Ordu/Altınordu Karşıyaka Vilayetler Hizmet Birliği Anaokulu 2015-2019 Stratejik Planı



Yüklə 0,78 Mb.
səhifə1/5
tarix29.08.2018
ölçüsü0,78 Mb.
#76118
  1   2   3   4   5

Şehit Ümit İnce Anaokulu 2015-2019 Stratejik Planı /



T.C.

ALTINORDU KAYMAKAMLIĞI

Altınordu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü


Şehit Ümit İnce Anaokulu Müdürlüğü




Bir millet irfan ordusuna sahip olmadıkça, muharebe meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuna bağlıdır.

Mustafa Kemal ATATÜRK







ATATÜRK'ÜN GENÇLİĞE HİTABESİ

        Ey Türk gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.

        Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi, seni, bu hazineden, mahrum etmek isteyecek, dâhilî ve haricî, bedhahların olacaktır. Bir gün, istiklâl ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şeraitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerait, çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklâl ve cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dâhilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasî emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr u zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.

Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi, vazifen; Türk istiklâl ve cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda, mevcuttur!

SUNUŞ


Geçmişten günümüze gelirken var olan yaratıcılığın getirdiği teknolojik ve sosyal anlamda gelişmişliğin ulaştığı hız, artık kaçınılmazları da önümüze sererek kendini göstermektedir. Güçlü ekonomik ve sosyal yapı, güçlü bir ülke olmanın ve tüm değişikliklerde dimdik ayakta durabilmenin kaçınılmazlığı da oldukça büyük önem taşımaktadır. Gelişen ve sürekliliği izlenebilen, bilgi ve planlama temellerine dayanan güçlü bir yaşam standardı ve ekonomik yapı; stratejik amaçlar, hedefler ve planlanmış zaman diliminde gerçekleşecek uygulama faaliyetleri ile oluşabilmektedir.

Okulumuz, daha iyi bir eğitim seviyesine ulaşmak düşüncesiyle sürekli yenilenmeyi ve kalite kültürünü kendisine ilke edinmeyi amaçlamaktadır. Kalite kültürü oluşturmak için eğitim ve öğretim başta olmak üzere insan kaynakları ve kurumsallaşma, sosyal faaliyetler, alt yapı, toplumla ilişkiler ve kurumlar arası ilişkileri kapsayan 2015-2015 stratejik planı hazırlanmıştır.

Büyük önder Atatürk'ü örnek alan bizler; Çağa uyum sağlamış, çağı yönlendiren gençler yetiştirmek için kurulan okulumuz, geleceğimiz teminatı olan öğrencilerimizi daha iyi imkânlarla yetişip, düşünce ufku ve yenilikçi ruhu açık Türkiye Cumhuriyetinin çıtasını daha yükseklere taşıyan bireyler olması için öğretmenleri ve idarecileriyle özverili bir şekilde tüm azmimizle çalışmaktayız.

Şehit Ümit İnce Anaokulu olarak en büyük amacımız, çocuklarımıza sadece iyi bir bakım sağlamak değil, girdikleri her türlü ortamda çevresindekilere ışık tutan, hayata hazır, hayatı aydınlatan, bizleri daha da ileriye götürecek bireyler yetiştirmektir. İdare ve öğretmen kadrosuyla bizler kendine güvenen, kendini her ortamda rahatça ifade edebilen, yaratıcı, sevgi, saygı, iş birliği, sorumluluk, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma gibi davranışları kazanmış, hayal güçlerini, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerini, iletişim kurma ve duygularını anlatabilen çağa ayak uydurmuş, yeniliklere açık, Türkiye Cumhuriyetini daha da yükseltecek bireyler yetiştirmeyi ilke edinmiş bulunmaktayız.

Şehit Ümit İnce Anaokulu'nun stratejik planlama çalışmasına önce durum tespiti, yani okulun SWOT analizi yapılarak başlanmıştır. SWOT analizi tüm idari personelin ve öğretmenlerin katılımıyla uzun süren bir çalışma sonucu ilk şeklini almış, varılan genel sonuçların sadeleştirilmesi ise Okul yönetimi ile öğretmenlerden den oluşan dört kişilik bir kurul tarafından yapılmıştır. Daha sonra SWOT sonuçlarına göre stratejik planlama aşamasına geçilmiştir. Bu süreçte okulun amaçları, hedefleri, hedeflere ulaşmak için gerekli stratejiler, eylem planı ve sonuçta başarı veya başarısızlığın göstergeleri ortaya konulmuştur. Stratejik Plan' da belirlenen hedeflerimizi ne ölçüde gerçekleştirdiğimiz, plan dönemi içindeki her yılsonunda gözden geçirilecek ve gereken revizyonlar yapılacaktır. Anaokulumuzun Stratejik Planı (2015-2019)'de belirtilen amaç ve hedeflere ulaşmamızın Okulumuzun gelişme ve kurumsallaşma süreçlerine önemli katkılar sağlayacağına inanmaktayız.Planın hazırlanmasında emeği geçen öğretmen, öğrenci, velilerimize, Okul Gelişim Yönetim Ekibi'ne ve teşekkür ederim.

Esma KÜLÜNK

Okul Müdürü

GİRİŞ

Günümüzde toplumsal, kültürel, siyasal ve ekonomik bakımdan değişim yaşanmaktadır. Değişimin sürekli ve hızlı olması, her alanda değişiklikleri gerekli kılmaktadır. Değişimin dünyayı ve insanlığı zorladığı günümüzde, değişim sürecinin yönetiminde en önemli araçlardan biri eğitimdir. Dünya ülkeleri, bilginin hızla tüketimine çözüm olarak eğitim sistemine yeni arayışlar içine girmişlerdir. Teknoloji ve sosyal alandaki değişimler, eğitimden ve dolayısıyla “okuldan” beklenenleri değiştirmektedir. Bu da eğitim sistemimizin hızla kendini yenilemesi gerektiğini bir gerçeklik olarak karşımıza çıkarmaktadır. Dolayısıyla eğitimde yeni dünyayı tanımlayacak, onun istek ve beklentilerini karşılayacak günümüzde en önemli araçlardan biri de “Stratejik Planlama”dır. Hızlı teknolojik değişimler, yeni eğitim yaklaşımları, öğrenci ve veli istek ve beklentilerinin değişmesi ve diğer faktörler okulları stratejik düşünmek zorunda bırakmıştır. Kurumların yönetim birimleri tarafından geleceğe yönelik olarak stratejik plan yapılmaktadır. Okullardaki stratejik planlar ise okulun yol haritalarını oluşturur.

Okul misyonunun, vizyonunun, değerlerinin, bunlara bağlı olarak da stratejik amaçlarının ve hedeflerinin belirleme sürecine okul toplumunu oluşturan birey ve gurupların katılımı çok önemlidir. Stratejik planlama sürecine çalışanların katılımının en önemli aşaması, okulun hedef ve stratejilerinin okul organizasyonuna yayılım aşamasıdır. Kurumun paylaşılan vizyonu doğrultusunda stratejilerin geliştirilmesi gerekmektedir. Tüm bunlardan hareketle oluşturduğumuz stratejik plan, gelişim hedeflerimize ulaşmak için izlenecek yönleri ortaya koyarak kurumumuzun gelişmesine katkı sağlamaktadır.

Özetle diyebiliriz ki; bir ülkenin geleceği o ülke insanlarının göreceği eğitime bağlıdır. Eğitimde kaliteden yola çıkarak hazırlanmış olan Stratejik Plan çalışmalarının olumlu sonuçlar oluşturması dileğiyle emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.



Şehit Ümit İnce Anaokulu Müdürlüğü

Stratejik Plan Ekibi


İÇİNDEKİLER


SAYFA NO

Sunuş

5

Giriş

6

İçindekiler

7

Tablolar

8

Kurum Kimlik Bilgisi

10

  1. BÖLÜM: STRATEJİK PLAN HAZIRLIK PROGRAMI

11

    1. Amaç

12

    1. Kapsam

12

    1. Yasal Dayanak

12

    1. Üst Kurul ve Stratejik Plan Ekibi

12

  1. BÖLÜM: DURUM ANALİZİ

14

    1. Tarihsel Gelişim

15

    1. Mevzuat Analizi

18

    1. Faaliyet Alanları, Ürün ve Hizmetler

19

    1. Paydaş Analizi

21

    1. Kurum İçi Analiz

23

      1. Örgütsel Yapı

23

      1. İnsan Kaynakları

26

      1. Teknolojik Düzey

33

      1. İstatistikî Veriler

35

    1. Çevre Analizi

36

      1. PEST-E Analizi

36

      1. Üst Politika Belgeleri

37

    1. GZFT Analizi

37

    1. Sorun Alanları

39

  1. BÖLÜM: GELECEĞE YÖNELİM

40

    1. Misyon

41

    1. Vizyon

41

    1. Temel Değerler ve İlkeler

42

Stratejik Plan Genel Tablosu

44

  1. Tema-Eğitim Öğretime Erişim

46

  1. Tema –Eğitimde Kalitenin Artırılması

47

  1. Tema-Kurumsal Kapasite

52

  1. BÖLÜM : MALİYETLENDİRME

54

4.1. Mali Kaynaklar

55

4.2. Stratejik Plan Maliyet Tablosu

56

5. BÖLÜM: İZLEME ve DEĞERLENDİRME

57

5.1 Performans Programı Hazırlama-Uygulama-İzleme ve Değerlendirme Süreci

58

5.2.İzleme ve Değerlendirme Formu

58

6. SONUÇ VE EKLER

60

6.1 Stratejik Plan Üst Kurulu İmza Sirküsü


61

TABLOLAR

SAYFA NO

Tablo 1- Kurum Kimlik Bilgisi

10

Tablo 2- Stratejik Plan Yasal Dayanakları

12

Tablo 3- Stratejik Plan Üst Kurulu

13

Tablo 4- Stratejik Planlama Ekibi

18

Tablo 5- Mevzuat Analizi Kanunlar

19

Tablo 6- Mevzuat Analizi Yönergeler

19

Tablo 7- Okul Ürün Hizmet Listesi

20

Tablo 8- Okul Kurum Faaliyet Alanları

20

Tablo 9- Okul Faaliyet Alanları Değerlendirmesi

23

Tablo 10- Teşkilat Şeması

25

Tablo 11- Okullarda Oluşturulan Kurullar ve Komisyonlar

26

Tablo 12- 2014 Yılı Okuldaki Toplam Yönetici Sayısı

26

Tablo 13- Okul Yöneticilerinin Eğitim Durumu

26

Tablo 14- Okul Yöneticilerinin Yaş İtibari İle Dağılımı

26

Tablo 15- Okul Yöneticilerinin Hizmet Süreleri

26

Tablo 16- Okul Yöneticilerinin Katıldığı Hizmet-içi Eğitim Faaliyetleri

28

Tablo 17- Okuldaki Mevcut Öğretmen Sayıları

28

Tablo 18- Öğretmenlerin Yaş İtibari İle Dağılımları

28

Tablo 29- Öğretmenlerin Hizmet Süreleri

29

Tablo 20- 2014 Yılı Okuldaki Mevcut Hizmetli/Memur Sayıları

29

Tablo 21- Çalışanların Görev Dağılımları

32

Tablo 22- Okul Rehberlik Hizmetleri

32

Tablo 23- Okul Teknolojik Alt Yapısı

33

Tablo 24- Okulun Fiziki Alt Yapısı

34

Tablo 25- Kaynaştırmalı Öğretmen/Öğrenci Durumu(2014)

35

Tablo 26 - Toplam Yerleşim Alanı

35

Tablo 27- Üst Politika Belgeleri

37

Tablo 28- Gzft Analizi

38

Tablo 29- Stratejik Plan Genel Tablosu

45

Tablo 30- Stratejik Amaç 1 Hedef 1 Performans Göstergeleri

46

Tablo 31- Stratejik Amaç 1 Hedef 1 Stratejiler

47

Tablo 32- Stratejik Amaç 2 Hedef 2.1 Performans Göstergeleri

48

Tablo 33- Stratejik Amaç 2 Hedef 2.1 Stratejiler

48

Tablo 34- Stratejik Amaç 2 Hedef 2.2 Performans Göstergeleri

49

Tablo 35- Stratejik Amaç 2 Hedef 2.2 Stratejiler

49

Tablo 36- Stratejik Amaç 2 Hedef 2.3 Performans Göstergeleri

50

Tablo 37- Stratejik Amaç 2 Hedef 2.3 Stratejiler

50

Tablo 38- Stratejik Amaç 2 Hedef 2.4 Performans Göstergeleri

51

Tablo 39- Stratejik Amaç 2 Hedef 2.4 Stratejiler

52

Tablo 40- Stratejik Amaç 3 Hedef 3.1 Performans Göstergeleri

53

Tablo 41- Stratejik Amaç 3 Hedef 3.1 Stratejiler

53

Tablo 42- Okul Kaynak Tablosu

55

Tablo 43- Okul Gelir-Gider Tablosu

55

Tablo 44- Stratejik Plan Maliyet Tablosu

56

Tablo 45- izleme ve Değerlendirme Süreci

58

Tablo 46- 2015-2019 Stratejik Planı İzleme ve Değerlendirme Modeli

59



KURUM KİMLİK BİLGİSİ

Kurum Adı

Şehit Ümit İnce Anaokulu Müdürlüğü

Kurum Türü

Anaokulu

Kurum Kodu

753721

Kurum Statüsü

Kamu Özel

Kurumda Çalışan Personel Sayısı

Yönetici : 2

Öğretmen : 6

Hizmetli : 1

Memur : -



Öğrenci Sayısı

101

Öğretim Şekli

Normal ikili

Okulun Hizmete Giriş Tarihi

2013


KURUM İLETİŞİM BİLGİLERİ

Kurum Telefonu / Fax

Tel. : 0452 777 40 40

Fax : 0452 777 40 40



Kurum Web Adresi

http://sehitumitinceanaokulu.meb.k12.tr/

Mail Adresi

753721@meb.k12.tr

Kurum Adresi

Mahalle : Cumhuriyet Mah. 1473 Nolu Sk. No:24/1

Posta Kodu: 52200

İlçe : Altınordu

İli : ORDU



Kurum Müdürü

Esma KÜLÜNK GSM Tel: 533 686 82 84

Kurum Müdür Yardımcıları

Müdür Yardımcısı: Mehtap ŞENER

GSM Tel:507 254 32 02



Tablo 1- Kurum Kimlik Bilgisi

1. BÖLÜM





STRATEJİK PLANIN AMACI

Bu stratejik plan dokümanı, okulumuzun güçlü ve zayıf yönleri ile dış çevredeki fırsat ve tehditler göz önünde bulundurularak, eğitim alanında ortaya konan kalite standartlarına ulaşmak üzere yeni stratejiler geliştirmeyi ve bu stratejileri temel alan etkinlik ve hedeflerin belirlenmesini amaçlamaktadır.



    1. STRATEJİK PLANIN KAPSAMI

Bu stratejik plan dokümanı Şehit Ümit İnce Anaokulu, mevcut durum analizi değerlendirmeleri doğrultusunda, 2015–2019 yıllarında geliştireceği amaç, hedef ve stratejileri kapsamaktadır.

    1. STRATEJİK PLANIN YASAL DAYANAKLARI

SIRA NO

DAYANAĞIN ADI

1

5018 yılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu

2

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 2013/26 Nolu Genelgesi

3

Milli Eğitim Bakanlığı 2015-2019 Stratejik Plan Hazırlık Programı

Tablo2-Stratejik Planın Yasal Dayanakları Tablosu

    1. STRATEJİK PLAN ÜST KURULU VE STRATEJİK PLAN EKİBİ

STRATEJİK PLAN ÜST KURULU

SIRA NO

ADI SOYADI

GÖREVİ

1

Esma KÜLÜNK

OKUL MÜDÜRÜ

2

Mehtap ŞENER

MÜDÜR BAŞYARDIMCISI / MÜDÜR YARDIMCISI

3

Arzu ÜSTÜNTAŞ

ÖĞRETMEN

4

Şakir AYDINHAN

OKUL AİLE BİRLİĞİ BAŞKANI

5

Naci TEMEL

OKUL AİLE BİRLİĞİ ÜYESİ

Tablo 3- Stratejik Plan Üst Kurulu

STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ

SIRA NO

ADI SOYADI

GÖREVİ

1

Mehtap ŞENER


MÜDÜR YARDIMCISI

2

Abdullah DURUKAN

ÖĞRETMEN

3

Serap KESKİN

ÖĞRETMEN

4

Eşref USLU

ÖĞRETMEN

5

Sibel AKSU

ÖĞRETMEN

6

Pervin YEŞİL

GÖNÜLLÜ VELİ

Tablo 4- Stratejik Planlama Ekibi

2. BÖLÜM









    1. TARİHSEL GELİŞİM

Okulumuz Ordu Valiliğinin 18.02.2013 tarih 3978 sayılı oluru doğrultusunda 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Başöğretmen Anaokulu adıyla açılmıştır. Okulumuzun adı Ordu Valiliğinin 12.03.2013 tarih ve 6170 sayılı oluru ile Hakkari Çukurca-Uzundere Mevkii’nde 29 Mayıs 1996 yılında Emniyet Unsurlarının bölücü terör örgütü mensupları ile girdiği çatışmada hayatını kaybeden Ordulu şehidimiz Ümit İNCE’nin adı verilerek okulumuz adı Şehit Ümit İnce Anaokulu olarak değiştirilmiştir.

Okumuz ilk öğrenci kayıtlarını 2013-2014 eğitim öğretim yılında yapmış ve 45 öğrenci ile eğitim öğretime başlamıştır. Okumuzun 4 derslik, 1 oyun salonu, 2 mutfak ve 3 idari birim yer aldığı Zemin ve 1. Kat olarak okulöncesi eğitimin amaçlarına ve ilkelerine uygun inşa edilmiştir.

Altınordu Şehit Ümit İnce Anaokulunun Müdürlüğü’nün kuruluşu ve yapısal dönüşümü incelendiğinde;

Okulumuz 2013-2014eğitim öğretim yılı eylül ayında eğitim öğretime açılmıştır. 2013 – 2014 Eğitim Öğretim yılında 4 derslik, 5 şube ve 70 öğrenci ile eğitim öğretime tamamlamış ve her geçen gün biraz daha gelişerek ve büyüyerek bugünkü duruma gelmiştir.

2013- 2014 Eğitim- Öğretim yılında 29 kız öğrenci, 41 erkek öğrenci olmak üzere toplam 70 öğrencimiz,1 okul müdürü,1 müdür yardımcısı, 5 öğretmeni, 1 kadrolu hizmetli ve 2 TYP kapsamında sözleşmeli personeli ile çalışmalarına devam etmektedir.

Okulumuzda 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı için 4 yaş ve 5 yaş 2 tam gün sınıfı, 4 yaş ve 5 yaş 2 sabah gurubu, 5 yaş 2 öğle gurubu sınıfları planlanmıştır.

Okulumuz 2014-2015 yılı 5 yaş 3 sınıf ve 4 yaş 3 sınıf açılmıştır.

Okulumuz 3 katlı olup; 4 adet sınıf, 3 adet idareci odası, 2 adet mutfak, 1 adet rehberlik Sevisi, yemekhane, 8 adet öğrenci tuvaleti ve lavabosu, 2 adet öğretmen tuvaleti ve lavabosu, 2 adet depo, 1 adet ısınma ünitesi bulunmaktadır.                                     

Okul bahçemizde oyun parkı, kum havuzu ve yeşil alanlar bulunmaktadır.

Anaokulunun yerleşmiş olduğu alan yaklaşık 950 m2’dir.  



Zemin Kat





  1. Kat

2 Kat


N

T.C. Anayasası,1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 652 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname, 222 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu (Kabul No: 5.1.1961, RG: 12.01.1961 / 10705 ‐ Son Ek ve Değişiklikler: Kanun No: 12.11.2003/ 5002, RG:21.11.2003 / 25296), 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu, 3308 Sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu, 439 Sayılı Ek Ders Kanunu, Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği, Müdürlüğümüz 29.08.2009- 27334 sayılı Resmi Gazete ve yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı, Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliği doğrultusunda iş ve işlemlerine devam etmektedir.



Okul Öncesi Eğitimin Amaçları

Okul öncesi eğitiminin amaçları, Türk Millî Eğitiminin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak;

a) Çocukların; Atatürk, vatan, millet, bayrak, aile ve insan sevgisini benimseyen, millî ve manevî değerlere bağlı, kendine güvenen, çevresiyle iyi iletişim kurabilen, dürüst, ilkeli, çağdaş düşünceli, hak ve sorumluluklarını bilen, saygılı ve kültürel çeşitlilik içinde hoşgörülü bireyler olarak yetişmelerine temel hazırlamak amacıyla çaba göstermek,

b) Çocukların beden, zihin ve duygu gelişmesini ve iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamak,

c) Çocukların Türkçe’yi doğru ve güzel konuşmalarını sağlamak,

d) Çocuklara sevgi, saygı, iş birliği, sorumluluk, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma gibi davranışları kazandırmak,

e) Çocuklara hayal güçlerini, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerini, iletişim kurma ve duygularını anlatabilme davranışlarını kazandırmak,

f) Çocukları ilköğretime hazırlamaktır.



Okul Öncesi Eğitimin İlkeleri

a) Çocukların bedensel, bilişsel, duygusal, sosyal, kültürel, dil ve hareket gibi çok yönlü gelişimlerini destekleyecek eğitim ortamı hazırlanır.

b) Eğitim etkinlikleri düzenlenirken; çocukların yaşları, gelişim özellikleri, öğrenme hızları, ilgileri, gereksinimleri ile okulun ve çevrenin imkânları dikkate alınır.

c) Çocukların; beslenme, uyku, öz bakım becerileri, doğru ve sağlıklı temel alışkanlıklar kazanmalarının yanında doğa sevgisiyle çevreye duyarlı olmaları da sağlanır.

d) Eğitim etkinlikleri; çocukların, sevgi, saygı, iş birliği, katılımcılık, sorumluluk, yardımlaşma ve paylaşma duygularını geliştirici nitelikte olur.

e) Eğitim, sevgi ve şefkat anlayışı içinde yürütülür. Çocuklara eşit davranılır ve bireysel özellikler göz önünde bulundurulur. Çocukların öz güvenlerini kazanmaları için ceza, baskı uygulanmaz ve kısıtlamalara yer verilmez.

f) Eğitim etkinliklerinin değerlendirilmesinde belirlenen hedeflere ne ölçüde ulaşıldığı tespit edilir. Plânlama yapılırken bu sonuçlar dikkate alınır.

g) Çocukların kendilerini ifade ederken; Türkçe’yi doğru ve güzel konuşmalarına öncelikle önem verilir.

h) Şartları elverişsiz çevrelerden ve ailelerden gelen çocuklar için ortak bir yetişme ortamı hazırlanması için çaba gösterilir.

ı) Oyun, çocuklar için en uygun öğrenme yöntemi olarak uygulanır.

j) Eğitim programı hazırlanırken ailelerin ve içinde bulunulan çevrenin özellikleri dikkate alınır, ailenin eğitime etkin katılımı sağlanır.

k) Çocuğun gelişimi ve okul öncesi eğitim programı düzenli olarak değerlendirilir.




    1. YÖNETMELİK

      Yayımlandığı Resmi Gazete/Tebliğler Dergisi

      Adı

      Tarih

      Sayı

      26/07/2014

      29072

      Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği

      12/10/2013

      28793

      Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik

      09/02/2012

      28199

      Milli Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliği

      18/06/2014

      29034

      Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik

      05/05/2012

      28283

      Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği

      09/08/2006

      26254

      Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Tanıtım Yönetmeliği

      09/10/2001

      24548

      Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfında Görevli Personelin Yurt İçinde Hizmetiçi Eğitim Yoluyla Yetiştirilmeleri Hakkında Yönetmelik

      24/10/1994

      2417

      Millî Eğitim Bakanlığı Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği
      MEVZUAT ANALİZİ


KANUN

Tarih

Sayı

No

Adı

23/07/1965

12056

657

Devlet Memurları Kanunu

24/10/2003

25269

4982

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu

24/06/1973

14574

1739

Millî Eğitim Temel Kanunu

12/01/1961

10705

222

İlköğretim ve Eğitim Kanunu
Tablo 5-Mevzuat Analizi

YÖNERGE

Yayın

Adı

Tarih

Sayı

25/12/2014

6928377

Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Standartları Uygulama Yönergesi

27/08/2014

3579708

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Çocuk Kulüpleri Yönergesi

16/04/2013

626476

Millî Eğitim Bakanlığı Personeline Başarı, Üstün Başarı Belgesi ve Ödül Verilmesine Dair Yönerge

Tablo 6-Mevzuat Analizi Yönerge

    1. FAALİYET ALANLARI, ÜRÜN VE HİZMETLER

OKUL ÜRÜN/HİZMET LİSTESİ

Öğrenci kayıt, kabul ve devam işleri

Eğitim hizmetleri

Aile Eğitimi

Toplum hizmetleri

Öğrenim belgesi düzenleme işleri

Diploma

Personel işleri

Sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler

Öğrenci sağlığı ve güvenliği

Yurt hizmetleri

Okul çevre ilişkileri

Bilimsel araştırmalar

Rehberlik

Yaygın eğitim

Tablo 7-Okul Ürün/Hizmet Listesi

OKUL/KURUM FAALİYET ALANLARI

FAALİYET ALANI: EĞİTİM

FAALİYET ALANI: YÖNETİM İŞLERİ

Hizmet-1: Rehberlik Hizmetleri

  • Sınıf İçi Rehberlik Hizmetleri

  • Meslek Tanıtımı

Hizmet-1: Öğrenci işleri hizmeti

  • Kayıt-Nakil işleri

  • Devam-devamsızlık

Hizmet-2: Sosyal-Kültürel Etkinlikler

  • Yarışmalar

  • Kültürel Geziler

  • Sergiler

  • Tiyatro

  • Kermes ve Şenlikler

  • Piknikler

Hizmet-2: Öğretmen işleri hizmeti

  • Derece terfi

  • Hizmet içi eğitim

  • Özlük hakları

  • Sendikal Hizmetler




Hizmet-3: Mali İşlemler

  • Okul Aile Birliği işleri

  • Bütçe işlemleri

  • Bakım-onarım işlemleri

  • Taşınır Mal işlemleri




FAALİYET ALANI: ÖĞRETİM

FAALİYET ALANI: YETİŞKİN EĞİTİMİ VE VELİLERLE İLİŞKİLER

Hizmet-1: Öğretimin Planlanması

  • Planlar

  • Öğretmenler Kurulu

  • Zümre toplantıları

Hizmet-1: Sağlık Hizmetleri

  • Ağız ve Diş Sağlığı Semineri

  • Çocuk Hastalıkları Semineri

  • Okul Sütü Tanıtımı Semineri

Hizmet-2: Öğretimin Uygulanması

  • Sınıf içi uygulamalar

  • Gezi ve inceleme




Hizmet-2: Kurslar

  • Aile eğitimi kursları







Hizmet-3: Velilerle İlgili Hizmetler

  • Veli toplantıları

  • Veli iletişim hizmetleri

  • Okul-Aile Birliği faaliyetleri



Tablo 8-Okul Kurum Faaliyet Alanları

SIRA
NO


FAALİYETLER

FAALİYETLERİN DAYANDIĞI MEVZUAT

AYRILAN MALİ KAYNAK

MEVCUT
İNSAN KAYNAĞI


DEĞERLENDİRME

1

Eğitim

-Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği



Yetersiz



Yeterli


Güçlendirilmeli

2

Yönetim

-Devlet Memurları Kanunu

-Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği





Yetersiz



Yeterli


Aynı Kalmalı

3

Öğretim

-Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği


Yetersiz



Yeterli


Güçlendirilmeli

4

Yetişkin Eğitimi Ve Velilerle İlişkiler

-Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği

-Okul-Aile Birliği Yönetmeliği



Yetersiz

Yetersiz

Güçlendirilmeli

Tablo 9- Okul Kurum Faaliyet Alanları Değerlendirmesi

    1. PAYDAŞ GÖRÜŞLERİNİN ALINMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ

Veli Memnuniyeti Anketi Sonuçları

Okulumuz velinin memnuniyetinin ölçülebilmek için, hizmet alanlarına göre uyarlanan veli memnuniyeti anketini 110 katılımcı veli ile yapmıştır.



  • Yapılan anketler sonucu velilerimiz, okul personeli ( Yönetici, öğretmen, memur, hizmetli, gibi) ile rahatlıkla görüşme, okul duyurularını zamanında öğrenme ve veli toplantılarının ihtiyaca cevap verecek şekilde olduğu konularını yeterli bulmuşlardır.

  • Veliler; okulla ile ilgili istek ve şikayetlerimi iletebildiklerini, dilek ve şikayetlerinin yeterli düzeyde dikkate alındığını düşünmektedir.

  • Okulumuz okul yöneticilerine, öğretmenlere ve personele güvenilirlik düzeyinde başarılı bulunmuştur.

  • Okulumuz yabancı kişilere karşı güvenlik önlemleri, yangın ve doğal afetlere (Deprem, sel, vb.) karşı gerekli güvenlik önlemleri, okul yolu (varsa okul servisleri) güvenlik önlemleri düzeyinde yeterli bulunmuştur.

  • Yapılan anketler sonucu velilerin kararlarda görüşlerinin dikkate alınması konusunda okulumuz yeterli düzeyde bulunmuştur.

  • Okulumuz; öğrencileri velileri tarafından öğrendiklerini günlük yaşamda kullanabilmeleri ve eğitim-öğretimin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi açısından başarılı bulunmuştur.

  • Okulun fiziki ortamı öğrencilerin sağlığı, gelişimi açısından veliler tarafından uygun bulunmuştur.

  • Okulumuz; öğrencilerin beslenmeleri ve mutfak hizmetlerini sağlık ve temizlik yönünden yeterli ve başarılı bulunmuştur.

  • Yapılan anketler sonucu okulumuz sosyal etkinlikler ve çocukların yeteneklerinin ortaya çıkarılma konusunda yeterli düzeyde bulunmuştur.

  • Okulumuz; çocukların özbakım becerilerinin desteklenmesi ve tuvaletlerin temizliği konusunda yeterli bulunmuştur.

  • Okulumuz milli ve manevi değerler, temel ahlak kuralları kazandırabilme ve olumlu bir kişilik kazanabilme konusunda başarılı bulunmuştur.

Okulumuz, çevrenin kullanımı, çevre ve insan sağlığı ile ilgili çalışmalar, okul çalışanları ve öğrenciler davranışlarıyla çevreye iyi örnek olma, okulla ilgili olumlu eleştiriler duyma , başkalarına da tavsiye etme anlamında velilerimizce başarılı bulunmuştur.

Çalışan Memnuniyeti Anket Sonuçları

Şehit Ümit İnce Anaokulu Çalışanlarının ne gibi zorluklarla karşılaştığını belirleyen veriler elde etmek ve bunlar üzerinde istatistikî veri analizi yapmak amacıyla çalışanların memnuniyet ve algılarını ölçmeye yönelik anket çalışması yapılmıştır.

Kurumda kadrolu çalışan 8 personel çalışma evreni olarak kabul edilmiştir. Kurum çalışanlarının görüşlerini değerlendirmek için “Likert Ölçek” kullanılmıştır. En düşük

görüşlerin, motivasyon tanıma ve takdir yaklaşımı, insan kaynaklarının etkili yönetimi, karalara katılım, sosyal etkinlikler, topluma etki ve katkı durumunun algılanması takdir konu başlıklarında olduğu görülmektedir.

Soru başlıkları alt sorularla birlikte değerlendirildiğinde şu sonuçlara ulaşılmıştır:


  • Yöneticilerin liderlik davranışları yerine getirdiği,

  • İyileştirme etkinliklerine destek ve katılım sağlandığı,

  • Kurumda ödüllendirme sistemi sağlıklı olmaması,

  • İnsan kaynaklarının etkili yönetildiği,

  • Okulda çalışanlar arasında gruplaşmalar, dedikodular vs. olması,

  • Çalışanların görüş ve önerilerinin yeterince dikkate alındığı,

  • Çalışma ortamının fizikî açıdan yeterli düzeyde olması,

  • Çalışma ortamında işbirliği ve iletişimin sağlandığı,

  • Kişisel ve meslekî gelişim konularında destek verildiği,

  • Sosyal ve kültürel etkinliklerin yeterli düzeyde olmaması,

  • Topluma etki ve katkı yeterlidir,

  • Kurumda geri dönüşümü mümkün atıklar toplanmaması,


Yüklə 0,78 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin