÜRMOB 'un seçimli Genel Kurul 'u l4-15 Eylül tarihinde yapılacaktır. Bu Genel Kurul 'a yeni mesleki kararlar almak üzere gitmek istiyoruz. Yeni mesleki kararlar alabilmek için de eski mesleki kararlara sahip çıkmamız gerekiyor.

Özellikle 1 no.lu mesleki karar üzerinde durmak istiyorum.

Bu mesleki karara kadar muhasebecinin profilini çizelim: Müşterisinden para toplayan, topladığı paraları vergi dairesine, SSK'ya ve Bağ- Kur 'a yatıran meslek mensubu, müşterisinin gözünde sadece tahsildar. Peki bu muhasebeci başka bir iş yapmaz mı? Nedir bunlar?

- Faturaları tasnif edip, tekdüzen muhasebe sistemi genel tebliğlerine göre kayıtlara intikal ettirir.

- KDV beyannamesi düzenler.

- Muhtasar beyannamesi düzenler.

- Bordro ve SSK bildirgeleri düzenler.

- İşe giriş ve çıkışları düzenler.

- Bilanço düzenler.

- Yıllık Gelir veya Kurumlar Vergisi beyannamesi düzenler.

- 13 no.lu KDV beyannamesi düzenler.

- 13 no.lu Muhtasar beyannamesi düzenler.

- 249 no.lu tebliğe göre yıllık bildirimleri düzenler.

- Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, VUK' nu, KDV'si, SSK, Bağ-Kur, İş kanunu, Kambiyo, İhracat, İthalat vs. gibi mevzuatla ilgili yayınları takip eder.


- Vergi ve SSK incelemelerine mükellef adına teftiş verir. Bunları çoğaltabiliriz
Peki bunları müşterilerimiz bilir mi? Para toplayıp yatırmaktan başka bir görüntüsü olmayan meslek mensubunun yaptığı işleri bilmesi ve takdir etmesi mümkün mü?
Bu anlattığım işin bir yanı, diğer yanı ise paranın art niyetli olarak veya istenmeyen nedenlerden dolayı ortadan kaybolması. Şunu çok iyi biliyoruz ki bazı meslek mensubu bu tahsildarlık sayesinde haksız rekabet yapmakta. Şunu da çok iyi biliyoruz ki bazı meslek mensuplarımızın tahsildarlık yüzünden ocağının sönmüş olduğudur. Bu konuya ilişkin bir anımı anlatmak istiyorum: Yaklaşık bir yıl önce 50 yaşlarında bir meslek mensubu odama gelmişti. Bu arkadaşım hüngür, hüngür ağlıyordu. Nedenini sordum. Nedeni ise yanındaki elemanın evraklar üzerinde tahrifat yaparak 3 milyar lirayı zimmetine geçirip ortadan kaybolması idi.
Evet değerli dostlarım, gelin bu kamburdan kurtulalım. Yapılacak iş çok basit; Ziraat Bankası, Emlak Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, İş Bankası, Akbank ve Yapı Kredi Bankasında müşterimizin kendi adına bir hesap açtırması ve bir talimat yazısıyla vergisini, sigortasını ödemesi.
Meslek mensuplarımızın üzerinden en büyük angarya olan tahsildarlık kalktığında; mesleğimizi hem daha iyi icra edebileceğiz, hem de müşterilerimize bilgi aktarabilen, rapor sunan ve geleceği hakkında yön veren yeni meslek mensubu profilini oluşturmuş olacağız.
Değerli meslektaşlarım,
Yazılarımda, açılış konuşmalarımda mesleğimizin İkinci kilometre taşı olarak tanımladığım "Vergi Beyannamelerinin meslek men- suplarımızca imzalanma zorunluluğu" bildiğiniz gibi Anayasa Mahkemesince iptal edilmek üzere Danıştay 4. Dairesince dava açılmıştı. Bu dava muhasebecilerin lehine sonuçlandı. Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararını açıklamasını beklemekteyiz. Bu karar yayınlandıktan sonra "Mükerrer 227'nin öyküsünü" ayrı bir yazımda geniş bir şekilde anlatmaya çalışacağım.
Muhtemelen TÜRMOB' un seçimli Genel Kurulu'nda Maliye Bakanlığı'nın hazırlayacağı tebliğe ışık tutması açısından yeni bir mesleki kararı tartışacağız. Bu mesleki kararda, beyannamelerin imzalanmasının teknik boyutu ve de uygunluk denetiminin meslek mensuplarımıza yükleyeceği sorumluluğun boyutları yer alacaktır.
Değerli meslektaşlarım,
Bu dönemki hedeflerimizi yazımın başında başlıklarla sıralamıştım. Önem verdiğimiz bir sorunun daha altını çizmek istiyoruz. "Vergi idaresinde, SSK'da bürokrasinin azaltılması ve uygulama birliğinin sağlanması" sorunu.
Biz ilk adımı İstanbul Defterdarımız Sayın Alper KUŞ' la attık. İstanbul'da Vergi Daireleri arasında aynı uygulamanın yapılması için işyeri açılışı, işyeri kapanışı ve Basım izin belgesi hakkında sayın Defterdarımız 2 Mayıs 1996 tarihinde tüm vergi dairelerine bir iç genelge göndermiştir. Bu genelgenin içeriği Odamızın 7. olağan Genel Kurulu kitapçığında ve 49 sayılı Oda bülteninde mevcuttur.
Bu uygulamalara da sahip çıkalım. Bürokrasinin azaltılması konusundaki önerilerimizi ilçe temsilcilerimize ve Odamıza yazılı olarak iletebilirsiniz.
Sizlerden aldığımız güçle bu konunun üstüne kararlı bir şekilde yürüyeceğiz.
Saygın ve onurlu bir muhasebe mesleğini, ancak ve ancak sizlerin mesleki kararlara ve geleneklere sahip çıkmanızla inşa edebiliriz.
Yüklə 17,27 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin