Press Release External Action Service



Yüklə 21,94 Kb.
tarix18.04.2018
ölçüsü21,94 Kb.
#48691





Comunicat de presă

ECA/14/27
Luxemburg, 30 iunie 2014



Potrivit auditorului extern al UE, Serviciul European de Acțiune Externă nu funcționează la potențialul său maxim
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană arată că Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) ar trebui să își sporească eficiența și să depună mai multe eforturi în beneficiul UE și al cetățenilor acesteia.
Înființarea SEAE a avut loc într-un context inițial dificil, într-o perioadă marcată de constrângeri financiare și de tulburări din ce în ce mai numeroase la granițele UE, a declarat dl Szabolcs Fazakas, membrul Curții responsabil de raport, care a mai adăugat că „SEAE este un serviciu al UE operațional la nivel extern, care ar putea însă să funcționeze mai bine cu ajutorul unor mecanisme financiare și administrative mai eficiente și printr-o cooperare mai strânsă cu serviciile diplomatice ale statelor membre.”
Tratatul de la Lisabona a creat funcția de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate cu scopul de a îmbunătăți coordonarea în materie de politică externă și de a promova valorile de bază ale Uniunii Europene în toată lumea. Înaltul Reprezentant îndeplinește concomitent funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene și este asistat de un nou corp diplomatic al UE, SEAE. Prin crearea SEAE, UE dispune în prezent de un serviciu operațional în domeniul politicii externe, format din unități responsabile de politică și din structuri de gestionare a crizelor, dintr o vastă rețea de reprezentanțe diplomatice și din personal provenind în mod echilibrat din diferite surse.
SEAE a devenit operațional în mod oficial la 1 ianuarie 2011, având un sediu principal la Bruxelles și o rețea globală de 140 de delegații care reprezintă interesele întregii UE. Pentru exercițiul 2014, SEAE dispune de un buget de 519 milioane de euro, împărțit între sediul principal (41 %) și delegații (59 %). Comisia suplimentează cu aproximativ 270 de milioane de euro anual bugetul aferent delegațiilor, întrucât în cadrul acestora este încă prezent un număr important de funcționari ai Comisiei, majoritatea ocupându se de implementarea ajutorului pentru dezvoltare și a ajutorului umanitar furnizat de UE, de extindere și de dimensiunea externă a politicilor interne, aspecte pentru care este responsabilă Comisia.
Curtea a constatat că coordonarea dintre SEAE și Comisie a fost eficace numai parțial, în principal din cauza absenței unor mecanisme eficace de coordonare la nivel înalt și din cauza rigidității cadrului financiar și administrativ existent la nivelul delegațiilor, care necesită mai multe resurse, în detrimentul sarcinilor politice. Coordonarea cu statele membre s-a îmbunătățit, deși poate fi dezvoltată în continuare pentru a exploata sinergii precum schimbul de informații sau regruparea sediilor, precum și serviciile consulare, inclusiv protecția consulară pentru cetățenii UE.


Note către editori:
Rapoartele speciale ale Curții de Conturi Europene se publică pe tot parcursul anului și prezintă rezultatele unor audituri selectate care au ca obiect domenii specifice ale bugetului UE sau aspecte specifice legate de gestiune.

În cadrul acestui raport special (RS nr. 11/2014) intitulat „Înființarea Serviciului European de Acțiune Externă”, Curtea a evaluat dacă înființarea SEAE a fost pregătită în mod corespunzător, dacă resursele SEAE au fost prioritizate, organizate și alocate în mod eficient și dacă SEAE a asigurat o coordonare eficace cu Comisia și cu statele membre.


Prezentul raport se bazează pe o evaluare independentă cu privire la înființarea SEAE. Auditul Curții s-a derulat concomitent cu pregătirea evaluării de la jumătatea perioadei realizate de SEAE. Constatările și recomandările Curții urmează în general linia autoevaluării SEAE, în care se subliniază necesitatea de a aborda deficiențele identificate.
Curtea a constatat că înființarea SEAE a avut loc în grabă și a fost pregătită în mod necorespunzător, într o perioadă marcată de constrângeri financiare și de tulburări din ce în ce mai numeroase în regiunea sud mediteraneeană. În același timp, înființarea serviciului a avut loc într-un context caracterizat de prea multe constrângeri și de sarcini definite în mod imprecis. Acești factori au contribuit la crearea unui context inițial dificil.
Deficiențele existente la nivelul prioritizării, al organizării și al alocării resurselor au redus eficiența SEAE. Gradul de integrare a reprezentanților speciali ai UE în activitatea SEAE este încă insuficient. În ceea ce privește recrutarea, Curtea a constatat că persistă încă dezechilibre semnificative în materie de gen și de reprezentare geografică și că procedurile de recrutare sunt costisitoare și lungi.
În final, Curtea a concluzionat că, în ceea ce privește coordonarea cu statele membre și cu Comisia, aceasta s-a îmbunătățit, dar nu într-o măsură suficientă pentru ca SEAE să funcționeze la potențialul său maxim. Coordonarea dintre SEAE și Comisie a fost afectată de faptul că SEAE este un organism separat, de absența unor mecanisme eficace de coordonare la nivel înalt și de rigiditatea cadrului financiar și administrativ existent la nivelul delegațiilor, care necesită mai multe resurse, în detrimentul sarcinilor politice. Coordonarea cu statele membre nu exploatează pe deplin sinergii precum schimbul de informații sau regruparea sediilor și nu include serviciile consulare, inclusiv protecția consulară pentru cetățenii UE care se află în afara teritoriului Uniunii. Faptul că SEAE prezidează în mod permanent unele organisme pregătitoare ale Consiliului a facilitat coordonarea, însă potențialele avantaje ale noilor mecanisme nu au fost exploatate la maximum.
Raportul include o serie de recomandări care vizează sporirea valorii adăugate și a eficienței SEAE, cum ar fi clarificarea sarcinilor și a obiectivelor sale, simplificarea structurii sale organizaționale și a cadrului său administrativ, consolidarea rolului său strategic și dezvoltarea sistemului său de planificare. De asemenea, raportul recomandă reexaminarea procesului de numire și a modului de funcționare a reprezentanților speciali ai UE, precum și a procedurilor de recrutare aplicate de SEAE. SEAE ar trebui să colaboreze cu Comisia pentru a reduce impactul pe care caracterul rigid al Regulamentului financiar și al Statutului funcționarilor îl exercită asupra eficienței delegațiilor UE. În sfârșit, SEAE ar trebui să depună în continuare eforturi pentru a promova colaborarea cu statele membre sub forma schimbului de informații și a regrupării reprezentanțelor diplomatice în sedii comune, și ar trebui să analizeze posibilitatea de a furniza anumite servicii consulare, inclusiv protecție pentru cetățenii UE.
O scurtă înregistrare video a interviului cu membrul Curții de Conturi Europene responsabil de acest raport poate fi vizionată la adresa: https://www.youtube.com/user/EUAuditorsECA

Scopul acestui comunicat de presă este să prezinte mesajele principale ale raportului special adoptat de Curtea de Conturi Europeană. Textul integral al raportului este disponibil la adresa www.eca.europa.eu.
ECA Press

12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxemburg

T: (+352) 4398 45410 M: (+352) 621 55 22 24

E: press@eca.europa.eu @EUAuditorsECA Youtube: EUAuditorsECA www.eca.europa.eu

Yüklə 21,94 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin