Notă de fundamentare



Yüklə 50,74 Kb.
tarix01.11.2017
ölçüsü50,74 Kb.
#25259

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

la proiectul de hotărâre privind aprobarea necesităţii şi oportunităţii întocmirii studiului de fezabilitate pentru investiţia “REABILITARE ŞI DOTAREA PÂRTIEI DE SCHI ŞI ÎNFIINŢAREA UNUI SKATE PARK ÎN MUNICIPIUL IAŞI”

Vrem să aducem sportul către tineri. Cu multiplele opțiuni pe care tinerii le au, nu ne mai putem aștepta ca ei să vină automat către noi. Trebuie să facem noi pași către ei."

Thomas Bach - președintele Comitetului Olimpic Internațional


Un criteriu important în dezvoltarea oraşului Iaşi ar trebui să fie sustenabilitatea investiţiilor şi maximizarea lor. Investiţiile în proiecte generatoare de venit pentru economia locală şi consolidarea bugetului local ar trebui să fie o prioritate în viitorii ani. În acest sens, noi, iniţiatorii acestui Proiect de Hotărâre, propunem două obiective: reabilitarea şi dotarea pârtiei de schi şi infiinţarea unui Skate Park, care, grupate, să aducă plus-valoare în comunitate. Plecăm de la premiza că orice investiţie ar trebui să fie practicabilă şi folosită pe tot parcursul anului. În acest sens, propunem spre dezbatere aprobarea necesităţii şi oportunităţii întocmirii unui studiu de fezabilitate care să înglobeze cele două obiective.

În sezonul rece, propunem dotarea pârtiei de schi cu instalaţie de teleschi sau Babylift schi şi tunuri de zăpadă care pot produce zăpadă artificială la o temperatura de maxim 5 grade Celsius. Pentru sezonul cald, propunem înfiinţarea unui Skate Park cu nocturnă, amenajat conform celor descrise mai jos iar pe pârtia de schi amenajarea de traseu enduro, practicarea de sporturi tip Donwhill sau Freeride, toate dedicate bicicliştilor.

Complementaritatea investiţiilor şi conectivitatea lor reprezintă conceputul acestui proiect. În acest sens am putea conecta proiectul pistei de biciclete din Copou cu acest proiect.

Pentru a maximiza o astfel de investiţie pe tot parcursul anului, propunem realizarea unei parcări cu plată, grupuri sanitare, centru de prim ajutor, ansamblu de magazine (ce pot fi date spre închiriere), care să deservească celor două obiective.

În vederea susţinerii prezentului proiect, am luat notă şi de faptul că în 2020 la Tokio se va organiza Olimpiada de vară ce va aduce în prim plan şi skateboardingul pentru prima dată ca sport olimpic.

Muncipiul Iaşi deţine un teren cu o suprafaţă de 1,5 ha (inventarul domeniului public), aferent Pârtiei de schi din cartierul Ţicău, între străzile Sărăriei şi B-dul C.A. Rosetti, administrat de către D.A.P.P.P. prin HCL 358/2004.

În acest sens, înaintăm propunea unui teme de proiectare ataşată la proiect.

Sportul şi mişcarea sunt activităţi recomandate în general oricărei persoane, indiferent de vârstă. Însă, una dintre categoriile pentru care ar trebui să prezinte interes maxim o reprezintă tinerii. Sportul îmbunătăţeşte calitatea vieţii acestora şi îi disciplinează încă de la vârste fragede.

Probabil cel mai important argument în favoarea practicării unui sport îl reprezintă distracţia. E amuzant, ocupă timpul şi oferă subiecte de discuţie şi dezbatere. În plus, tânărul îşi formează un grup de prieteni cu interese şi valori comune, grup care va evolua şi se va închega din ce în ce mai tare odată cu trecerea timpului.

Un alt efect pozitiv pe care sportul îl are asupra tinerilor este acela că reduce şansele ca aceştia să dezvolte obiceiuri periculoase, precum fumatul sau consumul de alcool. Un tânăr educat de mic în spiritul sportiv va înţelege mult mai uşor că aceste vicii nu doar scad performanţele atletice, ci chiar pun în pericol viaţa.

De asemenea, tinerii care practică sporturi înţeleg mult mai uşor ce înseamnă să câştigi sau să pierzi şi faptul că pentru a câştiga trebuie să munceşti din greu alături de membrii echipei. De aceea, mai târziu în viaţă, se vor integra mult mai uşor şi vor face tot posibilul pentru a fi cei mai buni. Sportul dezvoltă capacităţile mentale şi gândirea strategică.



Am adăuga importanța lucrului în echipă, dincolo de dorința de câștig, care nu ar trebui să fie prioritară, și a înțelegerii conceptului de fair-play, atât de importante amândouă pe parcursul întregii vieți, indiferent că tânărul e într-o situație personală sau într-una profesională.
Nota de fundamentare Reabilitare şi dotarea Pârtiei de schi:

Situaţia actuală:

Pârtia de schi din zona Sărărie reprezintă unul din punctele de atracţie specifice sezonului de iarnă, putând practica acest sport fără a părăsi oraşul.

Situată în zona pădurilor Şorogari –Ţicău, pârtia Sărărie are o lungime de cca 420 m. Lăţimea variază între 20-30 m, pârtia lărgindu-se spre sosire. Altitudinea la linia de start e de 370 m altitudine, iar sosirea în apropierea şoselei C.A. Rosetti, la 320 m: o diferenţa de nivel de 50 m cu o pantă de înclinare de 16%.

Pârtia de schi are în dotare o instalaţie de nocturnă şi un teleschi. Nu e dotată cu tunuri de formare a zăpezii artificiale şi utilaje de nivelare a pârtiei. Gradul de dificultate e mic spre mediu.

Având în vedere situaţia nu tocmai bună a echipamentelor din momentul de faţă şi a problemelor întâlnite în ianuarie 2017, cităm și din Ziarul de Iasi, din care amintim:

“Teleschiul de la pârtia din Sărărie s-a stricat la doar câteva zile de la darea în folosinţă. Defecţiunea a intervenit miercuri seară spre revolta a zeci de persoane care se aflau la acel moment pe pârtie. Unele dintre acestea ne-au sesizat că au achiziţionat abonamente pentru a folosi teleschiul, dar pe care nu le-au mai putut utiliza. „A fost o problemă tehnică, în sensul că a cedat rola de întoarcere la echipamentul de teleschi din cauza vechimii instalaţiei şi a gerului“, a declarat directorul Direcţiei de Ad­ministrare a Patrimoniului Public şi Privat (DAPPP), Letiţia Palaga.

Potrivit şefei DAPPP, ieri dimineaţă au fost făcute reparaţiile necesare, iar instalaţia a fost pusă în funcţiune în jurul orei 14.00. Cu toate acestea, Palaga a precizat că echipamentele sunt foarte vechi şi există posibilitatea să apară noi defecţiuni. Instalaţia a fost achiziţionată în 2005 şi a costat 90.000 lei. „Investiţia nu a fost amortizată nici până în ziua de astăzi“, a spus Palaga.

O altă problemă la pârtia de schi constă în faptul că administratorii obiectivului pot pune la dispoziţie maximum 20 de echipamente complete de schi. „Multe au fost stricate de către cei care le-au utilizat necorespunzător şi au fost casate. Dar, de obicei, schiorii vin cu propriile echipamente“, a explicat Palaga.

Lipsa echipamentelor ne-a fost sesizată şi de către un ieşean care a fost zilele trecute la pârtie. „De închiriat nu poţi să închiriezi decât 10-12 echipamente ceea ce înseamnă că sunt insuficiente, iar de un minibar de unde să poţi achiziţiona o apă plată nici nu poate fi vorba. Menţionez că am fost nevoit să închiriez o pereche de clăpari mărimea 46 în condiţiile în care eu port 42 deorece celelalte două echipamente mărimea 42 fuseseră deja închiriate“, a arătat în sesizarea trimisă la redacţie cititorul nostru.

El a adăugat că instalaţia de schi a avut probleme încă din ziua de duminică, atunci când a fost pusă în funcţiune. „După aproximativ o oră în care am dus muncă de convingere şi ceartă uneori s-au decis să dea drumul la instalaţie, care mai mult nu funcţiona deoarece avea diferite probleme ori o opreau pentru a merge să cumpere combustibil ori pur şi simplu se bloca în timpul urcării, au fost cel puţin opt astfel de probleme“, a adăugat cititorul.

Şefa DAPPP a menţionat că direcţia pe care o conduce a solicitat de mai multe ori finanţare pentru o nouă instalaţie, dar încă nu au fost identificate surse de finanţare. Potrivit Letiţiei Palaga, costurile pentru achi­ziţionarea şi montarea unei noi instalaţii ajung la peste 300.000 euro.” Autor Alex Andrei.


Situaţia propusă

În primul rând, ne-am pus problema dacă o investiţie privind reabilitarea Pârtiei de Schi este sustenabilă şi eficientă. Pentru asta am cerut de la Aministrația Naţională de Meteorologie evoluţia vremii în ultimii 5 ani. Un tun de zăpadă poate produce zăpadă artificială până la o temperatură de maxim 5 grade. Conform răspunsului primit am putea vedea că în fiecare an, deşi nu avem parte de ninsoare abundentă, avem cel puţin 3 luni pe an în care înregistrăm temperaturi medii cu mai puţin de 5 grade, astfel încât o astfel de investiţie să fie sustenabilă şi cel puţin 60 de zile cu temperaturii medii sub 0 grade celsius.
Conform datelor furnizate de către Aministrația Naţională de Meteorologie, putem observa care a fost temperatura medie a aerului, temperatura minimă, cantitatea de precipitaţii, numărul zilelor cu îngheţ şi numărul zilelor senine. Aceste date au fost furnizate de la staţia meteorologică Iaşi.
Având în vedere datele meteorologice, considerăm că se pot îndeplini funcţionalitatea şi oportunitatea acestei investiţii prin achiziţionarea unei instalaţie de teleschi sau Babylift schi şi tunuri de zăpadă care pot produce zăpadă artificială la o temperatură de maxim 5 grade Celsius.

Pe timpul sezonului cald propunem ca pe terenul aferent pârtiei de schi să amenajăm trase pentru sporturi precum Enduro, Downhill sau Freeride. În acest sens s-ar putea folosi şi instalaţia de teleschi pentru sporturi precum DownHill oferind ajutor bicicliştilor la urcare.
Nota de fundamentare Înfiinţare Skate Park:

Consilierii Locali PNL au luat act de petiţia formulată aici: https://www.petitieonline.com/skateparknouiniasi , cât şi de potenţialul şi beneficiile create de practicarea sporturilor de acest tip în rândul tinerilor.

Un număr din ce în ce mai mare de studii demonstrează că, pe lângă sănătatea fizică îmbunătăţită, sportul joacă un rol pozitiv în dezvoltarea tinerilor, inclusiv în obţinerea unor rezultate şcolare îmbunătăţite, creşterea stimei de sine, reducerea problemelor de comportament. Multe lucrări se concentrează pe efectele sportului asupra unor elemente precum încredere, competenţe, conexiuni, caracter şi respect, considerate componente critice ale dezvoltării pozitive a tinerilor. Este un lucru binecunoscut şi acceptat faptul că multele faţete ale practicării unui sport – disciplină antrenamentului, învăţarea lucrului în echipa, urmarea conducerii antrenorilor şi căpitanilor, acceptarea înfrângerii – furnizează abilităţi care îi vor servi unui atlet pe tot parcursul vieţii. Cercetările asupra sportului practicat de tineri subliniază efectele pozitive ale participării în procesul de învăţare a unor abilităţi importante în viaţă, precum stabilirea ţintelor şi managementul timpului, proces combinat cu activităţi plăcute; dezvoltarea unui simț puternic al moralităţii şi dezvoltarea unei aprecieri pentru diversitate.

Copiii şi tinerii care se implică în activităţi sportive, prin comparaţie cu alţi tineri de vârsta lor care nu fac sport, au dezvoltat abilităţi pozitive precum:

• rezultate mai bune, aşteptări mai mari;

• încredere crescută în forţele proprii şi o stimă de sine mai mare;

• conexiuni mai bune cu şcoală, un ataşament mai mare faţă de mediul şcolar;

• relaţii mai puternice cu cei de vârsta lor;

• construirea unor prietenii în rândul celor orientaţi spre şcoală;

• ataşament mai mare faţă de familie şi interacţiuni pozitive mai frecvente cu părinţii;

• reţinere mai mare faţă de implicarea în activităţi riscante;

• implicare mai mare în munca de voluntariat.

Aceste rezultate sunt legate de contribuţia sportului în procesul de învăţare a unor valori şi abilităţi asociate cu iniţiativa, coeziunea socială, auto-controlul, perseverenţa şi responsabilitatea. Teoriile privind dezvoltarea pozitivă a adolescenţilor subliniază importanța sportului în dobândirea unor calităţi care sunt utile şi în alte domenii (la şcoală, acasă, la muncă).

Sportul oferă oportunităţi pentru copii şi adolescenţi de a se implica în relaţii pozitive şi valoroase cu adulţii, lucru cu atât mai important cu cât acestea nu sunt disponibile în mediul familial. Astfel, este o oportunitate ratată pentru acei copii care sunt „închişi” – adică nu sunt incluşi în activităţi sportive – în timpul etapelor timpurii ale copilăriei, pentru că aceştia vor avea un comportament social inferior faţă de ceilalţi copii. Acestor copii le este interzis să participe chiar la unica activitate care i-ar putea ajuta să îşi controleze şi să îşi modifice în sens pozitiv comportamentul. În comparaţie cu cei care nu fac sport, atleţii au demonstrat un nivel mai scăzut al problemelor şi tulburărilor mentale (depresie, suicid). Tinerii implicaţi în multiple sporturi sunt protejaţi chiar şi mai bine, deoarece sportul îmbunătăţeşte starea de bine şi ameliorează multe forme de depresie.

În oraşele din România se organizează anual concursuri de acest gen. Astfel de evenimente atrag un număr mare de persoane şi vizitatori, în acest sens aş vreau să dau câteva exemple:

Piatra Neamţ - Concursul Tare că Piatra:



  • Cluj Napoca - Transylvanian Rippers

  • Bucureşti – URBAN Masters

  • Constanţa – Gravity Summer Jam, Gravity Summer Invaders

  • Iaşi- Ars Urbana

  • Baia Mare – Nova OpenBrasov – Go Skate Day

Aceste concursuri atrag în jurul lor cel puţin 500 de participanţi şi mii de spectatori pe durata desfăşurării. Un accent important trebui pus pe toate beneficiile create de astfel de evenimente şi impactul lor în economia locală. Să nu uităm că rolul Primăriei Municipiului Iaşi este cel de a crea oportunităţi şi contextul în care astfel de evenimente să se desfăşoare.

Definirea termenilor utilizaţi.
Skate Park = teren special amenajat cu rampe, obstacole, pentru practicanţii de sporturi de acţiune : SKATEBOARDING, ROLE, BMX etc. Aceste sporturi sunt tot mai populare printre tinerii din ziua de azi.
Situaţia actuala in Iaşi:

În momentul de faţă, există un Skate Park amenajat în Parcul Expoziţiei din Copou, acesta fiind realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi, însă nu corespunde nevoilor actuale din următoarele motive:

- spaţiul este mult prea mic, numărul practicanţilor crescând în ultimul timp și formând o comunitate numeroasă;

- numărul accidentelor crescut (coliziuni între participanţi, diferite accidente datorate suprafeţei neadecvate), făcând practicarea acestor sporturi mult mai periculoasă. Consecinţele pot fie grave, existând mai multe accidentări de acest tip decât cele cauzate de practicarea sportului în sine;

- rampele şi obstacolele (echipamentele din acest parc) sunt neadevcate. Acest lucru îi pune în pericol pe practicanţi şi, de asemenea, încetineşte sau chiar stopează evoluţia practicanţilor;

- faptul că acest parc este frecventat de un număr destul de mare de persoane care nu au legătură cu aceste sporturi, unele persoane îşi plimbă copilul cu căruciorul, expunându-se la nişte riscuri mari (biciclete sau skateboarduri scăpate de sub control). De aici nevoia unui spaţiu împrejmuit şi bine delimitat;

- accesul în parc este nerestricţionat - există cazuri de furturi sau conflicte violente. Faptul că accesul este nerestricţionat şi nesupus unui regulament, aduce multe elemente negative, gen: accesul cu alcool, fumat etc.

Situaţia actuală în alte oraşe ale ţării:

Spre deosebire de Municipiul Iaşi, în alte oraşe ale ţării există unul sau chiar mai multe spaţii de acest tip, care corespund nevoilor reale, realizate de către/sau cu sprijinul Primăriei.

Astfel avem:

- Bucureşti 9 SkateParkuri: INDUSTRIAL SKATEPARK FABRICĂ BUCUREŞTI, RAHOVA MINIRAMP, MINI SKATEPARK TITAN, SKATEPARK EROILOR, SKATEPARK HERĂSTRĂU, SKATEPARK HERĂSTRĂU DOI, SKATEPARK IOR, SKATEPARK PLUMBUITA, SKATEPARK TINERETULUI

-Constanţa există un Park construit pe o suprafaţă de 8500 de metri pătraţi, fiind împărţit în zone separate de trial, dirt jumping, climbing, bouldering şi evident skate şi role. Coplexul are şi un internet cafe, vestiare, duşuri, un centru închiriere echipamente şi centru de prim ajutor. Mai jos pot fi văzute câteva poze din acest Skate Park:

Vedere dinspre panoul de catarat



Vedere dinspre intrare


Vedere de ansamblu
- în Braşov există două Parkuri, unul cu o suprafaţă generoasă bine întreţinut şi împrejmuit.

- La fel şi în Oradea, Sibiu, Satu-Mare, Zalău, Brăila, oraşe mai mici, unde însă s-au realizat aceste Parkuri.



Ce se doreşte a se realiza în Iaşi:

-realizarea unui nou SkatePark destinat practicanţilor sporturilor de acţiune;

- stimularea tinerilor în practicarea sportului (În România, 3 din 10 copii şi adolescenţi sunt supraponderali şi 8% dintre ei sunt obezi. România ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte obezitatea infantilă. La nivel mondial, un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că din 1990 până în 2014 numărul copiilor supraponderali a crescut cu 10 milioane, ajungând de la 31 la 41 de milioane de cazuri);

-oferirea practicanţilor unui mediu în care pot să-şi dezvolte aptitudinile mai ales acum că skateboardingul a fost declarat sport olimpic, petrecerea timpului liber într-un mod plăcut, fără a fi expuşi accidentelor;

- realizarea unor mini-cursuri pentru începători pentru a scădea riscul accidentărilor (multe accidente care pot fi evitate au loc în momentul în care se începe practicarea acestui sport);

- Implicarea Federaţiei Române de Sport în promovarea acestui proiect;

- posibilitatea de a se realiza campanii împotriva violenţei, poluării şi consumului de droguri/ţigări, dar şi manifestări culturale, concerte, expoziţii în aer liber;

- punerea bazei a unei comunităţi de tineri cu gândire pozitivă care să se implice în diferite evenimente, acest lucru ajutându-i în formarea unei personalităţi constructive mai târziu în viaţă.


Beneficiile aduse de un Skate Park modern şi bine realizat:

- un număr destul de mare de tineri vor utiliza acest Park. Acest lucru înseamnă tineri mulţumiţi, care simt că fac parte dintr-o comunitate. Mult mai mulţi tineri vor începe să aibă activitate fizică, renunţând la activităţile sedentaristice în favoarea mişcării.

-libertatea de exprimare, poate unul dintre cele mai importante lucruri de care are nevoie un adolescent.

-dezvoltarea personalităţii şi creativităţii, există studii care au dovedit aceste lucruri;

-petrecerea timpului liber într-un mod plăcut, în mijlocul unei comunităţi, nu în mod izolat;

- Înfiinţarea unui nou Skate Park va reduce numărul accidentelor, la fel şi actele de violenţă provenite din partea persoanelor neautorizate să folosească Parkul;

-Skate Parkul va putea fi utilizat şi pentru a realiza anumite evenimente: concursuri, manifestări artistice că de exemplu: concursuri de graffity sau pictură, concerte, anumite campanii gen anti-alcool, anti-drog, anti poluare, care vor uni tinerii Iaşului în realizarea unor lucruri bune.

Totodată există beneficii şi pentru municipalitate, pe lângă cele enumerate mai sus:

Reducerea uzurii elementelor de arhitectură sau căile de acces cât şi liniştea locatarilor.

Astfel tinerii vor putea fi ţinuţi departe de străzi, nefiind văzuţi că nişte delicventi, ci ca nişte persoane, adolescenţi în cea mai mare măsură care fac ceva ce le place cu adevărat.

Existenţa unui astfel de Skate Park va concentra practicanţii acestui gen de sporturi într-un singur loc, asigurând astfel dezvoltarea sporturilor, aptitudinilor şi dorinţei de dezvoltare a tinerilor. De aceea este nevoie de un loc bine gândit şi realizat care să răspundă nevoilor şi anul acesta dar la fel de bine şi peste 10 ani.

Totodată se vor realiza campanii împotriva drogurilor/violenţei, apropierii de un stil de viaţă care să fie folositor societăţii, FIECARE TÂNĂR DE AZI TREBUIE SĂ-ŞI GĂSEASCĂ LOCUL DE MÂINE în cadrul societăţii, iar dacă nu sunt ajutaţi la momentul potrivit mulţi dintre ei îşi vor irosi talentul.



ÎN FOND FIECARE TREBUIE SĂ FACĂ CEEA CE-I PLACE, ALTFEL NU SE VA PUTEA DEZVOLTĂ NICIODATĂ PE PLAN PERSONAL/PROFESIONAL.

Propuneri de SkatePark 1.

VEDERE DE ANSAMBLU



Suprafata propusa: 40 X 32 M





Detaliu element


Propunere 2

Manualpad , polejam si rail





Rail (teava) in stanga manualpad pe mijloc si grind box cu quarter in dreapta
Miniramp cu bank




Scari cu hubba si handrail si step-upuri in parti


Piramida cu hubba (in partea dreapta )

Grind box /manual pad (dreapta) si piramida in stanga



Grindbox



Bank wall



Imagine de ansamblu





Intocmit,
Etienne IGNAT

Consilier Local


Yüklə 50,74 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin