Newsletter proiect seetal marcarea ceYüklə 14,28 Kb.
tarix03.11.2017
ölçüsü14,28 Kb.
#29780

South-Eastern European

Business Representative Organisations

of the Textile, Apparel and Leather SectorsNEWSLETTER PROIECT SEETAL

MARCAREA CE

Ce este si ce nu este marcarea CE

Marcarea CE este un indiciu ca, sunt respectate cerintele tuturor directivelor europene aplicabile produsului pe care este aplicata. Cu marcare CE vor fi prevazute exclusiv produsele care sunt cuprinse in directivele noului mod de procedura si pentru care este necesara o dovada de conformitate.

Marcarea CE nu este un simbol de origine al produsului, deoarece acesta poate fi confectionat intr-o oarecare tara, si evaluat ulterior in conformitate cu cerintele sistemului european pentru aprecierea conformitatii. Statutul legal al marcarii CE este reglementat in directive.

Nu este o marca comerciala pentru calitate, si poate fi considerata ca o declaratie a producatorului sau a reprezentantului desemnat de aceasta, ca produsul corespunde tuturor dispozitiilor armonizate aplicabile, in vigoare.

Aceasta dispozitie este cunoscuta bine si clar de catre autoritati, nefiind insa bine cunoscuta de catre populatie care accepta tot mai mult aceasta marcare, fara a avea insa o claritate neechivoca asupra intelesului acesteia. Deseori se poate observa o inclinatie de a adauga elemente noi, straine intelesului acestei marcari, care n-au fost niciodata fundamentate directivelor. Chiar si producatorii din tarile lumii a treia, care efectueaza exporturi pentru piata unitara europeana, nu inteleg intotdeauna scopul si sensul de aplicare al acestei marcari.

Aplicarea marcarii CE

Marcarea CE se aplica de catre producator sau de catre un reprezentant insarcinat de catre producator, care este inregistrat in Uniunea Europeana.

In cazul in care este necesara o modificare a marimii insemnului, acest lucru este posibil, insa doar prin respectarea stricta a proportiilor indicate.

Marcarea CE pentru dovada conformitatii trebuie sa fie bine vizibila, lizibila si usor accesibila autoritatilor, insarcinate cu supravegherea pietei, si consumatorilor.

Marcarea CE pentru dovada conformitatii trebuie aplicata in asa fel incat indepartarea totala a acesteia sa fie imposibila.

Marcarea CE pentru dovada conformitatii se aplica direct pe produs sau pe o eticheta de date prinsa de acesta. Daca acest lucru este imposibil din cauza naturii produsului, atunci marcajul conformitatii va fi aplicat pe ambalaj si pe documentele insotitore ale produsului, daca conform directivelor este obligatorie prezenta unor astfel de documente insotitoare. Dupa aplicarea marcarii de conformitate se trece numarul de identificare al persoanei care este indreptatita pentru evaluarea conformitatii (organ notificat), daca aceasta a cooperat nemijlocit la evaluarea conformitatii.MARCAREA ECO PENTRU PRODUSELE TEXTILE
Problema salariilor reprezinta cea mai mare provocare a industriei europene, provocare ce trebuie rezolvata in conditiile in care acesta industrie doreste sa isi pastreze pozitia in topul concurentei mondiale. Trebuie avut in vedere ca pe langa aceasta, exista si impedimente comerciale pe piete de desfacere importante , care insa, datorita optiunii consumatorilor din Europa si a deficitului de forta de munca calificata, nu pot fi compensate.

In acest sens, ECO – marcajul devine factorul care diferentiaza producatorii europeni.


Esenta marcarii ECO

Notiunea de ECO- marcaj s-a dezvoltat in ultimele 2 decenii, cand societatea a inceput sa acorde o atentie deosebita problemelor legate de mediu si mai bine pregatita sa preia raspunderea protectiei mediului prin alegerea produselor ecologice. Intentia a apartinut sectorului privat si ONG-uri, ulterior alaturandu-se si institutiile publice si de stat.  • ECO-marcajul este un tip de certificat.  • Ca orice simbol de certificare si simbolurile aplicate pe produs sau pe ambalajul produsului furnizeaza consumatorului informatii sintetice si reprezinta dovada faptului ca produsul respectiv poseda calitatea necesara. Exista o anumita analogie intre perceptia simbolului de certificare si a marcilor comerciale. La marcile comerciale, consumatorul relationeaza inconstient calitatea produsului cu calitatile producatorului, bazata pe o experienta proprie sau pe informatii dobandite pe diverse canale de informare.  • Spre deosebire de marcile comerciale, simbolurile de certificare nu fac referinta la un anume producator dar majoritatea parametrilor garantati prin ECO-marcaj sunt imperceptibili pentru consumator si nu ii aduc beneficii directe; daca totusi se percep anumite beneficii , acestea sunt intotdeauna proiectate in viitor. Pentru a face perceptibile aceste avantaje indirecte este nevoie de un efort indelungat si de implicarea autoritatilor .

Criterii de aplicare

In domeniul productiei textilelor, s-a observat urmatorul fenomen: cel mai folosit mod de simbolizare ECO-TEX 100- nu este un marcaj ecologic tipic. Aceasta norma este axata pe criterii care privesc sanatatea oamenilior si a mediului.

Din 1992 pana in 2007 au fost eliberate peste 50 000 de certificate ECO TEX unui nr. de aproximativ 6500 firme din 68 de tari. Aceasta este o prezenta remacabila pe piata. In comparatie, astazi dupa sistemul ECO al UE sunt certificate 64 de produse textile dintre care 29 din Danemarca).

Asemanatoare este situatia simbolizarii ECO TEX 1000 care nu se bucura de o raspandire prea mare. Acest fenomen se datoreaza legaturii pe care o face consumatorul intre termenii „sanatos si ecologic”. Situatia actuala demonstreaza ca eco-marcajul este un instrument de piata care trebuie folosit adecvat. Utilizarea marcarii depinde de tipul productiei si al pietei.Proprietatea de „ecologic” nu se bazeaza exclusiv pe cantitatea de substante daunatoare continute de produs ci si de cantitatile de substante daunatoare sau periculoase care ajung in mediu pe durata unui intreg ciclu de viata al produsului. La textile , ciclul de viata incepe cu productia de fibre si se finalizeaza cu folosirea produsului de catre consumatorul final.


Yüklə 14,28 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə