Monitorul Oficial al României nr 320 din 2018-04-11



Yüklə 58,26 Kb.
tarix06.01.2019
ölçüsü58,26 Kb.
#90696

Hotărâre

174




2018-03-29




Guvernul României




privind aprobarea Notei de fundamentare a caracteristicilor principale şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi proiectului de investiţii „Optimizarea interacţiunii cu mediul de afaceri şi implementarea unor mecanisme avansate de analiză şi schimb de date prin implementarea unui sistem informatic de e-guvernare şi analiză de tip Big Data în cadrul Consiliului Concurenţei“

Monitorul Oficial al României nr 320 din 2018-04-11


NOTĂ DE FUNDAMENTARE

la Hotărârea Guvernului nr. 174/2018

privind aprobarea Notei de fundamentare a caracteristicilor principale

și a indicatorilor tehnico – economici aferenți proiectului de investiţii „ Optimizarea interacțiunii cu mediul de afaceri si implementarea unor mecanisme avansate de analiză si schimb de date prin implementarea unui sistem informatic de e-guvernare si analiză de tip Big Data în cadrul Consiliului Concurenţei”




Secţiunea 1

Titlul prezentului act normativ


Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Notei de fundamentare a caracteristicilor principale

și a indicatorilor tehnico – economici aferenți proiectului de investiţii „ Optimizarea interacțiunii cu mediul de afaceri si implementarea unor mecanisme avansate de analiză si schimb de date prin implementarea unui sistem informatic de e-guvernare si analiză de tip Big Data în cadrul Consiliului Concurenţei”





Secţiunea a 2-a

Motivul emiterii prezentului act normativ


1. Descrierea situaţiei actuale

Consiliul Concurenței este o autoritate administrativă autonomă, parte a administrației publice centrale de specialitate, ce își desfășoară activitatea în baza atribuțiilor conferite de Legea concurenței nr. 21/1996 republicată, cu modificările și completările ulterioare. În calitatea sa de autoritate națională în domeniul concurenței, instituția pune în aplicare și asigură respectarea prevederilor legale naționale și comunitare în domeniul concurenței. Astfel, rolul autorității române de concurență este acela de a garanta funcționarea normală și corectă a piețelor, prin aplicarea unitară şi eficientă a regulilor de concurență şi ajutor de stat, pentru ca, în final, să se asigure o promovare cât mai bună a intereselor consumatorilor.

Activitatea instituției se desfășoară pe doua componente principale: una preventivă, de monitorizare a pieţelor si supraveghere a actorilor de pe aceste pieţe si una corectivă, menită sa restabilească si sa asigure dezvoltarea unui mediu concurenţial normal.

Consiliul Concurenței cooperează cu autorități de concurenţă din alte state, în special prin Reţeaua Europeana pentru Concurenţă. Astfel, alături de Comisia Europeană, autoritățile naţionale de concurenţă joacă un rol cheie în aplicarea normelor antitrust ale Uniunii Europene, însă, la nivelul UE, se apreciază că acestea ar putea face si mai mult. Deși legislaţia UE (Regulamentul 1/2003) a abilitat autoritățile naţionale de concurenţă să aplice normele europene în materie de concurenţă, nu a abordat si mijloacele si instrumente prin care acestea pot asigura aplicarea normelor. În acest context, trebuie amintit faptul că, în prezent, la nivelul Comisiei Europene se află în lucru un proiect de Directivă care să confere autorităţilor naţionale de concurenţă puteri sporite pentru a fi mai eficace în aplicarea normelor de concurenţă, comunitare şi naţionale, în vederea asigurării unei funcţionării normale a pieţei interne.

Astfel, necesitatea implementării acestui proiect a apărut ca urmare a identificării unor nevoi reale la nivelul Consiliului Concurenţei de a-si îmbunătăți calitatea si eficacitatea investigaţiilor, a evaluării prejudiciului atunci când se analizează încălcările legislaţiei de concurenţă, actualizarea cunoștințelor tehnice sau efectuarea de cercetări în timp real asupra „progreselor” înregistrate în domenii esenţiale ale concurenţei.

În acest scop, Consiliul Concurenței a depus o cerere de finanţare pentru Proiectul „Optimizarea interacțiunii cu mediul de afaceri și implementarea unor mecanisme avansate de analiza si schimb de date prin implementarea unui sistem informatic de eguvernare și analiză de tip Big Data în cadrul Consiliului Concurenței” - cod SMIS 109641.

Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, Componenta 1 – Secţiunea Big Data, Axa Prioritară: Tehnologia Informaţiei și Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă – Operaţiunea: „Consolidarea și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice dedicate serviciilor de e-guvernare tip 2.0 centrate pe evenimente din viaţa cetățenilor și întreprinderilor, dezvoltarea cloud computing guvernamental și a comunicării media sociale, a Open Data si Big Data”, cu o valoare totală de 50.681.629,59 lei, din care 36.793.313,57 lei reprezentând valoare totala eligibilă (FEDR + Buget de stat), echivalent euro 10.887.568,11 euro curs BNR/02.02.2018. Proiectul a fost aprobat și ca urmare s-a încheiat contractul de finanţare


nr. 2/2.3.1./29.01.2018.

2. Schimbări preconizate

Prezentul act normativ are ca obiectiv aprobarea Notei de fundamentare a caracteristicilor principale și a indicatorilor tehnico – economici aferenți proiectului de investiţii „Optimizarea interacțiunii cu mediul de afaceri și implementarea unor mecanisme avansate de analiză și schimb de date prin implementarea unui sistem informatic de e-guvernare și analiză de tip Big Data în cadrul Consiliului Concurenţei”.

Proiectul de investiţii are ca principal obiectiv îmbunătățirea capacităţii organizaţionale a Consiliului Concurenţei de a analiza într-un timp scurt volume mari de date (Big Data) privind comportamentul economic al actorilor din piaţă, în acord cu progresele tehnologice şi tendinţele din domeniu.

Investiţia propusă prin acest proiect vizează implementarea unei soluţii tehnice care răspunde în totalitate cerinţelor şi nevoilor instituţiei, întrucât va oferi Consiliului Concurenţei date în timp real despre comportamentul actorilor prezenţi în piaţă, inclusiv analizarea posibilelor tendinţe economice.

Implementarea proiectului presupune achiziţia de componente de tip hardware, soluţii software care vor asigura funcţionarea sistemului, și instruirea administratorilor de sistem, a responsabililor cu securitatea acestuia și a utilizatorilor finali ai platformei din cadrul Consiliului Concurentei.

Durata de realizare a întregului proiect este de 30 luni.

Etapele principale de realizare ale proiectului constau în:



  1. Implementare infrastructura platforma Big Data – mediul de dezvoltare-testare;

  2. Implementare soluţie Big Data;

  3. Instruirea personalului ce va utiliza și administra soluţia informatică.

Proiectul continuă procesul de eficientizare a activităţilor Consiliului Concurenţei deschis de proiectele anterioare, cu finanţare europeană sau de la Banca Mondială, implementate cu succes, care au asigurat interoperabilitatea cu diverse instituţii ale statului. Arhitectura deja existentă va fi utilizată pentru finalizarea implementării fluxurilor de lucru și pentru extinderile necesare schimbului de date cu alte instituții, potrivit noului proiect.

Proiectul va fi implementat în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) care, datorită capabilităților sale logistice şi de administrare în condiţii de siguranţă si securitate a echipamentelor IT, va asigura suport logistic si de specialitate pentru implementarea în bune condiţii a proiectului.



3. Alte informaţii


Valoarea proiectului este de 50.681.629,59 lei, din care 49.629.844,59 lei alocaţi Consiliului Concurenţei și 1.051.785,00 lei alocaţi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Valoarea eligibilă a proiectului este de 36.793.313,57 lei, iar valoarea neeligibilă a proiectului este de 13.888.316,02 lei.

În vederea adoptării de către Guvern a prezentului act normativ, pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai proiectului de investiţii prezentat, s-a obţinut avizul Comisiei Tehnico-Economice a Ministerului pentru Societatea Informaţională (CTE-MSI) nr. 74 din 12.04.2017.

În baza prevederilor art. 42 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, se propune aprobarea de către Guvern a Notei de fundamentare a caracteristicilor principale și a indicatorilor tehnico – economici aferenți proiectului „Optimizarea interacțiunii cu mediul de afaceri și implementarea unor mecanisme avansate de analiză și schimb de date prin implementarea unui sistem informatic de e-guvernare și analiză de tip Big Data în cadrul Consiliului Concurenţei”, în condițiile în care valoarea cheltuielilor de capital incluse la poziţia C „Alte cheltuieli de investiţii” depăşeşte 30 de milioane lei.



Secţiunea a 3-a

Impactul socio-economic al prezentului act normativ



1. Impactul macroeconomic

Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect.

11. Impactul asupra mediului concurenţial şi domeniului ajutoarelor de stat

Proiectul are ca impact o mai bună monitorizare a pieţelor de către autoritatea de concurenţă.

2. Impactul asupra mediului de afaceri

Prin îmbunătăţirea climatului concurenţial, proiectul poate avea ca efect indirect îmbunătăţirea mediului de afaceri.

21. Impactul asupra sarcinilor administrative

Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect.

22. Impactul asupra întreprinderilor mici şi mijlocii

Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect.

3. Impactul social

Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect.

4. Impactul asupra mediului

Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect.

5. Alte informaţii

Nu este cazul.


Secţiunea a 4-a

Impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt, pentru anul curent, cât şi pe termen lung (pe 5 ani)

mii lei -



Indicatori

An curent

Următorii 4 ani

Media pe 5 ani






2018

2019

2020

2021

2022




1

2

3

4

5

6

7

1.Modificări ale veniturilor bugetare, plus/minus, din care:

a) bugetul de stat, din acesta:

(i) impozit pe profit

(ii) impozit pe venit

b)bugete locale:

(i) impozit pe profit

c) bugetul asigurărilor sociale de stat:

(i) contribuţii de asigurări



-

-

-

-

-

-

2. Modificări ale cheltuielilor bugetare, plus/minus, din care:

a) bugetul de stat, din acesta:

(i) cheltuieli de personal

(ii) bunuri şi servicii

b)bugete locale:

(i) cheltuieli de personal

(ii) bunuri şi servicii

c)bugetul asigurărilor sociale de stat:

(i) cheltuieli de personal

(ii) bunuri şi servicii



-

-

-

-

-

-

3. Impact financiar, plus/minus, din care:

a) buget de stat

b) bugete locale


-

-

-

-

-

-

4. Propuneri pentru acoperirea creşterii cheltuielilor bugetare

-

-

-

-

-

-

5. Propuneri pentru pentru a compensa reducerea veniturilor bugetare

-

-

-

-

-

-

6. Calcule detaliate privind fundamentarea modificărilor veniturilor şi/sau cheltuielilor bugetare

-

-

-

-

-

-

7. Alte informaţii

Finanțarea proiectului de investiții prevăzut la art.1 se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, în conformitate cu contractul de finanţare nr. 2/2.3.1./29.01.2018, din bugetul de stat prin bugetul Consiliului Concurenței, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație.


Secţiunea a 5-a

Efectele prezentului act normativ asupra legislaţiei în vigoare


1. Măsuri normative necesare pentru aplicarea prevederilor prezentului act normativ:

a) acte normative în vigoare ce vor fi modificate sau abrogate, ca urmare a intrării în vigoare a prezentului act normativ;



b) acte normative ce urmează a fi elaborate în vederea implementării noilor dispoziţii.

Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect.

1¹. Compatibilitatea prezentului act normativ cu legislația în domeniul achizițiilor publice.

Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect


2. Conformitatea prezentului act normativ cu legislaţia comunitară în cazul proiectelor ce transpun prevederi comunitare

Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect.

3. Măsuri normative necesare aplicării directe a actelor normative comunitare

Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect.

4. Hotărâri ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene

Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect.

5. Alte acte normative şi/sau documente internaţionale din care decurg angajamente

Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect.

6. Alte informaţii

Nu este cazul.


Secţiunea a 6-a

Consultările efectuate în vederea elaborării prezentului act normativ


1. Informaţii privind procesul de consultare cu organizaţii neguvernamentale, institute de cercetare şi alte organisme implicate

Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect.

2. Fundamentarea alegerii organizațiilor cu care a avut loc consultarea, precum şi a modului în care activitatea acestor organizaţii este legată de obiectul prezentului act normativ

Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect.

3. Consultările organizate cu autorităţile administraţiei publice locale, în situaţia în care prezentul act normativ are ca obiect activităţi ale acestor autorităţi, în condiţiile Hotărârii Guvernului nr. 521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative, cu modificările ulterioare

Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect.

4. Consultările desfăşurate în cadrul consiliilor interministeriale, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 750/2005 privind constituirea consiliilor interministeriale permanente, cu modificările și completările ulterioare.

Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect.

5.Informaţii privind avizarea de către:

a) Consiliul Legislativ

b) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării

c) Consiliul Economic şi Social

d) Consiliul Concurenţei

e) Curtea de Conturi



Consiliul Legislativ a transmis adresa nr. 100/27.03.2018.

6.Alte informaţii

Nu este cazul.


Secţiunea a 7-a

Activităţi de informare publică privind elaborarea

şi implementarea prezentului act normativ


1. Informarea societăţii civile cu privire la necesitatea elaborării prezentului act normativ

Prezentul normativ se încadrează în prevederile art.6 lit.b) din Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

2. Informarea societăţii civile cu privire la eventualul impact asupra mediului în urma implementării prezentului act normativ, precum şi efectele asupra sănătăţii şi securităţii cetăţenilor sau diversităţii biologice

Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect.

3. Alte informaţii

Nu este cazul.



Secţiunea a 8-a

Măsuri de implementare



1. Măsurile de punere în aplicare a prezentului act normativ de către autorităţile administrației publice centrale şi/sau locale-înfiinţarea unor noi organisme sau extinderea competenţelor instituţiilor existente

Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect.

2. Alte informaţii

Nu este cazul.

Faţă de cele prezentate, a fost promovată prezenta Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Notei de fundamentare a caracteristicilor principale și a indicatorilor tehnico – economici aferenți proiectului de investiţii „Optimizarea interacțiunii cu mediul de afaceri si implementarea unor mecanisme avansate de analiză si schimb de date prin implementarea unui sistem informatic de e-guvernare si analiză de tip Big Data în cadrul Consiliului Concurenţei”.



Ministrul comunicațiilor și societății informaționale

Petru Bogdan Cojocaru


Președintele Consiliului Concurenței

Bogdan Marius Chirițoiu





Yüklə 58,26 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin