Pictori romani Proiect realizat de : Chiroiu Cristina



Yüklə 453 b.
tarix05.09.2018
ölçüsü453 b.
#77120


Pictori romani


Nicolae Grigorescu este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu siStefan Luchian , devenit un simbol pentru tinerele generattii de artisti care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, cautau sa identifice si sa aduca la lumina valorile spiritualitatii românesti.















Nicolae Tonitza (n. 13 aprilie 1886[1], Bârlad - d. 26 februarie 1940, Bucureşti) a fost un pictor Si grafician român, interpret al "tristetelor luxuriant colorate" Si al unor sincere simtaminte de revolta mocnita si îndelung resemnata. Frecventeaza Scoala primara de baieti nr.2 Si urmeaza Gimnaziul real "Manolache K. Epureanu" din Bârlad. În 1902 paraseste Bârladul pentru a se înscrie la Scoala nationala de Belle-Arte din Iaşi, avându-i printre profesori pe Gheorghe Popovici si Emanoil Bardasare (dar nu va putea sa îsi ia diploma de absolvire deoarece participa în ultimul an la o greva a studentilor),iar printre colegi pe Ştefan Dimitrescu, cu care va ramâne prieten pâna la moartea celui din urma.

  • Nicolae Tonitza (n. 13 aprilie 1886[1], Bârlad - d. 26 februarie 1940, Bucureşti) a fost un pictor Si grafician român, interpret al "tristetelor luxuriant colorate" Si al unor sincere simtaminte de revolta mocnita si îndelung resemnata. Frecventeaza Scoala primara de baieti nr.2 Si urmeaza Gimnaziul real "Manolache K. Epureanu" din Bârlad. În 1902 paraseste Bârladul pentru a se înscrie la Scoala nationala de Belle-Arte din Iaşi, avându-i printre profesori pe Gheorghe Popovici si Emanoil Bardasare (dar nu va putea sa îsi ia diploma de absolvire deoarece participa în ultimul an la o greva a studentilor),iar printre colegi pe Ştefan Dimitrescu, cu care va ramâne prieten pâna la moartea celui din urma.









Între anii 1901-1902, Sava Hentia ia parte la lucrarile de restaurare dinManastirea de la Brebu, participând la refacerea picturii tâmplei si altarului. De asemenea, în interiorul bisericii ortodoxe de zid a cimitirului (sec. XVIII) din municipiul Sebes exista lucrari ale lui Sava Hentia.

  • Între anii 1901-1902, Sava Hentia ia parte la lucrarile de restaurare dinManastirea de la Brebu, participând la refacerea picturii tâmplei si altarului. De asemenea, în interiorul bisericii ortodoxe de zid a cimitirului (sec. XVIII) din municipiul Sebes exista lucrari ale lui Sava Hentia.



La Manastirea Cernica, în biserica principala a manastirii, cu hramul Sfântul Gheorghe, în pronaos se gasesc portretele ctitorilor acestei biserici, opera a pictorului Sava Hentia. Lucrarile sale sunt expuse în multe muzeee între care: Muzeul Colectiilor din Bucuresti, Muzeul orasenesc "Ioan Raica" din Sebes, Muzeul de Arta"Casa Simian" din Ramnicu Valcea, Muzeul de Arta din Constanta,Muzeul "Teohari Antonescu" din Giurgiu , Muzeul de arta din Brasov,Muzeul de arta judetean Prahova "Ion Ionescu-Quintus"din Ploiesti,

  • La Manastirea Cernica, în biserica principala a manastirii, cu hramul Sfântul Gheorghe, în pronaos se gasesc portretele ctitorilor acestei biserici, opera a pictorului Sava Hentia. Lucrarile sale sunt expuse în multe muzeee între care: Muzeul Colectiilor din Bucuresti, Muzeul orasenesc "Ioan Raica" din Sebes, Muzeul de Arta"Casa Simian" din Ramnicu Valcea, Muzeul de Arta din Constanta,Muzeul "Teohari Antonescu" din Giurgiu , Muzeul de arta din Brasov,Muzeul de arta judetean Prahova "Ion Ionescu-Quintus"din Ploiesti,

  • În satul Sebesel a existat Casa memoriala "Sava Hentia”, aflata pe lista monumentelor istorice. Casa s-a degradat continuu, iar în noaptea de 23/24 septembrie 2001 s-a darâmat acoperisul casei memoriale. În consecinta, a fost scoasa de pe lista monumentelor istorice.











Alti pictori romani:

  • Theodor Aman



Corneliu Baba

  • Corneliu Baba



Gheorghe Petrascu

  • Gheorghe Petrascu



Theodor Palady

  • Theodor Palady



Yüklə 453 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin