Notă informativă la proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Fructe de culturi nucifere. Producerea şi comercializarea”



Yüklə 342 Kb.
səhifə1/5
tarix03.01.2019
ölçüsü342 Kb.
#89841
  1   2   3   4   5





Notă informativă la

proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Fructe de culturi nucifere. Producerea şi comercializarea”
Prezentul proiect de reglementare tehnică este armonizată cu Regulamentul nr. 175/2001/CE al Comisiei din 26 ianuarie 2001 de stabilire a standardului de comercializare aplicabil nucilor comune în coajă şi cu Regulamentul nr. 1284/2002/CE al Comisiei din 15 iulie 2002 de stabilire a standardului de comercializare pentru alunele cu coajă.

În legislaţia UE un şir de specii de culturi nucifere, inclusiv nucile comune şi alunele sînt incluse printre produsele pentru care trebuie să fie adoptate cerinţe standarde. Apropierea practicii noastre naţionale de practica UE va avea ca rezultat facilitarea exportului precum şi importul unor produse cu un nivel de calitate acceptat în ţările membre ale UE.

Această reglementare tehnică stabileşte dispoziţii referitoare la calitate, clasificare, dispoziţii privind calibrarea şi toleranţele, dispoziţii referitoare la prezentare, ambalare, la marcare pentru nuci comune, nuci verzi, miez de nuci, alune, miez de alune, migdale, miez de migdale şi fisticul în coajă şi fisticul decojit, precum şi se stabilesc metode de laborator ce urmează să fie aplicate în procesul de evaluare a conformităţii produselor respective.

Aplicarea acestui act trebuie să aibă ca efect eliminarea de pe piaţă a produselor de calitate nesatisfăcătoare, orientarea producţiei astfel încât să satisfacă cerinţele consumatorilor şi facilitarea relaţiilor comerciale pe baza unei concurenţe loiale, contribuind astfel la îmbunătăţirea rentabilităţii producţiei, acest scop, aplicîndu-se tuturor fazelor comercializării.

La momentul actual, diferitele schimbări care au loc plasează sectorul fructelor şi legumelor, inclusiv şi fructelor de culturi nucifere, într-o situaţie nouă la care producătorii trebuie să se adapteze, iar clasificările făcute pe baza cerinţelor obligatorii pentru fructele de culturi nucifere comercializate pe piaţa internă şi exportate în ţări terţe, oferă un cadru de referinţă ce încurajează comerţul corect, transparenţa pieţei şi, în acelaşi timp, elimină produsele de o calitate nesatisfăcătoare de pe piaţă, respectarea cerinţelor prevăzute de acest proiect contribuie, în acelaşi timp, la creşterea profitabilităţii producţiei.

Pentru a fi garantată calitatea necesară, producătorul, importatorul trebuie să indice la etichetare caracteristicile fructelor de culturi nucifere şi obligatoriu precizează originea produsului pe etichetă până la etapa finală de desfacere cu amănuntul.

Cele 9 anexe la prezenta reglementare tehnică stabilesc cerinţe specifice pentru fiecare dintre produsele din domeniul reglementat.

În acest context, Ministerul consideră necesară examinarea şi aprobarea proiectului în cauză, care are menirea de a garanta realizarea prevederilor Planului de Acţiuni semnat de Republica Moldova, de a completa cadrul legislativ naţional ce stabileşte prevederi generale în sectorul nuciferelor, şi de a răspunde tendinţelor relevante europene şi internaţionale în acest domeniu.


Viceministru Anatolie SPIVACENCO

Ex. Doina Ciorici, 210 610

V. Dogotari, 211 553
Proiect
GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA
HOTĂRÎRE
nr. din 2008
cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Fructe de culturi nucifere. Producerea şi comercializarea”

În conformitate cu Legea nr. 658-XIV din 29 octombrie 1999 a culturilor nucifere (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 153 - 155 din 29 decembrie 1999, art. 749) cu toate modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 78-XV privind produsele alimentare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 83, din 28 mai 2004, art. 431), Legii nr. 420-XVI din 22 decembrie 2006 privind activitatea de reglementare tehnică (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 36 -38, din 16 martie 2007, art. 141) cu toate modificările şi completările ulterioare,



Guvernul HOTĂRĂŞTE:


  1. Se aprobă prezenta Regelementare tehnică, conform anexei.

  2. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

  3. Prezenta hotărîre intră în vigoare peste 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.


PRIM-MINISTRU Zinaida GRECEANÎI


Contrasemnează:
Prim-viceprim-ministru,

ministrul economiei şi

comerţului Igor DODON
Ministrul agriculturii şi

industriei alimentare Anatolie GORODENCO
Ministrul sănătăţii Larisa CATRINICI

Aprobată

prin Hotărîrea Guvernului

nr. ___ din __________2008
Reglementarea tehnică „Fructe de culturi nucifere. Producerea şi comercializarea”
Reglementarea tehnică „Fructe de culturi nucifere. Producerea şi comercializarea” transpune Regulamentul nr. 175/2001/CE al Comisiei Comunităţilor Europene din 26 ianuarie 2001 de stabilire a standardului de comercializare aplicabil nucilor comune în coajă, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene JO L 26, 27.1.2001, p. 2430, şi cu Regulamentul nr. 1284/2002/CE al Comisiei Comunităţilor Europene din 15 iulie 2002 de stabilire a standardului de comercializare pentru alunele cu coajă, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene JO L 187, 16.7.2002, p. 1420.
I. Domeniul de aplicare
1. Reglementarea tehnică „Fructe de culturi nucifere. Producerea şi comercializarea” (în continuare – Reglementare) stabileşte cerinţe minime de calitate şi cerinţe de inofensivitate pentru fructele de culturi nucifere, miezul din fructe de culturi nucifere, destinate comercializării pentru consumul uman şi nuci verzi pentru procesare (în continuare – fructe de culturi nucifere), provenite atît din producţia internă cît şi din import.
2. Prevederile prezentei Reglementări nu se referă la fructele de culturi nucifere obţinute în gospodării individuale pentru consum propriu, precum şi la cele în tranzit sau care sînt depozitate temporar.
3. Prezenta Reglementare stabileşte cerinţe esenţiale de inofensivitate şi calitate pentru următoarele produse:


Poziţia tarifară, conform NMRM

Denumirea mărfii

0802

Alte fructe cu coajă, proaspete sau uscate, chiar fără coajă sau decorticate:




– Migdale:

0802 11

– – În coajă:

0802 12

– – Decojite:




– Alune (Corylus spp.):

0802 21 000

– – În coajă

0802 22 000

– – Decojite




– Nuci comune:

0802 31 000

– – În coajă, inclusiv nuci verzi

0802 32 000

– – Decojite

0802 50 000

– Fistic

2008 19 130

– – – – – Migdale şi fistic, prăjite


II. Terminologie


  1. În sensul prezentei Reglementări, termenii folosiţi se definesc după cum urmează:

1) calibrare – operaţie care constă în clasificarea fructelor de culturi nucifere în funcţie de mărime (dimensiuni) sau masă, pe categorii sau categorii de calibrare;

2) condiţionare – totalitatea operaţiilor care se aplică unui produs după recoltare, pentru a corespunde documentelor normative în vigoare;

3) grad de maturitate – stare de creştere şi dezvoltare a produselor care caracterizează o anumită fază din perioada de la formarea acestora pînă la consum;

4) manipulare – totalitatea operaţiilor executate cu produsele de la recoltare pînă la consum;

5) maturitate de consum – fază de dezvoltare în care produsele întrunesc toate însuşirile caracteristice speciei şi soiului şi sînt valabile pentru consumul uman;

6) miez pipernicit – miez care este puternic deshidratat, zbîrcit şi întărit;

7) nuci proaspete sau nuci timpurii - nuci comercializate imediat după recoltare, care nu sînt valabile pentru o păstrarare îndelungată, a căror coajă este decojită şi care nu au fost supuse nici unui tratament care poate să modifice conţinutul natural de umiditate;

8) nuci uscate - nucile care se pretează la o conservare de lungă durată în condiţii normale de antrepozitare;

9) omogenitate – caracteristică a unei unităţi de produs de acelaşi soi, grad de maturitate, categorie de calitate, calibru şi ambalaj.
III. Cerinţe esenţiale
5. Produsele, inclusiv cele importate, pot fi plasate pe piaţa internă în consumului uman,doar dacă sunt conforme cerinţelor esenţiale din prezenta Reglementare şi sînt însoţite de certificatul igienic, eliberat conform Legii nr. 1513-XII din 16 iunie 1993 privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei.
6. Conformitatea Produselor cu cerinţele prescrise se asigură de producător.

7. Conformitatea cu prevederile prezentei Reglementări poate fi asigurată prin utilizarea standardelor conexe.


8. Producătorii trebuie să asigure menţinerea înregistrărilor, care permit trasabilitatea şi identificarea produsului, metodelor şi condiţiilor de producere timp de trei ani.
9. Înfiinţarea plantaţiilor de culturi nucifere trebuie să se efectuieze în conformitate cu Legea nr. 658-XIV din 29 octombrie 1999 a culturilor nucifere şi Legea nr. 728
din 6 februarie 1996 cu privire la pomicultură, utilizînd, în principal, material săditor omologat şi tehnologii de cultivare a culturilor nucifere pe bază de soi.
10. Producătorii trebuie să dispună de spaţii de depozitare înzestrate corespunzător cu utilaje şi echipament necesare, să asigure respectarea sistemului de monitorizare a inofensivităţii şi calităţii fructelor de culturi nucifere şi să întreprindă măsuri de combatere a dăunătorilor şi rozătoarelor în încăperile de sortare şi depozitare a produselor.
11. Fructele de culturi nucifere se recoltează cînd acestea au ajuns gradul de maturitate completă, utilizînd în plantaţile cu suprafeţe mari – vibrator mecanic, iar în cele cu suprafeţe mici – scuturarea manuală.
12. La comercializare fructele de culturi nucifere se clasifică în:

1) fructe de culturi nucifere proaspete sau timpurii;

2) fructe de culturi nucifere uscate.
13. Nucile care sînt curăţite de coaja verde se spală şi se albesc. Se admite albirea cojilor cu o soluţie de apă potabilă în care se toarnă soluţie concentrată mixtă compusă din 6,0 kg de hipoclorat de calciu şi 3,5 kg de carbonat de sodium dizolvate în a cîte 10 l de apă potabilă, obţinută prin turnarea soluţiei de carbonat de sodium peste soluţia de hipoclorat de calciu cu completarea ulterioară cu apă potabilă pînă la 100 l.

Se admite albirea cojilor şi cu alte soluţii, care asigură păstrarea calităţii şi inofensivităţii fructelor de culturi nucifere.


14. Fructele de culturi nucifere în funcţie de forma de prezentare se clasifică în:

a) fructe de culturi nucifere în coajă;

b) miez de fructe de culturi nucifere.
15. După forma în care se livrează, miezul de nucă se clasifică în:

1) „jumătăţi” – miezul este divizat în două jumătăţi întregi şi care sînt aproximativ identice;

2) „sferturi” – miezul este divizat longitudinal în patru părţi aproximativ identice;

3) „bucăţele mari” – porţiune de miez mai mică de ¾ din „jumătăţi”, dar mai mare decît „bucăţele mici”;

4) „bucăţele mici” – porţiune de miez care trece prin sita cu celulele de 8 mm, dar nu trece prin sita cu celulele de 3 mm;

5) „bucăţele mari” şi „jumătăţi” – amestec de miez „bucăţele mari” şi „jumătăţi”, însă ponderea „jumătăţilor” se indică în marcare.


16. Fructele de culturi nucifere pentru comercializare trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici de bază:

1) coaja să fie:

a) sănătoasă;

b) fără urme de contact cu rozătoarele sau cu alţi paraziţi de origine animală sau vegetală;

c) fără miros sau pete de mucegai;

d) curată, întreagă, fără pericarp (partea verde care acoperă coaja);

e) uscată, fără umiditate exterioară excesivă.

2) miezul să fie:

a) sănătos;

b) curat, practic fără orice materie străină vizibilă;

c) neafectat de putrezire sau depreciere, astfel încît să îl facă impropriu pentru consum;

d) fără urme de contact cu rozătoarele sau cu alţi paraziţi de origine animală sau vegetală;

e) fără urme de infectare şi/sau de infestare cu paraziţi (ouă, larve, forme adulte vii sau moarte), precum şi urme sau semne ale acestora;

f) ajuns la maturitate de consum, dezvoltat normal, miezul pipernicit se exclude;

g) fără umiditate exterioară excesivă;

h) fără rîncezire sau aspect uleios;

i) fără miros şi / sau gust străin, şi fără pete de mucegai.
17. La comercializarea nucilor comune în coajă şi alunelor în coajă trebuie să se respecte prevederile anexei nr. 1 şi, respectiv, anexei nr. 4 la prezenta Reglementare.

Miezul de nuci, nucile verzi, miezul de alune (alune decojite), migdale dulci în coajă, miezul de migdale dulci (midgale ducli decojite), fisticul în coajă şi miez de fistic (fistic decojit) trebuie să fie conforme prevederilor anexei nr. 2, anexei nr. 3, anexei nr. 5, anexei nr. 6, anexei nr. 7, anexei nr. 8 şi, respectiv, anexei nr. 9 la prezenta Reglementare.

18. Conţinutul de elemente toxice, aflatoxina B1 şi pesticide în fructele de culturi nucifere nu trebuie să depăşească limitele admise, prevăzute în SanPin 2.3.2.560-96 Cerinţe igienice de calitate şi inofensivitate a materiilor prime de uz alimentar şi a produselor alimentare, aporbate de Ministerul Sănătăţii al Federaţiei Ruse şi ratificate de Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova prin Ordinul nr. 03-00 din 6 august 2001.
19. Fructele de culturi nucifere trebuie să respecte cerinţele prevăzute de actele normative privind contaminanţii în produsele alimentare.
20. Conţinutul de impurităţi minerale (cenuşă insolubilă în acid) nu trebuie să depăşească 1g/kg.
21. Verificarea indicilor de calitate (organoleptici, fizico-chimici, masa netă), formelor de prezentare, marcare şi etichetare se determină în fiecare lot.
22. Prelevarea probelor pentru verificarea indicilor de calitate trebuie să fie conforme standardului SM SR ISO 874 „Fructe şi legume proaspete. Eşantionare (luarea probelor)”. Determinarea conţinutului de umiditate a miezului de migdale dulci şi determinarea conţinutului de substanţe volatile la fructele de culturi nucifere se fa efectua conform metodei SR ISO 665:2000 Seminţe oleaginoase. Determinarea conţinutului de apă şi de materii volatile.
23. În scopul protecţiei, în timpul operaţiunilor de manipulare, transportare, depozitare şi comercializare, fructele de culturi nucifere trebuie să fie ambalate.
24. Fructele de culturi nucifere în coajă se ambalează în saci de pînză, saci de hîrtie în două sau trei straturi, lăzi de furnir, cutii de carton gofrat.
25. Materialele utilizate în interiorul ambalajului trebuie să fie noi, curate, fără corpuri străine şi miros străin.
26. Utilizarea materialelor în special a hîrtiei sau etichetelor ce poartă specificaţii comerciale, este permisă cu condiţia, ca imprimarea sau etichetarea să fie realizată cu coloranţi alimentari.

27. Conţinutul fiecărui ambalaj trebuie să fie omogen şi să cuprindă produse de aceeaşi origine, soi, calitate, stare de maturitate şi calibru.


28. Miezul fructelor de culturi nucifere se ambalează în lăzi de furnir, cutii de carton gofrat şi containere solide cu masa netă de maximum 20 kg.

Fiecare ladă se aşterne cu hîrtie pe fundul lăzii şi sub capac se aşează carton gofrat pentru protejarea miezului de sfărîmare.


29. Fiecare ambalaj trebuie să fie etichetat şi marcat în conformitate cu prevederile Legii nr. 78 privind produsele alimentare şi Hotărîrii Guvernului nr. 996
din  20 august 2003 despre aprobarea Normelor privind etichetarea produselor alimentare şi Normelor privind etichetarea  produselor chimice de menaj, completîndu-se cu cerinţele specifice prevăzute în prezenta Reglementare, şi să conţină informaţii depline şi corecte pentru a nu induce consumatorul în eroare prin indicarea unor caracteristici false (de exemplu „ecologic”, „100% natural”, etc.).
30. Denumirea sub care se comercializează fructele de culturi nucifere include minimum denumirea speciei produsului.
31. Miezul de fructe de culturi nucifere se depozitează în încăperi bine aerisite, uscate, curate, fără miros străin, la o temperatură maximă de 20ºC fără oscilaţii bruşte, cu o umiditatea relativă a aerului de maximum 70 %.
32. Termenul de valabilitate pentru nuci, migdale dulci şi alune este de 12 luni, pentru fistic – pînă la 4 luni.

În cazul în care fructele se păstreză în frigider termenii se dublează.

Termenul de valabilitate a nucilor verzi pentru prelucrare industrială, din momentul recoltării pînă la prelucrare nu trebuie să depăşească 24 ore. Termenul de valabilitate a nucilor verzi păstrate în frigider la temperatura de la 0ºC pînă la 5ºC şi umiditatea relativă de 90% este de pînă la 5 zile.

Anexa nr. 1

la Reglementarea tehnică

Fructe de culturi nucifere.



Producerea şi comercializarea”
Cerinţe de comercializare pentru nucile comune în coajă
I. Dispoziţii referitoare la calitate
1. Nucile în coajă, după condiţionare şi ambalare, trebuie să respecte condiţiile prevăzute de prezenta anexă.
Secţiunea 1

Caracteristici minime

2. În toate categoriile, sub rezerva dispoziţiilor speciale prevăzute pentru fiecare categorie şi a toleranţelor admise, nucile în coajă trebuie să corespundă următoarelor cerinţe:

1) caracteristici ale cojilor

a) întregi: micile defecte superficiale nu sînt considerate un defect; nucile parţial deschise sînt considerate ca intacte cu condiţia ca miezul să fie protejat din punct de vedere fizic;

b) sănătoase: fără defecte care să poată altera proprietăţile naturale de conservare a fructului;

c) neatacate de paraziţi;

d) curate: practic fără materii străine vizibile;

e) uscate: fără umiditate externă excesivă;

f) fără reziduuri de coajă.

g) coaja nucilor uscate nu trebuie să aibă nici o urmă de dezghiocare.

2) caracteristici ale miezurilor

a) sănătoase: sînt excluse produsele atinse de putrezire sau de alterări care le-ar face improprii consumului uman;

b) tari;

c) curate: practic fără materii străine vizibile;

d) fără insecte sau acarieni în orice stadiu de dezvoltare;

e) neatacate de paraziţi;

f) nerîncezite şi/sau fără aspect uleios;

g) fără mucegai;

h) fără umiditate externă excesivă;

i) fără miros şi/sau gust străin;

j) normal dezvoltate: sînt excluse miezurile pipernicite;

3) nucile în coajă trebuie să fie recoltate într-o stare suficientă de maturitate;

4) nucile nu trebuie să fie găunoase;

5) pentru "nucile proaspete", tegumentul miezului trebuie să se detaşeze cu uşurinţă, iar peretele median intern trebuie să prezinte un început de înnegrire;

6) pentru "nucile uscate", peretele median intern trebuie să fie uscat şi sfărîmicios;

7) cu condiţia ca tratamentul aplicat să nu afecteze calitatea miezului, cojile pot fi spălate şi albite cu substanţe care să nu afecteze inofensivitatea produsului după cum este prevăzut la punctul 13 la prezenta Regelementare;

8) starea nucilor în coajă trebuie să fie astfel încît să le permită:

a) să suporte un transport şi o manipulare şi

b) să ajungă în condiţii satisfăcătoare la destinaţie.
3. Conţinutul de umiditate al nucilor uscate nu trebuie să depăşească 12 %, pentru nuca întreagă, şi de 8% - pentru miez.

Conţinutul de umiditate al nucilor proaspete întregi trebuie să fie în mod natural egală cu sau mai mare de 20 %.


Secţiunea 1

Clasificare

4. Nucile în coajă se clasifică în trei categorii:

1) categoria "Extra"

a) nucile în coajă lignificată, trebuie să fie de calitate superioară. Ele trebuie să prezinte caracteristicile soiului sau, dacă este cazul, ale amestecului de soiuri, stabilit în actele normative ale ţării producătoare şi specificat în marcaj.

b) ele trebuie să nu aibă practic defecte, cu excepţia unor foarte uşoare alterări superficiale, cu condiţia ca acestea să nu aducă atingere aspectului general al produsului, calităţii sale, conservării şi prezentării sale în ambalaj.

c) nucile în coajă, al căror soi nu poate fi garantat sau al căror amestec nu este stabilit, nu pot fi clasificate în această categorie.

d) în această categorie pot fi clasificate numai nucile în coajă din recolta cea mai recentă.

2) categoria I

a) Nucile în coajă lignificată, clasificate în această categorie, trebuie să fie de bună calitate. Ele trebuie să prezinte caracteristicile soiului, ale unui tip comercial sau ale unui amestec de soiuri, stabilite în actele normative ale ţării producătoare şi specificate în marcaj.

b) ele pot să prezinte uşoare defecte, cu condiţia ca acestea să nu aducă atingere aspectului general al produsului, calităţii sale, conservării şi prezentării sale în ambalaj.

c) nucile în coajă, al căror soi nu poate fi garantat sau al căror amestec nu este stabilit, nu pot fi clasificate în această categorie.

3) categoria II

a) această categorie cuprinde nucile în coajă care nu pot fi clasificate în categoriile superioare, dar corespund caracteristicilor minime stabilite mai sus.

b) ele pot să prezinte defecte, cu condiţia să-şi păstreze caracteristicile lor esenţiale de calitate, de conservare şi de prezentare.




  1. Dispoziţii privind calibrarea

5. Calibrul este determinat de intervalul determinat de diametrul minim şi diametrul maxim (calibrare), sau de menţiunea diametrului minim, urmată de expresia "şi mai mult" sau "şi +" (sortare).



Tabelul nr. 1

Categoria

Calibrul

Sortarea

Extra, I şi II




34 mm şi mai mult




32 – 34mm

32 mm şi mai mult

30 -32 mm

30 mm şi mai mult

28 -30 mm

28 mm şi mai mult

I şi II

26 - 28 mm

26 mm şi mai mult

II

24 -26 mm

24 mm şi mai mult

6. Adiţional tabelului nr. 1 de calibrare şi de sortare din punctul 5 al prezentei anexe, pot fi utilizate facultativ denumiri de calibru, cu condiţia ca respectivul calibru să fie exprimat şi în marcaj.




  1. Yüklə 342 Kb.

    Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin