Okul öncesi EĞİTİm kurumlarinda program geliŞTİrme



Yüklə 32,31 Kb.
tarix30.10.2017
ölçüsü32,31 Kb.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA PROGRAM GELİŞTİRME
ÜNİTE:2
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA OYUN ZAMANI ETKİNLİKLERİ
İÇİNDEKİLER

•Oyun Zamanı Etkinliklerinin Tanımı ve Önemi

•Oyun Zamanı Etkinliklerinin Çocukların Gelişimine Olan Etkileri

•Oyun Zamanı Etkinliklerinin Çeşitleri

•Öğrenme Merkezlerinde Oyun

•Açık Havada Oyun



OYUN ZAMANI ETKİNLİKLERİNİN TANIMI VE ÖNEMİ

Oyun zamanı etkinlikleri, daha çok öğrenme merkezlerinde oyun ve açık havada oyun etkinliklerinden oluşmaktadır. Çocukları diğer etkinliklere ve güne hazırlama özelliği taşıdığı için mümkün olduğunca eğitim akışındaki önceliğini koruması gerekir. Bu etkinliklere günlük eğitim akışında ayrılan süre yaş gruplarına göre belirlenmeli, çocukların ilgi ve ihtiyaçlarına göre gereken süre ayarlanmalıdır. Okul öncesi öğretmeni günlük eğitim akışında seçtiği kazanım ve göstergeleri göz önüne alarak, ortamın nasıl hazırlanacağını, uyarıcıların hangi düzenlemelerle sunulacağını, hangi araçların kullanılacağını belirlemelidir. Oyun zamanı etkinlikleri çocuğun yaratıcılığını geliştirme, kendisini ifade etmesini sağlama, yardımlaşma, paylaşma, iş birliği, problem çözme, başladığı işi bitirme konusunda kararlı olma, sorumluluk alma ve aldığı sorumluluğu yerine getirme, olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurma ve kas becerilerini geliştirme açısından önemlidir. Oyun zamanı etkinliklerinde okul öncesi öğretmeni, çocuklar ihtiyaç duyduklarında onlara rehberlik etmelidir.



OYUN ZAMANI ETKİNLİKLERİNİN ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE OLAN ETKİLERİ

Öğrenme Merkezlerinde Oyunun Çocukların Gelişimine Olan Etkileri

Okul öncesi dönemde çocuklara yönelik oluşturulan ortamın, onların ilgi ve ihtiyaçlarına uygun bir şekilde düzenlenmesi gereklidir. Uyarıcı ortamın düzenlenmesindeki özellikler; çocukların gelişimleri, yeni ve özgün ürünler, yeni davranışlar ortaya koyabilmeleri ve özellikle yaratıcılığa yöneltilmeleri açısından önemlidir.

Öğrenme merkezlerinde oynanan oyunlar sayesinde çocuklar duygularını yansıtarak kendilerini ifade ederler. Çocuklar arkadaşları ile etkileşime girerek paylaşma, yardımlaşma, işbirliği gibi sosyal davranışları kazanırlar. Öğrenme merkezlerinde katıldıkları etkinlikler kas becerilerinin gelişimini destekler. Çocukların birbirleriyle etkileşimi sonucu dil becerileri gelişir, başkalarını anlama ve kendilerini başkalarına anlatma yetenekleri artar. Bütün bunlardan da görüldüğü gibi öğrenme merkezleri çocuğun gelişiminde önemli bir yer tutar.
Açık Havada Oyunun Çocukların Gelişimine Olan Etkileri

Günümüzde çocuklar zamanlarının çoğunu kapalı alanlarda hareketsiz olarak geçirmektedir. Okul öncesi eğitimde sınıfta ve okulda verilen eğitim gibi açık havada ve sınıf dışı etkinlikler yoluyla da eğitim verilebilmektedir. Çocukların yaratıcı, üretken, kedine güvenli, paylaşımcı, yeniliklere açık, kendini geliştiren ve sorumluluk alıp yerine getirebilen bireyler olarak yetişmelerinde farklı ortamların etkisi vardır. Özellikle doğal ortamda çocukların merak ve keşfetme isteklerine cevap verebilecek açık hava oyunları hemen her açıdan çocukların gelişimlerini etkilemektedir.

Açık havanın ve hareketli oyunların çocukların gelişimine çok büyük faydası vardır. Çocukların sağlıklı büyümesi bedensel ve psikolojik olarak sağlıklı olabilmesi için açık havaya, güneşe ve harekete ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlarının giderilmemesi çocukların sadece gelişimlerini olumsuz etkilemez, çeşitli davranış problemlerine de neden olur. Açık havada oyununun faydaları; d vitamini sağlar, dokulara gerekli oksijenin daha iyi alınmasını sağlar, kan dolaşımını hızlandırır, fazla enerjinin dışarı atılmasını kolaylaştırır, ince ve kalın motor becerileri geliştirir, çevrelerini keşfetmelerini sağlar, bilgileri ve mutlulukları artar.

OYUN ZAMANI ETKİNLİKLERİNİN ÇEŞİTLERİ

Öğrenme Merkezlerinde Oyun

Okul öncesi eğitim kurumlarında bulunması gereken öğrenme merkezleri; dramatik oyun merkezi, fen merkezi, sanat merkezi, kitap merkezi, blok merkezi ve müzik merkezleridir. Öğrenme merkezleri çocukların serbest oyun oynama gereksinimlerini karşılamak için düzenlenmiş alanlardır. Öğrenme merkezleri günlük eğitim akışında yer alan etkinliklerde ele alınan kazanım ve göstergeler doğrultusunda seçilmiş farklı materyalleri de barındıran, birbirinden çeşitli malzemelerle (çocuk boyundaki dolap/raflar, pano, farklı renkte halılar, yer döşemeleri ya da yere yapıştırılan bantlar, vb.) ayrılmış olan oyun alanlarıdır.



Dramatik Oyun Merkezi

Oyun çocuğun tüm gelişim alanlarını destekler. Çocukların hayal güçlerini diledikleri gibi kullandıkları, duygularını doğal bir şekilde dile getirdikleri, düşüncelerini kendilerini ifade ederek paylaştıkları oyun merkezidir. Çocuklar dramatik/sembolik oyun sırasında nesnelerle ve kişilerle etkileşimde bulunur ve nesneleri düşünce, durum ve diğer nesneleri temsil etmek için kullanırlar. Sembolik düşünmenin gelişimini destekleyen bu öğrenme merkezinde çocuğun farklı roller almasına, yeni keşiflerde bulunmasına, günlük yaşamdan olayları ve kişileri doğaçlama olarak canlandırmasına imkân sağlayan materyaller yer almaktadır.



Dramatik oyun merkezinde yapılan etkinliklerle çocuklar, paylaşmayı yardımlaşmayı ve başkalarının hakkına saygılı olmayı, sorumluluk almayı, aldıkları görevi yerine getirmeyi öğrenir. Bu merkezin amacına ulaşabilmesi için uygun bir şekilde hazırlanması gerekir. Bu nedenle dramatik oyun merkezi gerekli materyallerle donatılmalıdır. Bu merkezde kukla perdesi, çeşitli kuklalar (el kuklası, ipli kukla, parmak kuklası, çomak kukla vb.), maskeler, kostümler, şapkalar, şallar, atkılar, kurdeleler, tüller, eşarplar, çantalar, aksesuarlar, yapılandırılmış oyuncaklar (örn; evcilik oyuncakları, tamir malzemeleri vb.), minderler, çantalar, peruklar, eldivenler, kemerler, gözlükler, yağmurluklar, oyun evi, bloklar, çadır, sepetler, çeşitli tiyatro oyunlarının afişleri, posterler, maketler, minyatür oyuncaklar, çeşitli meslek gruplarına özgü materyaller, örn: steteskop, itfaiyeci miğferi, aşçı şapkası, tarak, ayna, bardaklar, oyuncak yemek takımı (tabak, çanak, kaşık, çatal), piknik sepeti, vazo ve çiçekler, boş kutular, süpürge, fırça, faraş, telefon, cep telefonu ve telefon rehberi, gazete, dergiler, magazinler, defterler, kalemler, renkli kâğıtlar, kendinden yapışkan not kâğıtları, eski daktilo, klavye, önlükler, kablosu kesilmiş eski saç kurutma makinesi vb. bulundurulabilir.

Blok Merkezi

Çocukların yaşadıkları ortamlarda yer alan farklı boyut, şekil ve renkteki figürleri ve bunlar arasındaki ilişkileri fark etmesine ve farklı figürler kullanarak yapı-inşa oyunları aracılığıyla yaratıcılıklarını kullanmasına olanak tanıyan bir merkezdir.



Kitap Merkezi

Çocukların okuma-yazma etkinliklerine ve kitaplara karşı olumlu tutumlar geliştirmesini sağlamak, dil ve iletişim becerilerini desteklemek, çocukları kitaba alıştırmak ve kitabı sevdirmek için okul öncesi eğitim kurumlarında kitap merkezi bulunmalıdır. Okuyamasalar bile sayfalarını karıştırmak resimlerine bakmak, çocuklar için büyük bir zevktir.



Fen Merkezi

Çocuklar dünyaya karşı içten gelen bir merak duyar ve çevrelerinde olup biteni öğrenmek isterler. Bu öğrenme merkezi çocukların merak duygusu ve öğrenme arzusunu uyarmayı ve çocukların yaşadıkları dünya hakkında yeni şeyler öğrenmelerini desteklemeyi amaçlar.



Okul öncesi eğitim, çocukların fen’e karşı ilgi ve tutumlarının gelişmesinde önemli yer tutar. Bu dönem çocuğu hareketli ve sürekli bir oyun dünyası içindedir. İlgi duyduğu şeyleri oyun yolu ile öğrenmekten büyük haz duyar. Bu nedenle okul öncesi eğitim kurumlarında fen etkinlikleri yapılırken oyunlardan yararlanılmalıdır.

Müzik Merkezi

Çocukların müzik ile ilgili bilgi ve becerilerini destekleyerek deneyim kazanmalarını sağlayan etkinliklerin yapıldığı bir öğrenme merkezidir. Okul öncesi eğitim kurumunda müzik merkezinin olması, çocukların hem erken dönemde müzik eğitimiyle ilgili bireysel bilgi ve becerilerinin oluşmasını ve gelişmesini sağlayacak hem de genel müzik kültürünün oluşmasına katkıda bulunacaktır. Bu merkezde özellikle gerekli çalgı ve araç-gereçlerin bulundurulması ve bunların hem çocuklar hem de öğretmenler tarafından etkin bir şekilde kullanılması, ritim duygusunun gelişebilmesi ve işitsel algının uyarılması açısından önemlidir.



Sanat Merkezi

Çocukların geçmiş deneyimleri ve öğrendiklerini temel alarak yeni fikirler ve özgün ürünler ortaya koymalarına olanak tanımayı amaçlayan, farklı malzemelerle etkileşime geçerek keşifler yapabileceği ve farklı deneyimler yaşayabileceği bir merkezdir. Bu çalışmalar süresince çocukların estetik algıları ve manipülatif becerileri gelişir.

Dönem başında ve daha küçük yaş gruplarında daha basit materyaller ile çalışmaya başlanması ve çocukların beceri düzeyleri arttıkça materyallerin de daha karmaşıklaşması gerekir. Çocukların ürettiği ürünlerin çocukların göz hizasında olmasına ve çocuklar tarafından sergilenmesine özen gösterilmelidir.

Geçici Merkezler

Okul öncesi eğitim kurumlarında planlanan konularla ilgili gerçekleşmesi düşünülen amaçlar ve kazanımlara yönelik geçici merkezler düzenlenebilir. Amaçlar, kazanımlar ve verilecek tema konusuna bağlı olarak zaman zaman yer verilebilen, genellikle insanların toplumsal yaşamlarıyla ilgili mesleklere ve onların çalıştıkları yerlere ilişkin oluşturulan merkezlerdir. Geçici merkezler, diğer merkezlerden farklı olarak günlük eğitim programında sürekli bulundurulması zorunlu merkezlerden değildir. Düzenlenecek merkezlerin konuları tamamıyla öğretmenin yaratıcılığına ve hayal gücüne bağlıdır. Mesleklerle ilgili bir merkez düzenlenebileceği gibi hayvanlarla ilgili ya da yapraklarla ilgili bir merkezde düzenlenebilir.



Açık Havada Oyun

Okul öncesi eğitim, çocuğun gelecekteki yaşantısını tamamen etkileyen bir dönemdir. Okul öncesi eğitim kurumları çocuklar için "oyun yerleri" olarak düşünülmeli ve okulların açık alanları, açık hava oyun alanları niteliğinde düzenlenmelidir. Günümüzde, özellikle büyük kentlerdeki çocuklar doğadan izole edilerek büyümektedirler.



DEĞERLENDİRME SORULARI

1. Aşağıdakilerden hangisi açık hava oyunlarının faydalarından biri değildir?

a) Dokulara oksijen alınmasına yardım eder.

b) Kan dolaşımını yavaşlatır.

c) D vitamini alımını kolaylaştırır.

d) Fazla enerjinin atılmasına yardım eder.

e) Mutluluğu artırır.
2. Aşağıdakilerden hangisi öğrenme merkezlerinin çocuğun ilgi ve ihtiyaçlarına uygun düzenlenmesinin etkilerinden biri değildir?

a) Çocuğun gelişimini destekler.

b) Çocuğun yeni ürünler ortaya koymasını sağlar.

c) Çocuğun özgün ürünler ortaya koymasını sağlar.

d) Çocuğun yaratıcılığını destekler.

e) Çocuğun yeni davranışlar edinmesini zorlaştırır.


3. Aşağıdakilerden hangisinin oyun zamanında yapılması yanlıştır?

a) Çocukları farklı stratejilerle merkezlere yöneltme

b) Eğitimcinin oyun zamanı boyunca çocukları gözlemlemesi

c) Karmaşayı önlemek için eğitimcinin çocukları kendi istediği merkezde oynatması

d) Öğrenme merkezlerinin güncelleştirilmesi

e) Çocukların hep aynı merkezde ve aynı materyallerle oynamaması için eğitimcinin çeşitli yollar bulması


4. Aşağıdakilerden hangisi oyun zamanı etkinlikleri ile ilgili değildir?

a) Çocuğun yaratıcılığını geliştirme

b) Çocuğun kendisini ifade etmesini sağlama

c) Çocuğun sorumluluk duyusunu geliştirme

d) Çocuğun neden sonuç ilişkisi kurmasını engelleme

e) Çocuğun iş birliği ve merak duyusunu etkileme

5. Aşağıdakilerden hangisi oyun zamanında, çocuklar öğrenme merkezlerinde oyun oynarken çocukların yaratıcılıklarının desteklenmesi için eğitimcinin yapması gerekenlerden biridir?

a) Çocuklara merkezleri, materyalleri ve oyun arkadaşını seçme hakkı tanıma

b) Çocukları aynı merkezde oynatma

c) Çocukların kafaları karışmasın diye materyalleri değiştirmeme

d) Çocuklar hata yapmasınlar diye onları sürekli yönlendirme

e) Bütünlüğü sağlama açısından öğrenme merkezi oluşturmama


6. Aşağıdakilerden hangisi okul öncesi eğitimde oyun zamanı etkinlikleri içerisinde yer almaz?

a) Yürüyüşler

b) Öğrenme merkezlerinde oyun

c) Açık hava oyunları

d) Alan gezileri

e) Fen etkinlikleri


7. Aşağıdakilerden hangisi sanat merkezi etkinlikleri sırasında öğretmenin göstereceği olumlu davranışlar arasında yer alır?

a) Çocukları yaratıcılığa yöneltmeli ve yapıcı olmalıdır.

b) Ödül ve cezayı sık kullanmalıdır.

c) Çalışması güzel olan çocukları arkadaşlarının içinde örnek göstermelidir.

d) Çocukların yanlışlarını düzeltmelidir.

e) Çocuklara çalışmalarla ilgili örnekler yapmalıdır.


8. Aşağıdakilerden hangisi okul öncesi dönemde kullanılan boya çalışmaları arasında yer almaz?

a) Sulu boya çalışmaları

b) Pastel boya çalışmaları

c) Guvaş boşa çalışmaları

d) Parmak boyası çalışmaları

e) Kuru boyası çalışmaları


9. Çocuklara istedikleri oyuncaklarla oynama fırsatı veren sanat çalışmalarının da yer aldığı etkinlik dilimi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Okuma yazmaya hazırlık zamanı

b) Türkçe zamanı

c) Fen zamanı

d) Oyun zamanı

e) Müzik zamanı


10.Aşağıdakilerden hangisi okul öncesi eğitim programında ilk etkinlik olarak bilinir?

a) Sanat etkinliği

b) Oyun zamanı

c) Kahvaltı ve temizlik

d) Etkinlik zamanı

e) Eve gidiş zamanı



Cevap Anahtarı

1.B, 2.E, 3.C, 4.D, 5.A, 6.E, 7.A, 8.C, 9.A, 10.B
Kataloq: ow userfiles -> plugins -> forum
forum -> Temel biLGİ teknolojiSİ-2 ÜNİte-14 İnternetin Hayatımızdaki Yeri
forum -> Temel biLGİ teknolojileri (ders ) Özeti
forum -> 12.ÜNİte etiket ve iŞaretlerde bulundurulmasi asgari gerekler ve iLGİLİ YÖnetmelikleriN İncelenmesi sağlik ve güvenliK İŞaretleri: Tanımlar: Yasak işareti
forum -> ÜNİte afet
forum -> Mal ya da ürün; bilgisayar ya da otomobil örneklerindeki gibi, işletmeler tarafından üretilen ve insanların ihtiyaçlarını gideren somut bir varlıktır. Hizmet ise
forum -> Arama ve kurtarma biLGİSİ ÜNİTE=8 afet ve acil durumlara hazirlik
forum -> Arama ve kurtarma bılgisi unıte=9 afet ve acil durumlarda hayati idame ve emprovize yöntemler
forum -> 1 ergonomi (Ergonomics, Human Factors)
forum -> Adalet meslek etiĞİ ÜNİte-4 teorik etikte ele alinan temel konular ahlakın Gerekliliği ve Amacı
forum -> İŞ sağLIĞi ve güvenliĞİ 1-7 ÜNİte özeti

Yüklə 32,31 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə