Öğretmen Kubilay İlköğretim Okulu 2011-2012 Eğitim Öğretim Yılı 100 Temel Eser



Yüklə 62,25 Kb.
tarix05.03.2018
ölçüsü62,25 Kb.

Öğretmen Kubilay İlköğretim Okulu

2011-2012 Eğitim - Öğretim Yılı 100 Temel Eser

(İnsan Ne İle Yaşar?) Performans Ölçme Sınav Sorularıdır.

Adı Soyadı:

Sınıfı :

Numarası :

Kitapçık Türü: AAAAAAAAAAAAAAAA
1) Simon, geçimini ne ile sağlar?

A) Çiftçilik

B) Çobanlık

C) Kunduracılık

D) Arıcılık

(İNSAN NE İLE YAŞAR?)
2) Karakter.....................Mesleği

1. İvan.............................Asker

2. Semyon......................Tüccar

3. Malaya........................Çiftçi

4. Taras

Yukarıda karışık olarak verilen karakterlerle yine karışık olarak verilen meslekler eşleştirildiğinde kaç numaralı karakter dışarıda kalır?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

(APTAL İVAN VE ÜÇ KÜÇÜK ŞEYTAN)
3) Şeytanın kurduğu tuzaklara düşmeyen, her defasında şeytana karşı galip gelen kişi aşağıdakilerden hangisidir?

A) İvan B) Semyon C) Taras D) Malaya



(APTAL İVAN VE ÜÇ KÜÇÜK ŞEYTAN)

4) 1. Ağaç yapraklarını ovarak altına çevirmek

2. Ağaç dalından müzik aleti yapmak

3. Sap ve samanı askere dönüştürmek

4. Kök yiyerek karın sancısını dindirmek



Yukarıdakilerden hangisi şeytanın İvan'a öğrettikleri arasında yer almaz?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4



(APTAL İVAN VE ÜÇ KÜÇÜK ŞEYTAN)

5) İvan, askerlerini besleyebilmek için kendisine daha fazla para yapmasını isteyen kardeşi Şişko Taras'ın bu teklifini neden reddeder?

A) Kardeşleriyle rekabet hâlinde olduğundan onun öne geçmesini istemediği için

B) Para üretilecek malzemeden elinde yeterince bulunmadığı için

C) Kolay yoldan para kazanmanın yanlış olduğunu anlatabilmek için

D) Daha önceki altınlarla Mihail'in kızının süt veren ineğini elinden aldığı için

(APTAL İVAN VE ÜÇ KÜÇÜK ŞEYTAN)

6) Aşağıdakilerden hangisi İvan'ın, şeytanın kendisine verdiği kökü yedirerek iyileştirdikleri arasında değildir?

A) Kendisi

B) Dilenci kadın

C) Çar'ın kızı

D) Köpeği

(APTAL İVAN VE ÜÇ KÜÇÜK ŞEYTAN)

7) Çar, kızının iyileşmesini sağlayan İvan'ı aşağıdakilerden hangisiyle ödüllendirir?

A) Kızını verir.

B) Onu Çar yapar.

C) Arazilerini bağışlar.

D) Kardeşlerine iş verir.

(APTAL İVAN VE ÜÇ KÜÇÜK ŞEYTAN)

8) "Çar Semyon, Hint Kralı'yla çarpışmak için yola çıkmış. Daha öncekiler gibi bu düşmanını da yeneceğini sanıyormuş. Ama bu kez baltayı taşa vurmuş."

Yukarıdaki metinde geçen altı çizili deyimin yerine aşağıdakilerden hangisi getirildiğinde cümlenin anlamında bir değişme olmaz?

A) ...ekmeğine yağ sürmüş.

B) ...ağzı kulaklarına varmış.

C) ...aba altından değnek göstermiş.

D) ...sert kayaya çarpmış.

(APTAL İVAN VE ÜÇ KÜÇÜK ŞEYTAN)

9) "'Ne yapalım?' diye sormuşlar. 'Buraya bir kibar efendi gelmiş. İyi yiyip içen, güzel giyinen bir bey ama çalışmayı sevmiyor. Allah rızası için de bir şey almıyor. Herkese sadece altın teklif ediyor. Önceleri halk ona istediği her şeyi verdi. Şimdi herkesin elinde bol bol altın oldu. Bu yüzden artık bir şey vermiyorlar. Ne yapalım?'"

Yukarıdaki metinde bahsedilen "kibar efendi" (ihtiyar şeytan)' ye geçimini sağlayabilmesi için köylüler, aşağıdaki görevlerden hangisini verirler?

A) Demircilik

B) Çobanlık

C) Çarlık

D) Bahçıvanlık

(APTAL İVAN VE ÜÇ KÜÇÜK ŞEYTAN)

10) "'Kendi hayat tarzımı seninkiyle değiştirmem.' dedi. 'Zor bir hayat yaşıyor olabiliriz ama en azından derdimiz, tasamız yok. Bizden çok iyi yaşıyorsunuz ama işin içinde çok kazanmak da var, kaybetmek de. Ne derler bilirsin: Kazanç ve kayıp ikiz kardeştir. Bugün zengin olanların ertesi gün yiyecek ekmek için ele güne el açtıkları çok görülmüştür. Köylünün işi daha sağlam. Hayatımız belki semiz değil ama uzun bir yol. Zengin olmasak da bize yetecek kadar ekmeğimiz bulunur her zaman.'"

Metinde anlatılanlar aşağıdaki atasözlerinden hangisiyle anlamca aynı doğrultuda değildir?

A) Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli.

B) Darı unundan baklava, incir ağacından oklava olmaz.

C) Azıcık aşım, kaygısız başım.

D) Aza kanaat etmeyen, çoğu bulamaz.

(BİR İNSANA NE KADAR TOPRAK GEREK?)


11) "Bu yüzden köylüler toplu olarak hanıma çıktılar, toprağı han sahibine vermemesini, kendilerine satmasını rica ettiler. Ve daha yüksek bir fiyat önerdiler. Hanımefendi tekliflerini kabul etti. Bunun üzerine köylüler, toprağın bütün köy namına satın alınması ve böylece herkesin arazinin tamamına ortak olması konusunda anlaşmaya çalıştılar."

Yukarıdaki metinde anlatılanların asıl sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hanımefendinin işe aldığı kahyanın, kestiği cezalarla köylüleri bıktırması.

B) Köylülerin, köyün en varlıklısı olan hanımefendiyi fakirleştirmek istemeleri

C) En fazla toprağa sahip olanlara devletin tarım desteği vermesi

D) Hanımefendiye ait arazinin, köyün en güzel yerinde bulunması

(BİR İNSANA NE KADAR TOPRAK GEREK?)

12) "Bir süre sonra komşuları, Pahom'a kin beslemeye ve bilerek hayvanlarını onun arazisine sokmaya başladılar. Hatta bir köylü gece Pahom'un koruluğuna girip beş körpe ıhlamur ağacını kabukları için kesti."

Pahom'un komşularının Pahom'a yukarıda anlatılan kötülükleri yapmasının sebebi nedir?

A) Pahom'un eşinin, komşularına ait bahçelerdeki meyve veren ağaçları kesmesi

B) Pahom'un, hiç sevmedikleri köy ağasının en yakın dostu olması

C) Pahom'un, köydeki herkesten daha fazla toprağa sahip olmasını köylülerin kıskanması

D) Pahom'un, hayvanlarının bahçesine zarar vermesinden ötürü köylüleri mahkemeye şikayet etmesi

(BİR İNSANA NE KADAR TOPRAK GEREK?)

13) Başkırların ülkesinde bir günlük arazi kaç rubledir?

A) 250 B) 500 C) 1000 D) 2000



(BİR İNSANA NE KADAR TOPRAK GEREK?)
14) Pahom, Başkırların ülkesine hangi amaçla gider?

A) Ormanlarından odun kesmek

B) Tatlı su kaynaklarını elde etmek

C) Verimli topraklarını almak

D) Yönetimi ele geçirip Çar olmak

(BİR İNSANA NE KADAR TOPRAK GEREK?)

15) "Pahom bütün gece heyecandan gözünü hiç kırpmadı. Yalnız sabaha karşı biraz dalar gibi oldu. Gözlerini kapar kapamaz bir rüya gördü. Rüyasında kendisini şimdi yattığı çadırda görüyordu. Dışarıda birisinin yüksek sesle ve kahkahalarla güldüğünü işitiyordu. Kim olduğunu merak ederek yataktan kalktı ve dışarı çıktı."

Çadırın önünde kahkahayla gülen bu kişi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Başkırların reisi

B) Şeytan

C) Tüccar

D) Volgalı

(BİR İNSANA NE KADAR TOPRAK GEREK?)
16) "Bir İnsana Ne Kadar Toprak Gerek?" hikâyesinin sonu nasıl biter?

A) Pahom yorgunluktan ölür.

B) Pahom ülkenin başına geçer.

C) Pahom, ülkenin yarısına sahip olur.

D) Reis iddiasından vazgeçer.

(BİR İNSANA NE KADAR TOPRAK GEREK?)
17) "Bir İnsana Ne Kadar Toprak Gerek?" hikâyesinin ana fikri aşağıdaki atasözlerinden hangisi olabilir?

A) Aza kanaat etmeyen, çoğu bulamaz.

B) Dağ ne kadar yüce olsa yol (onun) üstünden aşar.

C) El için kuyu kazan, evvela kendi düşer.


D) Mazlumun âhı, indirir şahı.

(BİR İNSANA NE KADAR TOPRAK GEREK?)

18) "Bir sabah Simon, koyun derisini almak için köye gitmek üzere hazırlandı. Gömleğinin üstünden, karısının pamuklusunu, onun üstüne de bir kaftan giydi. Üç rublelik banknotu cebine koydu, ağaçtan bir dal keserek eline bir baston yaptı ve kahvaltısını yaptıktan sonra yola çıktı."

Simon, koyun derisini niçin elde etmek ister?

A) Kapı eşiğine koymak için

B) Ayakkabı yapıp satmak için

C) Palto yapmak için

D) Çanta yapmak için

(İNSAN NE İLE YAŞAR?)


19) Aşağıdakilerden hangisi "İnsan Ne İle Yaşar?" hikâyesinde geçen kahramanlardan biri değildir?

A) Matryona

B) Mikael

C) Fedka


D) Vasili

(İNSAN NE İLE YAŞAR?)

20) Simon'la tanışalıdan beri yüzü hiç gülmeyen Mikael, sadece üç olay neticesinde üç kez gülümser ve yüzü aydınlanır. Aşağıdakilerden hangisi Mikael'i gülümseten bu üç olaydan biri değildir?

A) Simon'un karısının Mikael'e yemek vermesi

B) Geçimini sağlayabilmesi için Simon'un, onu yanında çalıştırması

C) Zengin bir efendinin çizme yaptırmak için gelmesi

D) Bir kadının, evlat edindiği çocuklarına ayakkabı yaptırmak için dükkana gelmesi

(İNSAN NE İLE YAŞAR?)

21) Mikael'e göre insan ne ile yaşar?

A) Hürriyet

B) Ekmek

C) Su


D) Sevgi

(İNSAN NE İLE YAŞAR?)
22) Vasili'nin uşağının adı nedir?

A) Mikael

B) Matryona

C) Fedka


D) Nikita

(EFENDİ İLE UŞAK)
23) Efendi ile uşağının yaptığı yolculuk esnasında hangi mevsim yaşanır?

A) Kış


B) Yaz

C) İlkbahar

D) Sonbahar

(EFENDİ İLE UŞAK)
24) Efendi, uşağı ile yaptığı yolculuğu hangi amaçla yapar?

A) Yeni bir ticarethane açmak

B) Yortu kutlamaları için alışveriş yapmak

C) Orman satın almak

D) Alacaklılara borcunu ödemek

(EFENDİ İLE UŞAK)
25) Aşağıdakilerden hangisi kralın aklına takılan ve cevabını bildiği takdirde girdiği her işi başaracağına inandığı üç sorudan biri değildir?

A) Bir işe ne zaman başlamalıyım?

B) Bir iş için en gerekli kişi kimdir?

C) Bir işi için yapılması gereken en önemli şey nedir?



D) Bir işle en fazla ne kadar meşgul olmalıyım?

(ÜÇ SORU)

SÜRE 40 DAKİKADIR.

BAŞARILAR DİLERİZ.
Türkçe Öğretmenleri:

SADIK KERİM UZAN

NURAY BAĞCI

NURŞAH ŞAHİN

CEVAP ANAHTARI
1) C

2) C

3) A

4) B

5) D

6) C

7) A

8) D

9) B

10) B

11) A

12) D

13) C

14) C

15) B

16) A

17) A

18) C

19) D

20) B

21) D

22) D

23) A

24) C

25) D
Yüklə 62,25 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə