Ministerul mediului



Yüklə 69,5 Kb.
tarix30.07.2018
ölçüsü69,5 Kb.
#64420



MINISTERUL MEDIULUI

Perioada de raportare pentru anul 2012

Raportor: Gîlcă Gabriel, şef al DMCM, tel: 766855, fax: 766855, email:gabrielg@mail.ru, str.Grenoble, 134, or.Chişinău

Nr.

Componenta

Materialul descriptiv



Tematică de mediu

Conform Regulamentului în vigoare, Direcţia Monitoring al Calităţii Mediului efectuează monitoringul sistematic asupra stării de poluare a factorilor de mediu (ape de suprafaţă, aer, sol, fondul radioactiv, precipitaţii atmosferice, aluviuni acvatice) pe teritoriul Republicii Moldova şi asigură organele de Stat şi organizaţiile cointeresate cu informaţia privind gradul de poluare a mediului.

- pe parcursul anului 2012, pentru investigaţiile asupra calităţii apelor de suprafaţă - conform indicilor hidrochimici s-au prelevat şi analizat 423 probe de apă şi conform indicilor hidrobiologici – 560 probe din rîurile Prut, Nistru, Răut, Bîc, Lunga, Cogîlnic, Ciuhur şi lacul de acumulare Costeşti - Stînca. Nivelul de poluare a rîurilor mici rămîne înalt pentru ioni de amoniu şi oxigen dizolvat. Calitatea apei rîurilor mari Dunărea, Nistru şi Prut n-a suportat schimbări esenţiale comparativ cu anul precedent. În probele analizate pe parcursul perioadei de referinţă s-au înregistrat 18 cazuri de poluare excepţională (PEÎ) privind insuficienţa de oxigen dizolvat, în r. Bîc, secţiunile mun. Chişinău, în amonte şi în aval (or. Sîngera), or. Străşeni, s. Gura Bîcului, în r. Botna, secţiunea s. Chiţcani şi în r. Ichel, s. Goian, conţinutul căruia s-a înregistrat în limitele: 1,79-0,32 mgO2/dmc, 1 caz pentru ioni de amoniu – 114,4 CMA, în r. Bîc, or. Străşeni în aval şi pentru CBO5 – 67,4 mgO2/dmc în r. Botna, s. Chiţcani. De asemenea, în această perioadă, în rîurile Bîc, Lunga, Botna, Cogîlnic şi Ichel s-au înregistrat 92 cazuri de poluare înaltă (PÎ) cu ioni de amoniu, cu maxima – 91,4 CMA în r. Bîc, secţiunea s. Gura Bîcului, cu nitriţi, cu maxima – 98,0 CMA în r. Lunga, secţiunea or. Ceadîr-Lunga, cu CBO5, cu maxima – 51,4 mgO2/dmc şi cu oxigen dizolvat, cu maxima – 2,12 mgO2/dmc în r. Bîc mun. Chişinău, în aval (or. Sîngera).

Conform elementelor hidrobiologice calitatea apei r. Prut, r. Nistru şi fl. Dunărea la confluenţă cu r. Prut se caracterizează prin clasa a III-a - (moderat poluată). Afluenţii r. Nistru sunt mai poluaţi decît fluviul însăşi şi corespunde clasei III-IV (moderat poluată cu tendinţa spre poluată). Rîurile mici după componenţa hidrobionţilor în majoritatea lor sînt impure şi se caracterizează prin clasa intermediară între moderat poluată şi degradată (clasa III-IV) şi prin clasa a IV-a de calitate (degradată).

S-a efectuat măsurarea a 15 probe de sol în scopul determinării produselor petroliere.

S-a efectuat separarea prin distilare a 17 probe de precipitaţii pentru determinarea pesticidelor şi a 4 l de hexan pentru CMCS.

Lunar a fost pregătită informaţia despre nivelul înalt şi extrem de înalt al poluării apelor de suprafaţă.

- în programul de monitorizare a calităţii solului pentru anul 2012 au fost incluse cîmpurile agricole investigate în anul 2008. De asemenea a fost continuată activitatea de supraveghere a calităţii solului din punctele de observaţii permanente şi sedimente acvatice din rîurile şi lacurile de acumulare. Pe parcursul anului au fost colectate în total 134 probe de sol, 19 probe de sedimente, efectuîndu-se 1385 analize pentru determinarea cantităţilor restante de pesticide, bifenili policloruraţi, metale grele (forme mobile şi totale), hidrocarburi poliaromatice şi proprietăţilor agrochimice ale solului.

În scopul efectuării monitoringului asupra calităţii solului din cîmpurile agricole pe parcursul anului s-au prelevat şi analizat 88 probe combinate de sol. De asemenea au fost colectate 10 probe de sol din zonele de agrement din mun. Chişinău, 12 probe de sol din preajma liniilor de căi ferate şi 24 probe din preajma depozitelor, unde au fost păstrate pesticide învechite în s. Hansca, r-nul Ialoveni şi s. Ciobalaccia, r-nul Cantemir.

Pe parcursul anului 2012, pentru identificarea BPC în uleiul dielectric a fost efectuată analiza preliminară cu aparatul L2000DX a 116 probe de ulei. De asemenea, pentru confirmarea conţinutului BPC depistat anterior în probele de ulei cu concentraţia mai mare ca norma, au fost analizate detaliat 300 probe de ulei prin metoda gaz-cromatografică.

În cadrul încercărilor interlaboratoare au fost efectuate 18 probe şi 90 analize privind determinarea metalelor grele, reziduurilor de pesticide, pesticide de tip sim-triazin, hidrocarburi poliaromatice în sol.

- în scopul monitorizării componentelor de mediu, CAFC a efectuat 355 analize cromatografice pentru determinarea poluanţilor organici persistenţi şi hidrocarburilor poliaromatice; 4952 analize spectrometrice de determinare a metalelor grele (cupru, zinc, plumb, nichel şi mangan) în probele de sol, sedimente, apă şi precipitaţii atmosferice; 117 analize spectrometrice pentru determinarea mercurului în probele de apă.

În cadrul lucrărilor de inventariere a uleiurilor dielectrice cu BPC au fost efectuate analize cromatografice a 300 probe de ulei de transformatoare. A fost însuşită metoda alternativă de calculare a conţinutului de BPC în probele de ulei dielectric. Au fost efectuate analize cromatografice pentru estimarea incertitudinii de măsurare şi validarea metodei conform cerinţelor standardului SM SR EN ISO/CEI 17025:2006. De asemenea au fost revizuite şi recalculate 1627 cromatograme de ulei.

În scopul verificării şi etalonării utilajului de măsurare a fost efectuată o serie de analize la cromatograful gaz-lichid cu detector selectiv de masă (MSD) AT 7890A, cromatograful gaz-lichid cu detectorul µ-ECD HP 6890, spectrometrul cu absorbţie atomică SOLAAR 969 şi la analizatorul de mercur.

În cadrul încercărilor interlaboratoare au fost efectuate 170 analize cromatografice pentru determinarea metalelor grele, insecticidelor organoclorurate şi organofosforice, trifluralinului, erbicidelor de tip triazine, acetoclorului şi hidrocarburilor poliaromatice. De asemenea au fost efectuate 48 analize cromatografice a probelor de ulei dielectric pentru determinarea conţinutului de bifenili policloruraţi.

Astfel, pe parcursul anului au fost efectuate în total 1580 analize cromatografice şi 5121 analize spectrometrice.

- calitatea aerului atmosferic în mun. Chişinău pe parcursul anului s-a determinat prin prelevarea şi analiza a 25178 probe de aer de la 6 posturi staţionare de observaţii, conform 7 indici: suspensii solide, monoxid de carbon, dioxid de azot, dioxid de sulf, sulfaţi solubili, fenol şi aldehida formică. În perioada nominalizată s-au înregistrat 1227 depăşiri ale CMAmm pentru: suspensii solide – 199 depăşiri, cu maxima – 2,2 CMA, la POP nr.3, la data de 25 august, la ora 1900; monoxid de carbon – 14 depăşiri, cu maxima – 1,6 CMA, la POP nr.9, la data de 22 iulie, la ora 1300; dioxid de azot - 644 depăşiri, cu maxima – 4,5 CMA, la POP nr. 9 la data de 19 mai, la ora 1900, fenol – 14 depăşiri, cu maxima - 1,6 CMA la POP nr.9 la data de 27 februarie, la ora 0700 şi pentru aldehida formică - 356 depăşiri, cu maxima – 4,1 CMA la POP nr. 6 la data de 20 iunie, la ora 1300.

În mun. Bălţi, pe parcursul anului s-au prelevat şi analizat 7434 probe de aer de la 2 posturi staţionare de observaţii conform a 5 indici: suspensii solide, dioxid de sulf, dioxid de azot, aldehida formică, sulfaţi solubili.

Pe parcursul perioadei menţionate s-au înregistrat depăşiri ale CMA maxime izolate timp de 100 zile pentru suspensii solide cu maxima – 3,6 CMA, la data de 28 aprilie, la ora 1900, la POP nr.1; timp de 28 zile, pentru dioxid de azot, cu maxima – 2,7 CMA, la data de 13 decembrie, la ora 1900, la POP nr.1 şi timp de 8 zile pentru aldehida formică cu maxima – 1,1 CMA, la data de 21 august la ora 1300, la POP nr.3.

În laborator nu s-a efectuat analiza monoxidului de carbon din motive tehnice.

La postul automat din s. Mateuţi, r-nul Rezina în perioada dată s-au investigat în total 75000 măsurători pentru următorii poluanţi: CO, O3, H2S, SO2 şi suspensii solide totale. Depăşiri ale CMAmd (diurne) în perioada dată s-au înregistrat pentru ozonul troposferic cu maxima – 1,2 CMA şi pentru suspensii solide totale cu maxima – 9,5 CMA, la data de 19 ianuarie. Depăşiri ale CMAmm s-au înregistrat pentru hidrogenul sulfurat cu maxima – 1,2 CMA la data de 17 octombrie şi pentru suspensii solide totale cu maxima - 3,6 CMA, la data de 20 ianuarie.

La Staţia de monitoring transfrontier a maselor de aer din or. Leova în perioada dată s-au efectuat cîte 117 investigaţii pentru fiecare compus monitorizat, conform nivelului I a programului EMEP.

În perioada dată, a fost efectuată analiza chimică la 640 probe de precipitaţii colectate pe teritoriul republicii, după următorii ioni: Ca2+, Mg2+, Na+, K+,NH4+, NO3-, Cl-, SO42-, pH pentru localităţile Corneşti, Bălţi, Cahul, Chişinău, Leova, Briceni, Ştefan Vodă. De asemenea s-au colectat şi analizat, în comun cu CAFC, 36 probe de precipitaţii supuse analizei chimice pentru determinarea metalelor grele şi 28 probe pentru investigarea poluanţilor organici persistenţi.

Pentru municipiul Chişinău de asemenea s-au colectat şi analizat probe unice de precipitaţii, în baza cărora s-a determinat pH-ul (reacţia activă a concentraţiei ionilor de hidrogen), valoarea acestuia variind în limitele 5,49 – 7,71, denotîndu-se despre absenţa ploilor acide.

În baza datelor ce ţin de calitatea aerului atmosferic şi conform prognozei meteorologice pe parcursul anului 2012, au fost întocmite 2178 prognoze a poluării de fond a aerului atmosferic în ansamblu pe oraş, dintre care 1089 prognoze - precizarea pe zilele curente, veridicitatea constituind 99,5%. Pentru unele surse din municipiile Chişinău, Bălţi şi or. Rezina au fost întocmite 1313 prognoze, veridicitatea a constituit 96%. Cu privire la nivelul periculos al poluării aerului, pentru mun. Tiraspol, Bender şi or. Rîbniţa au fost întocmite 1305 prognoze cu veridicitatea 99%. În scopul reducerii nivelului înalt al poluării atmosferei, pentru întreprinderi au fost întocmite 164 avertismente pericol gradul I, iar pentru transportul auto - 51 avertismente, cu veridicitatea 100%. Datorită nivelului sporit al poluării aerului cu aldehidă formică în mun. Chişinău, cu suspensii solide şi dioxid de azot în mun. Bălţi, pentru agenţii economici au fost întocmite şi transmise 3 înştiinţări (pe 23 martie, 5 mai şi 14 decembrie) privind reducerea pe termen scurt a emisiilor nocive, conform planurilor elaborate.

Pe data de 18 iunie pentru Inspectoratul Ecologic de Stat al mun. Chişinău a fost transmisă informaţia operativă referitoare la nivelul sporit de poluare a aerului cu aldehidă formică în perioada 1 aprilie-13 iunie, în mun. Chişinău pe str. Moscovei (POP nr. 8), iar pe data de 14 decembrie – privind conţinutul înalt de dioxid de azot în mun. Bălţi, pe str. Ştefan cel Mare (POP nr.1)

Pe parcursul anului a fost perfecţionată programa ,,AIR” cu ajutorul căreia se efetuează prelucrarea datelor monitoringului: calculul zilnic al nivelului poluării aerului atmosferic în toate oraşele monitorizate, analiza calităţii aerului lunară şi anuală.

- pentru supravegherea nivelului radioactivităţii s-au efectuat 9874 măsurători a dozei ambientale a radiaţiei-gama la 17 staţii meteorologice de pe teritoriul republicii, de 2 ori/24h la orele 0700 şi 2000. Din motive tehnice, la postul automat din s. Mateuţi acest parametru nu a fost monitorizat din data de 22 iunie.

Conform datelor colectate şi estimate de la reţeaua SHS, valorile echivalentului debitului dozei ambientale a radiaţiei-gama pe teritoriul Republicii Moldova a variat: la Nord 08 (Făleşti, lunile ianuarie-mai) – 24 μR/h (Briceni, în luna mai); în centru 06 (Chişinău, în lunile iulie-septembrie, decembrie) – 24 μR/h (Chişinău, în luna octombrie); la Sud 08 (Comrat, în lunile martie-mai) – 22 μR/h (Comrat, în lunile iunie-iulie, octombrie-noiembrie).

La staţia automată de control din s. Mateuţi, valorile echivalentului debitului dozei ambientale a radiaţiei gama au înregistrat 03-12 μR/h.

Valorile echivalentului debitului dozei ambientale a radiaţiei – gama s-au situat în limitele specifice teritoriului republicii 03 – 24 μR/h şi n-au depăşit limita de avertizare 25 μR/h.

La staţia meteorologică din mun. Chişinău s-au efectuat 732 observaţii, unde valorile echivalentului debitului dozei ambientale a radiaţiei-gama a variat în limitele 6 – 24 μR/h (0,06 – 0,24 mSv/h).

În perioada dată pentru determinarea radioactivităţii în solul necultivat s-au analizat şi prelucrat probe colectate din teritoriul republicii. Deasemenea în perioda dată s-a analizat radioactivitatea apelor de suprafaţă, colectîndu-se probe din r. Nistru şi Prut. În baza analizelor efectuate, valorile înregistrate s-au încadrat în limitele specifice teritoriului republicii.

Pe parcursul anului au fost prelevaţi din aerul atmosferic aerosolii radioactivi şi analizaţi după radionuclizii tehnogeni Cs137 , Sr90 cît şi radionuclizii naturali K40. În baza analizelor determinărilor spectrometrice înregistrate, valorile s-au încadrat în limitele caracteristice teritoriului republicii.

La data de 24 şi 25 mai în cadrul centrelor DMCM s-a efectuat auditul extern de către Centrul de Acreditare în domeniul Evaluării Conformităţii Produselor, lucrări care au fost preconizate pentru anul 2012 în conformitate cu cerinţele SM SR EN ISO-CEI 17025:2006, la care centrele sunt acreditate.



  • în cadrul CMEIMI pe parcursul perioadei de referinţă s-a completat baza de date referitoare la starea de poluare a componentelor mediului monitorizate în cadrul DMCM şi s-au aplicat programele de prelucrare a datelor.

S-au pregătit buletinele lunare „Referitor la gradul înalt şi/sau excepţional al poluării mediului ambiant pe teritoriul republicii Moldova” şi „Privind calitatea mediului ambiant pe teritoriul Republicii Moldova” şi s-au amplasat pe pagina – WEB a Serviciului.

S-au pregătit dările de seamă și planul de lucru a DMCM.

Pe parcursul perioadei de referinţă au fost examinate 207 scrisori parvenite la DMCM şi expediată informaţia solicitată referitoare la calitatea mediului.

S-a pregătit informația pentru compartimentul 4 – Calitatea apelor de suprafață, necesară la întocmirea “Cadastrului de Stat al Apelor al Republicii Moldova pe anul 2010”.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei (22 martie), Orei Planetei (31 martie), Zilei Pămîntului (22 aprilie), Zilei Nistrului (27 mai), Zilei Mondiale a Mediului (5 iunie), Zilei Dunării (29 iunie), a Zilei Internaţionale pentru Protecţia Stratului de Ozon (16 septembrie) şi a Zilei Internaţionale a Mării Negre (31 octombrie) au fost pregătite articole informative şi amplasate pe pagina WEB a Serviciului.

În cadrul CMEIMI și CMCAS (grupul hidrobiologie) datele obținute în anul 2011 au fost sintetizate, evaluate și s-au întocmit Anuarele:



  •  ,,Starea calității aerului atmosferic pe teritoriul Republicii Moldova în anul 2011’’ ;

  • ,,Starea calității apelor de suprafață conform elementelor hidrobiologice pe teritoriul Republicii Moldova în anul 2011’’;

  • ,,Starea calității apelor de suprafață conform indicilor hidrochimici pe teritoriul Republicii Moldova în anul 2011’’;

  • ,,Starea calității solului pe teritoriul Republicii Moldova în anul 2011’’;

  • ,,Nivelul radioactivităţii mediului pe teritoriul Republicii

Moldova în anul 2011’’. 



Resurse umane






Financiară






Politici de mediu

În conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr.81 din 02 februarie 2009 şi Regulamentul privind bifenilii policloruraţi (BPC) în Republica Moldova s-au efectuat lucrările de inventariere a conţinutului de BPC în uleiul din echipamentul electroenergetic cu volumul de ulei mai mare de 5 litri.



Juridică






Internaţională

În scopul avertizării despre poluarea transfrontalieră în bazinul fl. Dunărea, a fost instituit sistemul  de  alertă AEWS (The Accident Emergency Warning System), care este viabil, activează 24/24 ore și este pus în aplicare cînd există un risc de poluare a apei transfrontaliere, sau nivelurile de pericol și pragul de substanţe periculoase sunt depăşite. AEWS trimite mesaje de avertizare internaţionale către ţările din aval care pot fi supuse riscului de poluare. Acest lucru ajută autorităţile să întreprindă măsuri urgente de protecţie a mediului şi populaţiei. AEWS operează cu o reţea de Centre Informaţionale de Alertă PIAC în fiecare din ţările participante. 

Trimestrial, colaboratorii CMCAS participă la controlul extern internaţional de laborator (Qualco Danube) în colaborare cu Institutul Apelor din Vituki, Ungaria, care permite ridicarea nivelului de competitivitate şi veridicitate a analizelor efectuate în laborator.

Pe parcursul anului 2012, colaboratorii DMCM au participat la următoarele seminare, întruniri şi traininguri:

- seminarul “Agilent – soluţii inovative inspirate de Lokmera” organizat de compania Lokmera, distributor autorizat al companiei “Agilent Technologies”, în luna martie, la Chişinău.

- seminarul ”Prevenirea şi controlul integrat al poluării şi sistemele permisive”, ce s-a desfăşurat la Kiev, Ucraina la data de 10-11 aprilie.

- trainingul regional privind procesarea datelor EMEP, demarat în cadrul institutului de investigaţii în domeniul aerului atmosferic din Norvegia, NILU la 29-30 mai.

- trainingul regional privind prelevarea mostrelor de aer şi determinarea concentraţiei particulelor în suspensie şi în special a metalelor grele cu aplicarea echipamentului analitic nuclear, demarat la Zagreb, Croaţia în perioada 04-08 iunie.

- seminarele privind „Identificarea, delimitarea şi clasificarea corpurilor de apă în subbazinele Bîc şi Botna: metodologia propusă”, care au avut loc la Chişinău pe 04 şi 24 iulie.

- evenimentul de dare în exploatare a unui utilaj modern de colectare a emisiilor la Uzina de ciment din Rezina S. A. ,,Lafarge”, desfăşurat la 02-03 august.

- seminarul naţional cu tematica "Principiile de Bază în Detectarea, Identificarea şi Măsurarea Radiaţiilor Ionizante", organizat de către Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice, care s-a desfăşurat în incinta Serviciului Hidrometeorologic de Stat, la 11 septembrie.

- şedinţa grupului de lucru ”Viziunea actualizată asupra Platformei comune pentru gestionarea bazinelor hidrografice şi GIS (PC2): sistemele de suport decizionat şi aspecte de implementare”, demarate la Chişinău, la 14 septembrie.

- Workshopul Regional – Armonizarea metodelor de evaluare a surselor şi altor date de mediu necesare pentru iniţierea acţiunilor urgente de protecţie, care a demarat în Bratislava, Slovacia în perioada 18 - 21 septembrie.

- şedinţa grupului de lucru privind elaborarea cadrului normativ în vederea împlementării Legii apelor, în cadrul Proiectului „Tranziţia la agricultură performantă”, organizată la Chişinău, pe data de 20 septembrie.

- cursul de perfecţionare a abilităţilor analitice organizat de Institutul „Taras Şevcenko” din Kiev, cu suportul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), în perioada 24 - 29 septembrie.

- Workshopul Regional – Aplicarea echipamentelor nucleare pentru susţinerea managementului calităţii aerului atmosferic, care a demarat în Sofia, Bulgaria, în perioada 02-04 octombrie.

- întrunirea privind Planul Global de Monitoring al poluanţilor organici persistenţi, în cadrul Convenţiei de la Stockholm, demarate la Geneva, Elveţia, în perioada 10-12 octombrie.

- seminarul privind opţiunile de integrare a managementului durabil al substanţelor chimice în sectoarele economiei naţionale, organizat în cadrul proiectului PNUD/KEMI, la data de 31 octombrie.

- şedinţa a V-a a Consiliului privind calitatea şi tendinţele de modificare a bazinului r. Bîc, demarat la 09 noiembrie 2012.

- trainingul acreditarea laboratoarelor conform ISO 17025 şi organizarea controlului de calitate a încercărilor, desfăşurat la 13 noiembrie, la Chişinău.

- training-cursul Regional de Instruire privind ,,Cerinţele Manageriale şi Tehnice pentru Standardul ISO 17025 cu privire la parametrii radiologici, care a avut loc în Veszprem, Ungaria, în perioada 12-19 noiembrie.

- trainingul pentru identificarea taxonomică a organismelor acvatice, or. Brno, Republica Cehă, în perioada 18-24 noiembrie.

- şeful CMCAARM a participat în calitate de expert tehnic în echipa de evaluare CAECP, pentru evaluarea periodică a laboratoarelor acreditate conform Standartului de Calitate ISO 17025 la data de 05 decembrie.

- şedinţa a 15-a al grupului de experţi de Monitoring şi Evaluare, din cadrul ICPDR (Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea), ce a avut loc în Munich, Germania.

- Conferinţa Naţională pentru Standardizare, care a fost organizată de Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie cu tematica “Importanţa activităţii de standardizare în cadrul organizaţiilor. Ghidul utilizatorului de standarde”.





Colaborare

A fost întocmită şi expediată informaţia referitoare la calitatea mediului, solicitată în scrisorile parvenite la DMCM cît şi conform Acordurilor bilaterale de colaborare cu diverse instituţii, atît la nivel naţional, cît şi internaţional.

Au fost continuate observările asupra poluării r. Prut în conformitate cu Regulamentul bilateral cu România.

În cadrul contractului Bilateral dintre Moldova şi Ucraina au fost prelevate şi analizate probe de apă din secţiunile stabilite.

În conformitate cu „Convenţia de cooperare pentru protejarea şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea” s-au efectuat observaţii privind calitatea apei r. Prut şi fl. Dunărea în reţeaua monitoringului transnaţional.



CMCS şi CAFC au participat cu succes în cadrul încercărilor de competenţă interlaboratoare privind determinarea conţinutului BPC în uleiul dielectric, în comun cu laboratoarele „Sea Marconi” (Italia); S.A. ,,Set-Car” (România); şi laboratorul de încercări „GEOLAB” al Institutului de Geologie şi Seismologie a Academiei de Ştiinţe din Rep. Moldova.

În baza cooperării cu Institutul Norvegian în domeniul cercetării aerului atmosferic în anul 2012 au fost prelevate mostre pentru investigarea carbonului elementar şi organic la staţia transfrontalieră din or. Leova prin intermediul echipamentului Kleinfiltergerat, (prelevator cu volum mic), iar pentru asigurarea calităţii, manipularea şi raportarea datelor rezultatelor măsurătorilor în aerul şi precipitaţiile atmosferice în luna noiembrie s-a efectuat analiza mostrelor fantomă, procedură interlaboratoare, efectuată anual. Investigaţii s-au efectuat în comun cu Institutul de Cercetări în domeniul Atmosferei NILU, din Norvegia în cadrul programului EMEP.





Mas-media

Datele privind calitatea mediului ambiant, obţinute în cadrul DMCM sunt supuse unei analize şi sinteze detaliate, iar cu informaţia privind starea de poluare a mediului întocmită în baza lor sunt asigurate Autorităţile de Stat, organizaţiile cointeresate, mass-media. Astfel, zilnic, a fost întocmit buletinul cu privire la prognoza şi nivelul poluării atmosferei, hărţile privind poluarea aerului în mun. Chişinău, Bălţi, Tiraspol, Bender, or. Rîbniţa.

În baza informaţiei parvenite de la postul automat de control a calităţii aerului atmosferic Mateuţi s-au întocmit buletine - decadă pentru localitatea dată.





Planificare

Pentru luna ianuarie, CMCAS planifică prelucrarea şi analiza probelor de apă din rîurile: Nistru, Prut, Bîc, Răut, Lunga şi Cogâlnic conform Programului de Activitate aprobat.

Conform Acordului bilateral dintre Moldova şi Ucraina, privind supravegherea calităţii apei r. Prut şi Nistru, se planifică prelevarea şi analiza probelor de apă din secţiunile stabilite.



CMCS va efectua monitoringul asupra calităţii solului în reţeaua de observaţii pe cîmpurile agricole, conform parametrilor chimici şi fizico-chimici.

CAFC va efectua: analize cromatografice pentru determinarea poluanţilor organici persistenţi în probele de sol şi sedimente transmise din CMCS; analize spectrometrice pentru determinarea mercurului în apa de suprafaţă în probele transmise din CMCAS; analize spectrometrice pentru determinarea metalelor grele în componentele mediului.

CMCAARM va preleva şi analiza mostre de la reţeaua de supraveghere a calităţii aerului atmosferic din mun. Chişinău, se vor preleva mostre de la postul transfrontier a calităţii aerului, amplasat în loc. Leova şi se vor monitoriza poluanţii atmosferici la postul automat de control a calităţii aerului din s. Mateuţi, (r-nul Rezina), se va întocmi buletinul decadă pentru poluanţii monitorizaţi la staţia dată şi se vor analiza după compoziţia chimică mostrele de precipitaţii colectate la staţiile de pe teritoriul republicii.

Secţia Prognoze a Poluării Aerului Atmosferic din cadrul CMCAARM pe perioada dată va îndeplini următorul plan de lucru:



1. Analiza şi evaluarea gradului de poluare a aerului atmosferic în mun. Chişinău, Bălţi, Tiraspol, Bender şi or. Rîbniţa, Rezina (s. Mateuţi);

2. Analiza situaţiilor sinoptice, condiţiilor meteorologice şi separarea factorilor meteorologici nefavorabili privind dispersia poluanţilor din aer;

3. Efectuarea prognozei operative a gradului de poluare a aerului atmosferic în mun. Chişinău, Bălţi, Tiraspol, Bender, or. Rîbniţa, s. Mateuţi (r-nul Rezina):

- în medie pe oraş;

- privind separat nocivele;

- de la surse separate.



4. Asigurarea populaţiei, autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ramurilor economiei naţionale cu prognoze şi avertizări privind nivelul de poluare a aerului atmosferic în cele mai industrializate centre ale republicii;

5. Activităţi pentru reglementarea degajărilor:

  • întocmirea avertismentelor de furtună pentru agenţii economici din mun. Chişinău, Bălţi şi or. Rezina.

CMEIMI va completa baza de date referitoare la starea de poluare a componentelor mediului monitorizate în cadrul DMCM şi va aplica programele de prelucrare a datelor, va pregăti buletinele lunare „Referitor la gradul înalt şi/sau excepţional al poluării mediului ambiant pe teritoriul Republicii Moldova” şi „Privind calitatea mediului ambiant pe teritoriul Republicii Moldova”, de asemenea va examina scrisorile parvenite la DMCM şi va expedia informaţia solicitată referitoare la calitatea mediului.

Text standard despre profilul instituţiei (cuprinde informaţii care ajută la definirea contextului în care respectiva organizaţie performează):

  • Denumirea organizaţiei;

  • Structura organizatorică, principalele divizii, subsidiare;

  • locaţia sediului principal, telefon, fax, email;

  • forma juridică de înregistrare, dacă există servicii prestate;

  • mărimea organizaţiei, numărul angajaţilor;

  • premii, distincţii primite de către instituţie

* DMCM – Direcţia Monitoring al Calităţii Mediului;

CMCAS – Centrul Monitoring al Calităţii Apelor de Suprafaţă;

CMCS - Centrul Monitoring al Calităţii Solurilor;

CMCAARM – Centrul Monitoring al Calităţii Aerului Atmosferic şi Radioactivităţii Mediului;

CMEIMI – Centrul Monitoring Ecologic Integrat şi Management Informaţional


Şeful DMCM G. Gîlcă

Ex: A.Popa 573816



24.12.12
Yüklə 69,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin