Proces-verbal al intalnirii membrilor grupului de lucru nr



Yüklə 12,96 Kb.
tarix03.11.2017
ölçüsü12,96 Kb.
#28875



Proces-verbal al întâlnirii membrilor grupului de lucru nr. 4 – G4 - Evaluarea magistraţilor - din data de 28 februarie 2006, sediul CSM
Participanţi:
Membri CSM:

  1. Ana Cristina Lăbuş, membru CSM

  2. Alexandrina Rădulescu, membru CSM

  3. Liviu Dăscălescu, membru CSM

  4. Bogdan Licu, membru CSM



Aparat propriu CSM:

  1. Elena Hach, DLDC

  2. Tamara Manea, IJ

  3. Florentina Dragomir, IJ

  4. Corina Podaru, consilier DLDC

  5. Erica Bădoiu, consilier DRUO

  6. Daniela Pantazi, consilier DIERIIPP

Materialele de lucru ale acestei întâlniri au constat în:



  • proiectul noului regulament de evaluare actualizat conform celor stabilite în cadrul întâlnirii din data de 27 februarie 2007.

  • Nota nr. 105/L/2007 referitoare la Regulamentul privind evaluarea activităţii profesionale a judecătorilor şi procurorilor elaborat de G4, notă elaborată de doamnele Elena Hach şi Corina Podaru, DLDC.

Întâlnirea a avut drept scop discutarea proiectului noului regulament de evaluare în forma elaborată şi prezentată la această dată, în special a aspectelor privind evaluarea activităţii profesionale a judecătorilor şi procurorilor cu funcţii de conducere.

Doamnele Rădulescu şi Lăbuş propun elaborarea fişei de evaluare pentru judecătorii şi procurorii cu funcţii de conducere în două părţi distincte şi acordarea a două calificative, unul pentru activitatea profesională propriu-zisă, iar celălalt pentru modul în care au fost îndeplinite atribuţiile manageriale, astfel încât calificativul pentru aceste din urmă activităţi să nu influenţeze cariera profesională a magistratului. Acesta poate fi de multe ori un foarte bun profesionist, dar nu şi un bun manager.

Domnii Dăscălescu şi Licu arată că o astfel de notare este de dorit, însă la nivelul parchetelor există un mare număr de procurori cu funcţii de conducere care exercită doar atribuţii manageriale, astfel încât acordarea a două calificative este imposibilă. Pe de altă parte, adoptarea acestei soluţii ar putea determina magistraţii cu funcţii de conducere să îndeplinească şi activităţi de execuţie, ceea ce ar putea produce perturbări ale desfăşurării în bune condiţii a activităţii parchetelor.

Nu în ultimul rând, o astfel de soluţie apare ca nelegală în condiţiile actuale, când art. 40 din legea 303/2004 reglementează acordarea „unui calificativ”. Această propunere va trebui avută în vedere la momentul modificării reglementării din lege privind evaluarea.

Doamna Lăbuş pune în discuţie necesitatea ca formatul pentru indicatorii de evaluare a magistraţilor cu funcţii de conducere să fie identic pentru procurori şi judecători pentru a se asigura simetria, nefiind necesar ca aceştia să fie subsumaţi criteriilor generale prevăzute de lege (eficienţă, calitate, integritate, formare).

Referitor la incompatibilităţi, doamna Podaru propune introducerea unei prevederi care să ofere posibilitatea unui membru la comisiei de evaluare de a sesiza colegiul de conducere ori de câte ori apreciază că se află într-o situaţie care i-ar putea afecta obiectivitatea în cadrul procesului de evaluare a activităţii profesionale a unui coleg. Membrii G4 apreciază utilă această prevedere.

În ceea ce priveşte criteriul integrităţii, domnul Licu pune în discuţie necesitatea introducerii indicatorului „imparţialitate” şi pentru evaluarea activităţii profesionale a procurorilor (urmând a fi explicitat în ghid), aceasta fiind o cerinţă legală nu numai pentru activitatea judecătorilor, dar şi pentru cea a procurorilor. Astfel, secţiunile referitoare la criteriul integrităţii şi la cel al formării profesionale continue vor fi identice pentru judecători şi procurori.


Se constată că proiectul Regulamentului privind evaluarea activităţii profesionale a judecătorilor şi procurorilor se află într-o formă avansată de elaborare, motiv pentru care va fi înaintat tuturor membrilor CSM pentru informare şi studiu, urmând ca în şedinţa plenară din data de 7 sau 8 martie 2007 să fie dezbătut şi stabilită forma de proiect care urmează a fi apoi supusă dezbaterilor publice prin afişarea pe site-ul CSM şi, eventual, transmiterea de circulare la instanţe şi parchete.

Având în vedere importanţa procesului de evaluare pentru cariera magistratului şi pentru sistemul judiciar, dl. Dăscălescu propune ca proiectul de regulament privind evaluarea să constituie unicul punct pe ordinea de zi a Plenului, la data la care acesta va fi suspus dezbaterilor plenare. Membrii G4 sunt de acord cu acest mod de abordare, revenind membrilor CSM membri ai G4 să înainteze această propunere secretarului general şi preşedintelui CSM.


Membrii G4 au decis publicarea pe site-ul CSM a notei nr. 105/L/2007.

S-a stabilit ca până în data de 14 martie 2007 să fie finalizat proiectul Ghidului de evaluare. În data de 2 martie 2007, ora 9.30, va avea loc întâlnirea subgrupului de procurori pe acest aspect, iar în data de 6 martie 2007, ora 10.00, întâlnirea subgrupului de judecători.


Întocmit : judecător Daniela Pantazi, consilier Direcţia Afaceri Europene, Relaţii Internaţionale şi Programe




Yüklə 12,96 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin