Microsoft Word 272329 pcdp revb final 020910. doc



Yüklə 489,86 Kb.
səhifə1/3
tarix02.11.2017
ölçüsü489,86 Kb.
#28271
  1   2   3




















































Erzin DGKÇ

Santrali, Türkiye
Halkın Katılımı ve Bilgilendirilmesi Planı

Nisan 2010

Egemer Elektrik Üretim AŞ




272329 RGE GEV 002 B

Erzin DGKÇ

Santrali, Hatay İli,


Halkın Katılımı ve Bilgilendirilmesi Planı

Nisan 2010
Egemer Elektrik Üretim AŞ

Miralay Şefik Bey Sokak No. 13, Kat 4 Oda No. 1, 34437, Gümüşsuyu, Beyoğlu, İstanbul

Yayım ve revizyon kaydı


Revizyon

Tarih

Hazırlayan

Kontrol Eden

Onaylayan

Açıklama

A

26 Nisan 2010

M.Rowan

T. Streather,

N.Davies


L. Chapman

Yorum için HKBP Taslağı

B 14 Mayıs 2010 M. Rowan N Davies L Chapman Nihai Rapor









İşbu belge, belgeyi ifa eden taraf için ve yalnızca yukarıda adı geçen proje ile ilgili özel amaçlar doğrultusunda yayımlanmıştır. Başka bir tarafça itimat edilmemeli ya da başka bir amaç doğrultusunda kullanılmamalıdır.

İşbu belgenin başka bir tarafça itimat edilmesi ya da başka bir amaç doğrultusunda kullanılması veya diğer taraflarca bize sağlanan verilerdeki bir hata ya da eksiklik nedeniyle herhangi bir hata ya da eksiklik içermesinden kaynaklanan sonuçlara ilişkin hiçbir sorumluluk kabul etmeyiz.


İşbu belge, gizli bilgiler ve özel fikri mülkiyet içerir. Tarafımızdan ve belgeyi ifa eden taraftan izin alınmadan diğer taraflara gösterilmemelidir.

İçindekiler

Bölüm Başlık Sayfa

1. Giriş 1

1.1 Proje Açıklaması ve Yeri 2

1.2 HKBP’nın Yapısı 6

2. Yönetmelikler ve Gereklilikler 7

2.1 Ulusal Katılım Gereklilikleri 7

2.2 Uluslararası Katılım Gereklilikleri 7

2.2.1 Ekvator Prensipleri 7

2.2.2 IFC Performans Standartları 8

2.2.3 AB ÇED Direktifi altında Halkın Katılımı Gereklilikleri 8

2.2.4 Sermayedar Bilgilendirme Politikası 9

3. Önceki Halkın Katılımı ve Bilgilendirilmesi Süreci 10

3.1 Genel Bakış 10

3.2 Ulusal ÇED Danışmanlığı 10

3.3 Paydaşların Cevabı 12

3.4 Kurumsal Sorumluluk Faaliyetleri 13

3.5 Küresel İlkeler Sözleşmesi Raporu 13

4. Paydaşlar 14

4.1 Genel Bakış 14

4.2 Paydaşların Tanıtılması 14

5. Bilgilendirme ve Halk Mutabakatı Faaliyet Planı 15

5.1 Genel Bakış 15

5.2 Planlama Aşaması 15

5.2.1 Genel Bakış 15

5.2.2 Teknik Olmayan Özet (NTS) 15

5.2.3 Proje Web Sitesi 16

5.2.4 Sıkça Sorulan Sorular Kağıdı 16

5.2.5 Halka Sunum Materyalleri 16

5.2.6 İletim Hatları Danışmanlığı 17

5.2.7 Boru Hattı Danışmanlığı 17

5.2.8 Basın İletişimi 17

5.2.9 Arazi İstimlak ve İskan Danışmanlığı 17

5.3 İnşaat Aşaması 18

5.4 İşletme Aşaması 18

5.5 HKBP’nın Güncellenmesi 18

6. Zamanlama 19


7. Kaynaklar ve Sorumluluklar 20
8. Sorun Mekanizmaları 21

8.1 Genel Bakış 21


272329/RGE/GEV/002/B 14 Mayıs 2010

8.2 Sorunların Türü 21

8.3 Gizlilik ve Anonimlik 22

8.4 Sorun Çözme 22

9. İzleme ve Raporlama 23

Tablolar
Tablo 3.1: Şimdiye Kadar Taahhüt Edilen Bilgilendirme ve Katılım Faaliyetleri 10

Tablo 3.2: ÇED Süreci Boyunca Gerçekleştirilen Özel Paydaş Toplantıları 11

Tablo 3.3: Yasal Katılım Dönemi Süresince ÇED ile ilgili Paydaş Yorumları 12

Tablo 4.1: Proje için Tanımlanan Paydaşlar 14

Tablo 6.1: Bilgilendirme, Katılım ve Halk Mutabakatı Programı 19

Tablo 8.1: Sorun Sınıflandırma Kriterleri 22

Şekiller
Şekil 1.1: Proje Yeri 3

Şekil 1.2: Proje Sahası Yakınındaki Yerleşimler 4

Şekil 1.3: Doğalgaz Boru Hattı ve İletim Hattı Bağlantıları * 5

Şekil 1.4: Körfezde Mevcut Bulunan Büyük Endüstriler ve Sanayi Bölgelerinin (Serbest Ticaret Bölgeleri) Yeri 6

272329/RGE/GEV/002/B 14 Mayıs 2010

PIMS/Renewable Gener/Environment (GEV)/272329 - IEC - Project Egemer/Documents/Record copy/PCPD

1. Giriş


Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali projesi (bundan böyle ‘Proje’ olarak anılacaktır), Türkiye’deki artan enerji talebini karşılamaya katkıda bulunmak amacıyla düşük maliyetli, yüksek verimli, 900 MW kurulu güce sahip bir elektrik üretim tesisi kurmayı amaçlamaktadır. Proje, Türkiye’de Akenerji tarafından yönetilen özel amaçlı bir araç (SPV) geliştirme şirketi olan Egemer Elektrik Üretim AŞ tarafından geliştirilmekte olup, ulusal ve uluslararası sermayedarlar tarafından finanse edilmektedir. Bir Türk Çevre Danışmanlık firması olan Armada tarafından Projeye yönelik bir Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) hazırlanmış olup, Türkiye Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Halkın katılımı, ÇED sürecinin ayrılmaz bir parçası olarak yürütülmüştür.
Potansiyel sermayedarlar arasında, “Ekvator Prensipleri” 1 olarak bilinen uluslararası kredi verme standartlarını imzalayan taraflar olan bankalar, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (AİKB) ve Avrupa Yatırım Bankası (AYB) gibi çok taraflı kredi kuruluşları ve US EXIM (İhracat-İthalat Bankası) gibi İhracat Kredisi Kuruluşları (ECA’lar) yer alabilir.

Ekvator Prensipleri, proje finansmanındaki sosyal ve çevresel riski belirlemeye, değerlendirmeye ve yönetmeye yönelik karşılaştırmalı finansal sanayi değerlendirmesi sunan prensipler grubudur.


Mott MacDonald Limited (MML), Akenerji tarafından çevresel ve sosyal hususların söz konusu kredi veren kuruluşların uluslararası standartlarına göre yönetilmesini sağlamak üzere Uluslararası Çevre Danışmanı (IEC) olarak atanmıştır. Uluslararası standartların şartı, kamu ve ilgili paydaşlar ile uygun katılım ve mutabakatın taahhüt edilmesini sağlamak amacıyla Halkın Katılımı ve Bilgilendirilmesi Planı (HKBP) ya da Paydaş Mutabakat Planı (PMP) oluşturulmasıdır.
Türkiye’de, Temmuz 2008 tarihli 26939 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği Madde 9 kapsamında, proje ile ilgili halkın katılımı ve bilgilendirilmesi öngörülür. Proje planlama ve geliştirme sürecinin ayrılmaz bir parçası olduğundan, uygun ve önemli katılım, aynı zamanda önemli bir uluslararası finansman gereksinimidir. Ekvator Prensipleri, bilgilendirme, halkın katılımı, sorun mekanizmaları ve raporlama ile ilgili bir prensip içerir. AİKB gibi diğer çok taraflı bankalar da çoğu zaman halkın katılımı ile ilgili olarak genellikle Ekvator Prensiplerinde yer alanlara benzeyen kendi yönerge ya da performans standartlarına sahiplerdir.
Bu HKBP, Proje süreci için halkın katılımı ve bilgilendirilmesi amaçlı kapsamlı ve kültürel açıdan uygun bir yaklaşım planlamaya yönelik stratejik bir belgedir. Bu HKBP’nın amacı:

Diğer ilgili tarafların yanı sıra projeden etkilenen ya da etkilenebilecek kişileri ya da toplulukları tespit eden;

Söz konusu paydaşların uygun şekilde bilgilendirme ve önemli katılım süreci yoluyla potansiyel olarak onları etkileyebilecek çevresel ve sosyal hususlar ile ilgilenmelerini sağlayan;

Proje uygulaması sırasında anlamlı mutabakat yoluyla devamlılık arz eden bir şekilde paydaşlar ile birlikte yapıcı bir ilişki sürdüren; ve

Katılım ile ilgili yasal şartları karşılayan bir danışma ve katılım stratejisi sağlamaktır.

1 http://www.equator-principles.com/principles.shtml

PCDP, halk mutabakatında dış manipülasyon, müdahale, baskı ve tehdit bulunmaması ve kültürel açıdan uygun bir şekilde zamanında, ilgili, anlaşılabilir ve erişilebilir bilgilere dayalı olarak yürütülmesi gerektiğine ilişkin prensiplerle desteklenmektedir. Katılım faaliyetleri, her zaman iyi planlanmış olmalı, saygılı ve anlamlı diyalog prensiplerini esas almalıdır.


1.1 Proje Açıklaması ve Yeri
Proje, Türkiye, Hatay İli, Erzin İlçesinde yer alacaktır (bakınız Şekil 1.1). Proje sahası, İskenderun Körfezi’nin üstünde kuzey doğu kenarında, Hatay ili merkezinin yaklaşık 80 km kuzeyinde, İskenderun şehir merkezinin yaklaşık 40 km kuzeyinde ve Erzin şehir merkezinin yaklaşık 13 km batısında yer alır. Proje, 70 hektarlık daha geniş bir parsel içinde 15.5 hektarlık (ha) bir arazi üzerine inşa edilecektir. En yakın yerleşim yeri, Proje sahasının kuzey batısına 900 m uzaklıkta yer alan Aşağı Burnaz köyüdür. Aynı zamanda, Yukarı Burnaz, Turunçlu ve Yeşiltepe köyleri de sahaya yakındır (bakınız Şekil 1.2).
Öngörülen Erzin DGKÇ santrali, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından işletilen Türkiye Şebeke ağına besleme sağlamak üzere yılda yaklaşık 6,750,000 MWh elektrik enerjisi üreten 810 ve 910 MWe net çıkış arasında toplam kurulu güce sahip olacaktır2. Santral, 49 yıl boyunca işletilecek şekilde tasarlanmış olup, bu süre boyunca toplam 330,750 GWh brüt elektrik üretecektir.
Erzin DGKÇ santrali, her biri kendi atık gazını özel bir ısı geri kazanımlı buhar jeneratörü (HRSG) ünitesine boşaltan iki gaz türbin jeneratörü ve bir buhar türbin jeneratöründen; ya da alternatif olarak, her biri bir gaz türbin jeneratörü, bir HRSG, bir buhar türbini ve bir jeneratör içeren iki modülden oluşacaktır. Her bir gaz türbininde, ulusal ÇED yoluyla belirlendiği üzere 60 metrelik ayrı bir baca bulunacaktır. Havaya salınan emisyonlar, AB Büyük Yakma Tesisi Direktifi (2001/80/EC) ile belirlendiği üzere, santralin Türkiye ve AB emisyon standartlarını karşılamasını sağlamak amacıyla kuru düşük NOx (nitrojen oksit) (DLN) yakma teknolojisi kullanılarak kontrol edilecektir. Bu teknolojinin kullanımı, AB IPPC Direktifi (96/61/EC) ile belirlendiği üzere NOx emisyonlarının kontrolü için mevcut en iyi teknik (BAT) olarak kabul edilmektedir. Her bir bacaya sürekli emisyon izleme sistemi (CEMS) kurulacaktır.
Doğalgaz, santral için tek yakıt kaynağı olacak ve Petrol Boru Hattı A.Ş.’ne (BOTAŞ) ait mevcut Gaziantep-Adana-Mersin Doğalgaz Boru Hattından yeni özel bir boru hattı yoluyla tedarik edilecektir. Santral, saatte yaklaşık 170,000 m3 doğalgaz yakacaktır. Erzin DGKÇ santrali, TEİAŞ 380kV yüksek gerilim şebeke sistemine elektrik verme bağlantıları için sahada bulunan dış hava yalıtımlı bir şalt sahası yoluyla bağlanacaktır. Bu bağlantı, Tosçelik Endüstri Parkı’ndaki (sahadan 14 km uzaklıkta) mevcut trafo merkezlerine ve Erzin trafo merkezine (Proje sahasından 15 km uzaklıkta) iki Havai hat (OHL) yoluyla sağlanacaktır. Erzin DGKÇ santralinin İskenderun Körfezi’nden deniz suyu kullanılarak açık devre soğutma yoluyla yapılması soğutulması teklif edilmiştir. Yeni bir soğutma suyu alma ve verme kanalı gerekli olacaktır. Santral için tüm su kaynakları, deniz suyundan sağlanacaktır. Doğalgaz boru hattına ait yol gösterici rotalama için bakınız Şekil 1.3.
İskenderun Körfezi çevresinde, mevcut bir dizi endüstri ve sanayi bölgesi (Serbest Ticaret Bölgeleri) bulunur. Bu endüstrilerin büyük olanlarından bazıları, Şekil 1.4’te gösterilmektedir. Çeşitli endüstriyel kalkınma sahaları arasında, büyük bir kısmı kullanımda olmayan fakat bir kısmı turunçgil meyve bahçeleri, zeytin ağaçları, buğday veya karpuz gibi ekinlerle işlenmiş açık bir arazi yer alır.

2 TEİAŞ, iletim sistemi işletimlerinden ve bakımından, yeni tesisler için iletim yatırım planları geliştirmekten ve ayrıca piyasa dengeleme ve uzlaştırma merkezini işletmekten sorumludur.

Uluslararası Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı da Botaş-Ceyhan terminalindeki Körfez alanında son bulur (bakınız Şekil 1.4). İskenderun Körfezi çevresindeki alan bir enerji bölgesi olarak belirlendikten sonra, bölgelendirme detaylarını içeren yeni bir çevre düzenleme planının Devlet tarafından onaylanması beklenmektedir.

Şekil 1.1: Proje Yeri

Kaynak: Erzin Doğal Gaz DGKÇ ÇED Nihai Raporu (2009)

Şekil 1.2: Proje Sahası Çevresindeki Yerleşimler


Kaynak: Lisans altında kullanılan Basemap Google Earth

Şekil 1.3: Tanıtıcı Doğal Gaz Boru Hattı ve İletim Hattı Bağlantıları*



Kaynak: Lisans altında kullanılan Basemap Google Earth

Boru hattı ve iletim hatlarına ait tüm güzergahların ayrıntılı tasarım (gaz boru hattı) süresince ve iletim hatlarının ulusal ÇED ve katılım süreci içinde Akenerji tarafından onaylanacağı belirtilmektedir.

Mevcut BOTAŞ Gaz Boru Hatları (mavi), teklif edilen doğalgaz boru hattı (beyaz) ve iletim hatları (pembe).

Şekil 1.4: Körfez’de Mevcut Bulunan Büyük Endüstriler ve Sanayi Bölgelerinin (Serbest Ticaret Bölgeleri) Yeri

Kaynak: Lisans altında kullanılan Basemap Google Earth

1.2 HKBP’nın Yapısı
Bu HKBP, aşağıdaki alanları kapsayacak bölümler halinde düzenlenmiştir;

Yönetmelikler ve gereklilikler,

Proje ile ilgili olarak daha önce gerçekleştirilen katılım ve bilgilendirmenin gözden geçirilmesi;

Paydaşların tanıtılması,

Bir uygulama programı oluşturulması,

Halkın katılımı ve bilgilendirmeye yönelik bir zaman çizelgesinin ayrıntıları;

Uygulama programına yönelik kaynakların ve sorumlulukların belirlenmesi; ve

Sorun mekanizması ve açıklayıcı raporlamanın tanımlanması.

2. Yönetmelikler ve Gereklilikler

Bu HKBP, Türkiye Hükümetinin mevzuat ve politika yönetmelikleri ile standart olarak Ekvator Prensipleri, Avrupa Birliği ÇED Direktifi ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bilgilendirme ve Paydaş Mutabakatı ile ilgili Performans Gerekliliklerine göre şekillendirilmiş uluslararası finansa yönelik bilgilendirme, halkın katılımı ve paydaş katılım gerekliliklerini karşılamak amacıyla üstlenilmiştir. Bu gereklilikler, aşağıda özetlenmiştir.


2.1 Ulusal Katılım Gereklilikleri
Türkiye’deki katılım gereklilikleri, halkın katılımı ve proje bilgilerini açıklamaya yönelik hükümleri ana hatlarıyla açıklayan, 26939 sayılı ve 17.07.2008 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan ÇED mevzuatı Madde 9 kapsamında ele alınmaktadır. Yönetmelik kapsamında, yatırımcı (danışman), Çevre ve Orman Bakanlığına (ÇOB) sunulan bir Proje Tanıtım Raporu (PTR) hazırlar. PTR, planlanan tesis ile ilgili genel bilgiler, proje alanının temel karakterizasyonu ve beklenen çevresel etkileri içerir ve bir ÇED komisyonu (kuruluş, yetki makam ve merciler ile hükümet üyelerinden oluşur) yoluyla ÇED kapsamı ile ilgili ÇOB kararına dayanak oluşturur. PTD’nın alınmasının ardından, ÇOB, halka projeye ilişkin endişelerini ileri sürme fırsatı verildiği bir halk bilgilendirme toplantısı düzenler. Proje sahibinin toplantıdan on gün önce yerel ve ulusal belgelerde ilk halkın katılımı toplantısının tarihini, saatini ve yerini yayınlaması öngörülür. Halkın katılımı toplantısından bir hafta sonra, ÇED komisyonu, ÇED kapsamı gereklilikleri ile ilgili görüşlerini kesinleştirmek üzere bir araya gelir. Ulusal ÇED mevzuatının gereklilikleri dışında, fakat genel müdürlüğün talebi üzerine Çevre ve Orman Bakanlığının isteği üzerine sonradan bir toplantı daha yapılmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti, 1998 Bilgiye Erişim, Karar Alma Sürecine Halkın Katılımı ve Çevresel Hususlarda Adalete Erişime dair Aarhus Sözleşmesini imzalayan bir taraf değildir. Ancak, mevcut prosedürleri, hükümetin projeden etkilenen kişileri ve diğer ilgili paydaşları bilgilendirmesine izin verir.
2.2 Uluslararası Katılım Gereklilikleri
2.2.1 Ekvator Prensipleri
Ekvator Prensipleri 2006, proje finansmanı sağlamada çevresel ve sosyal hususların yönetilmesine ilişkin isteğe bağlı kılavuzlar grubu olarak önde gelen mali kuruluşlar tarafından geliştirilmiştir. Bu Projenin ana potansiyel finansörü, Ekvator Prensiplerini imzalayan bir taraftır. Proje, 10 milyon dolardan daha fazla sermaye maliyetine sahip olduğundan ve Dünya Bankası tarafından yüksek gelirli ekonomi olarak sınıflandırılmayan bir ülkede yer aldığından Ekvator Prensiplerinin kapsamına girer.
On Ekvator Prensibinden Prensip 5: Katılım ve Bilgilendirme özellikle ilgili gereklilikleri ele alır. Özet olarak, borçlunun:

Yapılandırılmış ve kültürel açıdan uygun bir şekilde projeden etkilenen halka danışması;

Projeden etkilenen toplumların serbest, önceden ve bilinçli katılımının sağlaması ve Projenin bu toplumların endişelerini yeterli düzeyde kapsayıp kapsamadığını belirleyecek bir araç olarak bu toplumların bilinçli katılımlarını kolaylaştırması3;
3 Yalnızca etkilenen toplumlar üzerinde önemli olumsuz etkileri bulunacağı tahmin edilen projelere uygulanır.

Değerlendirme dokümantasyonunu ve faaliyet planını ya da bunların teknik olmayan özetlerini ilgili yerel dilde ve kültürel açıdan uygun bir şekilde makul asgari bir süre boyunca halkın kullanımına sunması;

Katılımdan doğan ve üzerinde mutabık kalınan faaliyetler ile birlikte, süreci ve katılım sonuçlarını göz önünde bulundurması ve belgelendirmesi, ve;

Bilgilendirmenin proje inşaatı başlamadan önceki değerlendirme sürecinin başında ve devamlı olarak gerçekleşmesini sağlaması öngörülür4.


Bunun yanı sıra Prensip 6: Sorun Mekanizması, katılım, bilgilendirme ve halkın katılımının projenin inşaat ve işletimi süresince devam etmesini sağlamak için, projenin risklerine ve olumsuz etkilerine ölçeklenmiş bir sorun mekanizmasının oluşturulmasının zorunlu olduğunu belirtir. Sorun mekanizmalarının amacı, bir borçlunun projeden etkilenen toplumlar arasından bireyler ya da gruplar tarafından ileri sürülen projenin sosyal ve çevresel performansı hakkındaki endişeleri ve şikayetleri almasını ve çözümünü hızlandırmasını sağlamaktır. Özellikle, borçlunun:

Halk mutabakatı süreci içinde etkilenen toplumları mekanizma hakkında bilgilendirmesi;

Mekanizmanın endişeleri kültürel açıdan uygun bir şekilde hızlı ve net olarak ele almasını sağlaması, ve;

Etkilenen toplumların tüm kesimlerine kolayca erişilebilir olmasını sağlaması öngörülür.


Ekvator Prensipleri, projelerin aşağıda belirtildiği üzere katılıma yönelik özel gereklilikler de içeren Sosyal ve Çevresel Sürdürülebilirlik (IFC Performans Standartları) Hakkında Uluslar arası Finans Kurumu (IFC) Performans Standartlarını göstermesinin öngörüldüğünü belirtir.

2.2.2 IFC Performans Standartları


Gelişmekte olan piyasalarda özel sektör projelerine sekiz IFC Performans Standardı uygulanabilir. Her bir Performans Standardının kendine özgü katılım gereklilikleri vardır ve bunlar Performans Standardı 1: Sosyal ve Çevresel Değerlendirme ve Yönetim Sistemleri kapsamında belirtilen genel gerekliliklere dahil edilmiştir. Bu gereklilikler, Ekvator Prensiplerinin gerekliliklerine benzer olup, özellikle proje süresi boyunca halk mutabakatına ulaşma, ilgili proje bilgilerinin açıklanması, uygun katılım süreçleri ve sorun mekanizmaları ihtiyacı ve olanakları ile ilgilidir.
2.2.3 AB ÇED Direktifi altında Halkın Katılımı Gereklilikleri
Avrupa Birliğinin ÇED Direktifi 85/337/EEC (tadil edilmiş şekliyle 97/11/EC ve 2003/35/EC), üye devletlerinin izlemek zorunda olduğu etki değerlendirme sürecini açıklamaktadır. ÇED Direktifi, proje geliştirme, etki değerlendirmesi ve proje uygulama süresince halkın katılımını gerektirir. Aynı zamanda, Bilgiye Erişim, Karar Alma Sürecine Halkın Katılımı ve Çevresel Hususlarda Adalete Erişime Dair Aarhus Sözleşmesine dahil edilen halkın katılımına yönelik ilkeler de içerir.
Direktif, çevresel ve/veya sosyal etkileri olabilecek projelere yönelik halkın katılımının karar alma sürecinin başında gerçekleşmesini ve alternatiflerin sunulmasını öngörür. Proje geliştikçe,


4 Yalnızca olumsuz sosyal ve çevresel etkileri bulunacağı tahmin edilen projelere uygulanır.

ilgili bilgiler halka sunulmalıdır. Halk yorumlarının dikkate alınması zorunlu olup, yorumların reddi ya da uyuşmazlığının açık bir şekilde gerekçelendirilmesi gereklidir. Alınan kararlar ve kararların gerekçeleri halka bildirilmelidir. Direktif, toplum üyelerine, temel ya da usul yasallığa dayalı kararlara veya faaliyetlere karşı çıkma hakkı sunar.


2.2.4 Sermayedar Bilgilendirme Politikası
Birçok kalkınma bankasının bir iç gereklilik olan açıklama politikaları mevcuttur. Bu Proje, Kamu Bilgilendirme Politikalarının (2008) yanı sıra AİKB’nın Çevresel ve Sosyal Politikası yoluyla yönlendirilecektir. Her iki belge de, AİKB’nin bilgilendirme ve paydaş mutabakatı ile ilgili kilit politikalarını ana hatlarıyla açıklamaktadır.
Sermayedarlar, proje sponsorunun Sivil Toplum Kuruluşları dahil olmak üzere halka kapsam belirleme aşaması boyunca proje ile ilgili bilgi sağlamasını ve bir HKBP hazırlamasını öngörür. Bu HKBP, söz konusu gerekliliği karşılayarak, gelecek bilgilendirme ve katılım sürecini bu inceleme ışığında ve uluslararası standartları karşılayacak şekilde ayrıntılandırmanın yanı sıra, ÇED süreci ve proje uygulaması süresince bilgilendirme ve katılımın nasıl gerçekleştiğini ana hatlarıyla açıklar.
PCDP, halka açıklanan birkaç belgeden biri olacaktır. Açıklanacak malzemeler arasında ayrıca, Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED), destekleyici dokümantasyon ve tüm bilgilendirme sürecinin teknik olmayan bir özeti yer alır.
2008 EBRD politikası, proje sponsorlarının projenin başlangıç aşamalarından itibaren ve proje süresi boyunca paydaşlarla mutabakat sağlamasını öngörür. Paydaş mutabakatı, açık, anlamlı ve potansiyel olarak etkilenen toplumlar tarafından kabul edilebilecek uygun bir şekilde olmalıdır. Mutabakat programı, aktif bir şekilde özele ihtiyaçları ve projeden etkilenebilecek hassas nüfusları ele almak zorundadır. ÇED belgeleri, proje süresince halka açık kalmalı; proje planlarında değişiklik yapılması gerekirse, bu değişiklikler de kamuya açık hale getirilmelidir. 2008 politikası, bir kılavuz olarak kullanılacaktır.

3. Önceki Halkın Katılımı ve Bilgilendirilmesi Süreci


3.1 Genel Bakış

Akenerji, aktif olarak bilgilendirme ve halkın katılımı dahil olmak üzere çeşitli toplum mutabakat faaliyetleri üstlenmiştir. Aşağıdaki bölümler, ulusal ÇED oluşturulması sırasında yürütülen katılım faaliyetlerini, şimdiye kadar ki paydaş cevabını, kurumsal sorumluluk faaliyetlerini ve gruplarının Küresel İlkeler Sözleşmesine katılımını açıklamaktadır.

3.2 Ulusal ÇED Danışmanlığı

Önerilen proje ile ilgili yasal ve ek katılım, 2009 yılı içinde ulusal ÇED süreci boyunca taahhüt edilmiştir. Yasal katılım gereklilikleri ile ilgili bilgilendirme ve katılım faaliyetleri, aşağıdaki Tablo 3.1’de özetlenmiştir.

Tablo 3.1: Şimdiye Kadar Taahhüt Edilen Bilgilendirme ve Katılım Faaliyetleri



Yüklə 489,86 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin